Valitse opetussuunnitelma opintojen aloitusvuoden ja suuntautumispolun mukaan.
Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tärkeimmät prokaryootti- ja eukaryoottisolujen rakenteet. Opiskelija osaa tunnistaa biomolekyyliluokat ja tietää niiden tärkeimmät tehtävät solussa. Opiskelija tietää perustasolla, miten geenit ohjaavat solun toimintaa. Opiskelija tuntee solun aineenvaihdunnan perusperiaatteet. Opiskelija tuntee proteiinianalytiikan menetelmien perusperiaatteet.
Opiskelija osaa kuvata pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tärkeimmät tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää biomolekyyliluokat ja tietää niiden tehtävät solussa. Opiskelija ymmärtää biologisen informaation siirron keskeiset periaatteet ja mekanismit. Opiskelija osaa selittää keskeisimmät aineenvaihduntareitit ja niiden merkityksen solun kannalta. Opiskelijalle on muodostunut kokonaiskuva solujen toiminnasta. Opiskelija tuntee proteiinianalytiikan menetelmien periaatteet ja osaa arvioida menetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä.
Opiskelija osaa selittää yksityiskohtaisesti pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tehtävät. Opiskelija osaa kuvata eri biomolekyyliluokkien reaktiot, rakenteen ja tehtävät, ja osaa kuvata biomolekyylien merkityksen elintoiminnoille. Opiskelija osaa selittää biologisen informaation siirron periaatteet ja mekanismit ja niihin vaikuttavat tekijät. Opiskelija tuntee solun keskeiset metaboliareitit ja niihin vaikuttavat tekijät, ja osaa arvioida, miten ne ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva solujen toiminnasta. Opiskelija tuntee proteiinianalytiikan menetelmien periaatteet ja osaa laajasti ja monipuolisesti arvioida menetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä.
Eeva-Leena Tuominen
Mary K. Campbell, Shawn O. Farrell, Owen M. McDougal: Biochemistry, 9th Edition. ISBN: 978-1-305-96113-5. Kurssilla voi käyttää myös saman kirjan aikaisempia painoksia.
Opettajan materiaali Moodlessa.
Itsenäinen opiskelu
Lähiopetus
Virtuaaliopetus
Ryhmätyöt
Tehtävät
Laskuharjoitukset
Välikokeet ja uusintakokeet
Suomi
01.08.2020 - 18.12.2020
02.07.2020 - 04.09.2020
5 op
19LATE
Tuuli Välineva
Esitiedot: Orgaaninen kemia (vähintään osittain suoritettu tai kurssi samanaikaisesti käynnissa).
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
4 op
0-5
Välikokeet 3 kpl:
28.9., 16.11. ja 2.12.
Välikokeiden korotus/uusintamahdollisuus, ns. rästikoe 11.12.2020.
Rästikokeen jälkeen uusintakokeet Examissa. Ajankohta sovitaan erikseen tenttijöiden kanssa. Huomioi, että vähintään välikokeiden 1 ja 2 tulee olla hyväksytysti suoritettuna ennen Biokemian laboratoriotyöt -kurssin alkua (alkaa periodissa 3, tammikuussa 2021).
Lähi- tai virtuaaliopetusta 53 h
Itsenäistä työskentelyä n. 80 h
Opiskelija osaa ohjatusti tehdä analyysejä käyttäen tavallisimpia biokemiallisia työmenetelmiä. Opiskelija ymmärtää määritysmenetelmien periaatteet perustasolla. Opiskelija raportoi saamansa tulokset, mutta niiden tulkinnassa on merkittäviä puutteita. Opiskelijan laboratoriotyöskentelyssä on puutteita. Opiskelija osallistuu ryhmän toimintaan.
Opiskelija osaa tehdä analyysejä käyttäen tavallisimpia biokemiallisia työmenetelmiä. Opiskelija osaa työskennellä laboratoriossa itseohjautuvasti pääasiassa kirjallisten ohjeiden avulla ja kykenee suunnittelemaan ja aikatauluttamaan työskentelyään. Opiskelija ymmärtää määritysmenetelmien periaatteet ja osaa tulkita saamiaan tuloksia ja arvioida niiden luotettavuutta. Opiskelija osaa raportoida tulokset selkeästi. Opiskelija työskentelee laboratoriossa taitavasti. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä ja suunnitella ryhmän työskentelyä laboratoriossa.
Opiskelija osaa sujuvasti tehdä analyysejä käyttäen tavallisimpia biokemiallisia työmenetelmiä. Opiskelija osaa työskennellä laboratoriossa suunnitelmallisesti ja itseohjautuvasti pääasiassa kirjallisten ohjeiden avulla. Opiskelija osoittaa työskentelyssään ongelmanratkaisutaitoa ja organisointikykyä. Opiskelija ymmärtää määritysmenetelmien periaatteet yksityiskohtaisesti. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia monipuolisesti ja arvioida kriittisesti ja monipuolisesti niiden luotettavuutta. Opiskelija osaa raportoida tulokset asiantuntevasti ja lähdekirjallisuuteen nojautuen. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa laboratoriossa.
Eeva-Leena Tuominen
Materiaali Moodlessa
Biokemiallinen menetelmäkirjallisuus, esim. Wilson, Walker: Principles and Techniques of Biochemistry and Molecular Biology
Aloitusluento
Laboratoriotyöt
Seminaari
Raportit ja tehtävät
Jatkuva arviointi, johon vaikuttavat laboratoriotöihin valmistautuminen, laboratoriotyöskentely ja toiminta laboratoriossa, seminaari sekä työselostukset ja tehtävät.
Suomi
01.01.2021 - 07.03.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
5 op
19LATE
Tuuli Välineva
Hyväksytty arvosana kurssista Biokemia vaaditaan laboratoriokurssin suorittamiseen.
Läsnäolo kaikkina lukujärjestykseen merkittyinä harjoitustyöpäivinä on välttämätöntä kurssin suorittamiseksi. Poissaoloista ilmoitetaan opettajalle ja työparille. Poissaolon korvaamisesta sovitaan opettajan kanssa.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Kontaktiopetus: 34 h
Itsenäinen työskentely: n. 100 h
Opiskelija osaa kromatografian perusteet ja perustyöskentelymenetelmät. Opiskelija tekee kromatografisia analyysejä ja tulkitsee analyysien tuloksia ohjattuna. Opiskelija tekee laboratoriotöistä ohjeenmukaiset työselostukset. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti laboratoriossa.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä laitteiden toiminnan sekä laiteparametrien ja analysointiolosuhteiden merkityksen analyyseihin. Hän esittää analyysitulokset oikealla tarkkuudella ja osaa tulkita tuloksia sekä tehdä itsenäisesti johtopäätöksiä. Opiskelijan tehtävien vastaukset ja työselostukset ovat ohjeenmukaisia, hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan. Opiskelija ottaa vastuuta laboratoriotöiden sujumisesta. Hän osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä järkevästi.
Edellisten lisäksi. Opiskelijan työskentely laboratoriossa on itsenäistä ja hyvin suunniteltua. Opiskelijalle on muodostunut kattava kokonaiskuva aiheesta. Hän osaa monipuolisesti arvioida kromatografisten menetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia monipuolisesti ja arvioida kriittisesti ja monipuolisesti niiden luotettavuutta. Opiskelija osaa raportoida tulokset asiantuntevasti ja lähdekirjallisuuteen nojautuen. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa laboratoriossa.
Eeva-Leena Tuominen
Laboratorion analyysitekniikka, viimeisin painos, Jaarinen, S., Niiranen, J., Edita
Quantitative Chemical Analysis, Harris D.C.
Moodlessa/tunneilla jaettu materiaali.
Luennot, tehtävät, esitykset
Suomi
31.08.2020 - 18.12.2020
02.07.2020 - 01.09.2020
5 op
19LATE
Marjo Lehmusto, Kaisa Lahti, Piia Kanto
Kurssin alettua informaation päivitykset tulevat Moodleen.
Tehtävien ratkaisut eivät tule Tabulaan vaan nen esitettään oppitunneilla.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Tentti
Uusinnat / korotukset. Ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.
Uusinta 1: (uusinnat ja korotukset)
Uusinta 2: (vain uusinnat)
Kurssikoe tulee suorittaa hyävksytysti, jotta opiskelija voi osallistua kurssin laboratorio-osuuteen.
Opiskelija saa korottaa hyväksyttyä arvosanaa yhden kerran opintojakson uusinnan yhteydessä.
Toteutus on englanninkielinen, jos sille osallistuu vaihto-opiskelijoita.
-Kromatografia
-Tasokromatografia
-Pylväskromatografia
-Kaasukromatografia
-Nestekromatografia (HPLC)
-Koe
Eeva-Leena Tuominen
Keijzer et al. 2006. In situ soil and groundwater remediation: theory and practice. Tauw, the Netherlands
Lecture materials and literature related to the subject.
Lectures, exercises, weakly assignments, group discussions, group exam.
Assessment of the course is based on weekly assignments (10 pcs, 60 %) and final report (40 %). In order to pass the course, all assignments have to be returned. There are deadlines for all assignments, if assignments are after the given deadlines, it will have an effect on the final grade.
Self-evaluation and group evaluation are mandatory parts of the course and shall be returned to teachers as instructed by the end of the course. In addition, all fieldwork exercises are a mandatory part of the course.
Suomi
01.08.2020 - 19.10.2020
02.07.2020 - 31.08.2020
4 op
18LATE
17LATE
Hilda Szabo, Tuukka Tonteri
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Contact lessons and exercises 30 hours
Self-study (reports, exercises, exam) 78 hours
Total 108 hours
Please note that the allocation for independent study is more than half of the time allocated to the course, so this requires significant self-study input.
Competences required have not been achieved in a sufficient level and/or indicators of the competences are missing: Participation on the course activities, assignments and reports are deficient, belated or missing. Achieved competence in design, study and report contaminated soil project have not been shown with sufficient input and knowledge and understanding of the core concepts and phenomena are not proven.
Achieved competence in design, study and report contaminated soil project is sufficient, but narrow. Knowledge and understanding of the core concepts and phenomena, like fate and transport of chemicals in soil, analysis methods, remediation methods are mainly adopted. Basic skills in soil sampling, site investigation, analysis and reporting and ability to do the analyses in practise when instructed and supervised. Basic theoretical knowledge and understanding in geotechnical engineering and soil pollution.
Achieved competence in design, study and report contaminated soil project is structured and applied. Fluent knowledge and understanding of the core concepts and phenomena, like fate and transport of chemicals in soil, analysis methods, remediation methods. Sufficient skills and ability in independent soil sampling, site investigation, analysis and reporting and ability to do the analyses in practise. Fluent theoretical knowledge and understanding in geotechnical engineering and soil pollution.
Achieved competence is wide, creative and developing. Fluent knowledge and understanding of the core concepts and phenomena like fate and transport of chemicals in soil, analysis methods, remediation methods. In addition, ability to apply the knowledge in new situations. Sufficient skills and understanding in independent soil sampling, site investigation, analysis and reporting and ability to make suggestions for developing and/or improving these methods. Fluent theoretical knowledge and understanding in geotechnical engineering and soil pollution and positive attitude to develop oneself in these fields.
Opiskelija ymmärtää derivaatan funktion muutosnopeutena ja osaa laskea sen graafisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia derivaatan käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa derivaatan käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Eeva-Leena Tuominen
Opettajan jakama materiaali
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka
Suositellaan hankittavaksi TI-nspire CX CAS-laskin.
lähiopetus
ryhmätyö
harjoitukset
tentti
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan kokeilla ja viikoittain tarkastettavilla harjoitustehtävillä, joiden tekeminen vaikuttaa arvosanaan. Kotitehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava kotitehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Tabulassa).Opintojaksoon saattaa sisätyä myös ryhmässä tehtäviä osioita. Kokeen arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa koko opintojakson ajan sekä kurssikokeeseen osallistumista.Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50%: 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Harjoitustehtäväpisteet eivät vaikuta kurssin läpipääsyyn vaan niillä voi korottaa arvosanaa. Lopullinen arvosana määräytyy koepisteiden ja harjoitustehtäväpisteiden yhteismäärästä sekä osallistumisaktiivisuudesta.Harjoitustehtäväpisteitä ei huomioida enää uusinta- ja korotustenttien yhteydessä.
Harjoitustehtäväpisteitä ei huomioida enää uusinta- ja korotustenttien yhteydessä.
Suomi
01.01.2021 - 26.02.2021
25.11.2020 - 11.01.2021
3 op
20LATE
Anja Kuronen
Opetus alkaa viikolla 2 lukujärjestyksen mukaisesti.
Opintojaksoon on Moodle-toteutus.
Oppitunnit pidetään pääsääntöisesti etänä Zoomissa, linkki Moodle-sivulla.
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakson koe pidetään 23.2. tuntiaikaan (alustava aika, voi tulla muutoksia).
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa nolla.
1. uusinta 31.3.2021 klo 17.00-20.00 Juhlasalissa D1-04.
2. uusinta/ korotus 21.4.2021 klo 17.00-20.00 Juhlasalissa D1-04.
Hyväksyttyä arvosanaa voi korottaa 2. uusintakokeessa.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Uusintakokeeseen ja korotukseen ilmoittaudutaan TAMKin tenttijärjestelmän kautta.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
-lähiopetuksesta, jossa opettajaja mukana
-ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana)
-itsenäisestä työskentelystä (mm. kotitehtävät, STACK-tehtävät, opetusvideot)
-kokeesta
Opettajan pitämiä oppitunteja on n. 28 h
-regressio
-raja-arvo ja jatkuvuus
-derivaatta funktion ominaisuuksien kuvaajana
-muutosnopeustulkinta ja graafinen tulkinta
-derivaatan laskeminen numeerisesti ja derivointikaavojen avulla
-derivaatan sovelluksia mm. virhearviot ja ääriarvotehtävät
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja suorittaa opintojakson loppukokeen, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Opiskelija ymmärtää derivaatan funktion muutosnopeutena ja osaa laskea sen graafisesti, numeerisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia derivaatan käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä on vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa derivaatan käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut sekä käyttää oikeita matemaattisia merkintöjä. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Opiskelija ymmärtää matriisien ja funktioiden peruskäsitteet ja tunnistaa eri tyyppisten funktioiden kuvaajia. Lisäksi hän osaa ratkaista eri funktioihin liittyviä yhtälöitä ja yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja hän osaa soveltaa niitä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelijalla on taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Ratkaisut esitetään selkeästi ja matemaattisia käsitteitä käytetään täsmällisesti. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Eeva-Leena Tuominen
Opintojaksolla käytettävä materiaali löytyy Moodlesta.
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka.
Suositellaan hankittavaksi laskin TI-Nspire CX CAS.
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, tuntiharjoitukset ja kotitehtävät, videomateriaalit, STACK-tehtävät, tentti
Poikkeustilanteesta johtuen arvointiperusteisiin saattaa tulla joitakin muutoksia!
- Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5.
- Opintojakso suoritetaan kokeilla, harjoitustehtävillä (tunti-, koti- ja verkkotehtävillä), aktiivisella tuntiosallistumisella ja yhteistoiminnallisella oppimisella, jotka kaikki vaikuttavat arvosanaan.
- Opintojakson ajankohtaiset tiedot ja linkki kotitehtävälistaan löytyvät Moodlesta. Opiskelija vastaa itse siitä, että on päivittänyt tekemänsä harjoitustehtävät kotitehtävälistaan ennen seuraavan oppitunnin alkua. Harjoitustehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava harjoitustehtävien tarkistukseen ja oltava valmis esittämään oma ratkaisunsa. Poikkeustilanteen myötä omat tehtävät palautetaan sähköisessä muodossa Moodlessa olevaan palautuskansioon (esim. kuvaamalla omat tehtävät ja palauttamalla pdf-tiedosto Moodleen).
- Kokeen arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa ja osallistumista opintojakson työmuotoihin koko opintojakson ajan sekä kurssikokeeseen osallistumista.Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
30 - 49 %.....1
50 - 69 %.....2
70 - 89 %.....3
90 - 100%.....4
Lopullinen arvosana määräytyy kokeen, harjoitustehtäväpisteiden ja osallistumisaktiivisuuden perusteella.
Harjoitustehtäväpisteitä ei huomioida uusinnan/ korotuksen tulokseen.
Arviointikriteeri - hylätty (0)
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja opintojakson työmuotoihin ja suorittaa opintojakson loppukokeen, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Mikäli edellä mainitut kriteerit eivät täyty, niin opiskelija poistetaan toteutukselta. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Suomi
19.10.2020 - 09.12.2020
16.09.2020 - 15.10.2020
3 op
20LATE
Anja Kuronen
Opetus alkaa lukujärjestyksen mukaisesti viikolla 43.
Opintojaksoon tulee Moodle-toteutus. Opettajalta saa tarvittaessa Moodle-avaimen.
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakson kurssikoe on alustavan suunnitelman mukaan 1.12.2020 normaaliin tuntiaikaan, mutta aika ja paikka tarkentuvat myöhemmin, koska poikkeustilanteesta johtuen sopivan tilan varaaminen ja lupa olla pitämässä koe TAMKilla voidaan vahvistaa vasta lähempänä ajankohtaa.
Uusintatentit:
1. uusintatentti: 20.1.2021 klo 17-20 Juhlasalissa (alustava suunnitelma)
2. uusintatentti/ korotus: 10.2.2021 klo 17-20 Juhlasalissa (alustava suunnitelma)
Hyväksyttyä arvosanaa voi korottaa VAIN TÄSSÄ 2.uusintatentissä (ei siis ensimmäisessä eikä myöhemmin)
Uusintatenttiin ja korotukseen ilmoittaudutaan TAMKin tenttijärjestelmän kautta (Pakki).
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa 0.
Sairastapauksissa vaaditaan lääkärintodistus.
Poissaolo kokeesta vastaa hylättyä suoritusta.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
- lähiopetuksesta, jossa opettaja mukana
- ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana)
- itsenäisestä työskentelystä
- kokeista
Opettajan pitämiä lähitunteja sisältäen kokeet on n. 30 h.
Funktioiden peruskäsitteet ja merkinnät.
Tekniikan sovellusten kannalta keskeisimpien funktioiden kuvaajia
Polynomifunktiot (erityisesti suora ja paraabeli)
Eksponentti- ja logaritmifunktiot sekä -yhtälöt
Matriisien perusoperaatiot ja matriisien sovelluksia
Opiskelija on tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Hän osaa ohjatusti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan tekniikan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Raportit sisältävät pieniä virheitä tai ovat muilta osin puutteellisia. Raportit eivät kokonaisuudessaan vastaa annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset kirjallisen raportoinnin ohjeen mukaisesti siten, että raportissa on esitetty työn kannalta kaikki oleellinen. Raportista on muodostunut ehjä kokonaisuus.
Opiskelija osaa itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan tekniikan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset hyvin ja selkeästi raportoinnin ohjeen mukaisesti. Raporteista on muodostunut ehjä, luettava ja käsitellyt aihealueet kattava kokonaisuus.
Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Eeva-Leena Tuominen
- Arminen,..: Fysiikan laboratoriotyöt, Tammertekniikka 1998 tai uudempi.
- TAMKin kirjallisten töiden raportointiopas.
- MRP-kurssin materiaali
- Työohjeita Moodlessa
Lähiopetus, laboratoriotyöskentely, ryhmätyöskentely, raportti/työselostus, posteri, esitelmä.
- Arviointi perustuu laboratoriotöiden arvioinnin keskiarvoon.
- Yksityiskohtaiset arviointiperusteet dokumentissa Labran arviointi, löytyy Moodlesta.
- Osallistuttava lähiopetukseen, pakollista kaikkiin mittauksiin, ohjaustunnit vapaaehtoisia.
- Työt mitataan työpareittain
1) Ohjatut työt (yhteensä 4 kpl)
- palautetaan 2 henkilökohtaista raporttia, suositus. Henkilökohtaisia raportteja ei voi tehdä työparin kanssa samoista töistä. Raportit voi tehdä myös yhdessä jolloin palautetaan 4 yhdessä tehtyä raporttia.
- arvioidaan arvosanoin 0-5
2) Itse suunniteltu ja toteutettu työ
- työparin kanssa yhteisvastuullinen työ
- työstä tehdään mittaussuunnitelma, joka hyväksytetään ohjaavalla opettajalla
- palautetaan lyhyt tulosraportti (tarvittaessa) ja posteri/powerpoint-esitys, joka esitellään
- arvioidaan arvosanoin 0-5
* Selostukset palautetaan Moodleen 2 viikon kuluessa mittauksen tekemisestä.
* Palautuksen lykkääntyminen vaikuttaa heikentävästi arvosanaan (1/2 arvosanaa / viikko).
* Selostus palautettava viimeistään 4 viikon kuluttua kyseisestä mittauskerrasta lukien.
Suomi
01.01.2021 - 30.04.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
3 op
20LATE
Reijo Manninen, Pasi Arvela
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole
Tenttiä ei ole.
Lähiopetus n. 33 h. Opiskelijan itsenäinen työskentely n. 37 h
Tämä löytyy Moodlesta.
Opiskelija ei ole palauttanut raportteja tai mittauksia on tekemättä.
Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan alaan liittyviä mittaustehtäviä, tosin hän saattaa tarvita tähän opettajan tai toisen opiskelijan ohjausta. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjeen mukaisesti. Raportointi saattaa kuitenkin olla tyyliltään haparoivaa.
Arvioitavien raporttien yksityiskohtaisemmat arviointikriteerit on esitetty taulukkomuodossa dokumentissa Labra-arviointi, löytyy Moodlesta.
Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjeen mukaisesti siten, että raportissa on esitetty työn kannalta kaikki oleellinen siten, että raportista muodostuu ehjä, luettava ja kattava kokonaisuus.
Opiskelija osaa itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjeen mukaisesti siten, että raportissa on kokonaisvaltaisesti esitetty työn kannalta kaikki oleellinen siten, että raportista muodostuu ehjä, luettava ja laaja-alaisesti kattava kokonaisuus.
Opiskelija osaa käyttää ilmiöitä kuvaavien suureiden yksiköitä, osaa analysoida ilmiöitä ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia ja laskutehtäviä, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia. Opiskelija osaa käyttää radiokemian, termodynamiikan lakeja ja nopeusvakioita tunneilla käsiteltyjen mallilaskujen mukaisissa tehtävissä. Hän osaa myös selittää sähkökemiallisten kennojen toimintaa ja laskea niihin liittyviä mallilaskujen mukaisia tehtäviä.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on oikea käsitys molekyylien välisiin vuorovaikutuksiin ja erityisesti kaasuihin liittyvistä peruslaeista. Hän osaa myös tulkita edellä mainittuihin asioihin liittyviä faasidiagrammeja. Opiskelija osaa soveltaa molekyylien välisiin vuorovaikutuksiin liittyviä peruslakeja uusiin tilanteisiin ja osaa perustella laskutehtävien ratkaisut. Opiskelija osaa laskea vaativampia laskutehtäviä ja määrittää nopeusvakioita ja laskea puoliintumisaikoja. Opiskelija osaa myös tyypilliset radioaktiivisen hajoamisen hajoamisreaktiot.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa suorittaa vaativampia aiheeseen liittyviä tehtäviä ja soveltaa sähkökemian ilmiöitä korroosionestossa.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2020 - 31.12.2020
02.07.2020 - 09.09.2020
5 op
19LATE
Lauri Judin
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Luentomonisteet (Moodle)
Etäluennot, laskuharjoitukset, kirjalliset tehtävät, tentit
Tentit ja porkkanapisteet
Kaksi välikoetta. Molemmat tulee läpäistä, raja on 50 % kolmestakymmenestä pisteestä (radiokemia) ja 50 % 24 pisteestä (termodynamiikka, reaktiokinetiikka ja sähkökemia). Kokonaispistemäärä on 54.
Loppuarvosana painotus: 0.2 radiokemia, termodynamiikka, reaktiokinetiikka ja sähkökemia 0.8
Suomi
01.01.2021 - 30.04.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
4 op
18LATE
Lauri Judin, Reijo Manninen
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Kurssilla on kaksi välikoetta opettajan ilmoittamina ajankohtina.
Uusinnat: välikokeita voi uusia (hylättyjä) kaksi kertaa ilmoitettuina ajankohtina. Hyväksyttyä loppuarvosanaa voi korottaa vain kerran ilmoitettuna ajankohtana.
Radiokemia:. tentti 5.2, uusinta sovitaan erikseen
Termodynamiikka, reaktiokinetiikka ja sähkökemia (välikoe)
Hyväksytyn loppuarvosanan korotus: Ilmoitetaan myöhemmin.
Opiskelija osaa käyttää radiokemian, termodynamiikan lakeja ja nopeusvakioita tunneilla käsiteltyjen mallilaskujen mukaisissa tehtävissä. Hän osaa myös selittää sähkökemiallisten kennojen toimintaa ja laskea niihin liittyviä mallilaskujen mukaisia tehtäviä.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa laskea vaativampia laskutehtäviä ja määrittää nopeusvakioita ja laskea puoliintumisaikoja. Opiskelija osaa myös tyypilliset radioaktiivisen hajoamisen hajoamisreaktiot.
Edellisten lisäkis opiskelija osaa suorittaa vaativampia aiheeseen liittyviä tehtäviä ja soveltaa sähkökemian ilmiöitä korroosionestossa.
Eeva-Leena Tuominen
Suominen, Haajanen, Pärssinen ja Pelkonen. Geenitekniikka. 2013 (tai aikaisempi). Turun ammattikorkeakoulu, soveltuvin osin. Lisäkirjallisuutena esim. Brown, T. A. Gene cloning and DNA analysis : an introduction. Wiley Blackwell. 7th ed. ja Howe, C. J. 2007. Gene cloning and manipulation. Cambridge University Press 2007. 2nd ed.
Tabulan materiaali.
Teoria, tehtävät, ryhmätyöt, pakolliset laboratorioharjoitukset, tentti.
Tentti, läpipääsyraja 50 %, arviointi 0-5. 60 % kurssin arvosanasta.
Pakolliset tehtävät, arviointi S, mutta pakollinen osasuoritus.
Laboratorioraportti ja laboratoriotöihin liittyvät kysymykset, arviointi 0-5. 40 % kurssin arvosanasta.
Suomi
01.08.2020 - 18.10.2020
02.07.2020 - 03.09.2020
3 op
18LATE
Marita Hiipakka
Esitiedot Biokemia (5O00CV15) tai vastaava sekä Laboratory Course in Biochemistry (5O00CE66) tai vastaava.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
-
-
Kurssikoe laboratoriotöiden jälkeen, 19.10.2020. Uusinta/korotustentit Examissa syksyllä 2020 ja tarvittaessa keväällä 2021, päivät ilmoitetaan myöhemmin.
-
Kontaktiopetusta 32 h, itsenäistä työskentelyä 48 h. Teoriaa 2 op, laboratorioharjoituksia 1 op.
Tarkemmin Tabulassa.
Suorituksia puuttuu.
Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä geenitekniikan perusteet: mitä geenitekniikka on, geenitekniikan terminologian, geenitekniikassa käytettävien menetelmien perusperiaatteet sekä geenitekniikkaa ohjaavat lait ja säädökset. Opiskelija osaa pohtia geenitekniikkaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opiskelija osaa tehdä laboratoriotyöt ohjatusti.
Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä hyvin geenitekniikan perusteet: mitä geenitekniikka on, geenitekniikan terminologian, geenitekniikassa käytettävien menetelmien perusperiaatteet sekä geenitekniikkaa ohjaavat lait ja säädökset. Opiskelija osaa pohtia geenitekniikkaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opiskelija osaa työskennellä laboratoriossa itsenäisesti.
Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä kattavasti geenitekniikan perusteet: mitä geenitekniikka on, geenitekniikan terminologian, geenitekniikassa käytettävien menetelmien perusperiaatteet sekä geenitekniikkaa ohjaavat lait ja säädökset. Opiskelija osaa pohtia syvällisesti geenitekniikkaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva geenitekniikan sovelluksista. Opiskelijan työskentely laboratoriossa on sujuvaa ja hän pystyy auttamaan myös muita opiskelijoita. Opiskelija osaa kehittää omaa työskentelyään.
Opiskelija
-toimittaa vaaditut sopimukset ennen harjoittelun alkua.
-suorittaa opintopisteitä vastaavan tuntimäärän harjoittelua työpaikassa.
-tekee vaaditut harjoittelun oppimistehtävät.
Eeva-Leena Tuominen
Keskustelut, itsenäinen työskentely, raportointi, esitykset
Suomi
08.03.2021 - 31.07.2021
01.12.2020 - 24.02.2021
10 op
19LATE
Marita Hiipakka
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
10 op
Hyväksytty/hylätty
Harjoittelupaikat ovat pääsääntöisesti yrityksissä.
Harjoittelu on hyväksytysti suoritettu, kun opiskelija 1) on ennen harjoittelua tehnyt sovitut tehtävät ja kun hän 2) harjoittelun aikana palauttaa harjoitteluun liittyvät oppimistehtävät sekä 3) on harjoittelun jälkeen palauttanut harjoitteluun littyvät dokumentit sekä osallistunut ja esitellyt harjoitteluaan harjoittelujaksonsa seminaarissa.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
18.10.2020 - 31.12.2020
18.09.2020 - 17.10.2020
15 op
17LATE
Eeva-Leena Tuominen, Marita Hiipakka, Tuuli Välineva, Juha Hurmalainen, Laboratoriotekniikka Virtuaalihenkilö, Piia Kanto
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
15 op
0-5
Opiskelija ymmärtää määrätyn integraalin pinta-alatulkinnan ja osaa laskea sen graafisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia integraalin käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Lisäksi opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia differentiaaliyhtälöitä. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää pienten differentiaalien menetelmän niin, että osaa soveltaa integraalin käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut sekä käyttää oikeita matemaattisia merkintöjä. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Eeva-Leena Tuominen
Opettajan jakama materiaali
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka
Suositellaan hankittavaksi TI-nspire CX CAS-laskin.
etäopetus
ryhmätyö
harjoitukset
tentti
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan kokeilla ja viikoittain tarkastettavilla harjoitustehtävillä, joiden tekeminen vaikuttaa arvosanaan. Kotitehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava kotitehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Moodlessa). Opintojaksoon saattaa sisältyä myös ryhmässä tehtäviä osioita. Kokeen arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa koko opintojakson ajan sekä kurssikokeeseen osallistumista. Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois. Varma läpipääsyraja on 40% kurssikokeen maksimipistemäärästä.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50%: 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Harjoitustehtäväpisteet eivät vaikuta kurssin läpipääsyyn vaan niillä voi korottaa arvosanaa. Lopullinen arvosana määräytyy koepisteiden ja harjoitustehtäväpisteiden yhteismäärästä sekä osallistumisaktiivisuudesta. Harjoitustehtäväpisteitä ei huomioida enää uusinta- ja korotustenttien yhteydessä.
Suomi
08.03.2021 - 30.04.2021
17.01.2021 - 09.03.2021
3 op
20LATE
Anja Kuronen
Opetus alkaa lukujärjestyksen mukaisesti.
Opintojaksoon on Moodle-toteutus.
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakson koe pidetään 27.4.2021 tuntiaikaan (alustava aika, voi tulla muutoksia)
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa nolla .
1. uusinta ke 19.5.2021 klo 17.00-20.00
2. uusinta/korotus ke 9.6.2021 klo 17.00-20.00
Hyväksyttyä arvosanaa voi korottaa VAIN TÄSSÄ 2. uusintakokeessa (ei siis ensimmäisessä eikä myöhemmin)
Uusintakokeeseen ja korotukseen ilmoittaudutaan TAMKin tenttijärjestelmän kautta (Pakki).
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa 0.
Sairastapauksissa vaaditaan lääkärintodistus.
Poissaolo kokeesta vastaa hylättyä suoritusta.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
-etäopetuksesta, jossa opettaja mukana
-ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana)
-itsenäisestä työskentelystä (mm. kotitehtävät, STACK-tehtävät, opetusvideot)
-kokeesta
Opettajan pitämiä lähitunteja on n. 28 h
- määrätty integraali
- graafinen tulkinta
- numeerinen integrointi
- integraalifunktio ja integrointikaavoja
- analyysin peruslause (määrätyn integraalin ja integraalifunktion yhteys)
- pienten differentiaalien menetelmä ja sovellustehtäviä
- differentiaaliyhtälöiden perusteet
- muuttujien erottaminen ja sovelluksia
- lineaarinen vakiokertoiminen differentiaaliyhtälö ja sovelluksia
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja opetusmenetelmiin sekä suorittaa opintojakson loppukokeen, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Opiskelija ymmärtää määrätyn integraalin pinta-alatulkinnan ja osaa laskea sen graafisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia integraalin käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Lisäksi opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia differentiaaliyhtälöitä. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä on vielä haparointia.Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää pienten differentiaalien menetelmän niin, että osaa soveltaa integraalin käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut.Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut sekä käyttää oikeita matemaattisia merkintöjä. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.01.2021 - 30.05.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
3 op
18LATE
Hanna Laasanen, Jyrki Ala-Myllymäki
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija läpäisee tentin (tentit) hyväksytysti. Palauttaa vaadittavat tehtävät miltei ajallaan ja osittain oikein ratkaistuina.
Tenttiarvosa(t) H3 - H4 tasoa, osallistuu opetukseen tunneilla ja palauttaa tehtävät ajallaan, suurin osa ratkaistuina.
Tenttiarvosa(t) lähes K5, tehtävät palutaettu ja ratkaistu, osallistuu tunnilla ja auttaa muita opiskelijoita.
Eeva-Leena Tuominen
Moodlen materiaali, jonka pääasiallisena lähteenä käytetty oppikirjaa:
Zumdahl, S. - Chemical Principles (mikä tahansa painos 5. jälkeen)
Lähiopetus: teoria ja laskuharjoituksia
- Kaksi välikoetta, joissa läpipääsyraja 50% kokeen max pisteistä.
- Mahdolliset palautettavat kotitehtävät
- Tabulassa tehtävät viikkokokeet, joilla mahdollisuus kerätä lisäpisteitä. Lisäpisteitä voi saada maksimissaan 5p, kun kaikkien viikkokokeiden yhteenlasketut pisteet ovat 90% kokeiden max pisteistä (10%:1p, 30%:2p., 50%:3p., 70%:4p., 90%:5p.)
- Arvosana määräytyy välikokeiden ja viikkokokeiden yhteenlasketuista pisteistä
Suomi
01.08.2020 - 18.10.2020
10.06.2020 - 01.09.2020
5 op
20LATE
Kaisa Lahti
Läsnäolo suositeltavaa, erityisesti laskuharjoituksissa, mutta ei pakollista.
Kurssin moodle toimii pääasiallisena tiedotuskanavana.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Kaksi välikoetta, joiden alustavat päivämäärät:
1. välikoe 21.9.
2. välikoe 9.10.
Uusinnat EXAMissa erikseen sovittuina ajankohtina.
1. Atomin rakenne, Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä, Kemialliset sidokset
2. Hapetusluku, Hapettuminen ja pelkistyminen
3. Nimet ja kaavat, Moolimassa, Ainemäärä
4. Kemiallinen reaktio, Rajoittava tekijä
I VÄLIKOE
5. Konsentraatio, Massa- ja tilavuusprosenttinen liuos, Liuosten valmistaminen, Pitoisuus
6. Hapon ja emäksen määritelmä, Happovahvuus
7. pH-asteikko, pH-laskut (vahva happo/emäs, heikko happo/emäs)
8. Puskuriliuokset
II VÄLIKOE
Välikokeet suoritettu hyväksytysti: Osaa nimetä kemiallisia perusyhdisteitä, laskea liuoksen konsentraatioon, massaprosenttiin ja reaktioyhtälöön liittyviä laskuja ja perustehtäviä pH-laskuista.
Erikseen sovitut tehtävät palautettu.
Välikokeiden suoritus hyvällä tasolla: Edellisten lisäksi osaa selittää osan kurssilla esiintyneistä käsitteistä, laskea edellistä kohtaa monimutkaisempia laskuja (mm. puskuriliuoslaskuja), ja vastata osaan sisältöä koskevia kysymyksistä.
Erikseen sovitut tehtävät palautettu ajoissa.
Välikokeiden suoritus kiitettävällä tasolla: Edellisten lisäksi osaa selittää erityyppisiä kemiallisia reaktioita sekä kemiallisen tasapainon merkityksen ja laskea hankalampia kemiaan liittyviä laskuja.
Erikseen sovitut tehtävät palautettu ajoissa.
Opiskelija on läsnä tunneilla vaihtelevasti – teoria ja labharjoitukset - palauttaa tehtävät vaillinaisina ja myöhässä, ohjauksen avulla saa täydennyttä hyväksyttävälle tasolle, tenttien tulos tyydyttävää.Selvityy ohjauksen avulla harjoitustöistä ja raportoinnista.
Opiskelijan osallistuu teoriatunneille ja osaa siirtää teoriaa käytännön työskentelyynsä. Tarvitsee välillä ohjausta, mutta selviytyy osittain itsenäisesti.Tehtävät ja raportit: palautus ja niiden sisältö vaihtelee, mutta ohjauksella saavuttaa hyvän tason ja tenttien tulokset H:n tasolla. Ottaa vastuuta työturvallisuudesta ja laboratorioharjoitusten sujumisesta.
Opiskelija on aktiivisesti mukana tunneilla, kyselee / osallistuu keskusteluihin ja palauttaa kirjalliset tehtävät/raportit ajallaan. Tehtävien vastaukset ovat hyvin jäsenneltyja ja asiaan on paneuduttu perusteellisesti.Opiskelija pyrkii ymmärtämmään analyyseihin vaikuttavien tekijöiden merkityksen ja osaa pohtia ja kehittää työskentelyään. Tentit suoritetaan kiitettävästi.
Työskentely laboratoriossa sujuu hyvin, pystyy auttamaan myös muita opiskelijoita.
Opiskelija ei suorita labharjoituksia, palauta raportteja/tehtäviä ja tenteistä ei saavuta hyväksytyn rajaa.
Eeva-Leena Tuominen
- Moodlen materiaali - työohjeet teoriamoniste menetelmistä
- Suositeltava suomenkielinen oppikirja (lainattavissa TAMKin kirjastosta): Laboratorioalan analyyttinen kemia, Pekka O. Lehtonen ja Marja-Liisa Sihvonen
Lähiopetus, harjoitustyöt laboratoriossa, raportit harjoitustöistä
- Tentti, jonka läpipääsyraja 50% max pisteistä, kiitettävä vähintään 90% max pisteistä.
- Laboratorioharjoitustyöt + määräaikaan mennessä palautetut raportit (ulkoasu ja tulos), osa hyv/hyl, osa 0-5
- Laboratoriossa täytettävä työpäiväkirja A4, tarkastetaan 2-3 harjoitustyökerran jälkeen ja lopussa - vaikuttavat arvosanaan laskevasti/korottavasti.
Suomi
19.10.2020 - 14.12.2020
16.09.2020 - 15.10.2020
5 op
20LATE
Pienryhmä 1 (Koko: 17. Avoin amk: 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 17. Avoin amk: 0.)
Pienryhmä 3 (Koko: 17. Avoin amk: 0.)
Eeva-Leena Tuominen, Marjo Lehmusto, Kaisa Lahti
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Näyttökoe ja näyttötyö, joista sovitaan erikseen opettajan kanssa.
Kurssitentti 14.12.2020
Uusinnat EXAMissa erikseen sovittuna ajankohtana
Opiskelija ei suorita labraharjoituksia, työpäiväkirja suttuinen ja vaillinainen, ei palauta raportteja/tehtäviä ja tentistä ei saavuta hyväksytyn rajaa.
Opiskelija on ollut läsnä ja suorittanut kaikki laboratorioharjoitukset. Teoriatunneille osallistuminen vaihtelevaa. Raportit/sovitut tehtävät on palautettu vaillinaisina ja/tai myöhässä. Ohjauksen avulla täydennetään hyväksyttävälle tasolle. Selviytyy ohjauksen avulla harjoitustöistä ja raportoinnista. Tentistä pisteitä 50-70% max pisteistä.
Opiskelija osallistuu teoriatunneille ja osaa siirtää teoriaa käytännön työskentelyynsä. Opiskelija on ollut läsnä ja suorittanut kaikki laboratorioharjoitukset ja selviytyy töistä ainakin osittain itsenäisesti. Ottaa vastuuta työturvallisuudesta ja laboratorioharjoitusten sujumisesta. Raportit/sovitut tehtävät palautettu ajoissa sisällön vaihdellessa, mutta ohjauksella saavuttaa hyvän tason. Tentistä pisteitä 70-90% max pisteistä.
Opiskelija on aktiivisesti mukana teoriatunneilla, kyselee/osallistuu keskusteluihin. Kirjallisten tehtävien/raporttien palautus ajallaan. Tehtävien vastaukset ovat hyvin jäsenneltyjä ja asiaan on paneuduttu perusteellisesti. Raportoinnissa ei huomauttamista. Opiskelija pyrkii ymmärtämään analyyseihin vaikuttavien tekijöiden merkityksen ja osaa pohtia ja kehittää työskentelyään. Työskentely laboratoriossa sujuu hyvin itsenäisesti, pystyy auttamaan myös muita opiskelijoita. Tentin pistemäärä >90% max pisteistä.
Opiskelija osaa antaa esimerkkejä alkuaineiden esiintymisestä luonnossa ja niiden käyttökohteista. Hän osaa
tehdä ionireaktioita ohjeistettuna. Opiskelija osaa ratkaista kvantitatiivisia analyysejä ja kirjoittaa niistä raportin ohjeistettuna. Hän osaa selittää liukoisuuden merkityksen käytännössä ja laskea mallien mukaisia liukoisuuslaskuja.
Läpäisee tentin vähintään T1:llä.
KVANTITATIIVISIA ?
Opiskelija osaa suorittaa edelliset tehtävät itsenäisesti. Lisäksi hän osaa laskea vaativia liukoisuuslaskuja. Opiskelija osaa nimetä kompleksiyhdisteitä ja kirjoittaa niiden kaavat.
Tenttitulos H-tasoa.
LÄHES / MILTEI ITSENÄISESTI
Edellisen lisäksi opiskelija suoriutuu kvalitatiivisesta / KVANTITATIIVISESTA? analyysistä itsenäisesti ja tarvittaessa opstaa muita opiskeljoita.
Tenttitulos K5 tai lähellä sitä.
Eeva-Leena Tuominen
Luentomateriaali
Luennot, kirjalliset tehtävät, laboratorioharjoitukset, esitykset
Tentti
Esitykset
Harjoitustyöt ja harjoitustöiden raportit
Tentti, jonka läpipääsyraja 50% max pisteistä, kiitettävä vähintään 90% max pisteistä.
- Laboratorioharjoitustyöt + määräaikaan mennessä palautetut raportit (ulkoasu ja tulos), osa hyv/hyl, osa 0-5
- Laboratoriossa täytettävä työpäiväkirja A4, tarkastetaan 2-3 harjoitustyökerran jälkeen ja lopussa - vaikuttavat arvosanaan laskevasti/korottavasti.
Suomi
01.01.2021 - 31.07.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
5 op
20LATE
Eeva-Leena Tuominen, Kaisa Lahti
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Kurssikoe 22.3.2021
Lähiopetus 61 h
Itsenäinen työ 74 h
Kurssin aikataulu Moodlessa
Opiskelija ei suorita labraharjoituksia, työpäiväkirja suttuinen ja vaillinainen, ei palauta raportteja/tehtäviä ja tentistä ei saavuta hyväksytyn rajaa.
Opiskelija on ollut läsnä ja suorittanut kaikki laboratorioharjoitukset. Teoriatunneille osallistuminen vaihtelevaa. Raportit/sovitut tehtävät on palautettu vaillinaisina ja/tai myöhässä. Ohjauksen avulla täydennetään hyväksyttävälle tasolle. Selviytyy ohjauksen avulla harjoitustöistä ja raportoinnista. Tentistä pisteitä 50-70% max pisteistä.
Opiskelija osallistuu teoriatunneille ja osaa siirtää teoriaa käytännön työskentelyynsä. Opiskelija on ollut läsnä ja suorittanut kaikki laboratorioharjoitukset ja selviytyy töistä ainakin osittain itsenäisesti. Ottaa vastuuta työturvallisuudesta ja laboratorioharjoitusten sujumisesta. Raportit/sovitut tehtävät palautettu ajoissa sisällön vaihdellessa, mutta ohjauksella saavuttaa hyvän tason. Tentistä pisteitä 70-90% max pisteistä.
Opiskelija on aktiivisesti mukana teoriatunneilla, kyselee/osallistuu keskusteluihin. Kirjallisten tehtävien/raporttien palautus ajallaan. Tehtävien vastaukset ovat hyvin jäsenneltyjä ja asiaan on paneuduttu perusteellisesti. Raportoinnissa ei huomauttamista. Opiskelija pyrkii ymmärtämään analyyseihin vaikuttavien tekijöiden merkityksen ja osaa pohtia ja kehittää työskentelyään. Työskentely laboratoriossa sujuu hyvin itsenäisesti, pystyy auttamaan myös muita opiskelijoita. Tentin pistemäärä >90% max pisteistä.
Eeva-Leena Tuominen
Matematiikka: opetusmateriaali (Moodle)
Laatu: opetusmateriaali (Moodle)
Matematiikka: etäopetus
Laatu: etäopetus (luennot, tehtävät ja esitykset)
Matematiikka: tentti
Laatu: tentti, tehtävät ja esitykset. Tehtävät ja esitykset voivat nostaa tai laskea tentistä saatua hyväksyttyä arvosanaa yhdellä numerolla.
Suomi
01.01.2021 - 31.03.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
6 op
18LATE
Tuuli Välineva, Anja Kuronen
Matematiikka: ei läsnäolopakkoa. Kokeessa pitää olla oma tietokone, jossa Excel.
Laatu: läsnäolovelvoite 80%
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
MATEMATIIKKA:
Matematiikan tentti 8.3., näkyy lukkarissa, ei vaadi ilmoittautumista
Matematiikan uusinta 1 31.03. vaatii ilmoittautumisen. KOROTUS VAIN TÄSSÄ.
Matematiikan uusinta 2 21.04. vaatii ilmoittautumisen.
LAATU:
Laatutentti 25.2 (etätentti Moodlessa), näkyy lukkarissa, ei vaadi ilmoittautumista
Laatutentin uusintatentit Examissa. Henkilökohtaisen tentin ajankohta sovitaan opettajan kanssa erikseen.
Matematiikka 3 op
Laatu 3 op
Matematiikka:
1. Peruskäsitteitä + Otoksen havainnollistaminen diagrammeilla + Otoksen tunnuslukuja
2. Jatkuvan satunnaismuuttujan tiheysfunktio + Jatkuvan satunnaismuuttujan kertymäfunktio + Satunnaismuuttujan tunnuslukuja
3. Normaalijakauma + Normaalijakaumaan liittyviä jakaumia
4. Regressioanalyysi + Validointiparametrit: Tarkkuus (todennäköisyys ja täsmällisyys)
5. Otoskoko validoinnissa + Validointiparametrit: Lineaarisuus + Validointiparametrit: Ilmaisuraja nollanäytteiden avulla
6. Validointiparametrit: Ilmaisuraja regressiosuoran avulla + määritysraja + Perustelu ilmaisurajan kaavalla
7. TENTTI
Laatu:
- laboratorion laatujärjestelmät
- analyysimenetelmien laadunvarmistus
- laboratoriovälineiden ja -laitteiden laadunvarmistus
Matematiikka: opiskelija osaa selittää joitakin tilastollisessa matematiikassa olevia peruskäsitteitä ja laskea yksinkertaisia validointiin liittyviä laskuja
Laatu: Opiskelija osaa hahmottaa laatujärjestelmän merkityksen erityisesti laboratorion kannalta. Opiskelija osaa selittää laatutermejä ja niiden merkitystä. Opiskelija osaa suunitella validoinnin ja tehdä validoinnin (teoriassa).
Matematiikka: edellisen lisäksi osaa selittää enemmän käsitteitä ja laskea enemmän laskuja
Laatu: edellisten lisäksi opiskelija osaa arvioida analyysitulosten luotettavuutta ja tehdä itsenäisesti menetelmän validointisuunnitelman. Opiskelija osaa suunnitella validointiraportin sisältöä.
Matematiikka: edellisten lisäksi osaa perustella ratkaisunsa
Laatu: Edellisten lisäksi opiskelija osaa laatia kattavan validointiraportin ja arvioida validoinnin tulokset. Hän osaa myös tarvittaessa suunnitella ja toteuttaa tarvittavat jatkotoimenpiteet.
Eeva-Leena Tuominen
Luentomateriaali (Moodle), vierailevien luennnoitsijoiden toimittama materiaali, opiskelijoiden itsensä tuottama materiaali
Luennot, esitykset, ryhmätyöt, itsenäinen työskentely
Ei tenttiä, pakollinen läsnäolo.
Eri osa-alueiden (esitykset, suunnittelutehtävä) arvionti.
Suomi
01.01.2021 - 31.07.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
6 op
18LATE
Eeva-Leena Tuominen, Taina Matis, Talotekniikka Virtuaalihenkilö, Piia Kanto
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
- Vierailevat luennoitsijat
Ei tenttiä, pakollinen läsnäolo
Opiskelijan työ 27 h x 6 = 162 h
-Yleisiä laboratorion toimintaan ja ylläpitoon liittyvien toimintojen käsittelyä (osittain vierailevien asiantuntijoiden esittämänä, osittain opiskelijoiden omaan kokemukseen perustuvien asioiden käsittelyä).
- Ryhmätyöt liittyen laboratorion toimintaan ja ylläpitoon liittyvien toimintojen käsittelyä ja niiden esittely.
- Laboratorion suunnittelu ryhmissä, suunniteltujen laboratorioiden esittäminen ja arvioiminen.
- Luennot ja niihin liittyvät harjoitustehtävät.
Opiskelija ei ole tehnyt ja palauttanut vaadittuja suorituksia eikä ole osallistunut oppitunneille.
Opiskelija suunnittelee laboratorion ja sen toimintaa ohjattuna. Opiskelija tietää laboratorion ylläpidon perusteet. Opiskelija toimii ryhmän jäsenenä. Opiskelija tekee ohjeen mukaiset harjoitustyöt.
Opiskelija suunnittelee itsenäisesti laboratorion ja sen toimintaa annettujen ohjeiden mukaan. Opiskelija osaa kuvailla laboratorion ylläpidon perusteet. Opiskelija ottaa vastuuta sekä oman että ryhmän työskentelyn sujumisesta. Opiskelijan harjoitustyöt ovat ohjeen mukaisia, selkeitä kokonaisuuksia ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan.
Opiskelija suunnittelee laboratorion ja sen toimintaa annettujen ohjeiden mukaan, opiskelijan työskentely on itsenäistä ja oma-aloitteista. Opiskelijalle on muodostunut kattava kokonaiskuva aiheesta. Hän osaa monipuolisesti arvioida erilaisia laboratorion ylläpitoon ja toiminnan suunniteluun vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija osaa kehittää sekä omaa että ryhmän työskentelyä. Harjoitustöiden kieliasu ja sisältö ovat erinomaisia.
- ei tehnyt vaadittavia suorituksia
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.
Edellisen lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisumenetelmät.
Eeva-Leena Tuominen
Sähköinen moniste + Opetusvideot (Tuni Moodlessa)
Tekniikan kaavasto (tai MAOL)
Symbolinen laskin suositeltava, mutta ei pakollinen (Suositellaan hankittavaksi laskin TI-nspire CX CAS)
Lähiopetus (tai etäopetus tilanteen mukaan) ja opetusvideot
Välikokeet (3) + Tentti
Välikokeista saaduilla pisteillä voi korttaa tentin arvosanaa.
Lopullinen arvosana määräytyy tentin, välikoepisteiden ja osallistumisaktiivisuuden perusteella.
Välikoepisteitä ei huomioida uusinnan/ korotuksen tulokseen.
Varma läpipääsyraja on 40 % yhteispisteistä.
Suomi
01.08.2020 - 19.10.2020
10.06.2020 - 01.09.2020
3 op
20LATE
Anja Kuronen
Ei läsnäolopakkoa (paitsi niiltä, joilla on jo arvosana 0)
Nollan saaminen edellyttää aktiivista osallistumista toteutukselle (ilman nollaa ei voi osallistua esimerkiksi uusintoihin)
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Välikokeet lukujärjestyksen mukaisesti (ilmoitetaan myöhemmin).
TENTTI 6.10. (alustava aika, voi muuttua) näkyy lukkarissa, ei vaadi ilmoittautumista
1.UUSINTA ke 18.11. klo 17.00 - 20.00, vaatii ilmoittautumisen
2. UUSINTA/KOROTUS ke 9.12. klo 17.00 - 20.00, vaatii ilmoittautumisen
Saattaa vielä muuttua, suuntaa antava.
1. Kymmenpotenssi + Merkitsevät numerot + Yksikkömuunnokset
2. Pistekaavio + Suora kuvaajana + Suoran yhtälö kuvaajasta
3. VÄLIKOE + Logaritmi + Prosentti
4. Toisen asteen yhtälö + Verranto
5. VÄLIKOE + Tasokuviot + Vektorit määritelmä + (Avaruuskappaleet itseopiskeluna)
6. Vektoreiden välinen kulma + Vektoreiden yhteenlasku
7. VÄLIKOE + Vektoreiden kertominen reaaliluvulla
8. TENTTI
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja suorittaa opintojakson lopputentin, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Mikäli edellä mainitut kriteerit eivät täyty, niin opiskelija poistetaan toteutukselta. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. (40 % kokeiden pisteistä)
Edellisen lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisumenetelmät.
Suomi
01.09.2020 - 31.05.2021
03.07.2020 - 31.08.2020
31 op
0 - 3
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Suomi
18.08.2020 - 31.07.2021
03.08.2020 - 05.08.2020
60 op
AVOINAMK
0 - 2
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija on läsnä vaadituilla tunneilla, palauttaa tehtävät vaillinaisina ja myöhässä, ohjauksen avulla saa täydennyttä hyväksyttävälle tasolle, tenttien tulos tyydyttävää.
HÄTÄENSIAPU
TYÖTURVALLISUUSKORTTI
Opiskelijan osallistuminen ja tehtävien palautus ja niiden sisältö vaihtelee, mutta ohjauksella saavuttaa hyvän tason ja tenttien tulokset H:n tasolla.
HÄTÄENSIAPU TYÖTURVALLISUUSKORTTI
Opiskelija on erittäin aktiivisesti mukana tunneilla, osallistuu keskusteluihin ja palauttaa kirjalliset tehtävät ajallaan. Tehtävien vastaukset ovat hyvin jäsenneltyjä ja asiaan on paneuduttu perusteellisesti. Tentit suoritetaan kiitettävästi.
HÄTÄENSIAPU TYÖTURVALLISUUSKORTTI
Eeva-Leena Tuominen
- Tabulan materiaali
- Suositeltava oppikirja: Laboratoriotyön perusteet ( H. Hänninen, M. Ruismäki, A. Seikola, S. Slöör )
-Suositeltavat oppikirjat: Hätäensiapukirja (H. Korte, K. Myllyrinne, R. And. ), Ensiapu (H. Korte. K. Myllyrinne)
Työturvallisuus ja laboratoriotekniikka:
- Lähiopetus, harjoitustehtävät ja ryhmätyöskentely -- tuotosten esittely muille ryhmille. Tilanteen mukaan myös etäopiskelu.
Hätäensiapu:
-2x2 h luennot, 4 h ensiaputaitojen harjoittelua.
Työturvallisuuskortti:
- 2x4h luennot + tentit, läsnäolopakko 8h (yhteensä 8 * 60 minuuttia) ! ( https://www.tyoturvallisuuskortti.fi/)
Laboratoriotekniikka ja työturvallisuus:
- arviointiasteikko 0-5
- molemmista osioista oma tentti, mahdolliset harjoitustehtävät, ryhmätyö
Suomi
01.08.2020 - 19.10.2020
10.06.2020 - 01.09.2020
5 op
20LATE
Seija Haapamäki, Hannu Tuhkanen, Kaisa Lahti
Työturvallisuusosiossa 80%:n läsnäolovelvoite.
Suoritetaan työturvallisuuskortti - läsnäolovelvoite!
Hätäensiapu
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Työturvallisuus: 24.9.
Laboratoriotekniikka: 8.10.
Uusinnat EXAMissa erikseen sovittuna ajankohtana
Hätäensiapu: Ei tenttiä, elvytystaitojen testaus harjoitustunnilla.
Työturvallisuuskorttikoulutuksen kumpaankin osioon sisältyy osatentti
Uusinnat yleisinä uusintatenttipäivinä, tarkentuu syksyllä
Ei osallistu tunneille ( työturvallisuus), ei tee tehtäviä, tenttisuoritus hylätty (< 50% max pisteistä)
Opiskelija on läsnä vaadituilla tunneilla, palauttaa tehtävät vaillinaisina ja myöhässä, ohjauksen avulla saa täydennyttä hyväksyttävälle tasolle, tenttien tulos tyydyttävä.
Hätäensiapu:hyv/hyl TARKENTUU syksyllä
Työturvallisuuskortti; hyv/hyl ( läsnäolopakko)
Opiskelijan osallistuminen ja tehtävien palautus ja niiden sisältö vaihtelee, mutta ohjauksella saavuttaa hyvän tason ja tenttien tulokset hyvällä tasolla.
Opiskelija on erittäin aktiivisesti mukana tunneilla, osallistuu keskusteluihin ja palauttaa kirjalliset tehtävät ajallaan. Tehtävien vastaukset ovat hyvin jäsenneltyjä ja asiaan on paneuduttu perusteellisesti. Tentit suoritetaan kiitettävästi.
Eeva-Leena Tuominen
Itsenäinen työskentely, ryhmä/parityöskentely, laboratoriotyöt, raportointi, seminaari
Laboratoriotyöskentely
Raportit (yksi iso raportti, loput raportit suppeampia)
Laiteanalytiikan tutkimustyö
Itsearviointi sekä pariarviointi
Suomi
09.03.2021 - 02.08.2021
01.12.2020 - 31.01.2021
5 op
18LATE
Piia Kanto
Opintojaksolla tehdään vapaavalintaisia laboratoriotöitä, syvennetään aiemmin opittua laiteanalytiikan sekä näytteenkäsittelyn osaamista sekä hankitaan työskentelyrutiinia.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Ei tenttiä
Aloitustunti
Laboratoriöaikataulun suunnittelu
Laboratoriotyöt
Tutkimustyö
Raportointi
Suoritus on hylätty, kun opiskelija
-ei ole tehnyt vaadittavia suorituksia (laboratoriotyöt, raportit, esitykset)
Opiskelija
- osaa työskennellä turvallisesti
- suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna/avustettuna.
- tuntee erilaisia menettelytapoja, muttei osaa perustella valintojaan.
- toimii ryhmässä.
- ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan.
Edellisten lisäksi
Opiskelija
- osaa valita eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan ja perustella valintansa.
- osaa soveltaa teoriaa käytäntöön
- ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan.
- työskentely on melko itsenäistä
Edellisten lisäksi
Opiskelija
- ymmärtää laaja-alaisia kokonaisuuksia ja niiden välisiä suhteita. Osaa yhdistää teoriaa käytäntöön sekä ymmärtää laboratoriotöiden teoriataustan.
- osaa etsiä erilaisia toimintatapoja ja ratkaisuvaihtoehtoja, perustella valintojaan ja kokeilla uudenlaisia toimintamalleja.
- osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti.
- kehittää sekä omaa että ryhmän työskentelyä.
Opiskelija tekee erilaisia laiteanalyyttisiä analyysejä ja tulkitsee analyysien tuloksia ohjattuna. Opiskelija tekee laboratoriotöistä ohjeen mukaiset työselostukset. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti laboratoriossa.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä laitteiden toiminnan sekä laiteparametrien ja mittausolosuhteiden vaikutuksen analyysiin. Opiskelija osaa valita eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan ja perustella valintansa. Hän esittää analyysitulokset oikealla tarkkuudella ja osaa tulkita tuloksia sekä tehdä itsenäisesti johtopäätöksiä. Opiskelijan työselostukset ovat ohjeen mukaisia, selkeitä kokonaisuuksia ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan. Opiskelija ottaa vastuuta työturvallisuudesta ja sekä oman että ryhmän työskentelyn sujumisesta.
Edellisten lisäksi. Opiskelijalle on muodostunut kattava kokonaiskuva aiheesta. Opiskelija osaa monipuolisesti arvioida analyysimenetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia monipuolisesti ja arvioida kriittisesti ja monipuolisesti niiden luotettavuutta.Opiskelija osaa raportoida tulokset asiantuntevasti ja lähdekirjallisuuteen nojautuen.Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa laboratoriossa.
Eeva-Leena Tuominen
Kurssin Moodle, Laiteanalytiikan teoriakurssin materiaali, muu osveltuva kirjallisuus
Laboratoriotyöt ja raportointi
Laboratoriotyöskentely, raportit, labrapäiväkirja, itse- ja pariarviointi.
Suomi
11.01.2021 - 05.03.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
5 op
19LATE
Kaisa Lahti, Piia Kanto
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Ei tenttiä
Viisi laboratoriokertaa
Muut tehtävät.
-Laboratoriotöihin valmistautuminen (työohje, KTT:t, laskut, työn teoria yms)
-Laboratoriotöiden raportointi
Johdantoluennon jälkeen laboratoriotyöt tehdään pareittain erikseen ilmoitetun aikataulun mukaan.
Opiskelija osaa esittää erilaisten laboratorion analyysilaitteiden toimintaperiaatteita. Hän osaa erilaisten laiteanalyyttisten menetelmien perusteet, osaa listata analyyseihin vaikuttavia asioita ja laskea tuloksia. Hän osaa kertoa erilaisten analyysitekniikoiden käyttökohteita. Opiskelija tietää erilaisia näytteenkäsittelytekniikoita.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä laitteiden toiminnan sekä laiteparametrien ja analyysiolosuhteiden merkityksen. Hän esittää analyysitulokset oikealla tarkkuudella ja osaa tulkita tuloksia sekä tehdä itsenäisesti johtopäätöksiä. Opiskelija osaa valita oikean näytteenkäsittely- ja analysointitekniikan. Opiskelijan tehtävien vastaukset ja työselostukset ovat ohjeenmukaisia, hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan. Opiskelija osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä järkevästi. Opiskelija ottaa vastuuta laboratoriotöiden sujumisesta.
Edellisten lisäksi. Opiskelijan työskentely on itsenäistä ja hyvin suunniteltua. Opiskelijalle on muodostunut kattava kokonaiskuva aiheesta. Hän osaa monipuolisesti arvioida analyysimenetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä. Opiskelija osaa tulkita tuloksia monipuolisesti ja arvioida kriittisesti ja monipuolisesti niiden luotettavuutta.
Eeva-Leena Tuominen
-Laboratorion analyysitekniikka, Jaarinen, S., Niiranen, J. tulee olla hankittuna
-Quantitative Chemical Analysis, Harris, D.C.
-Moodlessa jaettu ja kurssin aikana tuotettu materiaali, soveltuva kirjallisuus
- luennot, harjoitustyöt, tehtävät, esitykset, ryhmätyöt
- välikokeet/tentti (merkittävin), harjoitustehtävät, ryhmätyöt
- ryhmätöissä sekä työelämäluennolla on läsnäolovelvoite
- pakolliset palautettavat tehtävät: ryhmätyöt ja ryhmätöihin liittyvät tehtävät
Suomi
19.10.2020 - 18.12.2020
02.07.2020 - 18.10.2020
5 op
19LATE
Piia Kanto
Läsnäolo edellytetään tunneilla, joilla valmistellaan tai esitetään ryhmätöitä sekä tunneilla, jotka pitää vieraileva luennoitsija. Pakolliset poissaolot (mm. sairaus) on tällöin korvattava. Läsnäolo kaikilla oppitunneilla on erittäin suotavaa. Kurssilla edetään nopeasti ja opittavan asian määrä on suuri.
Kurssin alettua aikataulu ja siihen liittyvät muutokset on Moodlessa.
Kurssin läpipääsy on edellytys Laiteanalytiikan laboratoriotyöt kurssille.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Toteutuksella on vierailevia luennoitsijoita.
Välikoe 1
Välikoe 2
Uusinnat tehdään Exam-järjestelmässä. Päivämäärät ilmoitetaan kurssin Moodlessa.
Uusinta 1 (uusinnat ja korotukset)
Uusinta 2 (vain uusinnat)
Välikokeet pisteytetään ja kurssin arvioinnissa huomioidaan välikokeiden yhteispisteet. Opiskelija saa uusia yhden välikokeista.
Aikataulu on suuntaa-antava. Muutokset mahdollisia. Lopullinen aikataulu esitetään kurssin Moodlessa.
Infot
Kromatografia (suureet, GC, HPLC, IC)
Välikoe 1
Atomispektroskopia (FAAS; GAAS, ICP)
MS
NMR
Välikoe 2
Näytteenkäsittely
Muut tekniikat
Sami Suhonen
Suomi
07.09.2020 - 18.10.2020
31.01.2020 - 09.09.2020
3 op
AVOINAMK
10 - 40
Sami Suhonen
Avoin AMK
Konetekniikan tutkinto-ohjelma, Tietotekniikan tutkinto-ohjelma, Autotekniikan tutkinto-ohjelma, Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma, Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma, Talotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
3 op
0-5
Opiskelija osaa käyttää mekniikan, lämpöopin, termodynamiikan ja virtausmekaniikan suureita, yksiköitä ja kaavoja. Opiskelija pystyy ratkaisemaan esimerkkien kaltaisia ongelmia tai opiskelija tarvitsee laskemiseen erityistä tukea.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa oppimaansa ja pystyy mekaniikan lakien sekä lämpö- ja virtausopin ja termodynamiikan mallien avulla ratkaisemaan ongelmia, joita ei ole aiemmin nähnyt.
Edellisten lisäksi opiskelija pystyy perustelemaan ratkaisunsa täsmällisesti. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan haastavampiin ongelmiin ja osaa analysoida saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Eeva-Leena Tuominen
Kirja: Inkinen, Tuohi, Momentti 1 Insinöörifysiikka.
Moodlessa lisätehtäviä, ohjeita, videolinkkejä.
Lähiopetus, keskustelut, mittaustehtävät, demonstraatiot, laskuharjoitukset, kotitehtävät, viikkokokeet, yhteistoiminnallinen oppiminen, loppukoe
Arviointi tapahtuu mittaustehtävinä, viikkokokeina ja opintojakson loppukokeena.Viikkokokeissa maksimipistemäärä on 4 p/koe ja kokeita on 3 kappaletta. Mittaustehtäviä on kaksi ja maksimipisteet 3 p /mittaustehtävä, yhteensä mittaustehtävistä voi saada 6 p. Lopputenttissä maksimipisteet on 30 p. Läpäisyraja on 20/48 pistettä. Lisätietoja Moodlesta löytyvässä sisältösuunnitelmassa.
Suomi
19.10.2020 - 18.12.2020
16.09.2020 - 23.10.2020
3 op
20LATE
Reijo Manninen
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Lopputentti 11.12. Viikko- ja mittauskokeiden ajankohdat löytyvät sisältösuunnitelmasta.
Uusinnat ja korotustentit: 18.1 ja 8.2, molemmat alkaa klo 16.30.
Muista ilmoittautua uusintaan ajallaan, päättyy 10 päivää ennen uusintaa. Viikkokokeista pidetään uusinnat vain hyväksytystä syystä, yleensä lääkärintodistus.
Lähiopetusta noin 38 h, josta osa voi olla verkko-opetuksena.
Opiskelijan omaa työskentelyä noin 39 h.
Tarkempi tuntijako ja sisältösuunntelma annetaan ensimmäisellä tunnilla ja löytyy myös Tabulasta.
Vaadittu minimipistemäärä ei täyty.
Opiskelija osaa käyttää ilmiöitä kuvaavia suureita ja yksiköitä, osaa analysoida ilmiöitä kvalitatiivisesti ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia. Vähimmäispistemäärä arvosanaan 1 on 24 pistettä.
Edellisen lisäksi opiskelija osaa soveltaa mekaniikan, nesteiden ja kaasujen virtausten sekä lämpöopin ja termodynamiikan peruslakeja uusiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys mekaniikan, nesteiden ja kaasujen virtausten sekä lämpöopin ja termodynamiikan peruslaeista, niiden välisistä yhteyksistä ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä sujuva taito analysoida ongelmia ja perustella valitut ratkaisut.
Eeva-Leena Tuominen
Opiskelijat etsivät menetelmän kehitykseen tarvittavan kirjallisuuden itse ja perehtyvät sekä kyseisen analyysin että laitteen teoriaan ja hankkimiensa tietojen pohjalta suunnittelevat alustavan menetelmäohjeen. Menetelmän kehityksen aikana opiskelijat muokkaavat menetelmää mittaustuloksiensa perusteella sekä kirjallisuutta apuna käyttäen.
Validointiin on materiaalia Moodlessa (Laboratorion laatu ja tilastolliset menetelmät) mutta kannattaa myös itsenäisesti hakea lisämateriaalia.
Aloitusluento sekä menetelmä- ja validointisuunnitelmien tarkastuspisteet, laboratoriotyöt, itsenäinen työskentely, raportointi
Kirjallisuuden kartoitus itsenäisesti, menetelmän laatiminen ja testaus (tarvittaessa ohjatusti), testatun menetelmän validointi ja raportointi.
Arvioinnin perusteet:
Kirjallisuushaun hallitseminen, menetelmän kehittäminen, laboratoriotyöskentely, menetelmän validointi laskutoimituksineen (tilastomatematiikka) arvioidaan.
Arviointimenetelmät:
Laboratoriotyöskentelyn jatkuva arviointi, menetelmä- ja validointisuunnitelmat, raportit (menetelmäkehitys ja validointi), itse- ja pariarviointi
Suomi
11.01.2021 - 30.04.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
6 op
18LATE
Juha Hurmalainen, Piia Kanto
Esitietovaatimuksina Laiteanalytiikka, Laiteanalytiikan laboratoriotyöt, Laboratorion laatu ja tilastolliset menetelmät
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Ei tenttiä
Analyysimenetelmän laatiminen, menetelmän kehitys laboratoriossa ja kehitetyn menetelmän validointi ja raportointi.
Opiskelija ei saavuta hyväksytyn suorituksen kriteereitä
Opiskelija osaa kirjallisuutta apuna käyttäen ja opettajan ohjauksessa tehdä menetelmäsuunnitelman ja kehittää analyysimenetelmää. Hän osaa tehdä menetelmän validointisuunnitelman ja suorittaa validoinnin ohjatusti. Opiskelija tekee ja palauttaa annettujen ohjeiden mukaiset työselostukset. Opiskelija työskentelee turvallisesti laboratoriossa.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa etsiä tietoa ja arvioida sen soveltuvuutta haluttuun tarkoitukseen. Opiskelija osaa valita eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan ja perustella valintansa. Hän osaa tulkita analyysituloksia sekä arvioida niiden luotettavuutta ja tehdä menetelmän validointisuunnitelman ja menetelmän validoinnin. Opiskelija ottaa vastuuta työturvallisuudesta ja sekä oman että ryhmän työskentelyn sujumisesta. Hän osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä järkevästi. Opiskelijan työselostukset ovat ohjeiden mukaisia, selkeitä kokonaisuuksia ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan.
Edellisten lisäksi. Opiskelijan tehtävien vastaukset ovat hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat hyvää paneutumista aiheeseen. Opiskelija työskentelee itsenäisesti, oma-aloitteisesti ja tavoitteellisesti sekä osaa kehittää niin omaa kuin ryhmän työskentelyä. Raportin kieliasu ja tulosten tarkastelu ovat erinomaisia.
Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tärkeimmät prokaryootti- ja eukaryoottisolujen rakenteet. Opiskelija osaa perusteet mikrobien kasvun, ravinnon- ja elinolosuhteiden vaatimuksista ja osaa kuvata mikrobien tärkeimpiä perusominaisuuksia. Opiskelija ymmärtää mikrobien merkityksen terveyden, ympäristön sekä teollisen tuotannon kannalta. Opiskelija osaa mikrobiologisessa työskentelyssä käytettyjen menetelmien perusperiaatteet.
Opiskelija osaa kuvata pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tärkeimmät tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää mikrobien kasvun, ravinnon- ja elinolosuhteiden vaatimuksia ja osaa kuvata mikrobien tärkeimpiä ominaisuuksia. Opiskelija osaa selittää mikrobien merkityksen terveyden, ympäristön sekä teollisen tuotannon kannalta. Opiskelija osoittaa hallitsevansa mikrobiologisessa työskentelyssä käytettyjen menetelmien periaatteet.
Opiskelija osaa selittää yksityiskohtaisesti pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää yksityiskohtaisesti mikrobien kasvun, ravinnon- ja elinolosuhteiden vaatimuksia sekä kuvata mikrobien tärkeimpiä ominaisuuksia, ja niiden perusteella tehdä päätelmiä mikrobien kasvatuksesta. Opiskelija osaa selittää perusteellisesti mikrobien merkityksen terveyden, ympäristön sekä teollisen tuotannon kannalta. Opiskelija osoittaa hallitsevansa kattavasti mikrobiologisessa työskentelyssä käytettyjen menetelmien periaatteet. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva mikrobien ominaisuuksista ja toiminnasta.
Eeva-Leena Tuominen
Moodlen materiaali
Lisämateriaalina jokin yleisen mikrobiologian oppikirja, esim.
- Willey, Sherwood, Woolverton, Prescott: Prescott’s Principles of Microbiology, McGraw-Hill
- Willey, Sherwood, Woolverton: Prescott's Microbiology, McGraw-Hill
- Willey, Sherwood, Woolverton: Prescott, Harley, and Klein’s Microbiology, McGraw-Hill
- Bauman: Microbiology with Diseases by Taxonomy, Pearson
- Madigan, Bender, Buckley, Sattley, and Stahl: Brock Biology of Microorganisms, Pearson
- Tortora, Funke, Case: Microbiology. An Introduction, Pearson
Lähiopetus, tunti- ja kotitehtävät, kirjallinen tehtävä, välikokeet
Suoritus:
Hyväksytysti suoritetut välikokeet 1 ja 2, hyväksytysti suoritettu kirjallinen tehtävä.
Arvioinnin kriteerit:
Välikokeet arvioidaan asteikolla 0-5. Kummankin välikokeen painoarvo on 50 %. Kirjallinen tehtävä arvioidaan hyväksytty-hylätty. Kirjallinen tehtävä voi nostaa tenttien perusteella saatua kurssiarvosanaa yhdellä numerolla.
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja tunti- sekä kotitehtävien tekeminen voi vaikuttaa arvosanaa korottavasti.
Suomi
01.01.2021 - 07.03.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
3 op
20LATE
Marita Hiipakka
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
2 välikoetta: 1. vk 1.2.2021, 2. vk 24.2.2021.
Välikokeiden rästi- ja korotuskoe: 8.3.2021.
Myös koko suoritus on mahdollisuus tenttiä kerralla, tentti on silloin 24.2.2021.
Tämän jälkeen välikokeiden uusinta- ja korotustentit järjestetään tarvittaessa Examissa, ja näistä sovitaan opettajan kanssa henkilökohtaisesti.
Huomioi, että Mikrobiologian laboratoriotyöt -kurssille, joka alkaa 4. periodin alussa, ei pääse osallistumaan, ellei mikrobiologian teoriakurssi ole tätä ennen hyväksytysti suoritettu.
Lähiopetus 30 h. Itsenäistä opiskelua n. 50 h.
Tarkemmin Moodlessa.
Hylätty suoritus kirjallisesta tehtävästä ja/tai välikokeista.
Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tärkeimmät prokaryootti- ja eukaryoottisolujen rakenteet. Opiskelija osaa perusteet mikrobien kasvun, ravinnon- ja elinolosuhteiden vaatimuksista ja osaa kuvata mikrobien tärkeimpiä perusominaisuuksia. Opiskelija ymmärtää mikrobien merkityksen terveyden, ympäristön sekä teollisen tuotannon kannalta. Opiskelija osaa mikrobiologisessa työskentelyssä käytettyjen menetelmien perusperiaatteet.
Opiskelija osaa kuvata pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tärkeimmät tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää mikrobien kasvun, ravinnon- ja elinolosuhteiden vaatimuksia ja osaa kuvata mikrobien tärkeimpiä ominaisuuksia. Opiskelija osaa selittää mikrobien merkityksen terveyden, ympäristön sekä teollisen tuotannon kannalta. Opiskelija osoittaa hallitsevansa mikrobiologisessa työskentelyssä käytettyjen menetelmien periaatteet.
Opiskelija osaa selittää yksityiskohtaisesti pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää yksityiskohtaisesti mikrobien kasvun, ravinnon- ja elinolosuhteiden vaatimuksia sekä kuvata mikrobien tärkeimpiä ominaisuuksia, ja niiden perusteella tehdä päätelmiä mikrobien kasvatuksesta. Opiskelija osaa selittää perusteellisesti mikrobien merkityksen terveyden, ympäristön sekä teollisen tuotannon kannalta. Opiskelija osoittaa hallitsevansa kattavasti mikrobiologisessa työskentelyssä käytettyjen menetelmien periaatteet. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva mikrobien ominaisuuksista ja toiminnasta.
Opiskelija osaa työskennellä aseptisesti ja turvallisesti mikrobiologian laboratoriossa. Hän osaa valmistaa ja steriloida kasvatusalustoja, tehdä mikrobiologisia viljelmiä yleisimmillä tekniikoilla, ja suorittaa yleisimpiä mikrobien tunnistustestejä ohjatusti. Opiskelija osaa raportoida tulokset työselostuksen muodossa. Opiskelija osallistuu ryhmän toimintaan.
Opiskelija osaa työskennellä aseptisesti ja turvallisesti mikrobiologian laboratoriossa. Hän osaa itsenäisesti valmistaa ja steriloida kasvatusalustoja. Opiskelija osaa tehdä mikrobiologisia viljelmiä eri tekniikoilla. Opiskelija osaa suorittaa mikrobien tunnistustestejä itsenäisesti kirjallisia ohjeita seuraten. Opiskelija osaa tulkita saatuja tuloksia. Opiskelija osaa raportoida tulokset ohjeen mukaisesti työselostuksen muodossa. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä ja suunnitella ryhmän työskentelyä laboratoriossa.
Opiskelija osaa työskennellä aseptisesti ja turvallisesti mikrobiologian laboratoriossa. Hän osaa itsenäisesti valmistaa ja steriloida kasvatusalustoja, sekä tehdä mikrobiologisia viljelmiä eri tekniikoilla. Opiskelija osaa suorittaa mikrobien tunnistustestejä itsenäisesti kirjallisia ohjeita seuraten ja soveltaen. Opiskelija osaa tulkita saatuja tuloksia itsenäisesti. Opiskelija osaa raportoida tulokset ohjeen mukaisesti työselostuksen muodossa, ja työselostuksissaan pohtia ja arvioida tuloksia, niiden luotettavuutta ja merkitystä kattavasti ja monipuolisesti. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa laboratoriossa.
Eeva-Leena Tuominen
Moodlen materiaali
Oheismateriaalina esim.
Microbiology: A Laboratory Manual / James G. Cappuccino, Natalie Sherman.
Collins and Lyne's Microbiological Methods / C.H. Collins et al.
Microbiology Laboratory Guidebook / B.P. Dey et al.
Lähiopetus, raportti, laboratoriotyöskentely
Suomi
08.03.2021 - 31.07.2021
17.01.2021 - 08.03.2021
5 op
20LATE
Marita Hiipakka, Tuuli Välineva
Esitiedot: Laboratoriotekniikan koulutuksen mikrobiologian teoriakurssi tai vastaava. Teoriakurssi on oltava hyväksytysti suoritettuna ennen laboratoriokurssin alkua.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakson alussa: töiden läpikäynti, ryhmien ja töiden jako ja yleinen ohjeistus laboratoriotyöskentelyyn. Kasvatusalustojen valmistus ja harjoitustyöt laboratoriossa. Työselostusten laadinta harjoitustöistä.
Opiskelija on tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Raportit sisältävät pieniä virheitä tai ovat muilta osin puutteellisia. Raportit eivät kokonaisuudessaan vastaa annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Raporteissa olevat virheet ovat vähäisiä. Opiskelija osaa käyttää tekstinsä tukena kuvia, taulukoita ja kaavoja. Opiskelija osaa esittää oikein mittausten perusteella saamansa lopputulokset virherajoineen. Kielellisesti teksti on pääosin virheetöntä. Raportit vastaavat annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Harjoitustöiden raportit vastaavat annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita. Opiskelija on osoittanut niissä syvällisemmän perehtyneisyytensä. Opiskelija osaa pohtia mittauksen onnistumisia. Opiskelija on liittänyt harjoitustöiden aiheet ja lopputulokset myös omaan tekniikan alaansa.
Hylätty: Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Eeva-Leena Tuominen
Arminen, Mäkelä,Mäkinen,Puhakka,Vierinen: Fysiikan laboratoriotyöt, Tammertekniikka.
Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka tai Taulukot, MAOL.
TAMKin raportointiohje, löytyy Intrasta ja Moodlesta
Opettajien jakama materiaali, löytyy Moodlesta.
Lähiopetus, laboratoriotyöskentely, työparityöskentely, kirjallinen raportointi
Opintojaksossa on yhdistetty fysikaaliset mittaukset ja niihin liittyvien matemaattisten menetelmien ja raportoinnin opetus.
Arviointi suoritetaan mittausten ja niistä tehtävien raporttien perusteella. Arviointiperusteet on esitetty erikseen jaettavassa arviointilomakkeessa. Osallistuminen lähiopetukseen kaikille tunneille on pakollista.
Laboratoriotyöt koostuvat sekä mittauksesta että raportoinnista.
Mittaukset ja raportointi suoritetaan työpareina.
Työ 1: Suoritettava hyväksytysti.
Työ 2: Arvioidaan asteikolla 0-5
Työ 3: Arvioidaan asteikolla 0-5
Opintojakson arvosana pohjautuu töiden 2 ja 3 arvosanojen keskiarvoon.
Suomi
01.08.2020 - 18.12.2020
10.06.2020 - 01.09.2020
3 op
20LATE
Lauri Judin, Reijo Manninen, Mervi Kastari, Anja Kuronen, Pasi Arvela
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 81 h, joka muodostuu seuraavasti:
• 3 mittauskertaa 3 h / kpl
• 3 matematiikan ohjauskertaa 3 h / kpl
• 3 viestinnän ohjauskertaa 3 h / kpl
• 3 palautekertaa 3 h / kpl
Itsenäistä työskentelyä 45 h (15 h per työ)
Jaksotus on erillisessä aikataulussa Moodlessa ja käydään läpi myös ensimmäisellä tunnilla.
Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Opiskelija on osallistunut opetukseen ja tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Raportit saattavat kuitenkin sisältää pieniä virheitä tai olla muilta osin puutteellisia. Raportit eivät vastaa kunnolla TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjetta.
Raporteissa olevat mahdolliset virheet ovat hyvin vähäisiä. Opiskelija osaa käyttää kuvallisia elementtejä tekstinsä tukena. Opiskelija osaa esittää mittausten perusteella saamansa tulokset epävarmuuksineen oikein. Kielellisesti teksti on pääosin virheetöntä. Raportit vastaavat TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjetta.
Opiskelija pystyy osoittamaan perehtyneensä töiden aiheisiin opettajan jakamaa materiaalia syvällisemmin. Opiskelija osaa pohtia mittauksen onnistumista ja liittää sen omaan alaansa esimerkiksi jonkin sovelluksen kautta.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.01.2021 - 31.07.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
15 op
17LATE
Marita Hiipakka, Tuuli Välineva, Mari Touronen, Petri Tuohimäki, Juha Hurmalainen, Piia Kanto
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa käyttää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistoja ammatillisen tiedon esittämisessä sekä joitain niiden ominaisuuksista.
Opiskelija osaa tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistojen vaativamman käytön sekä osaa hyödyntää niiden ominaisuuksia hyvin. Opiskelijan tuotokset ovat pääosin siistejä ja selkeitä.
Opiskelija osaa käyttää ja hyödyntää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistoja monipuolisesti. Opiskelija osaa hyödyntää näiden perustyökalujen ominaisuuksia sujuvasti. Opiskelijan tuotokset ovat siistejä ja selkeitä.
Eeva-Leena Tuominen
Tietojärjestelmät: mallipohjat ja ohjeet omassa Moodle-osiossaan, selittävät videot Youtubessa
Digitalisaatio: Verkkokurssimateriaali omassa Moodle-osiossaan
Opiskelutaidot: Materiaali opintojakson Moodlessa
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset: mallipohjat Moodlessa
Tietojärjestelmät: demonstraatiot, näyttötehtävät, itsenäinen työskentely, selittävät videot
Digitalisaatio: demonstraatiot, itsenäinen työskentely, verkkotehtävät
Opiskelutaidot: ryhmätapaamiset, ryhmätyö, itsenäinen työskentely, tehtävät
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset: lähiopetus, harjoitustyöt
Tiedonhankinta.
Arviointi perustuu:
Tietojärjestelmät (2 op): O365-pilveen palautettavat tehtävät, jotka julkaistaan ensimmäisllä läsnäolokerroilla
Digitalisaatio (1 op): Tabulaan yksilö- tai parityönä palautettavat tehtävät.
Opiskelutaidot (osuus 1 op) : Avoin HOPS ( sisältäen opiskelijan taustatiedot, SWOT, opinto- ja urasuunnittelua, ryhmäroolitestin tulokset, ajankäytön hallinta)
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset (osuus 1 op): harjoitustöiden arviointikriteerit julkaistaan Tabulassa
Suomi
01.08.2020 - 31.05.2021
10.06.2020 - 01.09.2020
5 op
20LATE
Tuuli Välineva, Anja Kuronen, Pekka Kaatiala, Päivi Lukin, Tony Torp
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
Hyväksytty/hylätty
Opiskelutaidot: aiemmat aiheeseen soveltuvat opinnot voidaan hyväksilukea (HyväHot) + Avoin HOPS tehdään näyttönä
Alumniyhteistyö
Tietojärjestelmät: Ei tenttiä, kurssi suoritetaan pakollisilla harjoitustöillä
Digitalisaatio: Ei tenttiä. Kurssi suoritetaan pienimuotoisilla verkko-essestehtävillä.
Opiskelutaidot: Ei tenttiä, pakollinen harjoitustyö Avoin HOPS ja osasuoritukset.
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset: ei tenttiä, pakolliset harjoitustyöt
Tietojärjestelmät: 10-12 h lähitapaaminen ja verkko-opetus, työpajoja 2-6 h, itsenäinen työskentely 35 h
Digitalisaatio: 5-6 h lähitapaaminen, itsenäinen työskentely 20 h
Opiskelutaidot: 10 h lähi/etäopetus + alumnitapaaminen, tiedonhankinta 2 h, itsenäinen työskentely n, 15 h
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset: lukujärjestys
Oma kannettava tietokone on välttämätön (kaikki osiot)
Opiskelutaidot: osallistuminen ryhmätapaamisiin vähintään 3/4. Ylimääräiset poissaolot korvattava. Osallistuminen alumnitapaamiseen sekä vähintään yhteen harjoittelu 1:n seminaaritilaisuuteen.
Opetukseen sisältyy tiedonhankintakoulutusta.
Tietojärjestelmät: oikein ja ajallaan O365-pilveen palautettavat näyttötehtävät (vähintään neljä työohjeen mukaan tehtyä tehtävää). Tehtävät julkaistaan ensimmäisillä läsnäolokerroilla
Digitalisaatio: Vähintään 22 pistettä palautetuista tehtävistä (max. 29 pistettä)
Opiskelutaidot: Avoin HOPS - tehtävän palautus Tabulaan ajallaan ja ohjeistuksen mukaan, osallistuminen lähitapaamisiin vähintään 3/4 (lisätehtävät poissaolosta), osallistuminen alumnitapaamiseen sekä vähintään yhteen harjoittelu 1:n seminaaritilaisuuteen.
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset: harjoitustehtävät palautettu ajallaan ja kriteerien mukaiset. Hylätty: ei palautettu harjoitustehtäviä ajallaan tai ei tehty niihin tarvittavia korjauksia
Opiskelija tunnistaa orgaanisen kemian funktionaaliset ryhmät ja osaa nimetä suoraketjuisia ja haaroittuneita hiilivetyjä sekä happea sisältäviä yhdisteitä. Opiskelija tunnistaa isomeriakäsitteen. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna/avustettuna.
Opiskelija tuntee orgaanisen kemian funktionaaliset ryhmät ja osaa nimetä suoraketjuisia ja haaroittuneita hiilivetyjä sekä happea sisältäviä yhdisteitä. Opiskelija tuntee isomeriakäsitteen.
Opiskelija osaa valita eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan ja perustella valintansa
Opiskelija pystyy soveltamaan tietojaan orgaanisen kemian funktionaalisista ryhmistä ja osaa nimetä suoraketjuisia ja haaroittuneita hiilivetyjä sekä happea sisältäviä yhdisteitä. Opiskelija pystyy soveltamaan isomeriakäsitettä.
Opiskelija osaa etsiä erilaisia toimintatapoja ja ratkaisuvaihtoehtoja, perustella valintojaan ja kokeilla uudenlaisia toimintamalleja.
Eeva-Leena Tuominen
Oppikirja:
John McMurry; Fundamentals of Organic Chemisry 7th edition, International Edition, 2011
Oheismateriaali:
- Moodlessa oleva materiaali
- Pirjo Napari; Orgaaninen kemia
- Etä- ja lähiopetustunnit
- Itsenäiset tehtävät
- Ryhmätyö, josta esitykset muille ryhmille
osallistuminen välikokeisiin ja niiden hyväksytty suorittaminen. Sovittujen tehtävien palautus ajallaan. Osallistuminen ryhmätyöskentelyyn.
Kokeiden arvosana määräytyy seuraavasti:
50-60% max. pisteistä --> 1
60-70% max. pisteistä --> 2
70-80% max. pisteistä --> 3
80-90% max. pisteistä --> 4
> 90% max pisteistä --> 5
Tenttien tulokset, ennakkotehtävien ja sovittujen arviointiin palautettujen tehtävien suoritus & palautus aikataulun mukaisesti, ryhmätehtävien esitykset.
Välikoeet ja ryhmätyö tulee tulee olla suoritettu hyväksytysti. Välikokeiden pisteet lasketaan yhteen. Ryhmätyöstä voi saada pisteitä puolen arvosanan verran. Tehdyistä harjoitustehtävistä voi saada pisteitä puolikkaan arvosanan verran. Ryhmätyön ja harjoitustehtävien pisteet huomioidaan vain hyväksyttyjen välikokeiden pisteiden lisäksi.
Uusinta ja korotus: voit uusia vain yhden välikokeen (hylätyn) kerran. Hyväksyttyä välikoetta ei voi korottaa. Kurssiarvosanan voi korottaa kerran määrättyinä uusinta- ja korotustenttipäivinä, tällöin tentitään koko kurssi.
Suomi
01.08.2020 - 21.12.2020
02.07.2020 - 01.09.2020
5 op
19LATE
Eeva-Leena Tuominen
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Tenttien ajankohdat sovitaan kurssin alussa.
Uusintatentit: sovitaan kurssin alussa
Opiskelija suorittaa tentit hyväksytysti ja palauttaa sovitut tehtävät, mahdollisesti vasta kehotuksen jälkeen. Osallistuu ryhmätehtävien tekoon ja esittämiseen.
Tenttitulokset hyvää tasoa, suoriutuu itsenäisistä tehtävistä ja palauttaa ajallaan. Tekee ennakkotehtävät hyväksytysti.Osallistuu tunneilla aiheiden käsittelyyn.
Osallistuu ryhmätehtävien tekoon ja on hyvin valmistautunut esittämiseen.
Tenttitulokset 4-5 välillä, osallistuu aktiivisesti tunneilla aiheen käsittelyyn, palauttaa kaikki tehtävät ajallaan, vastaukset pääosin oikein.
Osoittaa kiitettävää aktiivisuutta ryhmätehtävissä ja niiden esityksissä.
Opiskelija tunnistaa ja nimetä yleisimmät orgaanisen kemian laboratoriovälineet ja laitteistot ja hallitsee niiden turvallisen käytön. Opiskelija tekee orgaanisia synteesejä, eristyksiä sekä tuotevarmistuksia ja puhtauden tarkistuksia ohjattuna. Opiskelija tekee laboratoriotöistä ohjeenmukaiset työselostukset. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti laboratoriossa.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä olosuhteiden merkityksen synteeseihin ja eristyksiin. Hän esittää analyysitulokset oikealla tarkkuudella ja osaa tulkita tuloksia sekä tehdä itsenäisesti johtopäätöksiä. Opiskelijan työselostukset ovat ohjeenmukaisia, hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan. Opiskelija ottaa vastuuta laboratoriotöiden sujumisesta. Hän osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä järkevästi.
Edellisten lisäksi. Opiskelijalle on muodostunut kattava kokonaiskuva aiheesta. Opiskelija osaa monipuolisesti arvioida menetelmiä ja virhelähteitä. Opiskelija osaa tulkita tuloksia ja arvioida kriittisesti ja monipuolisesti niiden luotettavuutta.Opiskelija osaa raportoida tulokset asiantuntevasti ja lähdekirjallisuuteen nojautuen. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa laboratoriossa.
Eeva-Leena Tuominen
Tapio Simonen ja Irmeli Karttunen, Orgaanisen kemian synteesimenetelmät ja mikrokemialliset työtavat. Kirja tulee olla hankittuna ennen kurssin alkua.
Luennot, laboratoriopäiväkirja, harjoitukset, laboratoriotyöt
Työtapatentti, tehtävät, laboratoriotyöt, laboratoriotyöraportit, läsnäolo, laboratoriopäiväkirja
Suomi
11.01.2021 - 07.03.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
5 op
19LATE
Eeva-Leena Tuominen, Piia Kanto
-Luennot viikolla 2 Zoomissa. Opiskelijoille, joilla on labrakurssi heti luentojen jälkeen, on varattu TAMKista tila luentojen seuraamiseen.
-Kurssilla läsnäolovelvoite.
-Työtapatentti tulee suorittaa hyväksytysti ennen labroihin pääsyä.
-Oppikirja tulee olla hankittuna ennen kurssin alkua. Kurssin teoria käsitellään intensiivisesti heti periodin alussa ja työtapatentti on heti teorian perään ennen labroja. Kannattaa madhollisuuksien mukaan perehtyä oppimateriaaliin jo ennen kurssin alkua.
-Kurssin alettua päivitetty informaatio on kurssin Moodlessa.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Työtapatentti. Työtapatentti on heti teoriaosuuden päätyttyä. Jos opiskelija ei saavuta tehtissä läpipääsyyn vaadittua pistemäärää, tulee opsikelijan tehdä opettajan antamat lisätehtävät.
Butyyliasetaattityön raportti on henkilökohtainen. Palautusaika ilmoitetaan kurssin alettua Moodlessa.
Raportointikaavakkeiden (tehdään pareittain) palautus heti kun työ tehty.
Teoriatunnit ja työtapatentti Noin 5 x 2 h
Laboratoriotyöt 5 x 6h = 30 h
Itsenäinen (mm. teorian opiskeleminen, töihin perehtyminen, raportointi)
Viiko 2 teoria ja tentti
Viikko 3- laboratoriotyöt
Raportointi
Eeva-Leena Tuominen
Moodlen materiaali.
Kirjallisuutta (esim.)
Janson, J. 2011. Protein purification: principles, high resolution methods, and applications. 3rd ed. John Wiley & Sons.
Roe, S. 2001. Protein Purification Techniques: A Practical Approach. 2nd ed. Oxford University Press.
Rosenberg, I. M. 2005. Protein Analysis and Purification: Benchtop Techniques. Birkhäuser.
Walker, J. M.& Rapley, R. 2008. Molecular Biomethods Handbook. Humana Press.
Westermeier, R. 2016. Electrophoresis in practice: a guide to methods and applications of DNA and protein separations. Wiley-VHC.
Luennot, tehtävät ja ryhmätyöt, laboratoriotyöt, itsenäinen työskentely, koe.
Kurssin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan kurssin pakollisten tehtävien, loppukokeen ja laboratorioharjoitusten suorittaminen hyväksytysti.
Loppukoe (60% arvosanasta), läpipääsyraja 50 %.
Laboratorioharjoitukset (40 % arvosanasta), sisältää laboratoriotöiden suunnittelua, toteutusta ja raportointia.
Suomi
19.10.2020 - 10.12.2020
19.09.2020 - 21.10.2020
3 op
18LATE
Marita Hiipakka
Esitietona Biokemia 5O00CV15 (tai vastaava) sekä Laboratory Course in Biochemistry (5O00CE66) tai vastaava.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
-
-
Kurssin loppukoe 10.12.2020
Uusinta- ja korotuskokeet (2 uusintamahdollisuutta, 1 korotusmahdollisuus) erillisen ohjeistuksen mukaan (Examissa). Uusinta- ja korotuskokeet voi tehdä Examissa lukuvuoden 4. periodin loppuun saakka (31.7.2021 saakka). Uusinta- ja korotuskokeiden ajankohdista sovitaan opettajan kanssa henkilökohtaisesti. Mikäli kurssin koetta ei ole hyväksytysti 4. periodin loppuun mennessä, kurssin teoriaosuus ja tentti pitää suorittaa uudelleen seuraavan vuosikurssin mukana.
-
32 h kontaktiopetusta, n. 48 h itsenäistä työskentelyä. Teoriaa 2 op ja laboratoriotyöskentelyä 1 op.
Tarkemmin Moodlessa.
Pakollisia suorituksia puuttuu.
Opiskelija osaa luetella tavallisimpia proteiinien eristyksessä, puhdistuksessa ja karakterisoinnissa käytettäviä menetelmiä.
Opiskelija osaa perustasolla kuvata immuniteetin rakentumisen ja miten vasta-aineita tuotetaan.
Opiskelija osaa luetella tavallisimpia immunulogisia analyysitekniikoita.
Opiskelija osaa ohjatusti suunnitella laboratoriotöitä ja tehdä proteiini- ja immunoanalytiikkaa ohjatusti laboratoriossa ja raportoida tulokset ohjeistusta noudattaen.
Opiskelija osaa selittää tavallisimpien proteiinien eristyksessä, puhdistuksessa ja karakterisoinnissa käytettävien menetelmien periaatteet.
Opiskelija osaa kuvata immuniteetin rakentumisen perusteet ja miten vasta-aineita tuotetaan.
Opiskelija osaa selittää tavallisimpien immunulogisten analyysitekniikoiden periaatteet.
Opiskelija osaa suunnitella laboratoriotöitä ja analysoida proteiineja sekä tehdä immunologisia määrityksiä laboratoriossa.
Opiskelija osaa dokumentoida laboratoriotyön ja raportoida sen tulokset selkeästi ohjeistusta noudattaen.
Opiskelija osaa yksityiskohtaisesti selittää tavallisimpien proteiinien eristyksessä, puhdistuksessa ja karakterisoinnissa käytettävien menetelmien sekä tavallisimpien immunulogisten analyysitekniikoiden periaatteet ja niihin vaikuttavat tekijät.
Opiskelija osaa kuvata immuniteetin rakentumisen peruteet, miten vasta-aineita tuotetaan sekä kuinka vasta-aineita käytetään immunologisissa määritysmenetelmissä.
Opiskelija osaa suunnitella laboratoriotöitä, analysoida proteiineja ja tehdä immunologisia määrityksiä laboratoriossa itsenäisesti.
Opiskelija osaa dokumentoida laboratoriotyön ja raportoida sen tulokset selkeästi ohjeistusta noudattaen.
Opiskelija osaa spektrometrian perusteet ja perustyöskentelymenetelmät. Opiskelija tekee spektrometrisiä analyysejä ja tulkitsee analyysien tuloksia ohjattuna. Opiskelija tekee laboratoriotöistä ohjeenmukaiset työselostukset. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti laboratoriossa.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä laitteiden toiminnan sekä laiteparametrien ja analyysiolosuhteiden merkityksen. Hän esittää analyysitulokset oikealla tarkkuudella ja osaa tulkita tuloksia sekä tehdä itsenäisesti johtopäätöksiä. Opiskelijan tehtävien vastaukset ja työselostukset ovat ohjeenmukaisia, hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan. Opiskelija osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä järkevästi. Opiskelija ottaa vastuuta laboratoriotöiden sujumisesta.
Edellisten lisäksi. Opiskelijan työskentely on itsenäistä ja hyvin suunniteltua. Opiskelijalle on muodostunut kattava kokonaiskuva aiheesta. Hän osaa monipuolisesti arvioida spektrometristen menetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia monipuolisesti ja arvioida kriittisesti ja monipuolisesti niiden luotettavuutta. Opiskelija osaa raportoida tulokset asiantuntevasti ja lähdekirjallisuuteen nojautuen. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa laboratoriossa.
Eeva-Leena Tuominen
Laboratorion analyysitekniikka, viimeisin painos, Jaarinen, S., Niiranen, J., Edita
Harris, D.C., Quantitative Chemical Analysis
Moodlessa/tunneilla jaettu materiaali
Luennot, tehtävät, esitykset
Tentti, tehtävät, laboratoriotyöskentely, työselotukset
Suomi
31.08.2020 - 18.12.2020
02.07.2020 - 01.09.2020
5 op
19LATE
Sari Leinonen, Kaisa Lahti, Piia Kanto
Kurssin alettua informaation päivitykset tulevat Moodleen
Tehtävien ratkaisut eivät tule Moodleen vaan ne käsitellään oppitunneilla.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Tiedot kurssikokeesta ja uusinnoista ovat kurssin Moodlessa.
Uusinnat / korotukset: Ajankohdat ilmoitetaan Moodlessa
Uusinta 1: (uusinnat ja korotukset)
Uusinta 2: (uusinta)
Kurssikoe tulee suorittaa hyväksytysti, jotta opiskelija voi osallistua kurssin laboratorio-osuuteen
Opiskelija saa korottaa hyväksyttyä arvosanaa yhden kerran opintojakson uusinnan yhteydessä.
Toteutus on englanninkielinen, jos sille osallistuu vaihto-opiskelijoita.
Suuntaa antava aikataulu:
-Spektrometrian yleisesittely
-Laskuja
-UV-VIS
-AAS
-IR-spektrometria
-Fluorometria (itsenäinen)
-Laitedemot ja työohjetunnit
-Laboratoriotyöt
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.01.2021 - 31.07.2021
25.11.2020 - 07.02.2021
2 op
18LATE
Joni Sallila
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Joni Sallila: Protocall – Teknikbiten, Tammertekniikka 2016.
Ammattialakohtaiset tekstit ilmoitetaan kurssin aikana.
Moodlesivu.
Lähiopetus, harjoitukset, tentti, itsenäinen verkko-opiskelu, alkutesti
Asteikko 0-5. Kielioppitesti (väh.) 30/50 pistettä. Kirjallinen ja suullinen koe. Opetuksen läsnäolovaatimus: 80 %.
Suomi
11.01.2021 - 25.04.2021
18.12.2020 - 28.02.2021
2 op
18LATE
Joni Sallila
Esitiedot Lukion ruotsi tai vastaava kielitaito. B1-tason kielitaito.
Oppimistavoitteet: Opiskelijalla on sellainen koulutusohjelman mukainen ruotsin kielen kirjallinen ja suullinen taito, joka ammatin harjoittamisen ja ammatillisen kehityksen kannalta on tarpeellinen.
Opiskelija selviytyy oman ammattialansa kirjallisista ja suullisista tehtävistä pohjoismaissa sekä kaksikielisellä alueella Suomessa.
Opiskelija osaa kertoa työympäristöstään sekä oman alansa toiminnoista.
Tieto virtuaalisuudesta opiskelijalle: Verkkototeutus.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Kielioppitesti 11.1.2021 - 31.1.2021
Kirjallinen koe: 12.4.2021 - 16.4.2021
Suullinen koe: 1.4.2021-30.4.2021
Kirjallisen 1. uusinta 3.5.2021 - 7.5.2020
Kirjallisen 2. uusinta 24.5.2021 - 28.5.2021
Kommunikaatiotilanteet: puhelin, s-posti, lentokenttä, tehdasalue, tapaaminen, ihmisten esittely toisilleen, tekniikan alat, tienneuvominen, kysyminen, taulukoista kertominen, asennusmanuaalien terminologiaa, vian etsiminen, hotellissa asuminen, tuotekuvaus, neuvottelu, tehdaskierros, ravintola.
Ammattialakohtaiset lisätekstit. Peruskieliopin kertaus + kielioppitesti.
Opiskelija ei osaa kertoa koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija ei osaa hankkia eikä ymmärrä oman tekniikan alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija ei osaa esitellä keskeisimpiä asioita yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista eikä selviydy ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija ei osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa. Opiskelija ei osaa laatia esim. sähköpostiviestejä, reklamaatioita tai raportteja.
Opiskelija ei osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia teknisiä ohjeistuksia tai laatia niitä.
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman tekniikan alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköpostiviestit, reklamaatiot, puhelintilanteet ja raportoinnit.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia teknisiä ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.
Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman tekniikan alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistäaiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköpostiviestejä, reklamaatioita, puhelintilanteita ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa teknisiä ohjeistuksia melko hyvin.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman tekniikan alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja,
esim. sähköpostiviestejä, reklamaatioita, puhelintilanteita ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa teknisiä ohjeistuksia.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2020 - 19.10.2020
02.07.2020 - 28.08.2020
4 op
17LATE
Lauri Judin
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija tietää ympäristö- ja soveltavan mikrobiologian peruskäsitteistöä. Opiskelija osaa aerobisten ja anaerobisten mikrobien eristämisen, viljelyn ja tunnistamisen perusperiaatteet ja osaa tehdä mikrobiologisia analyysejä erilaisille näytteille ohjatusti. Opiskelija osaa turvallisen ja aseptisen laboratoriotyöskentelyn ja osaa toimia ryhmässä. Opiskelija osaa raportoida omat tutkimustuloksensa laboratoriokirjassaan. Opiskelija kykenee tekemään kirjallisen tehtävän ohjeen mukaan. Opiskelija osallistuu ryhmän toimintaan.
Opiskelija osaa määritellä ympäristö- ja soveltavan mikrobiologian keskeiset käsitteet. Opiskelija osaa kuvata aerobisten ja anaerobisten mikrobien eristämiseen, viljelyyn ja tunnistamiseen käytettäviä menetelmiä ja osaa tehdä mikrobiologisia analyysejä erilaisille näytteille itseohjautuvasti pääasiassa kirjallisten ohjeiden perusteella. Opiskelija osaa käyttää alan kirjallisuutta oman työnsä tukena ja raportoida omat tutkimustuloksensa sujuvasti. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia ja arvioida niiden luotettavuutta. Opiskelijan kirjallinen tehtävä vastaa tehtävänantoon monipuolisesti ja sisältää pohdintaa. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä ja suunnitella ryhmän työskentelyä laboratoriossa.
Opiskelija osaa määritellä ympäristö- ja soveltavan mikrobiologian keskeiset käsitteet kattavasti. Opiskelija osaa selittää aerobisten ja anaerobisten mikrobien eristämiseen, viljelyyn ja tunnistamiseen käytettäviä menetelmiä. Opiskelija osaa tehdä mikrobiologisia analyysejä erilaisille näytteille itseohjautuvasti ja soveltaen. Opiskelija osaa käyttää alan kirjallisuutta oman työnsä tukena ja raportoida omat tutkimustuloksensa sujuvasti. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia ja arvioida niiden luotettavuutta ja merkitystä monipuolisesti. Opiskelijan kirjallinen tehtävä vastaa tehtävänantoon kattavasti ja monipuolisesti ja sisältää omaa ja kirjallisuuteen perustuvaa pohdintaa. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa laboratoriossa.
Eeva-Leena Tuominen
Tabulan materiaali.
Suositeltu kirjallisuus esim.
Willey, Sherwood, Woolverton: Prescott's Principles of Microbiology, Mc Graw Hill
Pepper, Gerba, Gentry: Environmental microbiology, 3rd ed. Elsevier Academic Press
Teoriaa, laboratorioharjoitukset ja työpäiväkirja tehtävineen, ryhmä- ja parityöskentely, itsenäinen työskentely. Kirjallinen tehtävä.
Laboratoriotyöt ja raportointi: arviointi 0-5 (60 % arvosanasta).
Kirjalliset tehtävät: arviointi 0-5 (40 % arvosanasta)
Suomi
01.08.2020 - 19.10.2020
10.06.2020 - 03.09.2020
3 op
18LATE
17LATE
0 - 17
Marita Hiipakka
Esitietovaatimus: Mikrobiologian laboratoriotöiden peruskurssi (5O00CE60) tai vastaava suoritettu.
Laboratorioharjoituksissa tehtävät työt ovat liittyvät pääasiassa ympäristö- ja elintarvikemikrobiologiaan.
Läsnäolovelvollisuus koko kurssin ajan. Kurssi pidetään suomen kielellä.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
-
-
Ei tenttiä.
-
Lähiopetus n. 40 h. Itsenäistä työskentelyä n. 41 h.
Tarkemmin Tabulassa.
Suorituksia puuttuu tai ne ovat puutteellisia.
Opiskelija tietää ympäristö- ja soveltavan mikrobiologian peruskäsitteistöä. Opiskelija osaa aerobisten ja anaerobisten maaperäbakteerien eristämisen, viljelyn ja tunnistamisen perusperiaatteet ja osaa tehdä mikrobiologisia analyysejä erilaisille näytteille ohjatusti. Opiskelija osaa turvallisen ja aseptisen laboratoriotyöskentelyn ja osaa toimia ryhmässä. Opiskelija osaa raportoida omat tutkimustuloksensa laboratoriokirjassaan. Opiskelija kykenee tekemään kirjallisen tehtävän ohjeen mukaan
Opiskelija osaa määritellä ympäristö- ja soveltavan mikrobiologian keskeiset käsitteet. Opiskelija osaa kuvata aerobisten ja anaerobisten maaperäbakteerien eristämiseen, viljelyyn ja tunnistamiseen käytettävät menetelmät ja osaa tehdä mikrobiologisia analyysejä erilaisille näytteille itseohjautuvasti pääasiassa kirjallisten ohjeiden perusteella. Opiskelija osaa käyttää alan kirjallisuutta oman työnsä tukena ja raportoida omat tutkimustuloksensa sujuvasti. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia ja arvioida niiden luotettavuutta. Opiskelijan kirjallinen tehtävä vastaa tehtävänantoon monipuolisesti ja sisältää pohdintaa.
Opiskelija osaa määritellä ympäristö- ja soveltavan mikrobiologian keskeiset käsitteet kattavasti. Opiskelija osaa selittää aerobisten ja anaerobisten maaperäbakteerien eristämiseen, viljelyyn ja tunnistamiseen käytettävät menetelmät. Opiskelija osaa tehdä mikrobiologisia analyysejä erilaisille näytteille itseohjautuvasti ja soveltaen. Opiskelija osaa käyttää alan kirjallisuutta oman työnsä tukena ja raportoida omat tutkimustuloksensa sujuvasti. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia ja arvioida niiden luotettavuutta ja merkitystä monipuolisesti. Opiskelijan kirjallinen tehtävä vastaa tehtävänantoon kattavasti ja monipuolisesti ja sisältää omaa ja kirjallisuuteen perustuvaa pohdintaa.
Opiskelija osaa käyttää sähköstatiikkaan ja magnetismiin liittyviä suureita ja yksiköitä, osaa analysoida ilmiöitä kvalitatiivisesti ja ratkaista yksinkertaisia ongelmia, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia.
Esimerkkitilanteiden lisäksi opiskelija osaa myös soveltaa sähköstatiikan ja magnetismin peruslakeja uusiin tilanteisiin ja osaa perustella tekemänsä ratkaisut.
Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys sähköstatiikan ja magnetismin peruslaeista, niiden välisistä yhteyksistä ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä sujuva taito analysoida ongelmia ja perustella tekemänsä ratkaisut.
Eeva-Leena Tuominen
Kirja: Inkinen, Manninen, Tuohi, Momentti 2 Insinöörifysiikka, laittomia pdf-versioita ei saa käyttää.
Moodlessa lisätehtäviä, ohjeita, videolinkkejä.
Etäopetus, keskustelut, demonstraatiot, laskuharjoitukset, kotitehtävät, viikkokokeet, loppukoe
Arviointi tapahtuu, viikkokokeina ja opintojakson loppukokeena. Läpäisyraja on 18/42 pistettä. Kokeen paino on 30 p ja loput 12 pistettä tulee viikkokokeista.
Lisätietoja Moodlesta löytyvässä sisältösuunnitelmassa.
Suomi
08.03.2021 - 30.04.2021
17.01.2021 - 12.03.2021
3 op
20LATE
Reijo Manninen
Opintojakson tarkempi sisältösuunnitelma annetaan ensimmäisellä tunnilla, löytyy myös Moodlesta.
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole.
Alustava suunnitelma, johon voi tulla muutoksia, ajankohtainen tilanne löytyy aina Tabulasta:
1. viikkokoe 23.3
2. viikkokoe 9.4
3. viikkokoe 20.4
Lopputentti 23.4
Uusinnat ja korotustentit sovitaan erikseen kurssin päätyttyä
Etäopetusta noin 35 h
Opiskelijan ajankäyttö 3op*27h/op = 81 h
Löytyy sisältösuunnitelmasta.
Vaadittu pisteraja ei täyty.
Opiskelija osaa käyttää sähköstatiikkaan ja magnetismiin liittyviä suureita ja yksiköitä, osaa analysoida ilmiöitä kvalitatiivisesti ja ratkaista yksinkertaisia ongelmia, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia.
Esimerkkitilanteiden lisäksi opiskelija osaa myös soveltaa sähköstatiikan ja magnetismin peruslakeja uusiin tilanteisiin ja osaa perustella tekemänsä ratkaisut.
Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys sähköstatiikan ja magnetismin peruslaeista, niiden välisistä yhteyksistä ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä sujuva taito analysoida ongelmia ja perustella tekemänsä ratkaisut.
Eeva-Leena Tuominen
Oppimateriaali jaetaan Moodlessa.
Koronatilanteen takia kurssi opetetaan verkossa. Yhteistoiminnallinen oppiminen, suulliset ja kirjalliset tehtävät, itsenäinen oppiminen.
Arviointi perustuu kurssilla tehtäviin osasuorituksiin. Arviointiperusteet käydään läpi kurssilla.
Kurssilla on läsnäolovelvollisuus. Opiskelijan on osallistuttava vähintään 80% koko kurssin lähiopetustunneista. Useampi poissaolo voi johtaa alennettuun tai hylättyyn arvosanaan.
Suomi
02.09.2020 - 20.12.2020
02.07.2020 - 30.08.2020
3 op
18LATE
0 - 30
Petri Tuohimäki
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
3 op
0-5
Aiemmin suoritettu vastaava korkeakoulukurssi tai aiemmin hankitun osaamisen todentaminen (AHOT):
https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/tamk?page=3126#hyvaksiluku
Kurssin osasuoritusten ja uusintakokeiden aikataulu sovitaan kurssin aikana.
3 x 27h (3 op)
Alustavan aikataulun mukaisesti verkko-oppitunteja 2h/vko.
Opiskelija
• selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista
• reagoi yleensä jollakin tavalla keskustelukumppanin sanomisiin
• tiedostaa jossain määrin erityyppisten tekstien asettamat vaatimukset tyylille
Opiskelija:
• keskustelee alaansa liittyvistä aiheista melko sujuvasti
• reagoi keskustelukumppaninsa sanomisiin pääosin asianmukaisesti
• viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa melko sujuvasti ja selkeästi
• ääntää melko luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat
• osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin
• ymmärtää ja käyttää alan sanastoa melko täsmällisesti
• osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja
• käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin
Opiskelija:
• keskustelee sujuvasti ammattialaansa liittyvistä aiheista
• reagoi nopeasti ja asianmukaisesti keskustelukumppanin sanomisiin
• viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti lähes ilman kielivirheitä
• ääntää luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativastakin ammatillisesta tekstistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa
• selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti
• ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti alan sanastoa sekä oman erikoisalansa termistöä
• löytää yleensä erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset termit
• käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne lähes virheettömästi
The student completes the tasks.
The student is able to
- enter unprepared into conversation on topics that are familiar, of personal interest or pertinent to everyday life (e.g. family, hobbies, work, travel and current events).
- briefly give reasons and explanations for opinions and plans.
- write simple connected text on topics which are familiar or of personal interest. I can write personal letters describing experiences and impressions
The student is able to
- interact with a degree of fluency and spontaneity that makes regular interaction with native speakers quite possible.
- take an active part in discussion in familiar contexts
- present clear, detailed descriptions on a wide range of subjects.
- explain a viewpoint on a topical issue giving the advantages and disadvantages of various options.
- write clear, detailed text on a wide range of subjects as well as abstracts of material related to one's own field
The student:
- can express him/herself fluently and spontaneously without much obvious searching for expressions.
- is able to use language flexibly and effectively for social and professional purposes
- is able to formulate ideas and opinions with precision and relate his/her contribution skillfully to those of other speakers.
- can present clear, detailed descriptions of complex subjects integrating sub-themes, developing particular points and rounding off with an appropriate conclusion
- can express him/herself in clear, well-structured text, expressing points of view at some length.
- can write about complex subjects in a letter, an essay or a report, underlining what I consider to be the salient issues
- can select a style appropriate to the reader in mind
Eeva-Leena Tuominen
Kaikki oppimateriaali julkaistaan Moodlessa.
Koronatilanteen takia kurssi opetetaan verkossa. Yhteistoiminnallinen oppiminen, suulliset ja kirjalliset tehtävät, itsenäinen oppiminen.
Arviointi perustuu kurssilla tehtäviin kirjallisiin ja suullisiin osasuorituksiin. Erillistä lopputenttiä ei ole. Tehtävien arviointiperusteet käydään läpi kurssin aikana.
Läsnäolo lähiopetuksessa / verkkotapaamisissa on osa kurssin arviointia, ja poissaolot voivat alentaa arvosanaa. Sairaustapauksissa poissaolon voi kuitata esittämällä lääkärintodistuksen opettajalle.
Suomi
01.01.2021 - 07.03.2021
25.11.2020 - 05.01.2021
3 op
19LATE
Petri Tuohimäki
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
3 op
0-5
Aiemmin suoritettu vastaava korkeakoulutasoinen kurssi tai muualta aiemmin hankitun osaamisen todentaminen (AHOT):
https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/tamk?page=3126#hyvaksiluku
Kurssin osasuoritusten ja mahdollisten rästisuoritusten aikataulu sovitaan kurssin aikana.
3 x 27h (3 op)
Alustavan aikataulun mukaisesti verkko-oppitunteja 2h/vko sekä viikoittaiset tehtävät Moodlessa.
Opiskelija
• selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista
• reagoi yleensä jollakin tavalla keskustelukumppanin sanomisiin
• ääntää ymmärrettävästi niin että viesti välittyy
• tiedostaa jossain määrin erityyppisten tekstien asettamat vaatimukset tyylille
• pystyy tuottamaan tekstiä josta viesti välittyy ymmärrettävästi
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat
Opiskelija:
• keskustelee alaansa liittyvistä aiheista melko sujuvasti
• reagoi keskustelukumppaninsa sanomisiin pääosin asianmukaisesti
• viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa melko sujuvasti ja selkeästi
• ääntää melko luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat
• osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin
• ymmärtää ja käyttää alan sanastoa melko täsmällisesti
• osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja
• käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin
Opiskelija:
• keskustelee sujuvasti ammattialaansa liittyvistä aiheista
• reagoi nopeasti ja asianmukaisesti keskustelukumppanin sanomisiin
• viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti lähes ilman kielivirheitä
• ääntää luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativastakin ammatillisesta tekstistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa
• selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti
• ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti alan sanastoa sekä oman erikoisalansa termistöä
• löytää yleensä erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset termit
• käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne lähes virheettömästi
Suomi
01.09.2020 - 31.05.2021
29.07.2020 - 09.09.2020
31 op
AVOINAMK
0 - 26
Avoin AMK
Konetekniikan tutkinto-ohjelma, Tietotekniikan tutkinto-ohjelma, Autotekniikan tutkinto-ohjelma, Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma, Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma, Talotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Moodlen materiaali
luennot
esitykset
tehtävät
kontaktitunnit
työpajat
projektityöskentely ryhmissä
Tutkimus-osuus arvioidaan 0-5, 50% kokonaisarvosanasta
-tutkimussuunnitelma 0-5 (50% arvosanasta)
-opinnäytetyöanalyysi 0-5 (50% arvosanasta)
-tiedohankinta hyväksytty-hylätty
-abstract workshop hyväksytty-hylätty
Tuotekehitys-osuus arvioidaan 0-5, 50% kokonaisarvosanasta
-prosessiarviointi
-tiimityön arviointi
-lopputuloksen arviointi
Kurssin suorittaminen edellyttää läsnäoloa kontaktiopetuksessa. Poissaolotilanteissa yhteys ko. osuuden opettajaan, jonka kanssa sovitaan korvaavista tehtävistä.
Suomi
19.10.2020 - 18.12.2020
02.07.2020 - 21.10.2020
4 op
18LATE
Tuuli Välineva, Teppo Yrjönkoski, Päivi Lukin
Tutkimus-osuuden suorittaminen edellyttää läsnäoloa kontaktiopetuksessa. Poissaolotilanteissa ota yhteyttä ko. osuuden opettajaan (Tuuli Välineva, Petri Tuohimäki tai Päivi Lukin), jonka kanssa sovitaan korvaavista tehtävistä ja niiden palautusaikataulusta.
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
-
ei tenttiä
Tutkimus-osuus 21 h lähiopetusta, itsenäinen työskentely ja ryhmätyö 33 h
Hyväksytyn kriteerit eivät täyty.
Opiskelija tietää tutkimuksen tekemisen prosessin vaiheet ja osaa pohtia tutkimuksen laatua ja luotettavuutta.
Opiskelijan kirjalliset tuotokset vastaavat TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjeen sekä opinnäytetyön kirjallisen osuuden tyydyttävää tasoa.
Tuntee osittain innovoinnin työkalut ja perusperiaatteet
Tunnistaa ja osaa kehittää tuote- ja palvelukonsepteja.
Tekee, raportoi ja esittää tehtävät sovitulla tavalla.
Osallistuu melko vähän ryhmän toimintaan.
Oma panos ryhmän toimintaan on pieni.
Lähteiden käytössä puutteita.
Opiskelija hallitsee tutkimusprosessin vaiheineen ja osaa analysoida tutkimukseen liittyviä aihealueita monipuolisesti.
Opiskelijan kirjalliset tuotokset vastaavat TAMKin kirjallisen raportoinin ohjeen hyvää tasoa.
Opiskelija tuntee innovoinnin työkalut ja perusperiaatteet
Opiskelija osaa analysoida ja kehittää realistisia tuote- ja palvelukonsepteja.
Opiskelija tekee, raportoi ja esittää tehtävät monipuolisesti, selkeästi.
Opiskelija osaa hyödyntää omaa kokemustaan ja lähdekirjallisuutta.
Opiskelija osallistuu hyvin ryhmän toimintaan.
Opiskelijan oma panos ryhmän toimintaan on kohtalainen.
Opiskelija osaa toimia melko itsenäisesti.
Lähteitä on käytetty asianmukaisesti
Opiskelija hallitsee tutkimusprosessin vaiheineen ja osaa itsenäisesti, monipuolisesti ja kriittisesti analysoida tutkimukseen liittyviä aihealueita. Opiskelijan kirjalliset tuotokset vastaavat TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjeen sekä opinnäytetyön kirjallisen osuuden kiitettävää tasoa.
Opiskelija tuntee erinomaisesti innovoinnin työkalut ja perusperiaatteet
Opiskelija osaa analysoida, kehittää ja arvioida kriittisesti realistisia tuote- ja palvelukonsepteja.
Opiskelija tekee, raportoi ja esittää tehtävät laadukkaasti, monipuolisesti, selkeästi.
Opiskelija osaa hyödyntää omaa kokemustaan ja lähdekirjallisuutta.
Opiskelija osoittaa asioiden ymmärtämistä.
Opiskelija osallistuu erittäin aktiivisesti työskentelyyn.
Opiskleijan oma panos ryhmän toimintaan on merkittävä.
Lähteiden käyttö on monipuolista ja laadukasta.
Opiskelija osaa käyttää aihealueisiin liittyviä suureita ja yksiköitä, osaa analysoida ilmiöitä kvalitatiivisesti ja ratkaista yksinkertaisia laskennallisia ongelmia, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia.
Esimerkkitilanteiden lisäksi opiskelija osaa myös soveltaa värähtelyn, aaltoliikkeen, atomi- ja ydinfysiikan peruslakeja uusiin tilanteisiin ja osaa perustella tekemänsä ratkaisut
Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys värähtelyn, aaltoliikkeen, atomi- ja ydinfysiikan peruslaeista, niiden välisistä yhteyksistä ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun. Opiskelija osaa ratkaista sujuvasti aihealueisiin liittyviä tehtäviä ja perustella valitsemansa ratkaisut.
Eeva-Leena Tuominen
Kirja: Inkinen, Manninen, Tuohi, Momentti 2 Insinöörifysiikka. Kirjan pdf-versio on kielletty.
Moodlessa lisätehtäviä, ohjeita, videolinkkejä.
Etäopetus, keskustelut, demonstraatiot, laskuharjoitukset, kotitehtävät, viikkokokeet, yhteistoiminnallinen oppiminen, loppukoe
Arvinointi tapahtuu viikkokokeina ja opintojakson loppukokeena. Läpäisyraja on 18/42 pistettä. Kokeen paino on 30 p ja loput pisteistä tulevat viikkokokeista. Lisätietoja Moodlesta löytyvässä sisältösuunnitelmassa.
Suomi
01.01.2021 - 07.03.2021
25.11.2020 - 13.01.2021
3 op
20LATE
Reijo Manninen
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole.
Kokeiden ajankohdat löytyvät Moodlesta ja sisältösuunnitelmasta. Lopputentti on 25.2.
Uusintatentit ovat maaliskuussa ja huhtikuussa.
Opiskelijan kokonaistyömäärä noin 80 tuntia, josta kontaktiopetusta noin 30 h.
Löytyy Moodlessa olevasta sisältösuunnitelmasta.
Opiskelija ei osoita riittävää osaamista ja vaadittu pistemäärä ei täyty.
Opiskelija osaa käyttää ilmiöitä kuvaavia suureita yksiköitä, osaa analysoida ilmiöitä kvalitatiivisesti ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia.
Edellisen lisäksi opiskelija osaa soveltaa värähtelyn, aaltoliikkkeen, atomi- ja ydinfysiikan peruslakeja uusiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys värähtelyn, aaltoliikkkeen, atomi- ja ydinfysiikan peruslaeista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä sujuva taito analysoida ongelmia ja perustella valitut ratkaisut.
Opiskelija
• selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista, myös alansa yrityksiin liittyen
• reagoi keskustelukumppanin sanomisiin useimmiten ymmärrettävästi
• tiedostaa jossain määrin erityyppisten tekstien asettamat vaatimukset tyylille
• kirjoittaa pääpiirteittäin ymmärrettävästi
• ymmärtää pääasiat normaalitempoisesta puheesta tutussa asiayhteydessä, kun viesti toistetaan tarvittaessa
• ääntää useimmiten ymmärrettävästi
• löytää etsimänsä tiedon teksteistä, jotka käsittelevät tuttuja aiheita
• käyttää alan perussanastoa niin, että olennainen viesti välittyy
• käyttää yksinkertaisia kieliopin perusrakenteita
• käyttää saatavilla olevia apuvälineitä esim. nettisanakirjat
. Opiskelija
• keskustelee sekä yleisistä että alaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista melko sujuvasti
• reagoi keskustelukumppaninsa sanomisiin pääosin asianmukaisesti
• viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa melko sujuvasti ja selkeästi
• ymmärtää eri korostuksilla puhuvia ihmisiä, kun aihe on tuttu
• ääntää melko luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat
• osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin
• ymmärtää ja käyttää alan sanastoa melko täsmällisesti
• osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja
• käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä, jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin
Opiskelija
• keskustelee sujuvasti sekä yleisistä että ammattialaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista
• reagoi nopeasti ja asianmukaisesti keskustelukumppanin sanomisiin
• viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti lähes ilman kielivirheitä
• ymmärtää suhteellisen vaivattomasti myös eri korostuksilla puhuvia ihmisiä
• ääntää luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativastakin ammatillisesta tekstistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa
• selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti
• ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti alan sanastoa sekä oman erikoisalansa termistöä
• löytää yleensä erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset sanat ja sanonnat
• käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne lähes virheettömästi
Eeva-Leena Tuominen
Oppimateriaali jaetaan lähiopetustunneilla sekä soveltuvin osin sähköisesti Tabulassa.
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, yhteistoiminnallinen oppiminen, suulliset ja kirjalliset tehtävät.
Arviointi perustuu kurssilla tehtäviin osasuorituksiin sekä lopputenttiin. Kurssilla on läsnäolovelvollisuus. Opiskelijan on osallistuttava 80% koko kurssin lähiopetustunneista. Useampi poissaolo voi johtaa alennettuun tai hylättyyn arvosanaan.
Suomi
18.01.2021 - 26.04.2021
25.11.2020 - 17.01.2021
3 op
20LATE
Petri Tuohimäki
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Kurssin voi suorittaa tekniikan alojen yhteisellä näyttökokeella. Tietoa kokeesta jaetaan 1. opetuskerralla sekä sähköpostitse tammikuun aikana. Ilmoittaudu kurssille riippumatta siitä osallistutko näyttökokeeseen.
Tenttipäivämäärä sovitaan kurssin aikana.
Opiskelija ei suorita hyväksytysti kaikkia kurssin osasuorituksia ja/tai läsnäolovelvollisuus jää täyttymättä.
Opiskelija
• selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista
• reagoi yleensä jollakin tavalla keskustelukumppanin sanomisiin
• tiedostaa jossain määrin erityyppisten tekstien asettamat vaatimukset tyylille
Opiskelija:
• keskustelee alaansa liittyvistä aiheista melko sujuvasti
• reagoi keskustelukumppaninsa sanomisiin pääosin asianmukaisesti
• viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa melko sujuvasti ja selkeästi
• ääntää melko luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat
• osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin
• ymmärtää ja käyttää alan sanastoa melko täsmällisesti
• osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja
• käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin
Opiskelija:
• keskustelee sujuvasti ammattialaansa liittyvistä aiheista
• reagoi nopeasti ja asianmukaisesti keskustelukumppanin sanomisiin
• viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti lähes ilman kielivirheitä
• ääntää luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativastakin ammatillisesta tekstistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa
• selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti
• ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti alan sanastoa sekä oman erikoisalansa termistöä
• löytää yleensä erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset termit
• käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne lähes virheettömästi
Eeva-Leena Tuominen
Moodlessa jaettu ja kurssilla tehty materiaali, työohjeet (Moodle), SFS-standardit
Teoriatunnit, tehtävät, verkko-opetus, näytteenotto, laboratoriotyöskentely, raportointi
Kurssin pääasiallinen työskentelytapa on projektityöskentely ryhmissä.
-työskentely projektiryhmässä
-tehtävät (mm. verkkokurssit)
-raportit (kenttäviikko sekä vesi- ja maaperäanalyysiprojekti)
-suullinen raportointi (mm. esitykset, labrapalaverit)
-ryhmä- ja itse-arvioinnit
Suomi
31.08.2020 - 18.12.2020
02.07.2020 - 28.08.2020
10 op
18LATE
Inka Honkala, Tiiti Kämäri, Juha Hurmalainen, Kaisa Lahti, Piia Kanto
Opintojakson tunneilla on läsnäolovelvoite.
Toteutuksen esitietovaatimukset:
Laboratoriotekniikka ja työturvallisuus
Analyyttinen kemia
Epäorgaaninen kemia
Spectrometry and Chromatography
Laboratory Work of Spectrometry and Chromatography
Laiteanalytiikka
Laiteanalytiikan laboratoriotyöt
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
3 op
0-5
Kursista ei ole tenttiä.
Kaksi 1 op:n näytteenottokurssia (Moodle)
Luennot ja ryhmätyöt
Näytteenotto (kenttäviikko)
Laboratoriotyöt
Itsenäinen työskentely (suunnittelu, tehtävät ja raportit)
Viikko-ohjelma on Moodlessa opintojakson alettua.
Opiskelija ei tee eikä raportoi edellytettyjä harjoitustöitä eikä osallistu läsnäoloa edellyttäville oppitunneille. Opiskelija ei saavuta toteutuksen osaamisvaatimuksia.
Opiskelija ottaa, käsittelee sekä analysoi ympäristönäytteitä ja raportoi työnsä annettujen ohjeiden mukaan. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti laboratoriossa. Opiskelija osallistuu projektiryhmän toimintaan.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa ympäristönäytteiden oton, käsittelyn ja analysoinnin. Hän osaa arvioida analyysimenetelmien ja -tulosten luotettavuutta. Opiskelijan tehtävien vastaukset ja työselostukset ovat hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan. Opiskelija osaa esitellä suunnitelmansa ja töidensä tulokset myös suullisesti. Opiskelija osallistuu aktiivisesti projektiryhmän toimintaan. Projektityö on saavuttanut sille asetetut tavoitteet.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä analyyseihin vaikuttavien tekijöiden merkityksen ja osaa pohtia ja kehittää sekä omaa että ryhmän työskentelyä. Työskentely laboratoriossa sujuu itsenäisesti. Opiskelija ottaa vastuuta ryhmän toiminnan sujumisesta ja etenemisestä.
Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tärkeimmät prokaryootti- ja eukaryoottisolujen rakenteet. Opiskelija osaa tunnistaa biomolekyyliluokat ja tietää niiden tärkeimmät tehtävät solussa. Opiskelija tietää perustasolla, miten geenit ohjaavat solun toimintaa. Opiskelija tuntee solun aineenvaihdunnan perusperiaatteet. Opiskelija tuntee proteiinianalytiikan menetelmien perusperiaatteet.
Opiskelija osaa kuvata pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tärkeimmät tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää biomolekyyliluokat ja tietää niiden tehtävät solussa. Opiskelija ymmärtää biologisen informaation siirron keskeiset periaatteet ja mekanismit. Opiskelija osaa selittää keskeisimmät aineenvaihduntareitit ja niiden merkityksen solun kannalta. Opiskelijalle on muodostunut kokonaiskuva solujen toiminnasta. Opiskelija tuntee proteiinianalytiikan menetelmien periaatteet ja osaa arvioida menetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä.
Opiskelija osaa selittää yksityiskohtaisesti pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tehtävät. Opiskelija osaa kuvata eri biomolekyyliluokkien reaktiot, rakenteen ja tehtävät, ja osaa kuvata biomolekyylien merkityksen elintoiminnoille. Opiskelija osaa selittää biologisen informaation siirron periaatteet ja mekanismit ja niihin vaikuttavat tekijät. Opiskelija tuntee solun keskeiset metaboliareitit ja niihin vaikuttavat tekijät, ja osaa arvioida, miten ne ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva solujen toiminnasta. Opiskelija tuntee proteiinianalytiikan menetelmien periaatteet ja osaa laajasti ja monipuolisesti arvioida menetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
20LATE
Tuuli Välineva
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä biotekniikan perusteet: mitä biotekniikka on, biotekniikan terminologian, biotekniikassa käytettävien yleisimpien menetelmien perusperiaatteet sekä geenitekniikkaa ohjaavat lait ja säädökset. Opiskelija osaa pohtia geenitekniikkaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opiskelija osallistuu ryhmän toimintaan. Opiskelija osaa tehdä laboratoriotyöt ohjatusti ja raportoida tulokset ohjeistusta noudattaen.
Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä hyvin geenitekniikan perusteet: mitä geenitekniikka on, geenitekniikan terminologian, geenitekniikassa käytettävien menetelmien perusperiaatteet sekä geenitekniikkaa ohjaavat lait ja säädökset. Opiskelija osaa pohtia geenitekniikkaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä ja suunnitella ryhmän työskentelyä laboratoriossa. Opiskelija osaa tehdä laboratoriotyöt pääasiassa itsenäisesti kirjallisia ohjeita noudattaen. Opiskelija osaa raportoida ja arvioida tulokset selkeästi.
Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä kattavasti biotekniikan perusteet: mitä biotekniikka on, biotekniikan terminologian, biotekniikassa käytettävien yleisimpien menetelmien perusperiaatteet sekä geenitekniikkaa ohjaavat lait ja säädökset. Opiskelija osaa pohtia syvällisesti geenitekniikkaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva biotekniikan sovelluksista. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa laboratoriossa. Opiskelijan työskentely laboratoriossa on itsenäistä sujuvaa ja hän pystyy auttamaan myös muita opiskelijoita. Opiskelija osaa kehittää omaa työskentelyään. Opiskelija osaa dokumentoida laboratoriotyön sekä raportoida ja arvioida sen tulokset kattavasti.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
19LATE
Marita Hiipakka
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa kromatografian perusteet ja perustyöskentelymenetelmät. Opiskelija tekee kromatografisia analyysejä ja tulkitsee analyysien tuloksia ohjattuna. Opiskelija tekee laboratoriotöistä ohjeenmukaiset työselostukset. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti laboratoriossa.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä laitteiden toiminnan sekä laiteparametrien ja analysointiolosuhteiden merkityksen analyyseihin. Hän esittää analyysitulokset oikealla tarkkuudella ja osaa tulkita tuloksia sekä tehdä itsenäisesti johtopäätöksiä. Opiskelijan tehtävien vastaukset ja työselostukset ovat ohjeenmukaisia, hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan. Opiskelija ottaa vastuuta laboratoriotöiden sujumisesta. Hän osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä järkevästi.
Edellisten lisäksi. Opiskelijan työskentely laboratoriossa on itsenäistä ja hyvin suunniteltua. Opiskelijalle on muodostunut kattava kokonaiskuva aiheesta. Hän osaa monipuolisesti arvioida kromatografisten menetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia monipuolisesti ja arvioida kriittisesti ja monipuolisesti niiden luotettavuutta. Opiskelija osaa raportoida tulokset asiantuntevasti ja lähdekirjallisuuteen nojautuen. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa laboratoriossa.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
20LATE
Kaisa Lahti, Piia Kanto
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
30.08.2021 - 31.10.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
4 op
18LATE
Sampo Saari, Jari Puranen
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija ymmärtää matriisien ja funktioiden peruskäsitteet ja tunnistaa eri tyyppisten funktioiden kuvaajia. Lisäksi hän osaa ratkaista eri funktioihin liittyviä yhtälöitä ja yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja hän osaa soveltaa niitä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelijalla on taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Ratkaisut esitetään selkeästi ja matemaattisia käsitteitä käytetään täsmällisesti. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
18.10.2021 - 31.12.2021
16.09.2021 - 15.10.2021
3 op
21LATE
Anja Kuronen
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija ymmärtää matriisien ja funktioiden peruskäsitteet ja tunnistaa eri tyyppisten funktioiden kuvaajia. Lisäksi hän osaa ratkaista eri funktioihin liittyviä yhtälöitä ja yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja hän osaa soveltaa niitä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelijalla on taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Ratkaisut esitetään selkeästi ja matemaattisia käsitteitä käytetään täsmällisesti. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
3 op
21LATEMM
Ulla Miekkala
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa käyttää ilmiöitä kuvaavien suureiden yksiköitä, osaa analysoida ilmiöitä ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia ja laskutehtäviä, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia. Opiskelija osaa käyttää radiokemian, termodynamiikan lakeja ja nopeusvakioita tunneilla käsiteltyjen mallilaskujen mukaisissa tehtävissä. Hän osaa myös selittää sähkökemiallisten kennojen toimintaa ja laskea niihin liittyviä mallilaskujen mukaisia tehtäviä.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on oikea käsitys molekyylien välisiin vuorovaikutuksiin ja erityisesti kaasuihin liittyvistä peruslaeista. Hän osaa myös tulkita edellä mainittuihin asioihin liittyviä faasidiagrammeja. Opiskelija osaa soveltaa molekyylien välisiin vuorovaikutuksiin liittyviä peruslakeja uusiin tilanteisiin ja osaa perustella laskutehtävien ratkaisut. Opiskelija osaa laskea vaativampia laskutehtäviä ja määrittää nopeusvakioita ja laskea puoliintumisaikoja. Opiskelija osaa myös tyypilliset radioaktiivisen hajoamisen hajoamisreaktiot.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa suorittaa vaativampia aiheeseen liittyviä tehtäviä ja soveltaa sähkökemian ilmiöitä korroosionestossa.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
20LATE
Lauri Judin
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
15 op
18LATE
Marita Hiipakka, Tuuli Välineva, Juha Hurmalainen, Piia Kanto
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
21LATEMM
Liiketoiminta ja palvelut Virtuaalihenkilö
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija läpäisee tentin (tentit) hyväksytysti. Palauttaa vaadittavat tehtävät miltei ajallaan ja osittain oikein ratkaistuina.
Tenttiarvosa(t) H3 - H4 tasoa, osallistuu opetukseen tunneilla ja palauttaa tehtävät ajallaan, suurin osa ratkaistuina.
Tenttiarvosa(t) lähes K5, tehtävät palutaettu ja ratkaistu, osallistuu tunnilla ja auttaa muita opiskelijoita.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 18.10.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
21LATE
Eeva-Leena Tuominen
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija on läsnä tunneilla vaihtelevasti – teoria ja labharjoitukset - palauttaa tehtävät vaillinaisina ja myöhässä, ohjauksen avulla saa täydennyttä hyväksyttävälle tasolle, tenttien tulos tyydyttävää.Selvityy ohjauksen avulla harjoitustöistä ja raportoinnista.
Opiskelijan osallistuu teoriatunneille ja osaa siirtää teoriaa käytännön työskentelyynsä. Tarvitsee välillä ohjausta, mutta selviytyy osittain itsenäisesti.Tehtävät ja raportit: palautus ja niiden sisältö vaihtelee, mutta ohjauksella saavuttaa hyvän tason ja tenttien tulokset H:n tasolla. Ottaa vastuuta työturvallisuudesta ja laboratorioharjoitusten sujumisesta.
Opiskelija on aktiivisesti mukana tunneilla, kyselee / osallistuu keskusteluihin ja palauttaa kirjalliset tehtävät/raportit ajallaan. Tehtävien vastaukset ovat hyvin jäsenneltyja ja asiaan on paneuduttu perusteellisesti.Opiskelija pyrkii ymmärtämmään analyyseihin vaikuttavien tekijöiden merkityksen ja osaa pohtia ja kehittää työskentelyään. Tentit suoritetaan kiitettävästi.
Työskentely laboratoriossa sujuu hyvin, pystyy auttamaan myös muita opiskelijoita.
Opiskelija ei suorita labharjoituksia, palauta raportteja/tehtäviä ja tenteistä ei saavuta hyväksytyn rajaa.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
10.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
21LATE
Eeva-Leena Tuominen, Kaisa Lahti
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.
Edellisen lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisumenetelmät.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 18.10.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
3 op
21LATE
Anja Kuronen
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija on läsnä vaadituilla tunneilla, palauttaa tehtävät vaillinaisina ja myöhässä, ohjauksen avulla saa täydennyttä hyväksyttävälle tasolle, tenttien tulos tyydyttävää.
HÄTÄENSIAPU
TYÖTURVALLISUUSKORTTI
Opiskelijan osallistuminen ja tehtävien palautus ja niiden sisältö vaihtelee, mutta ohjauksella saavuttaa hyvän tason ja tenttien tulokset H:n tasolla.
HÄTÄENSIAPU TYÖTURVALLISUUSKORTTI
Opiskelija on erittäin aktiivisesti mukana tunneilla, osallistuu keskusteluihin ja palauttaa kirjalliset tehtävät ajallaan. Tehtävien vastaukset ovat hyvin jäsenneltyjä ja asiaan on paneuduttu perusteellisesti. Tentit suoritetaan kiitettävästi.
HÄTÄENSIAPU TYÖTURVALLISUUSKORTTI
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 18.10.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
21LATE
Environmental Engineering Virtuaalihenkilö, Eeva-Leena Tuominen, Terhi Pekkinen
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa esittää erilaisten laboratorion analyysilaitteiden toimintaperiaatteita. Hän osaa erilaisten laiteanalyyttisten menetelmien perusteet, osaa listata analyyseihin vaikuttavia asioita ja laskea tuloksia. Hän osaa kertoa erilaisten analyysitekniikoiden käyttökohteita. Opiskelija tietää erilaisia näytteenkäsittelytekniikoita.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä laitteiden toiminnan sekä laiteparametrien ja analyysiolosuhteiden merkityksen. Hän esittää analyysitulokset oikealla tarkkuudella ja osaa tulkita tuloksia sekä tehdä itsenäisesti johtopäätöksiä. Opiskelija osaa valita oikean näytteenkäsittely- ja analysointitekniikan. Opiskelijan tehtävien vastaukset ja työselostukset ovat ohjeenmukaisia, hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan. Opiskelija osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä järkevästi. Opiskelija ottaa vastuuta laboratoriotöiden sujumisesta.
Edellisten lisäksi. Opiskelijan työskentely on itsenäistä ja hyvin suunniteltua. Opiskelijalle on muodostunut kattava kokonaiskuva aiheesta. Hän osaa monipuolisesti arvioida analyysimenetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä. Opiskelija osaa tulkita tuloksia monipuolisesti ja arvioida kriittisesti ja monipuolisesti niiden luotettavuutta.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
17.10.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
20LATE
Piia Kanto
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa käyttää mekniikan, lämpöopin, termodynamiikan ja virtausmekaniikan suureita, yksiköitä ja kaavoja. Opiskelija pystyy ratkaisemaan esimerkkien kaltaisia ongelmia tai opiskelija tarvitsee laskemiseen erityistä tukea.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa oppimaansa ja pystyy mekaniikan lakien sekä lämpö- ja virtausopin ja termodynamiikan mallien avulla ratkaisemaan ongelmia, joita ei ole aiemmin nähnyt.
Edellisten lisäksi opiskelija pystyy perustelemaan ratkaisunsa täsmällisesti. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan haastavampiin ongelmiin ja osaa analysoida saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
17.10.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
3 op
21LATE
Reijo Manninen
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa kirjallisuutta apuna käyttäen ja opettajan ohjauksessa kehittää analyysimenetelmää. Hän osaa tehdä menetelmän kehittämissuunnitelman ja suorittaa kehitystyön ohjatusti. Opiskelija tekee työstä ohjeen mukaisen työselostuksen. Opiskelija työskentelee turvallisesti laboratoriossa.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa etsiä tietoa ja arvioida sen soveltuvuutta haluttuun tarkoitukseen. Opiskelija osaa valita eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan ja perustella valintansa.
Hän osaa tehdä menetelmän kehittämissuunnitelman ja menetelmän kehittämisen sekä tulkita analyysituloksia, arvioida niiden luotettavuutta ja tehdä tulosten pohjalta muutoksia kehitystyöhön. Opiskelija ottaa vastuuta työturvallisuudesta ja sekä oman että ryhmän työskentelyn sujumisesta. Hän osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä järkevästi. Opiskelijan työselostukset ovat ohjeiden mukaisia, selkeitä kokonaisuuksia ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan.
Edellisten lisäksi. Opiskelijan tehtävien vastaukset ovat hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat hyvää paneutumista aiheeseen. Opiskelija työskentelee itsenäisesti, oma-aloitteisesti ja tavoitteellisesti sekä osaa kehittää niin omaa kuin ryhmän työskentelyä. Raportin kieliasu ja tulosten tarkastelu ovat erinomaisia.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
4 op
21LATEMM
Piia Kanto
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija on tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Raportit sisältävät pieniä virheitä tai ovat muilta osin puutteellisia. Raportit eivät kokonaisuudessaan vastaa annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Raporteissa olevat virheet ovat vähäisiä. Opiskelija osaa käyttää tekstinsä tukena kuvia, taulukoita ja kaavoja. Opiskelija osaa esittää oikein mittausten perusteella saamansa lopputulokset virherajoineen. Kielellisesti teksti on pääosin virheetöntä. Raportit vastaavat annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Harjoitustöiden raportit vastaavat annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita. Opiskelija on osoittanut niissä syvällisemmän perehtyneisyytensä. Opiskelija osaa pohtia mittauksen onnistumisia. Opiskelija on liittänyt harjoitustöiden aiheet ja lopputulokset myös omaan tekniikan alaansa.
Hylätty: Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
3 op
21LATE
Lauri Judin, Reijo Manninen, Lotta Markkula, Anja Kuronen
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa käyttää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistoja ammatillisen tiedon esittämisessä sekä joitain niiden ominaisuuksista.
Opiskelija osaa tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistojen vaativamman käytön sekä osaa hyödyntää niiden ominaisuuksia hyvin. Opiskelijan tuotokset ovat pääosin siistejä ja selkeitä.
Opiskelija osaa käyttää ja hyödyntää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistoja monipuolisesti. Opiskelija osaa hyödyntää näiden perustyökalujen ominaisuuksia sujuvasti. Opiskelijan tuotokset ovat siistejä ja selkeitä.
Eeva-Leena Tuominen
Tietojärjestelmät: mallipohjat ja ohjeet omassa Tabula-osiossaan, opetusvideot Youtubessa
Digitalisaatio: Verkkokurssimateriaali omassa Tabula-osiossaan
Opiskelutaidot: Materiaali opintojakson Tabulassa
Mole
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset: mallipohjat Tabulassa
Tietojärjestelmät: demonstraatiot, näyttötehtävät, itsenäinen työskentely, opetusvideot
Digitalisaatio:demonstraatiot, itsenäinen työskentely, verkkotehtävät
Opiskelutaidot: ryhmätapaamiset, ryhmätyö, itsenäinen työskentely.
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset: lähiopetus, harjoitustyöt
Tiedonhankinta.
Arviointi perustuu:
Tietojärjestelmät (2 op): O365-pilveen palautettavat tehtävät, jotka julkaistaan ensimmäisllä läsnäolokerroilla
Digitalisaatio (1op): Tabulaan yksilö- tai parityönä palautettavat tehtävät.
Opiskelutaidot ( osuus 1op) : Avoin HOPS ( sisältäen opiskelijan taustatiedot, SWOT, opinto- ja urasuunnittelua, ryhmäroolitestin tulokset, ajankäytön hallinta)
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset (osuus 1 op): harjoitustöiden arviointikriteerit julkaistaan Tabulassa
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
21LATE
Pekka Kaatiala, Piia Kanto, Tony Torp
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
Hyväksytty/hylätty
Opiskelutaidot: aiemmat aiheeseen soveltuvat opinnot voidaan hyväksilukea (HyväHot) + Avoin HOPS tehdään näyttönä
Alumniyhteistyö
Tietojärjestelmät: Ei tenttiä, kurssi suoritetaan pakollisilla harjoitustöillä
Digitalisaatio: Ei tenttiä. Kurssi suoritetaan pienimuotoisilla verkko-essestehtävillä.
Opiskelutaidot: Ei tenttiä, pakollinen harjoitustyö Avoin HOPS ja osasuoritukset.
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset: ei tenttiä, pakolliset harjoitustyöt
Tietojärjestelmät: 10-12 h lähitapaaminen, työpajoja 2-6 h, itsenäinen työskentely 35 h
Digitalisaatio: 5-6 h lähitapaaminen, itsenäinen työskentely 20 h
Opiskelutaidot: 10 h lähitapaaminen + alumnitapaaminen, itsenäinen työskentely n, 15 h
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset: lukujärjestys
Oma kannettava tietokone on välttämätön (kaikki osiot)
Opiskelutaidot: osallistuminen ryhmätapaamisiin vähintään 3/5. Ylimääräisiset poissaolot korvattava. Osallistuminen alumnitapaamiseen sekä vähintään yhteen harjoittelu 1:n seminaaritilaisuuteen.
Opetukseen sisältyy tiedonhankintakoulutusta.
Tietojärjestelmät: oikein ja ajallaan O365-pilveen palautettavat näyttötehtävät (vähintään neljä työohjeen mukaan tehtyä tehtävää). Tehtävät julkaistaan ensimmäisillä läsnäolokerroilla
Digitalisaatio: Vähintään 22 pistettä palautetuista tehtävistä (max. 29 pistettä)
Opiskelutaidot: Avoin HOPS - tehtävän palautus Tabulaan ajallaan ja ohjeistuksen mukaan, osallistuminen lähitapaamisiin vähintään 3/5 (lisätehtävät poissaolosta), osallistuminen alumnitapaamiseen sekä vähintään yhteen harjoittelu 1:n seminaaritilaisuuteen.
Laboratoriotekniikan tietotekniset sovellukset: harjoitustehtävät palautettu ajallaan ja kriteerien mukaiset. Hylätty: ei palautettu harjoitustehtäviä ajallaan tai ei tehty niihin tarvittavia korjauksia
Opiskelija tunnistaa orgaanisen kemian funktionaaliset ryhmät ja osaa nimetä suoraketjuisia ja haaroittuneita hiilivetyjä sekä happea sisältäviä yhdisteitä. Opiskelija tunnistaa isomeriakäsitteen. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna/avustettuna.
Opiskelija tuntee orgaanisen kemian funktionaaliset ryhmät ja osaa nimetä suoraketjuisia ja haaroittuneita hiilivetyjä sekä happea sisältäviä yhdisteitä. Opiskelija tuntee isomeriakäsitteen.
Opiskelija osaa valita eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan ja perustella valintansa
Opiskelija pystyy soveltamaan tietojaan orgaanisen kemian funktionaalisista ryhmistä ja osaa nimetä suoraketjuisia ja haaroittuneita hiilivetyjä sekä happea sisältäviä yhdisteitä. Opiskelija pystyy soveltamaan isomeriakäsitettä.
Opiskelija osaa etsiä erilaisia toimintatapoja ja ratkaisuvaihtoehtoja, perustella valintojaan ja kokeilla uudenlaisia toimintamalleja.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
20LATE
Eeva-Leena Tuominen
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
2 op
21LATEMM
Antti Perttula
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 18.10.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
3 op
18LATE
Tuuli Välineva
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.09.2021 - 24.10.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
4 op
18LATE
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.09.2021 - 17.10.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
18LATE
Tuuli Välineva, Laboratoriotekniikka Virtuaalihenkilö
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa spektrometrian perusteet ja perustyöskentelymenetelmät. Opiskelija tekee spektrometrisiä analyysejä ja tulkitsee analyysien tuloksia ohjattuna. Opiskelija tekee laboratoriotöistä ohjeenmukaiset työselostukset. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti laboratoriossa.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä laitteiden toiminnan sekä laiteparametrien ja analyysiolosuhteiden merkityksen. Hän esittää analyysitulokset oikealla tarkkuudella ja osaa tulkita tuloksia sekä tehdä itsenäisesti johtopäätöksiä. Opiskelijan tehtävien vastaukset ja työselostukset ovat ohjeenmukaisia, hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan. Opiskelija osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä järkevästi. Opiskelija ottaa vastuuta laboratoriotöiden sujumisesta.
Edellisten lisäksi. Opiskelijan työskentely on itsenäistä ja hyvin suunniteltua. Opiskelijalle on muodostunut kattava kokonaiskuva aiheesta. Hän osaa monipuolisesti arvioida spektrometristen menetelmien soveltuvuutta ja virhelähteitä. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia monipuolisesti ja arvioida kriittisesti ja monipuolisesti niiden luotettavuutta. Opiskelija osaa raportoida tulokset asiantuntevasti ja lähdekirjallisuuteen nojautuen. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa laboratoriossa.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
30.08.2021 - 17.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
5 op
20LATE
Kaisa Lahti, Piia Kanto
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköisessä viestinnässä, puhelinviestinnässä, neuvontatilanteissa, palavereissa ja raportoinneissa.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.
Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistä aiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa ohjeistuksia melko hyvin.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa ohjeistuksia.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
30.08.2021 - 10.12.2021
01.05.2021 - 30.09.2021
2 op
20LATE
Joni Sallila
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköisessä viestinnässä, puhelinviestinnässä, neuvontatilanteissa, palavereissa ja raportoinneissa.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.
Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistä aiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa ohjeistuksia melko hyvin.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa ohjeistuksia.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
30.08.2021 - 10.12.2021
01.05.2021 - 30.09.2021
2 op
20LATE
Joni Sallila
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
3 op
21LATEMM
Reijo Manninen
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
3 op
21LATEMM
Reijo Manninen
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija ottaa, käsittelee sekä analysoi ympäristönäytteitä ja raportoi työnsä annettujen ohjeiden mukaan. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti laboratoriossa. Opiskelija osallistuu projektiryhmän toimintaan.
Edellisten lisäksi. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa ympäristönäytteiden oton, käsittelyn ja analysoinnin. Hän esittää analyysitulokset oikealla tarkkuudella ja osaa tulkita tuloksia sekä tehdä itsenäisesti johtopäätöksiä. Opiskelijan tehtävien vastaukset ja työselostukset ovat hyvin jäsenneltyjä ja osoittavat aihealueen hyvän hallinnan. Opiskelija osaa esitellä projektia. Opiskelija osallistuu aktiivisesti projektiryhmän toimintaan. Projektityö on saavuttanut sille asetetut tavoitteet.
Edellisten lisäksi. Opiskelijalle on muodostunut kattava kokonaiskuva aiheesta. Opiskelija osaa tulkita saamiaan tuloksia monipuolisesti ja arvioida kriittisesti ja monipuolisesti niiden luotettavuutta. Opiskelija osaa raportoida tulokset asiantuntevasti ja lähdekirjallisuuteen nojautuen. Opiskelija osaa työskennellä ryhmässä tavoitteellisesti ja organisoida ryhmän toimintaa.
Eeva-Leena Tuominen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.06.2021 - 01.09.2021
10 op
19LATE
Environmental Engineering Virtuaalihenkilö, Kaisa Lahti, Piia Kanto
Laboratoriotekniikka
Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
TAMK Pääkampus
0-5
Insinööri (AMK) NQF 6
Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset, ks. TAMKin www-sivut.
Opiskelijan on mahdollista saada tunnustusta aiemmin hankitusta osaamisestaan.
Katso TAMKin yleiset AHOT-ohjeet
Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen ja niitä vastaavan osaamistavoitteiden saavuttaminen.
Lisätietoja: TAMKin tutkintosääntö ja ammattikorkeakoululaki.
TAMKin tutkintosääntö
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista
Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista