Siirry suoraan sisältöön

Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Sairaanhoitaja (AMK)

Laajuus:
210 op

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Sairaanhoitaja (AMK), EQF 6

Yhteystiedot

Opinto-ohjaaja: Eija Piikkilä, puh.050 5915560

Osaamispäällikkö: Helena Vesaluoma

etunimi.sukunimi@tuni.fi

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset:
Linkki TAMKin www-sivujen hakuohjeisiin

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Opiskelijalla on mahdollisuus hyväksilukea suomalaisissa tai ulkomaisissa korkeakouluissa suoritettuja opetussuunnitelman mukaisia opintoja ja muuten saavutettua osaamista, joka vastaa tutkinnon tai sen osan osaamistavoitteita.
Katso TAMKin yleiset AHOT-ohjeet

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset:
Linkki TAMKin www-sivujen hakuohjeisiin
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Koulutus täyttää Euroopan unionin direktiivin (2013/55/EU) vaatimukset ammattipätevyyden tunnustamisesta.

TAMKssa sairaanhoitajakoulutus on profiloitunut laaja-alaiseen vaativaan kliiniseen hoitotyöhön.

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

TAMKin sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelma perustuu valtakunnallisesti ja Euroopan tasolla määriteltyihin sairaanhoitajan yhtenäisiin osaamisvaatimuksiin.

Tämän lisäksi tutkinnon keskeisenä osaamistavoitteena on tulevaisuuden osaaminen, joka sisältää työelämälähtöisiä geneerisiä osaamisalueita, yksilöllistettyä hoidon osaamista, digitaalisten ratkaisujen sekä hyvinvointiteknologiaosaamisen hyödyntämistä niin hoitotyön kliinisessä osaamisessa kuin kommunikoinnissa, genomiosaamista ja palveluammatin periaatteet. Tavoittena on, että opiskelija tunnistaa ja hyödyntää ammatissaan kestävän kehityksen periaatteita. Opetussuunnitelmassa on huomioitu sairaanhoitajan laaja-alainen toimintakenttä.

Sairaanhoitajan tutkintoon johtavan koulutuksen päätyttyä opiskelija osaa toimia yksilövastuisen hoitotyön periaatteiden mukaan potilaan ja hänen perheensä hoitoprosessin kaikissa vaiheissa. Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti ohjausmenetelmiä hoitotyössä. Opiskelijalla on vahva sairaanhoitajan ammatti-identiteetti, eettinen osaaminen ja kyky reflektion kautta kehittää ja arvioida omaa toimintaansa. Opiskelija osaa tehdä näyttöön perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti.

Alkuvaiheen opintojen eli ensimmäisen lukukauden jälkeen sairaanhoitajaopiskelija osaa sairaanhoitajan ammatin perusteet. Opiskelija osaa noudattaa omassa toiminnassaan terveydenhuoltoa koskevaa lainsäädäntöä ja hoitotyön eettisiä ohjeita. Opiskelija osaa tarkkailla ihmisen peruselintoimintoja ja tunnistaa potilaan hoitotyön tarpeita ja osaa käyttää turvallisesti tilanteeseen sopivia hoitotyön auttamismenetelmiä. Opiskelija osaa toteuttaa lääkehoitoa turvallisesti ja hallitsee lääkelaskut sekä osaa toteuttaa ikääntyneiden hoitotyötä. Opiskelija osaa ottaa huomioon moninaisuuden opiskelu- ja työyhteisössä. Opiskelija tietää genomitiedon perusteet.

Keskivaiheen opintojen eli lukukausien 2-5 aikana opiskelija kehittää kliinistä osaamistaan hoitotyön eri alueilla sekä osaa määrittää eri-ikäisten potilaiden/asiakkaiden hoitotyön tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida näiden hoitotyötä yhteistyössä potilaiden/asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa. Opiskelija osaa tunnistaa ja ennakoida yksilön ja yhteisön terveysongelmia. Opiskelija käyttää eri tieteenalojen tietoa oman toimintansa perustana. Opiskelija osaa ohjata ja tukea potilaita/asiakkaita itsehoidossa sekä hyödyntää asiakaslähtöisiä digitaalisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Opiskelija osaa toimia moniammatillisessa yhteistyössä hoitotyön edustajana potilaan/asiakkaan edun mukaisesti. Opiskelija osaa arvioida kriittisesti omaa työtään.

Lukukausilla kuusi ja seitsemän vaihtoehtoisissa ammattiopinnoissa opiskelijan osaaminen vahvistuu ja syvenee. Opiskelija osaa sairaanhoitajana tehdä eettisesti päteviä, tutkittuun tietoon perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti. Opiskelija osaa vastata eri-ikäisten potilaiden/asiakkaiden ja perheiden hoidollisiin tarpeisiin valitsemallaan hoitotyön erityisalueella. Opiskelija osaa toimia omahoitajana yksilövastuisen hoitotyön periaatteiden mukaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa. Opiskelija osaa vastuullisesti kehittää hoitotyötä ja omaa toimintaansa. Opiskelija syventää myös osaamistaan valitsemallaan hoitotyön erityisalalla opinnäytetyön avulla.

Sijoittuminen työelämään

Sairaanhoitajille on runsaasti töitä tarjolla sosiaali- ja terveydenhuollon erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Työpaikkoja on tarjolla akuutissa ja pitkäaikaisessa sairaanhoidossa, yksityisellä ja julkisella sektorilla. Sairaanhoitajan tutkinto mahdollistaa myös työskentelyn erilaisissa järjestöissä, hankkeissa ja asiantuntijatehtävissä.

Työpaikkasi voi olla esimerkiksi sairaalan vuodeosastolla, poliklinikalla tai leikkausosastolla. Yhä useammin se löytyy kotiin vietävien tai etänä ja diginä tarjottavien palveluiden parista tai kotisairaanhoidosta, erilaisista kuntoutus- ja hoitokodeista tai lääkäriasemilta. Voit toimia myös erilaisissa tiiminvetäjän tehtävissä.

Tutkinto mahdollistaa sairaanhoitajana työskentelyn ulkomailla ja osallistumisen erilaisiin kansainvälisiin tehtäviin. Suomalainen sairaanhoitajan tutkinto mahdollistaa työllistymisen Euroopan unionin alueella. Mikäli haluat työskennellä valmistumisesi jälkeen EU/ETA-alueen ulkopuolella tulee valmistumisen jälkeen tarkastaa maakohtaiset pätevyysvaatimukset saadaksesi rekisteröitymisen.

Jatko-opintomahdollisuudet

Sinulla on mahdollisuus sairaanhoitajatutkinnon suoritettuasi jatkaa opintojasi eteenpäin erilaisin täydennys- ja jatkokoulutuksin. Sairaanhoitajana sinulla on mahdollisuus kehittää urapolkuasi monipuolisesti ja laaja-alaisesti. Koulutusmahdollisuudet ovat loputtomia!

Sairaanhoitajana voit syventää ja laajentaa osaamistaan suorittamalla erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon täydennyskoulutuksia, erikoistumisopintoja ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. TAMK tarjoaa sinulle monipuoliset mahdollisuudet jatkuvaan oppimiseen. Sairaanhoitajana sinun on mahdollista hakeutua myös yliopistoon suorittamaan kandi- ja maisteriopinnot hoito- tai terveystieteissä, joka mahdollistaa sinulle tulevaisuudessa esimerkiksi hoitotyön opettajan, esimiehen tai tutkijan työuran.

Katso TAMKin YAMK-tutkintojen hakuohjeet:
YAMK-tutkinnot

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Sairaanhoitajakoulutuksessa opintosuoritukset arvioidaan numeerisesti (arviointiasteikolla K5-0/hylätty) tai hyväksytty- hylätty asteikolla. Tarkemmat arviointikriteerit löytyvät kunkin opintojakson kuvauksesta.

Suoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä.
https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/tamk?page=2198

Valmistuminen

Sairaanhoitajaksi valmistuminen edellyttää opintojen suorittamista ja osaamistavoitteiden saavuttamista opetussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä ja laajuudessa. TAMKista valmistuneena sairaanhoitajana sinulla on vahvat tulevaisuuden työelämätaidot ja taito kehittää hoitotyötä.

Opintojen toteuttaminen

Tutkintoon johtava sairaanhoitajakoulutus on laajuudeltaan 210 op ja kestää 3,5 vuotta.

Sairaanhoitajaopiskelijan osaaminen rakentuu syventyen ja opinnot on jäsennetty kolmeen vaiheeseen. Opintoja suoritetaan noin 60 opintopistettä vuodessa.

Sairaanhoitajakoulutus toteutuu suomenkielisenä kokopäiväisenä opiskeluna, jossa osa opinnoista toteutetaan moniammatillisesti. Osa opinnoista voidaan toteuttaa myös englanninkielisenä ja erilaisissa hankkeissa ja projekteissa.

Sairaanhoitajakoulutusta toteutetaan sekä päivä- että monimuotototeutuksina.

Päivätoteutuksessa opetus toteutuu mm. koululla tapahtuvana lähiopetuksena, käden taitojen harjoitteluna, simulaatio-opiskeluna, itsenäisenä opiskeluna ja yhdessä tekemisenä. Osa opetuksesta voi tapahtua etäopetuksena ja ilta-aikaan.

Monimuotototeutuksessa opetus tapahtuu päivätoteutuksen kanssa saman suuntaisesti mutta itsenäisen opiskelun osuus on suuremmassa roolissa. Koululla tapahtuva opetus toteutuu pääosin kahtena päivänä viikossa.

75 opintopistettä eli kolmas osa oppimisesta tapahtuu ohjatuissa harjoitteluissa (työharjoitteluissa) erilaisissa hoitotyön ympäristöissä Pirkanmaalla sekä koko Suomessa. Ohjatut harjoittelut vaativat sitoutumista kolmivuorotyöhön sekä työskentelyyn myös viikonloppuisin. Osan harjoitteluista voi suorittaa kansainvälisenä harjoitteluna.

Opintoihin kuuluu myös 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Opiskelijan hoitotyön osaaminen laajenee ja syvenee opintojen ajan.

Opintojen suorittamisessa ja etenemisessä noudatetaan opetussuunnitelmakohtaisia periaatteita. Opetussuunnitelmien tarkemman kuvauksen ja periaatteet löydät opinto-oppaasta opetussuunnitelmat välilehdeltä.

Tutkinnon kehittäminen

Opetussuunnitelmassa on huomioitu Suomen terveyspoliittiset ohjelmat sekä TAMKin strategia. Lisäksi on otettu huomioon terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain ja asetuksen säädösten toteutuminen. Valtakunnalliset sairaanhoitajan (180 op) osaamisvaatimukset ja niiden sisällöt on myös huomioitu sairaanhoitajakoulutuksen kehittämisessä ja sisällöissä.

TAMKin sairaanhoitajakoulutuksen neuvottelukunta ja työelämäyhteistyökumppanit ovat olleet mukana opetussuunnitelmatyössä antamalla kommentteja opetussuunnitelman sisällöstä ja rakenteesta.

Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaista viitekehystä.

Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus
Tunnus
(16ASH)
Sairaanhoitajakoulutus
Tunnus
(14ASH)

Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus
Tunnus
(16ASH)

Ajoitussuunnitelmat:

Sairaanhoitajakoulutus
Tunnus
(14ASH)

Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus
Tunnus
(16ASH)

Ajoitussuunnitelmat:

Sairaanhoitajakoulutus
Tunnus
(14ASH)

Terveysala, monimuunto
Tunnus
(16MASH)
Sairaanhoitajakoulutus
Tunnus
(14ASH)

Ajoitussuunnitelmat: