Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tärkeimmät solujen rakenteet. Opiskelija osaa tunnistaa biomolekyyliluokat ja tietää niiden tärkeimmät tehtävät solussa. Opiskelija tietää perustasolla, miten geenit ohjaavat solun toimintaa. Opiskelija tuntee entsyymien toiminnan ja solun aineenvaihdunnan perusperiaatteet. Opiskelija osaa perustasolla selvittää solusyklin, solunjakaantumisen ja solukuoleman. Opiskelija tietää mitä genomilla ja geenien ilmentymisellä tarkoitetaan.
Opiskelija osaa kuvata solun rakenteen, soluorganellit ja niiden tärkeimmät tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää biomolekyyliluokat ja tietää niiden tehtävät solussa. Opiskelija ymmärtää biologisen informaation siirron keskeiset periaatteet ja mekanismit. Opiskelija osaa selittää entsyymien toimintamekanismin ja keskeisimmät aineenvaihduntareitit ja niiden merkityksen solun kannalta. Opiskelija tietää perustasolla miten genomi ja geenien ilmentyminen ohjaavat solun toimintaa. Opiskelijalle on muodostunut kokonaiskuva solujen toiminnasta.
Opiskelija osaa selittää yksityiskohtaisesti pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tehtävät. Opiskelija osaa kuvata eri biomolekyyliluokkien reaktiot, rakenteen ja tehtävät, ja osaa kuvata biomolekyylien merkityksen elintoiminnoille. Opiskelija osaa selittää biologisen informaation siirron periaatteet ja mekanismit ja niihin vaikuttavat tekijät. Opiskelija tuntee solun entsyymien toimintamekanismin ja niiden säätelyn periaatteen, keskeiset metaboliareitit ja niihin vaikuttavat tekijät, ja osaa arvioida, miten ne ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Opiskelija ymmärtää miten genomi ja geenien ilmentyminen ohjaavat solun toimintaa. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva solujen toiminnasta.
-
Kirsi Mansikkamäki
Luentomateriaali
Heino, Jyrki, Vuento, Matti: Biokemia ja solubiologia. Ellibs. 2020.
Myös saman kirjan vanhempia painoksia voi käyttää.
Luennot
Tehtävät
Kokeet
Kokeet (3 kpl), jotka arvioidaan 0-5.
Uusinta- tai korotuskokeet Examissa. Jokaista koetta voi uusia tai korottaa 1 kerran.
Suomi
09.08.2021 - 01.03.2022
03.05.2021 - 31.08.2021
5 op
21BASJ
Tuuli Välineva
Bioanalyytikko
Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
-
Opintojaksoon kuuluu 3 koetta.
Aikataulu: koe 1 1.12.2021, koe 2 viikolla 4/2022, koe 3 viikolla 8/2022.
Uusintakokeet Examissa. Ajankohdat sovitaan kurssin aikana. Uusinnat on suoritettava 4. periodin loppuun mennessä.
-
n. 50 h verkko- tai kontaktiopetusta. Itsenäistä työtä n. 83 h.
1. osa (koe): proteiinit, lipidit, nukleiinihapot. Geneettisen tiedonsiirron reaktiot.
2. osa: hiilihydraatit, entsyymit ja solun aineenvaihdunta.
3. osa: solun rakenne, organellit ja tehtävät, solusykli, solunjakautuminen, solukuolema, erilaistuminen ja solusignalointi.
Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tärkeimmät solujen rakenteet. Opiskelija osaa tunnistaa biomolekyyliluokat ja tietää niiden tärkeimmät tehtävät solussa. Opiskelija tietää perustasolla, miten geenit ohjaavat solun toimintaa. Opiskelija tuntee entsyymien toiminnan ja solun aineenvaihdunnan perusperiaatteet. Opiskelija osaa perusteet solusyklistä, solunjakaantumisesta, solukuolemasta, solujen erilaistumisesta ja solujen välisestä viestinnästä.
Opiskelija osaa kuvata solun rakenteen, soluorganellit ja niiden tärkeimmät tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää biomolekyyliluokat ja tietää niiden tehtävät solussa. Opiskelija ymmärtää biologisen informaation siirron keskeiset periaatteet ja mekanismit. Opiskelija osaa selittää entsyymien toimintamekanismin ja keskeisimmät aineenvaihduntareitit ja niiden merkityksen solun kannalta. Opiskelija osaa perustasolla kuvata solusyklin vaiheet, solunjakaantumisen, solukuoleman, solujen erilaistumisen ja solujen välisen viestinnän. Opiskelijalle on muodostunut kokonaiskuva solujen toiminnasta.
Opiskelija osaa selittää yksityiskohtaisesti pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tehtävät. Opiskelija osaa kuvata eri biomolekyyliluokkien reaktiot, rakenteen ja tehtävät, ja osaa kuvata biomolekyylien merkityksen elintoiminnoille. Opiskelija osaa selittää biologisen informaation siirron periaatteet ja mekanismit ja niihin vaikuttavat tekijät. Opiskelija tuntee solun entsyymien toimintamekanismin ja niiden säätelyn periaatteen, keskeiset metaboliareitit ja niihin vaikuttavat tekijät, ja osaa arvioida, miten ne ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Opiskelija osaa selvittää solusyklin vaiheet, solunjakaantumisen ja solukuoleman periaatteet. Opiskelija ymmärtää miten solujen erilaistuminen tapahtuu. Opiskelija ymmärtää solujen välisen viestinnän periatteet ja merkityksen. Opiskelija osaa kuvata erilaisia viestintätapoja ja niiden eroja. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva solujen toiminnasta.