•   Gastronominen listasuunnittelu 8T00EV82-3005 11.09.2021-16.10.2021  5 op  (20MRESTO) +-
    Opintojakson osaamistavoitteet
    Opiskelija
    - osaa suunnitella liikeidean mukaisia ruoka- ja juomalistoja
    - osaa hyödyntää kone- ja laiteteknologiaa liiketoiminnassa tarkoituksenmukaisesti
    - osaa suunnitella ja johtaa tapahtuma- ja tilaustarjoiluprosessia
    Opintojakson sisältö
    Sisältö
    - KENELLE ruoka- ja juomalistoja suunnitellaan?
    - MITÄ suunnittelussa on huomioitava?
    - MITEN tapahtumat ja tilaisuudet toteutetaan?
    Arviointikriteerit
    Tyydyttävä

    Tunnistaa erilaiset liikeideat ja listasuunnittelun pääperiaatteet.

    Suoriutuu ohjatusti gastronomiapainotteisten tapahtumien ja tilaisuuksien suunnittelusta ja toteuttamisesta.

    Osaa käyttää valittuja raaka-aineita koneita ja laitteita hyödyntäen, mutta ei osaa perustella valintojaan.

    Osaa antaa ja vastaanottaa palautetta. Tarkastelee ja arvioi asioita pääosin omasta näkökulmastaan. Tunnistaa ergonomian ja työturvallisuuden merkityksen koneiden ja laitteiden käytössä. Ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan.

    Hyvä

    Jäsentää liikeidean merkityksen suhteessa listasuunnittelun periaatteisiin.

    Osaa suunnitella ja toteuttaa gastronomiapainotteisia tapahtumia ja tilaisuuksia perustellen omat valintansa.

    Osaa käyttää raaka-aineita ja menetelmiä kone- ja laiteteknologian huomioiden.

    Osaa antaa ja vastaanottaa palautetta aktiivisesti ja rakentavasti. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ergonomia ja työturvallisuus huomioiden sekä on valmis kehittämään vuorovaikutustaitojaan. Ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi ryhmän toimintaan.

    Kiitettävä

    Ymmärtää kokonaisvaltaisesti liikeidean merkityksen listasuunnittelussa.

    Osaa suunnitella ja johtaa gastronomiapainotteisia tapahtumia ja tilaisuuksia, arvioiden ja yhdistellen erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

    Osaa valita oikeat raaka-aineet ja menetelmät kone- ja laiteteknologian huomioiden.

    Osaa analysoida palautetta ja sitoutuu itsensä sekä työyhteisön kehittämiseen vastuullisesti. Osaa toimia joustavasti ja ennakoiden sekä tuoda palveluprosessiin taloudellisuutta ja hyvinvointia edistävää näkökulmaa yhteisön ja alan vaatimukset huomioiden.

    Hyväksytty/Hylätty

    Joku tehtävä tai suoritus puuttuu.


    Vastuuhenkilön nimi

    Arja Luiro

    Kirjallisuus

    Berglund, J., Rinta-Huumo, A. & Vahtera, A. 2011. Ruoasta viiniin. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.
    Joutjärvi, M. & Nuutila, J. 2005. Ruokasanasto. Helsinki: WSOY.
    Määttälä, S., Nuutila, J. & Saranpää, T. 2008. Juhlapalvelu, suunnittele ja toteuta. Helsinki: WSOY.
    Pakarinen, L., Kekäläinen S. & Pasanen, R. 2011. Viinit. Yhdistä ruoka ja juoma. Readme.fi. Hämeenlinna: Kariston Kirjapaino Oy.
    Rauha-Puntalo, S. 2019. Suomalaisen ruokakulttuurin kehitys sadan vuoden aikana. http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904296401
    Salmi, M. 2017. Olut! Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.
    Sillanpää, M. 2002. Säännöstelty huvi. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.

    Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

    Luennot
    Harjoitukset
    Tehtävät
    Tentti

    Arviointimenetelmät (toteutus) ja kriteerit (opintojakso)

    Listasuunnittelutehtävä (tiimitehtävä, 0—5, 50 %)
    Tehtävän arviointi perustuu opintojakson arviointikriteereihin.
    Tentti (0—5, 30 %)
    Ammatillinen osallistuminen (itse- ja vertaisarviointi, opettajan tekemä arviointi) (0—5, 20 %)

    Ammatillisen osallistumisen arvioinnissa huomioidaan
    • palveluasenne, ”hospitality”
    • aktiivinen osallistuminen etä- ja lähiopetukseen ja opponointiin
    • tavoitteellinen sitoutuminen tiimityöskentelyyn
    • valmius ja joustavuus muuttuvissa tilanteissa
    • esiintyminen ja toiminta eri verkostoissa
    • poissaolot, myöhästymiset

    Opetuskielet

    Suomi

    Ajoitus

    11.09.2021 - 16.10.2021

    Ilmoittautumisaika

    05.05.2021 - 03.09.2021

    Opintopisteet

    5 op

    Ryhmä(t)

    20MRESTO

    Paikkoja

    0 - 40

    Opettaja(t)

    Arja Luiro

    Vastuuyksikkö

    Restonomi

    Koulutusohjelma(t)

    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma

    Toimipiste

    TAMK Pääkampus

    T&K osuus

    3 op

    Virtuaaliosuus

    4 op

    Arviointiasteikko

    0-5

    Valinnaiset suoritustavat

    AHOT
    AHOT -osaamisen näytön hakemus Hyvähot-järjestelmään viimeistään 18.8.2021
    AHOT-osaamisen näyttö 20.8.2021

    Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

    Listasuunnittelutehtävä tehdään toimialan yrityksiin.

    Tenttien ajankohdat

    La 16.10.2021 klo 13.00-14.30
    Uusintatentti la 30.10.2021 klo 9.00-10.30

    Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

    5 op = 135 h opiskelijan työtä

    Sisällön jaksotus

    Lauantai 11.9.2021 klo 8.30-14.30 lähiopetus TAMK Catering Studiossa
    Opintojakson aloitus, tiimit ja opiskelusopimukset
    Liikeideasta listasuunnitteluun, menusuunnittelu
    Aistinvarainen arviointi/tasting, ruoan ja viinin yhdistäminen
    Perjantai 24.9.2021 klo 15.00-16.30 Zoom Ruokalistakieli, juomalistasuunnittelu
    Lauantai 25.9.2021 klo 8.30-14.30 TAMK Catering Studio Hinnoittelu, hinnoitteluharjoitukset. Viinin valmistus ja rypälelajikkeet, tasting.
    Perjantai 8.10.2021 klo 15.00-16.30 Zoom Ruokatuotanto- ja tilaustarjoiluprosessit
    Lauantai 16.10.2021 klo 8.30-14.30 Zoom, Listasuunnitteluesitykset ja opponoinnit, palautekeskustelu, tentti klo 13.00-14.30