Jarkko Lehtonen
Moodlessa jaettavat materiaalit:
- videot,
- etä-live-tunnit,
- pdf-muotoiset luentokalvot,
- muut pdf-dokumentit.
Opintojakson tavoitteena on saavuttaa vahva perusymmärrys aurinkosähkön ja tuulivoiman tekniikoista. Tämä edellyttää opiskelijan henkilökohtaista ajatustyötä, ja siksi opintojakson opetusmenetelmät tähtäävätkin opiskelijan oman ajatustyön edistämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että opiskelijoiden ääneen ajattelu on lähitunneilla vahvasti suositeltavaa. Korona-ajan etäopetuksessa tästä toki aiheutuu omat haasteensa, sillä etätuntien vuorovaikutusmahdollisuudet ovat oleellisesti lähiopetusta heikommat. Etäopetus toteutetaan aika- ja paikkariippumattomien videoiden sekä etä-live-tuntien avulla. Lisäksi tarjolla on luettavaa pdf-tiedostojen muodossa.
Aurinkosähköstä ja tuulivoimasta tehdään myös harjoitustyöt, joissa perehdytään energiantuotannon arvioinnin menetelmiin.
Päätös lähi- ja etäopetuksen suhteesta tehdään syyslukukauden alussa koronatilanteesta riippuen.
Hyvä arviointi kannustaa opiskelijaa oppimaan. Kurssin tavoitteena on, että opiskelijat saavat selväjärkisen käsityksen aurinkosähkön ja tuulivoiman perusteista. Täten kurssin arviointi tullaan toteuttamaan siten, että arvioinnilla kannustetaan opiskelijoita kohti edellä mainittuja oppimistavoitteita.
Suomi
30.08.2021 - 17.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
4 op
19I231A
0 - 40
Aki Korpela
Kurssin pääasiallisena tavoitteena on tarjota selväjärkinen ymmärrys aurinkosähkön ja tuulivoiman perusteista ja energiantuotantoon vaikuttavista tekijöistä. Lisäksi panostetaan ymmärrykseen siitä, millaiset roolit näillä sääriippuvilla tuotantomuodoilla on osana Suomen sähköenergiajärjestelmää.
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
välikokeet ja tentti + harjoitustyö
Uusintatenttejä järjestetään tarpeen mukaan.
Kurssin opintopistemäärä (4 op) vastaa kokonaisuudessaan noin sadan tunnin työskentelyä.
- Kurssilla on lähiopetusta noin 14 x 3 h = 42 h.
- Kurssilla on kaksi harjoitustyötä, joiden laskennallinen yhteisaika on luokkaa 20 h.
- Kurssilla panostetaan asioiden ymmärtämiseen, joka voi toteutua vain opiskelijan henkilökohtaisen ajatustyön seurauksena. Lähiopetuksessa pyritään tarjoamaan hedelmällinen maaperä ajattelulle. Asioiden ajattelu omalla ajalla lienee kuitenkin välttämätöntä. Ajatustyön tekemiseen tarvittava aikamäärä on vahvasti yksilöllistä.
Opintojakson ensimmäisellä puolikkaalla käsitellään aurinkosähköä, ja jälkimmäisen puolikkaan teemana on tuulivoima.
Opiskelija tiedostaa aurinkosähkö- ja tuulivoimatuotannon erityispiirteet ja tunnusluvut, sekä osaa selittää tuotantolaitosten toimintaperiaatteet.
Kun opiskelijan osaaminen sijoittuu yllä perustellun "tyydyttävän" ja alla perustellun "kiitettävän" välimaastoon, osaaminen on "hyvää".
Opiskelija ymmärtää syvällisesti aurinkosähkövoimalan ja tuulivoimalan toimintaperiaatteet, ja osaa perustella olosuhteiden muutosten vaikutukset tuotettuun sähkötehoon. Lisäksi opiskelijalle on vahva yleiskäsitys tuotantoteholtaan vaihtelevan hajautetun tuotannon lisäämisen vaikutuksista Suomen energiajärjestelmään.