•   Rakennusautomaatio osana talotekniikkaa 5T00EI12-3004 01.01.2022-31.07.2022  5 op  (19AI252) +-
    Opintojakson osaamistavoitteet
    Opiskelija osaa:
    - kuvailla yleisimpien LVI-teknisten prosessien toimintaperiaatteet
    - määritellä prosessiin tarvittavat kenttälaitteet ja selvittää prosessien ja kenttälaitteiden välisen yhteyden
    - selittää dynaamisten prosessien perusominaisuudet (vahvistus, aikavakio, viive) ja niiden merkityksen säädölle
    - suorittaa askelvastekokeen yksinkertaiselle prosessille ja virittää PI-säätimen jollakin tunnetulla menetelmällä
    Esitietovaatimukset
    Rakennusautomaatio osana LVI-talotekniikkaa -opintojakso
    Opintojakson sisältö
    Lämmönjakoprosessin automaatio, ilmanvaihtokoneen automaatio, huonesäätö ja ilmavirtasäätö,säätötekniikka.
    Arviointikriteerit
    Tyydyttävä

    Opiskelija osaa kuvata rakennusautomaatiojärjestelmän merkitystä pääpiirteissään osana talotekniikkaa ja tunnistaa rakennusautomaatiojärjestelmässä käytettäviä laitteita sekä tulkita järjestelmään liittyviä dokumentteja. Opiskelija osaa laatia yksinkertaisen taloteknisen prosessin säätökaavion.

    Hyvä

    Opiskelija osaa laatia tavanomaisen LVI-prosessin säätökaavion ja toimintaselostuksen ja kuvata sen vaatiman rakennusautomaatiojärjestelmän rakenteen ja laitteet. Opiskelija osaa luoda rakennusautomaatiojärjestelmään liittyviä dokumentteja suunnitteluohjeita noudattaen. Opiskelija ymmärtää prosessin vahvistuksen ja aikavakion merkityksen.

    Kiitettävä

    Opiskelija osaa soveltaa käsiteltyjä aiheita ja ottaa huomioon tilojen käyttötarkoituksen ja niille asetetut tavoitteet määritellessään prosessiin liittyviä toimintoja. Opiskelija osaa hyödyntää järjestelmien tarjoamia mahdollisuuksia ja soveltaa niitä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Opiskelija osaa virittää PI-säätimen.


    Vastuuhenkilön nimi

    Hannu Kauranen

    Kirjallisuus

    Materiaali käsittää luentokalvoja sekä erilaisia ST-, LVI- ja KH-kortteja, suunnitteluohjeita ja muita yleisesti saatavilla olevia ohjeita ja määräyksiä. Toteutuksella käytettävä luentomateriaali jaetaan Moodle-oppimisympäristöissä. Lisäksi opiskelijan oletetaan kykenevän itsenäiseen tiedonhankintaan esimerkiksi kortistojen osalta. Osa aineistosta voi olla englanninkielisiä.

    Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

    Luento-opetusta, ohjattua harjoitustöiden tekemistä sekä opiskelijoiden pitämiä esityksiä. Käydään tutustumassa TAMK:n teknisiin tiloihin rakennusautomaation näkökulmasta (koronavarauksin). Opiskelijalta edellytetään myös huomattavaa panostamista itsenäiseen tiedonhankintaan ja työskentelyyn.

    Kurssilla opiskelijat suorittavat harjoitustehtäviä pienryhmissä. Harjoitustehtävien palautukset ovat julkisia myös muille opiskelijoille ja opiskelijat myös esittelevät palautuksiaan. Esitettävät palautukset valitaan arpomalla kullakin esityskerralla erikseen.

    Opetuskielet

    Suomi

    Ajoitus

    01.01.2022 - 31.07.2022

    Ilmoittautumisaika

    01.12.2021 - 17.01.2022

    Opintopisteet

    5 op

    Ryhmä(t)

    19AI252

    Opettaja(t)

    Sakari Uusitalo

    Vastuuyksikkö

    Talotekniikka

    Koulutusohjelma(t)

    Talotekniikan tutkinto-ohjelma

    Toimipiste

    TAMK Pääkampus

    Arviointiasteikko

    0-5

    Valinnaiset suoritustavat

    Opintojaksoon voi suorittaa AHOT-menettelyllä suorittamalla opettajan määrittämän harjoitustehtävän ja osallistumalla kokeeseen.

    Tenttien ajankohdat

    Kurssiin kuuluville harjoitustehtäville määritellään aina palautuspäivä, mihin mennessä kukin tehtävä tulee palauttaa. Myöhässä palautetut tehtävät vaikuttavat negativiisesti kurssin arviointiin. Yli kolme myöhästynyttä palautusta johtaa kurssin hylkäämiseen. Lopullinen DL palautuksille on 15.4., jolloin kaikkien palautusten tulee olla tehtynä ja jonka jälkeen palautuksia ei enää oteta vastaan. Mikäli jokin tehtävä vaatii täydentämistä tulee korjatun tehtävän palauttamisesta sopia erikseen opettajan kanssa.

    Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

    n. 40-50 tuntia lähitunteja, jotka sisältävät luentoja sekä ohjattua harjoitustöiden tekemistä.
    n. 85 tuntia opiskelijan itsenäistä opiskelua ja työtä.

    Sisällön jaksotus

    Automaatiojärjestelmä rakennuksessa, lämmityksen automaatio, järjestelmän dynamiikka ja askelvaste, erillisjärjestelmät, ilmastoinnin automaatio, tilaohjausjärjestelmät.

    Arviointikriteerit
    Hylätty

    Opiskelija ei ole suorittanut tehtäviä ajallaan tai tehtävät ovat selkeästi puutteelliset.

    Tyydyttävä

    Opiskelija osaa lukea rakennusautomaatiojärjestelmään liittyviä dokumentteja. Opiskelija tuntee auttavasti LVIS-prosessien toimintaa ja osaa määritellä prosessin toiminnan kannalta oleelliset kenttälaitteet ja liitynnät rakennusautomaatiojärjestelmään. Opiskelijan laatimien suunnitteludokumenttien laadinta perustuu pitkälti mallin perusteella tehtävään kopiointiin.

    Hyvä

    Opiskelija osaa itse tuottaa rakennusautomaatiojärjestelmän suunnitteludokumentteja ja itse kirjoittaa säädettävän ja ohjattavan prosessin toimintaselostuksen. Opiskelija osaa hyödyntää tilaajan laitemerkintäohjetta dokumentoinnissa. Opiskelija osaa määritellä rakennuksen kokonaisuuden kannalta vaadittavan automaatiojärjestelmän rakenteen ja tarvittavat laitteet. Opiskelija osaa valita sopivan kokoisen säätöventtiilin. Suunnittelutyössä käytetään mallidokumentteja, mutta opiskelija osaa soveltaa niitä tilanteen mukaan.

    Kiitettävä

    Opiskelija ymmärtää hyvään arvosanaan liittyvien asioiden lisäksi säätöön liittyvien tunnuslukujen merkityksen taloteknisissä prosesseissa. Opiskelija ymmärtää tarpeenmukaisten ohjausten merkityksen rakennuksen toiminnan ja energiatehokkuuden kannalta ja osaa soveltaa rakennusautomaatiota tarpeenmukaisten ohjausten toteuttamiseen.