Valitse opetussuunnitelma opintojen aloitusvuoden ja suuntautumispolun mukaan.
Opiskelija ymmärtää derivaatan funktion muutosnopeutena ja osaa laskea sen graafisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia derivaatan käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa derivaatan käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Kirsi-Maria Rinneheimo
Opettajan Moodlessa jakama materiaali (sähköinen PLUSSA-materiaali, videot, interaktiiviset tehtävät, pdf-materiaalit)
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka
Suositellaan hankittavaksi TI-nspire CX CAS/ TI-nspire CX II CAS -laskin.
Lähiopetus/ etäopetus zoomin kautta, itsenäinen opiskelu, tuntiharjoitukset ja kotitehtävät, videomateriaalit, nettitehtävät (STACK-tehtävät), välikokeet, tentti
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan välikokeilla, nettitehtävillä ja viikoittain tarkastettavilla harjoitustehtävillä,
Arviointiin vaikuttavat nettitehtävät 15 %, kotitehtävät 10 % ja välikokeet 75 % . Kokeiden arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa koko opintojakson ajan, nettitehtävien ja kotitehtävien tekoa sekä välikokeisiin osallistumista. Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois. Arvosanan 1 saa pistemäärällä, joka on 30 % kurssin eri arviointimuotojen yhteenlasketusta maksimipistemäärästä.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50% : 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Kotitehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava kotitehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Moodlessa).
Uusinta- ja korotus:
Kurssin uusinta- ja korotustentti on täysin erillinen koe, johon ei vaikuta enää kotitehtävä-, nettitehtävä- eikä välikoepisteet.
Arviointikriteeri - hylätty (0)
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja sen työmuotoihin, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Mikäli edellä mainitut kriteerit eivät täyty, niin opiskelija poistetaan toteutukselta. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Suomi
10.01.2022 - 06.03.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
3 op
21I253
1 - 45
Kirsi-Maria Rinneheimo
Opetus alkaa viikolla 2 lukujärjestyksen mukaisesti.
Opintojaksoon on Moodle-toteutus. Opettaja lähettää Moodle-avaimen kurssille ilmoittautuneille ennen kurssia alkua sähköpostilla .
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakso suoritetaan kahdella välikokeella, joiden ajat ilmoitetaan kurssin aikana.
Uusintakokeet:
1. uusintakoe 30.3.2022 klo 17-20 ( paikka tarkentuu myöhemmin)
2. uusintakoe/ korotus 13.4.2022 klo 17-20 (paikka tarkentuu myöhemmin)
Uusinnat ja korotukset ovat vain ja ainoastaan tässä ilmoitettuna aikana, ei siis myöhemmin esim. seuraavana vuonna.
Uusintakokeeseen ja korotukseen ilmoittaudutaan opettajan ilmoittamalla tavalla.
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa 0.
Yleiseti kokeesta:
Sairastapauksissa vaaditaan lääkärintodistus.
Poissaolo kokeesta vastaa hylättyä suoritusta.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
-opetuksesta, jossa opettajaja mukana
-ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana)
-itsenäisestä työskentelystä (mm. kotitehtävät, nettitehtävät, opetusvideot)
-kokeista
Opettajan pitämiä lähitunteja on n. 30 h
-regressio
-raja-arvo ja jatkuvuus
-derivaatta funktion ominaisuuksien kuvaajana
-muutosnopeustulkinta ja graafinen tulkinta
-derivaatan laskeminen numeerisesti ja derivointikaavojen avulla
-derivaatan sovelluksia mm. virhearviot ja ääriarvotehtävät
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja opintojakson työmuotoihin sekä suorittaa opintojakson loppukokeen, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Opiskelija ymmärtää derivaatan funktion muutosnopeutena ja osaa laskea sen graafisesti, numeerisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia derivaatan käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä on vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa derivaatan käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut sekä käyttää oikeita matemaattisia merkintöjä. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Antti Mäkinen
Materiaali jaetaan Teams-kanavalla.
Projektityö monialaisessa työryhmässä
Tietoiskut
Projektiohjaus
Projektityöskentely, seminaariesitykset ja raportti
Suomi
01.08.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
18I254
18I253
Aki Kortetmäki, Antti Mäkinen
Kaikki opintojaksoon liittyvä viestintä tapahtuu Teams-kanavien kautta. Teamsia käytetään myös projektin työskentelyalustana.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Mahdolliset AHOT-menettelyt tehtävä viimeistään 3 viikkoa opintojakson aloittamisesta. Kaikki poikkeavat menettelytavat sovittava opettajan kanssa kirjallisesti. Opiskelijan velvollisuus on huolehtia kaikki mahdolliset korvaavat suoritukset tehdyksi ja hyväksytyksi.
-
Ei tenttejä. Korvaavia suorituksia otetaan vastaan helmikuuhun 2022 asti.
Projektiaikataulun mukaisesti 1. ja 2. periodin aikana
Projektiryhmien muodostaminen, aikataulutus, kohdetutustuminen, kenttämittaukset, parannusehdotusten luonnostelu, energiamallinnus, investointien kannattavuus
Puuttuva osallistuminen projektityöhön
Opiskelija on osallistunut projektityöhön ja osoittaa tuntevansa ryhmänsä tuotoksen ja sen taustat.
Opiskelija on osallistunut aktiivisesti työryhmän tuotoksen edistämiseen ja niiden esittämiseen seminaariesityksissä.
Opiskelijan panos työryhmän kokonaisuuteen on ollut kiitettävää, aloitteellista ja innovatiivista.
Juha-Pekka Vainio
Eri opettajien keräämä luentoaineisto ja lähdekirjallisuuslinkit tms. ovat Moodlessa. Sisältää myös nettiaineistoa ja laitevalmistajien opetus/tuote-esittelyaineistoa.
Useasta eri osa-alueesta asiantuntijaluentoja sisältäen mahdollisesti myös joitain tunti/kotiharjoitustehtäviä.
Näkökohtana aihekokonaisuuksissa on aina myös energia- ja materiaalitehokkuus ja sitä kautta kestävä kehitys, vaikka pääpaino on erikoisputkistojen toiminnan yms. oppiminen.
Opetus alkaa 2.9.2021 alkavalla viikolla.
Loppukoe, mahdolliset harjoitustehtävät eri osa-alueista ja aktiivinen tuntiläsnäolo (=jatkuva näyttö) arvioidaan asteikolla 0-5. Kehittävä ja analysoiva opintojaksopalaute on osa opintojaksosuoritusta.
Mahdolliset harjoitustyöt palautetaan sovittuna palautuspäivänä arviointia siinä laajuudessa kuin mitä työ on ko. ajankohtana. Mikäli työ palautetaan vasta sovitun palautusajankohdan jälkeen (uusintakoepäivinä), arvosana siitä on pääsääntöisesti enintään 1.
Kurssin läpäisyyn edellytetään kaikista osasuorituksesta hyväksyttyä suoritusta
Tarkempi ohjeistus on Moodlessa
Suomi
30.08.2021 - 19.12.2021
01.08.2021 - 30.09.2021
3 op
18I253
Talotekniikka Virtuaalihenkilö, Joel Tirkkonen, Jussi-Pekka Juvela
Opintojakso koostuu vastuuopettajan lisäksi usean eri osa-alueen vierailija-asiantuntijan opetusluennoista. Opintojakso on jaksotettu noin neljän viikon aihekokonaisuuksiin. Opintojaksoon liittyy mahdollisesti myös ekskursioita ja niihin liittyviä tehtäviä. Vierailijaesitykset ja ekskursiot voivat ajoittua säännöllisen viikkolähituntiajankohtien ulkopuolella.
Lisätietoja Moodlessa löytyvistä aloituskalvoista
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Mahdolliset AHOT-menettelyt ja hyväksiluvut tulee tehdä 3 viikon kuluessa opintojakson aloittamisen jälkeen.
Vierailijaluennot ja mahdolliset ekskursiot (selviää myöhemmin) tuovat esimerkkejä ja käytäntöjen näkemistä suoraan todellisista kohteista.
Loppukoe on lähituntijakson päätteeksi marras-joulukuussa lähitunneilla yhteisesti sovittavana ajankohtana.
Uusinta- ja korotustentit, joihin voi osallistua pääsääntöisesti ainoastaan loppukokeeseen osallistuneet, ovat kevättalvella 2022 myöhemmin erikseen sovittavina aikoina.
Opintojakson asiasisältö sinällään on kansainvälisestä ja sitä kautta opetuksessa osin myös vertaillaan ja valotetaan näkemyksiä ja eroja liittyen kansainvälisiin käytäntöihin.
Opetustunteja on noin 3 h/viikko, yht. noin 45 h ja sen päälle tulee koe ja mahdollisiset ekskursiot.Itsenäisten harjoitustehtävien tekoon, etätehtäviin ja omaan aineistoihin tutustumiseen ja opiskeluun tarvitaan noin 36 h.
Sisältö jakaantuu seuraaviin aihealueisiin (ei välttämättä tässä käsittelyjärjestyksessä): Putkistojen puhtaus ja puhdistusmenetelmät, Paineilmajärjestelmät, sprinklerijärjestelmät ja höyry- ja lauhdejärjestelmät.
Hylätty loppukoesuoritus ja/tai pakollisten harjoitustehtävien hylätty suoritus.
Opiskelija osaa kuvata pääpiirteissään opintojaksolla käsiteltyjen erikoisputkistojärjestelmien toimintaperiaatteen. Opiskelija osaa kertoa, missä ko. järjestelmiä tavanomaisesti tarvitaan.
Opiskelija osaa mitoittaa ja suunnitella käsitellyt erikoisputkistot annettujen ohjeiden mukaisesti. Opiskelija tuntee ko. järjestelmien laitetoimittajia ja osaa kriittisesti tulkita heidän aineistojaan. Opiskelija osaa määritellä järjestelmään liittyvät kestävän kehityksen elementit.
Opiskelija osaa tehdä lähes urakkalaskentatasoiset suunnitteluasiakirjat käsitellyistä erikoisputkistoista ja osaa keskustella lähes ammattimaisesti alan asiantuntijoiden kanssa aiheesta. Opiskelija osaa arvioida tehtyjä ratkaisuja kestävän kehityksen näkökulmasta.
Opiskelija ymmärtää matriisien ja funktioiden peruskäsitteet ja tunnistaa eri tyyppisten funktioiden kuvaajia. Lisäksi hän osaa ratkaista eri funktioihin liittyviä yhtälöitä ja yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja hän osaa soveltaa niitä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelijalla on taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Ratkaisut esitetään selkeästi ja matemaattisia käsitteitä käytetään täsmällisesti. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Hannu Kauranen
Opettajan Moodlessa jakama materiaali (pdf-materiaalit, videot, interaktiiviset tehtävät)
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka
Suositellaan hankittavaksi TI-nspire CX CAS/ TI-nspire CX II CAS -laskin.
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, tuntiharjoitukset ja kotitehtävät, videomateriaalit, nettitehtävät (STACK-tehtävät), viikkokokeet, tentti
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan viikkokokeilla (2-3 kpl), laajemmalla kurssikokeella, nettitehtävillä ja viikoittain tarkastettavilla harjoitustehtävillä,
Arvosteluun vaikuttavat nettitehtävät 15 %, viikkokokeet 20-25 %, kotitehtävät 10 % ja laajempi kurssikoe 50-55 %. Kokeiden arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa koko opintojakson ajan, nettitehtävien ja kotitehtävien tekoa sekä välikokeisiin ja kurssikokeeseen osallistumista. Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois. Arvosanan 1 saa pistemäärällä, joka on 30 % kurssin eri arviointimuotojen yhteenlasketusta maksimipistemäärästä.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50% : 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Kotitehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava kotitehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Moodlessa).
Uusinta- ja korotus:
Kurssin uusinta- ja korotustentti on täysin erillinen koe, johon ei vaikuta enää kotitehtävä-, nettitehtävä- eikä viikkokoepisteet.
Arviointikriteeri - hylätty (0)
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja sen työmuotoihin, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Mikäli edellä mainitut kriteerit eivät täyty, niin opiskelija poistetaan toteutukselta. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Suomi
19.10.2021 - 21.12.2021
30.08.2021 - 14.10.2021
3 op
21I254
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Opetus alkaa lukujärjestyksen mukaisesti viikolla 43.
Opintojaksoon tulee Moodle-toteutus. Toteutus ei näy automaattisesti, vaan se täytyy hakea kurssitunnuksella. Opettaja lähettää ilmoittautuneille ennen kurssin alkua Moodle-avaimen sähköpostilla.
Huom!
Jo ensimmäisille tunneille saattaa tulla ennakko-opiskeltavaa, joten huolehdi, että ilmoittaudut kurssille hyvissä ajoin, jotta saat tiedon näistä mahdollisista tehtävistä.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakson viikkokokeet (2-3 kpl) ilmoitetaan kurssin aikana. Laajempi kurssikoe on 16.12.2021 lukujärjestykseen merkittyyn aikaan.
Uusintakokeet:
1. uusintakoe xx.1.2022 klo 17-20 ( aika ja paikka tarkentuu myöhemmin)
2. uusintakoe/ korotus xx.2.2022 klo 17-20 (aika ja paikka tarkentuu myöhemmin)
Uusinnat ja korotukset ovat vain ja ainoastaan tässä ilmoitettuna aikana, ei siis myöhemmin esim. seuraavana vuonna.
Uusintakokeeseen ja korotukseen ilmoittaudutaan opettajan ilmoittamalla tavalla.
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa 0.
Yleiseti kokeesta:
Sairastapauksissa vaaditaan lääkärintodistus.
Poissaolo kokeesta vastaa hylättyä suoritusta.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
- lähiopetuksesta, jossa opettaja mukana
- kotitehtävistä, nettitehtävistä ja mahdollisista ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana),
- itsenäisestä työskentelystä
- kokeista
Opettajan pitämiä lähitunteja on n. 30 h.
Sisällön jaksotus on suuntaa antava. Osa opsissa mainituista kokonaisuuksista on tarkoitus suorittaa itsenäisenä opiskeluna ja/tai ryhmätöinä.
Funktioiden peruskäsitteet ja merkinnät.
Tekniikan sovellusten kannalta keskeisimpien funktioiden kuvaajia
Polynomifunktiot (erityisesti suora ja paraabeli)
Eksponentti- ja logaritmifunktiot sekä -yhtälöt
Matriisien perusoperaatiot ja matriisien sovelluksia
Opiskelija ymmärtää matriisien ja funktioiden peruskäsitteet ja tunnistaa eri tyyppisten funktioiden kuvaajia. Lisäksi hän osaa ratkaista eri funktioihin liittyviä yhtälöitä ja yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja hän osaa soveltaa niitä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelijalla on taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Ratkaisut esitetään selkeästi ja matemaattisia käsitteitä käytetään täsmällisesti. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Hannu Kauranen
Opettajan Moodlessa jakama materiaali (pdf-materiaalit, videot, interaktiiviset tehtävät)
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka
Suositellaan hankittavaksi TI-nspire CX CAS/ TI-nspire CX II CAS -laskin.
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, tuntiharjoitukset ja kotitehtävät, videomateriaalit, nettitehtävät (STACK-tehtävät), välikokeet, tentti
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan välikokeilla (2-3 kpl), laajemmalla kurssikokeella, nettitehtävillä ja viikoittain tarkastettavilla harjoitustehtävillä,
Arvosteluun vaikuttavat nettitehtävät 15 %, viikkokokeet 20 %, kotitehtävät 10 % ja laajempi kurssikoe 55 %. Kokeiden arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa koko opintojakson ajan, nettitehtävien ja kotitehtävien tekoa sekä välikokeisiin ja kurssikokeeseen osallistumista. Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois. Arvosanan 1 saa pistemäärällä, joka on 30 % kurssin eri arviointimuotojen yhteenlasketusta maksimipistemäärästä.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50% : 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Kotitehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava kotitehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Moodlessa).
Uusinta- ja korotus:
Kurssin uusinta- ja korotustentti on täysin erillinen koe, johon ei vaikuta enää kotitehtävä-, nettitehtävä- eikä viikkokoepisteet.
Arviointikriteeri - hylätty (0)
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja sen työmuotoihin, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Mikäli edellä mainitut kriteerit eivät täyty, niin opiskelija poistetaan toteutukselta. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Suomi
25.10.2021 - 17.12.2021
26.09.2021 - 09.11.2021
3 op
21I253
Kirsi-Maria Rinneheimo
Opetus alkaa lukujärjestyksen mukaisesti viikolla 43.
Opintojaksoon tulee Moodle-toteutus. Toteutus ei näy automaattisesti, vaan se täytyy hakea kurssitunnuksella. Opettaja lähettää ilmoittautuneille ennen kurssin alkua Moodle-avaimen sähköpostilla.
Huom!
Jo ensimmäisille tunneille saattaa tulla ennakko-opiskeltavaa, joten huolehdi, että ilmoittaudut kurssille hyvissä ajoin, jotta saat tiedon näistä mahdollisista tehtävistä.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakson välikokeet (2-3 kpl) ilmoitetaan kurssin aikana. Laajempi kurssikoe on xx.12.2021 normaaliin tuntiaikaan (alustava aika, voi tulla muutoksia)
Uusintakokeet:
1. uusintakoe xx.1.2022 klo 17-20 ( aika ja paikka tarkentuu myöhemmin)
2. uusintakoe/ korotus xx.2.2022 klo 17-20 (aika ja paikka tarkentuu myöhemmin)
Uusinnat ja korotukset ovat vain ja ainoastaan tässä ilmoitettuna aikana, ei siis myöhemmin esim. seuraavana vuonna.
Uusintakokeeseen ja korotukseen ilmoittaudutaan opettajan ilmoittamalla tavalla.
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa 0.
Yleiseti kokeesta:
Sairastapauksissa vaaditaan lääkärintodistus.
Poissaolo kokeesta vastaa hylättyä suoritusta.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
- lähiopetuksesta, jossa opettaja mukana
- kotitehtävistä, nettitehtävistä ja mahdollisista ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana),
- itsenäisestä työskentelystä
- kokeista
Opettajan pitämiä lähitunteja on n. 30 h.
Sisällön jaksotus on suuntaa antava. Osa opsissa mainituista kokonaisuuksista on tarkoitus suorittaa itsenäisenä opiskeluna ja/tai ryhmätöinä.
Funktioiden peruskäsitteet ja merkinnät.
Tekniikan sovellusten kannalta keskeisimpien funktioiden kuvaajia
Polynomifunktiot (erityisesti suora ja paraabeli)
Eksponentti- ja logaritmifunktiot sekä -yhtälöt
Matriisien perusoperaatiot ja matriisien sovelluksia
Opiskelija osaa ratkoa tasogeometrian ja vektorilaskennan perustehtäviä ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Opiskelija tuntee kompleksilukujen eri esitysmuodot ja osaa laskea niillä. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja hän osaa soveltaa niitä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelijalla on taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Ratkaisut esitetään selkeästi ja matemaattisia käsitteitä käytetään täsmällisesti. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Hannu Kauranen
Opettajan Moodlessa jakama materiaali (pdf-materiaalit, videot, interaktiiviset tehtävät)
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka
Suositellaan hankittavaksi TI-nspire CX CAS/ TI-nspire CX II CAS -laskin.
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, tuntiharjoitukset ja kotitehtävät, videomateriaalit, nettitehtävät (STACK-tehtävät), viikkokokeet, tentti
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan viikkokokeilla (2-3 kpl), laajemmalla kurssikokeella, nettitehtävillä ja viikoittain tarkastettavilla harjoitustehtävillä,
Arvosteluun vaikuttavat nettitehtävät 15 %, viikkokokeet 20 %, kotitehtävät 10 % ja laajempi kurssikoe 55 %. Kokeiden arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa koko opintojakson ajan, nettitehtävien ja kotitehtävien tekoa sekä välikokeisiin ja kurssikokeeseen osallistumista. Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois. Arvosanan 1 saa pistemäärällä, joka on 30 % kurssin eri arviointimuotojen yhteenlasketusta maksimipistemäärästä.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50% : 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Kotitehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava kotitehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Moodlessa).
Uusinta- ja korotus:
Kurssin uusinta- ja korotustentti on täysin erillinen koe, johon ei vaikuta enää kotitehtävä-, nettitehtävä- eikä viikkokoepisteet.
Arviointikriteeri - hylätty (0)
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja sen työmuotoihin, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Mikäli edellä mainitut kriteerit eivät täyty, niin opiskelija poistetaan toteutukselta. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Suomi
01.08.2021 - 19.10.2021
01.08.2021 - 01.09.2021
3 op
21I254
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Opetus alkaa lukujärjestyksen mukaisesti viikolla 35.
Opintojaksoon tulee Moodle-toteutus. Toteutus ei näy automaattisesti, vaan se täytyy hakea kurssitunnuksella. Opettaja lähettää ilmoittautuneille ennen kurssin alkua Moodle-avaimen sähköpostilla.
Huom!
Jo ensimmäisille tunneille saattaa tulla ennakko-opiskeltavaa, joten huolehdi, että ilmoittaudut kurssille hyvissä ajoin, jotta saat tiedon näistä mahdollisista tehtävistä.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakson viikkokokeet (2-3 kpl) ilmoitetaan kurssin aikana. Laajempi kurssikoe on 27.10.2021 normaaliin tuntiaikaan (alustava aika, voi tulla muutoksia)
1. uusintakoe 10.11.2021 klo 17-20 (paikka ilmoitetaan sähköpostilla ennen tenttiä)
2. uusintakoe/ korotus 9.12.2021 klo 17-20 (paikka ilmoitetaan sähköpostilla ennen tenttiä) HUOM! aika muuttunut
Uusinnat ja korotukset ovat vain ja ainoastaan tässä ilmoitettuna aikana, ei siis myöhemmin esim. seuraavana vuonna.
Uusintakokeeseen ja korotukseen ilmoittaudutaan opettajan ilmoittamalla tavalla.
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa 0.
Yleiseti kokeesta:
Sairastapauksissa vaaditaan lääkärintodistus.
Poissaolo kokeesta vastaa hylättyä suoritusta.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
- lähiopetuksesta, jossa opettaja mukana
- kotitehtävistä, nettitehtävistä ja mahdollisista ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana),
- itsenäisestä työskentelystä
- kokeista
Opettajan pitämiä lähitunteja on n. 30 h.
Sisällön jaksotus on suuntaa antava. Osa opsissa mainituista kokonaisuuksista on tarkoitus suorittaa itsenäisenä opiskeluna ja/tai ryhmätöinä.
Opintojakson keskeinen sisältö:
Vinokulmaisen kolmion ratkaiseminen sekä erilaisten tasokuvioiden pinta-aloja
Vektorilaskenta tasossa ja avaruudessa
Vektorien tulot
Kompleksiluvut
Opintojakson aihepiirejä sovelletaan erilaisissa tekniikan probleemoissa.
Opiskelija osaa ratkoa tasogeometrian ja vektorilaskennan perustehtäviä ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Opiskelija tuntee kompleksilukujen eri esitysmuodot ja osaa laskea niillä. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja hän osaa soveltaa niitä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelijalla on taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Ratkaisut esitetään selkeästi ja matemaattisia käsitteitä käytetään täsmällisesti. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Hannu Kauranen
Opettajan Moodlessa jakama materiaali (pdf-materiaalit, videot, interaktiiviset tehtävät)
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka
Suositellaan hankittavaksi TI-nspire CX CAS/ TI-nspire CX II CAS -laskin.
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, tuntiharjoitukset ja kotitehtävät, videomateriaalit, nettitehtävät (STACK-tehtävät), viikkokokeet, tentti
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan viikkokokeilla (2-3 kpl), laajemmalla kurssikokeella, nettitehtävillä ja viikoittain tarkastettavilla harjoitustehtävillä,
Arvosteluun vaikuttavat nettitehtävät 15 %, viikkokokeet 20 %, kotitehtävät 10 % ja laajempi kurssikoe 55 %. Kokeiden arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa koko opintojakson ajan, nettitehtävien ja kotitehtävien tekoa sekä välikokeisiin ja kurssikokeeseen osallistumista. Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois. Arvosanan 1 saa pistemäärällä, joka on 30 % kurssin eri arviointimuotojen yhteenlasketusta maksimipistemäärästä.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50% : 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Kotitehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava kotitehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Moodlessa).
Uusinta- ja korotus:
Kurssin uusinta- ja korotustentti on täysin erillinen koe, johon ei vaikuta enää kotitehtävä-, nettitehtävä- eikä viikkokoepisteet.
Arviointikriteeri - hylätty (0)
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja sen työmuotoihin, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Mikäli edellä mainitut kriteerit eivät täyty, niin opiskelija poistetaan toteutukselta. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Suomi
30.08.2021 - 17.10.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
21I253
Kirsi-Maria Rinneheimo, Anja Kuronen
Opetus alkaa lukujärjestyksen mukaisesti viikolla 35.
Opintojaksoon tulee Moodle-toteutus. Toteutus ei näy automaattisesti, vaan se täytyy hakea kurssitunnuksella. Opettaja antaa Moodle-avaimen opintojakson aloituskerralla.
Huom!
Jo ensimmäisille tunneille saattaa tulla ennakko-opiskeltavaa, joten huolehdi, että ilmoittaudut kurssille hyvissä ajoin, jotta saat tiedon näistä mahdollisista tehtävistä.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakson viikkokokeet (2-3 kpl) ilmoitetaan kurssin aikana. Laajempi kurssikoe on xx.10.2021 normaaliin tuntiaikaan (alustava aika, voi tulla muutoksia)
Uusintakokeet:
1. uusintakoe 10.11.2021 klo 17-20 (paikka tarkentuu myöhemmin)
2. uusintakoe/ korotus 8.12.2021 klo 17-20 (paikka tarkentuu myöhemmin)
Uusinnat ja korotukset ovat vain ja ainoastaan tässä ilmoitettuna aikana, ei siis myöhemmin esim. seuraavana vuonna.
Uusintakokeeseen ja korotukseen ilmoittaudutaan TAMKin tenttijärjestelmän kautta (Pakki).
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa 0.
Yleiseti kokeesta:
Sairastapauksissa vaaditaan lääkärintodistus.
Poissaolo kokeesta vastaa hylättyä suoritusta.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
- lähiopetuksesta, jossa opettaja mukana
- kotitehtävistä, nettitehtävistä ja mahdollisista ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana),
- itsenäisestä työskentelystä
- kokeista
Opettajan pitämiä lähitunteja on n. 30 h.
Sisällön jaksotus on suuntaa antava. Osa opsissa mainituista kokonaisuuksista on tarkoitus suorittaa itsenäisenä opiskeluna ja/tai ryhmätöinä.
Opintojakson keskeinen sisältö:
Vinokulmaisen kolmion ratkaiseminen sekä erilaisten tasokuvioiden pinta-aloja
Vektorilaskenta tasossa ja avaruudessa
Vektorien tulot
Painopiste
Opintojakson aihepiirejä sovelletaan erilaisissa tekniikan probleemoissa.
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja
opiskelustaan. Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisia asioita asuntoonsa, asuinpaikkakuntaansa ja oman alan tekniseen laitteeseen liittyen.
Opiskelija kuvailla yksinkertaisesti kohteen geometriaa ja numeerista tietoa. Opiskelija hallitsee ruotsin peruskieliopin heikosti.
Opiskelija osaa kertoa keskeisiä asioita itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja opiskelustaan.
Opiskelija osaa esitellä keskeisiä asioita asunnostaan, asuinpaikkakunnastaan ja oman alan teknisestä laitteesta.
Opiskelija osaa kuvailla kohdetta melko hyvin geometrisesti ja numeerisesti. Opiskeilja hallitsee ruotsin peruskieliopin tyydyttävästi.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja
opiskelustaan. Opiskelija osaa esitellä sujuvasti asuntoaan, asuinpaikkakuntaansa ja oman alan teknistä laitetta.
Opiskelija osaa kuvailla vaikeuksitta kohteen geometriaa ja numeerista tietoa. Opiskelija hallitsee ruotsin peruskieliopin hyvin.
Hannu Kauranen
Teknikbiten 1 ja Teknikbiten 1 sanasto, J. Sallila (Moodle)
Kielioppikooste (Moodle)
+ muu materiaali Moodlessa
lähtötasotesti
etä/lähiopetus
harjoitukset
tentti
itsenäinen verkko-opiskelu
kotitehtävät
Kirjallinen koe arviointi 0-5
Ryhmä- / parikeskustelutesti hyväksytty/hylätty
Aktiivinen osallistuminen lähioiopetukseen sekä kotitehtävät. Lähiopetuksen läsnäolovaatimus: 80%.
Suomi
30.08.2021 - 10.12.2021
01.05.2021 - 30.09.2021
3 op
21I253
21I254
Katri Kallinen, Reijo Mäkelä
Esitiedot: A2-tason kielitaito
Tavoitteet:
1. Ruotsin kielen suullisen ja kirjallisen viestintätaidon kehittäminen sekä tekniikan perusterminologiaan tutustuminen
2. Ruotsin peruskieliopin vahvistaminen
3. Valmentautuminen opintojaksoille Ruotsin kielen suullinen/kirjallinen taito
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Suullinen koe loka-marraskuu 2021
Kirjallinen koe marraskuu 2021
Suullisen ja Kirjallisen uusinnat sovitaan erikseen.
Aikataulut tarkemmin moodlessa
Lähi- tai etäopetus ja itsenäinen työskentely 27h/op.
Peruskieliopin kertaus, itsestään kertominen, lukusanat ja järjestysluvut, aakkoset, erilaiset viivat, vieraan vastaanottaminen,
päiväsuunnitelmasta keskusteleminen, desimaali- ja murtoluvut, päivämäärät ja vuosiluvut, pituus, korkeus, etäisyys, paino, tilavuus,
kaksi- ja kolmiulotteiset geometriset hahmot, paikkakunnasta kertominen, yleisiä paikkoja kaupungissa, televisio/radio/musiikki, liikuntaharrastukset, mittaaminen, mittayksiköitä, liikkeen suunnan kuvailu, opiskelu, puhelinruotsi, tapaamisesta sopiminen, voinnin kysyminen, puhelinaakkoset, ravintolassa, matkustaminen, asunnon- ja talon kuvailu, tekniikan sanastoa.
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja opiskelustaan. Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisia asioita asuntoonsa, asuinpaikkakuntaansa ja oman alan tekniseen laitteeseen liittyen.
Opiskelija kuvailla yksinkertaisesti kohteen geometriaa ja numeerista tietoa. Opiskelija hallitsee ruotsin peruskieliopin heikosti.
Opiskelija osaa kertoa keskeisiä asioita itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja opiskelustaan.
Opiskelija osaa esitellä keskeisiä asioita asunnostaan, asuinpaikkakunnastaan ja oman alan teknisestä laitteesta.
Opiskelija osaa kuvailla kohdetta melko hyvin geometrisesti ja numeerisesti. Opiskelija hallitsee ruotsin peruskieliopin tyydyttävästi.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja
opiskelustaan. Opiskelija osaa esitellä sujuvasti asuntoaan, asuinpaikkakuntaansa ja oman alan teknistä laitetta.
Opiskelija osaa kuvailla vaikeuksitta kohteen geometriaa ja numeerista tietoa. Opiskelija hallitsee ruotsin peruskieliopin hyvin.
Hyväksytty: Opiskelija on laatinut harjoittelulle osaamistavoitteet, seuraa omaa työskentelyään ja raportoi harjoittelun sovitulla tavalla ja aikataulun mukaisesti. Harjoittelupaikan edustaja on hyväksynyt raportoinnin.
Hylätty: Opiskelijan harjoittelupaikan työtehtävissä ei noudateta Suomen lainsäädännön vaatimuksia, tait töiden vastuuhenkilöitä ei ole nimettynä. Raportointi on puutteellista tai niistä ei ilmene, miten harjoittelu on kehittänyt opiskelijan ammattillista osaamista.
Joel Tirkkonen
Suomi
06.03.2022 - 31.12.2022
01.12.2021 - 17.06.2022
8 op
21I253
Joel Tirkkonen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Hyväksytty: opiskelija on asettanut oppimistavoitteet, harjoittelu on raportoitu ohjeiden mukaisesti ja esitelty seminaarissa. Harjoittelun laajuus on vähintään 8 työviikkoa. Opiskelija on osallistunut säännöllisesti lukuvuoden aikana yritys-, messu- ja seminaaritilaisuuksiin.
Hylätty: harjoittelulla ei ole oppimistavoiteita, sitä ei ole raportoitu ohjeiden mukaisesti. Opiskelija ei ole osallistunut yritys-, messu- ja seminaaritilaisuuksiin.
Eero Kulmala
Suomi
01.01.2022 - 31.12.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
12 op
19I253
Eero Kulmala, Joel Tirkkonen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Hannu Kauranen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
10.02.2021 - 20.09.2021
6 op
18I253
Eero Kulmala, Joel Tirkkonen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija tunnistaa ilmastointiin ja sisäilmastoon liittyvät asetukset ja määräykset ja osaa selvittää ilmastoinnin tarpeet asuinrakennuksiin. Opiskelija tunnistaa erilaisia toteutusratkaisuja ja osaa mitoittaa järjestelmiä ja sen komponetteja annettujen ohjeiden avulla. Opiskelija osaa käyttää Mollier-diagrammia yksinkertaisiin ongelmaratkaisutehtäviin. Opiskelija osaa dokumentoida ymmärrettävästi suunnitelmadokumenteissa tarvittavia asioita.
Tyydyttävän tason vaatimusten lisäksi opiskelija osaa valita vaihtoehtoisia asuinrakennusten ilmastoinnin ratkaisutapoja perusteluineen. Opiskelija osaa hyödyntää Mollier-diagrammia lähes työkalumaisesti. Suunnitelmadokumentit ovat lähes ammattilaistasoa.
Hyvän tason vaatimusten lisäksi opiskelijalla on laaja ja perusteltu näkemys erilaisista ilmastointiteknisistä järjestelmistä, ilmanjaosta yms. Opiskelija osaa käyttää Mollier-diagrammia työkalumaisesti. Suunnitelmadokumentit ovat ammattilaistasoa.
Jussi-Pekka Juvela
Opettajan Tabulassa julkaistu luentoaineisto lisäaineistoineen ja Esa Sandbergin ilmastoinnin oppikirjat 1 ja 2. Uudet asetukset ja rakentamismääräykset ym. netistä saatavat aineistot.
Lähituntiopiskelua ilmastoinnin teoriaosuudesta (luennointia, keskustelua, tunti- ja kotiharjoitustöitä) ja suunnitteluohjelmien käytön harjoittelua asuinkerrostalon iv-suunnitteluun sidottuna: teoria + käytännön ratkaisut yhteen nivottuina. Mahdollisia laitevalmistajien vierailijakäyntejä sovellusharjoituksineen.
Opetus alkaa viikolla 2.
Loppuarvosanaan vaikuttavat hyväksytysti läpäisty loppukoe (55 %), tuntiaktiivisuus ajallaan tehtyine tunti- ja kotiharjoitustöineen ja hyväksytysti ajallaan tehty arvioitava asuinkerrostalon LVI-suunnitteluharjoitustyön iv-osuus(45 %).
Palautteen anto on pakollinen osasuoritus.
Suomi
19.01.2022 - 31.05.2022
01.12.2021 - 31.01.2022
5 op
20I253
Jussi-Pekka Juvela
Esitietovaatimuksena LVI-alan perusopintoja lämmönsiirron ja virtaustekniikan alueelta, minimissään 1. vsk:n opinnot suoritettuna tai vastaavat tiedot
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei valinnaisia suoritustapoja
Mahdollisia laitevalmistajavierailuja
Loppukoe lähiopetustuntien lopussa yhteisesti sovittuna ajankohtana. Uusinta-ajankohdat, joihin voi osallistua vain, jos on reputtanut varsinaisen kokeen, sovitaan myöhemmin: viralliset Tate:n yhteiset tenttiajankohdat.
Lähitunteja noin 45 h koostuen teoria- ja harjoitusohjaustunneista ja loppukokeesta. Lisäksi itseopiskelua noin 90 h sisältäen osallistumisen yhteisiin viikottaisiin suunnitteluharjoituspäiviin.
Ilmastoinnin tarpeet ja tavoitteet suhteessa lainsäädäntöön ym.
Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmät ja iv-toimintakaavio
Mitoituksen perusteet
Mollier-työkalu hyötykäyttöön
Ilmanjaon perusteet ja laitetuntemusta
Ilmankäsittelykoneet osineen
IV-dokumentointi
Hylätty loppukoe ja/tai palauttamattomat tunti/kotiharjoitustyöt ja/tai hylätty arvioitava suunnitteluharjoitustyön iv-osasuoritus
Opiskelija tunnistaa ilmanvaihdon sovelluksiin liittyvät keskeiset äänitekniset suureet, yhtälöt, käsitteet ja määräykset. Näiden lisäksi opiskelija pystyy soveltamaan em. yhtälöitä yksinkertaisiin ilmanvaihdon ääniteknisiin laskutoimituksiin.
Opiskelija osaa kuvailla IV-järjestelmän keskeisiä komponetteja ja niiden toimintaa, osaa selittää IV-asioita ammattimaisesti ja osaa laatia ilmanvaihdon toimintakaavion ja laiteluettelon palvelurakennukseen.
Opiskelija pystyy hyödyntämään äänitekniikan, käsitteitä, määräyksiä, yhtälöitä ja äänilaskentaohjelmistoja yleisimpiin ilmanvaihdossa esiintyviin ääniteknisiin laskutehtäviin.
Opiskelija osaa kertoa ammattimaisesti IV-asioista, perustella laatimiensa IV-toimintakaavion ja laiteluettelon sisällön ja valintakriteerit ratkaisulleen eri näkökulmaista (mm. energiatehokkuus, käytettävyys). Opiskelija osaa käyttää laitevalmistajien mitoitusohjelmia työkalumaisesti. Opiskelija osaa määritellä ilmastointiin liittyviä kestävän kehityksen elementtejä.
Opiskelija soveltaa sujuvasti äänitekniikan käsitteitä, määräyksiä, yhtälöitä ja äänilaskentaohjelmistoja yleisimpiin ilmanvaihdossa esiintyviin ääniteknisiin laskutehtäviin.
Opiskelija osaa kertoa asiantuntevasti IV-asioista perustella laatimiensa IV-toimintakaavion ja laiteluettelon sisällön ja valintakriteerit ratkaisulleen useasta eri näkökulmasta kokonaisvaltaisesti. Opiskelija osaa käyttää laitevalmistajien mitoitusohjelmia monipuoisesti. Opiskelija osaa määritellä laajasti ilmastointiin liittyviä kestävän kehityksen elementtejä.
Antti Mäkinen
Sandberg Esa: Sisäilmasto ja Ilmastointijärjestelmät, osa 1 ja Ilmastointilaitoksen mitoitus, osa 2
Lisäluentoaineistot on esitetty Moodlessa.
Teorialuennot, vierasluennot, lasku- ja suunnitteluharjoitukset, äänimittaukset sekä arvioitavat opiskelijoiden pienryhmäopetustilaisuudet. Lisäksi mahdollinen laitetoimittajan järjestämä seminaari-iltapäivä; varmistuu myöhemmin.
Arvosana määräytyy osasuorituksista: 2 kpl välikokeita, tunti- ja laskuharjoitus- ja opetustehtävät
Painotukset kurssiarvioinnissa ovat esitetty aloituskalvoilla
Harjoitustyö palautetaan sovittuna palautuspäivänä arviointia siinä laajuudessa kuin mitä työ on ko. ajankohtana. Mikäli työ palautetaan vasta sovitun palautusajankohdan jälkeen (uusintakoepäivinä), arvosana on enintään 1.
Kaikki osasuoritukset on suoritettava hyväksytysti kurssin läpäisemiseksi.
Suomi
01.09.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 30.09.2021
5 op
19I253
Antti Mäkinen, Jussi-Pekka Juvela
Opintojakso on suora jatko- ja täydennysopintojakso Ilmastointitekniikka 1- opintojaksolle.
Opintojakson aineistojen tallennuspaikkana opintojakson tiedottamiseen käytettään Moodle alustaa.
Kurssi liittyy harjoitustyön kautta seuraaviin LVI-talotekniikan kursseihin:
Lämmitys- ja energiatekniikan sovellukset (5T00EI02) ja Jäähdytys- ja kylmätekniikka (5T00EI00)
Kurssin vastuuopettaja on Jussi-Pekka Juvela
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Mahdolliset AHOT-menettelyt ja hyväksiluvut tulee tehdä 3 viikon kuluessa opintojakson aloittamisen jälkeen.
Laitevalmistajiin ja heidän tuotteisiin tutustuminen.
Kummastakin osuudesta (IV-osuus, äänitekniikan osuus) on omat välikokeet.
Välikokeiden aikataulu sovitaan kummallakin osuudella erikseen.
Uusintatentit 2 kpl järjestetään talotekniikan yleisinä uusintapäivinä.
Harjoitustöiden palautusaika sovitaan kurssin aikana
Uusintakokeet alustavasti tammikuu/maaliskuu 2022
Opetustunteja noin 65 h opiskelijaopetusesityksineen sis tunti- ja kotiharjoitustehtävät ja tentit sekä itsenäistä opiskelua 60 h.
IV2 ja äänitekniikan osuudet etevät samanaikaisesti. IV 2 opinnot opettaa J-P J. (3h/vko) ja äänitekniikan opinnot opettaa Antti M. (2h/vko)
Hylätysti suoritettu koe ja/tai palauttamattomat harjoitus- ja opetustehtävät
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Hannu Kauranen
Opintojakson oppimateriaalina on opetusmonisteita, jotka opiskelija hankkii opettajan ohjeiden mukaisesti.
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, tuntiharjoitukset ja kotitehtävät, opetusvideot, tentti, STACK-tehtävät
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan kokeella ja harjoitustehtävillä, joiden tekeminen vaikuttaa arvosanaan. Harjoitustehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava tehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Moodlessa). Kokeen arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa ja aktiivista osallistumista opintojakson työmuotoihin koko opintojakson ajan sekä kurssikokeeseen osallistumista.Varma läpipääsyraja on 40% kurssikokeen maksimipistemäärästä.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50%: 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Harjoitustehtäväpisteet eivät vaikuta kurssin läpipääsyyn vaan niillä voi korottaa arvosanaa. Lopullinen arvosana määräytyy koepisteiden ja harjoitustehtäväpisteiden yhteismäärästä sekä osallistumisaktiivisuudesta. Harjoitustehtäväpisteitä ei huomioida enää uusinnoissa eikä korotuksessa.
Arviointikriteeri -hylätty(0):
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja suorittaa opintojakson loppukokeen, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Suomi
01.08.2021 - 18.10.2021
01.08.2021 - 27.08.2021
3 op
21I253
21I254
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Kurssilla kerrataan matematiikan perusteita, kuten laskusääntöjä, yksikkömuunnoksia ja perusyhtälöiden ratkaisemista sekä suorakulmainen kolmio. Kurssilla pääpaino on hyvän laskurutiinin harjoittelu tekemällä luennolla ohjattuja laskuharjoituksia sekä kotitehtäviä. Tarvittaessa suositellaan myös kerrattavaksi aiempia matematiikan opintoja.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakson koe ma 30.8.2021. Kokeeseen ei tarvitse ilmoittautua erikseen.
Opintojakson päätyttyä uusintatentit järjestetään kaksi uusintakoetta seuraavasti
1. uusintatentti 15.9.2021 klo 17.00-20.00 (paikka ilmoitetaan myöhemmin)
2. uusintatentti/ korotus 13.10.2021 klo 17.00-20.00
Uusintatentteihin ilmoittaudutaan opettajan ilmoittamalla tavalla..
Hyväksyttyä arvosanaa voi korottaa 2. uusintatentissä. Kaikissa tenteissä saa olla mukana ainoastaan opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä opintojaksolla on 80 h, joka koostuu lähiopetuksesta, ryhmätöistä, itsenäisestä työskentelystä ja tentistä.
Opettajan pitämiä lähitunteja sisältäen kokeet on 27 h.
Sisällön jaksotus on suuntaa antava.
- matemaattiset merkinnät, lukujen esitysmuodot ja yksikönmuunnokset
- matemaattisten lausekkeiden muodostaminen ja käsittely
- ensimmäisen asteen yhtälön ja kaavojen ratkaiseminen
- toisen asteen yhtälön ratkaiseminen
- yhtälöparin ratkaiseminen
- suorakulmainen kolmio (itseopiskeluna)
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja suorittaa opintojakson loppukokeen, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä kurssin eri osa-alueissa.Mikäli edellä mainitut kriteerit eivät täyty, niin opiskelija poistetaan toteutukselta. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Opiskelija ymmärtää määrätyn integraalin pinta-alatulkinnan ja osaa laskea sen graafisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia integraalin käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Lisäksi opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia differentiaaliyhtälöitä. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää pienten differentiaalien menetelmän niin, että osaa soveltaa integraalin käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut sekä käyttää oikeita matemaattisia merkintöjä. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Kirsi-Maria Rinneheimo
Opettajan Moodlessa jakama materiaali (pdf-materiaalit, videot, interaktiiviset tehtävät)
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka
Suositellaan hankittavaksi TI-nspire CX CAS/ TI-nspire CX II CAS -laskin.
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, tuntiharjoitukset ja kotitehtävät, videomateriaalit, nettitehtävät (STACK-tehtävät), viikkokokeet/välikokeet, tentti
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan välikokeilla, nettitehtävillä ja viikoittain tarkastettavilla harjoitustehtävillä. Opintojaksoon saattaa sisältyä myös ryhmässä tehtäviä osioita. Kokeiden arvioinnissa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa koko opintojakson ajan, nettitehtävien ja harjoitustehtävien tekoa sekä kokeisiin osallistumista. Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois. Varma läpipääsyraja on 40 % kokeiden yhteenlasketusta maksimipistemäärästä.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50%: 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Harjoitustehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava harjoitustehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Moodlessa).
Harjoitustehtäväpisteet eivät vaikuta kurssin läpipääsyyn vaan niillä voi korottaa arvosanaa. Lopullinen arvosana määräytyy koepisteiden, nettitehtävien ja harjoitustehtäväpisteiden yhteismäärästä sekä osallistumisaktiivisuudesta.
Uusinta- ja korotus:
Välikokeita/viikkokokeita ei voi uusia eikä korottaa. Kurssin uusinta- ja korotustentti on täysin erillinen koe, johon ei vaikuta enää kotitehtävä-, nettitehtävä- eikä välikoepisteet.
Arviointikriteeri -hylätty(0):
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja opintojakson työmuotoihin sekä suorittaa opintojakson loppukokeen, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Suomi
07.03.2022 - 01.05.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
3 op
21I253
1 - 45
Kirsi-Maria Rinneheimo
Opetus alkaa lukujärjestyksen mukaisesti.
Opintojaksoon on Moodle-toteutus. Opettaja lähettää Moodle-avaimen kurssille ilmoittautuneille ennen kurssia alkua sähköpostilla.
Huom! Moodle-toteutus täytyy hakea kurssitunnuksella.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole.
Opintojakso suoritetaan kahdella välikokeella, joiden ajat ilmoitetaan kurssin aikana. Välikokeita ei voi uusia eikä korottaa. Koko kurssin uusintakoe järjestetään seuraavasti:
Uusintakokeet:
1. uusintakoe 18.5.2022 klo 17-20 ( paikka tarkentuu myöhemmin)
2. uusintakoe/ korotus 8.6.2022 klo 17-20 (paikka tarkentuu myöhemmin)
Uusinnat ja korotukset ovat vain ja ainoastaan tässä ilmoitettuna aikana, ei siis myöhemmin esim. seuraavana vuonna.
Uusintakokeeseen ja korotukseen ilmoittaudutaan opettajan ilmoittamalla tavalla.
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa 0.
Yleiseti kokeesta:
Sairastapauksissa vaaditaan lääkärintodistus.
Poissaolo kokeesta vastaa hylättyä suoritusta.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
-opetuksesta, jossa opettajaja mukana
-ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana)
-itsenäisestä työskentelystä (mm. kotitehtävät, nettitehtävät, opetusvideot)
-kokeista
Opettajan pitämiä lähitunteja on n. 30 h
- määrätty integraali
- graafinen tulkinta
- numeerinen integrointi
- integraalifunktio ja integrointikaavoja
- analyysin peruslause (määrätyn integraalin ja integraalifunktion yhteys)
- pienten differentiaalien menetelmä ja sovellustehtäviä
- differentiaaliyhtälöiden perusteet
- separoituva differentiaaliyhtälö sekä sovelluksia
Opiskelija osaa kuvata kylmäaineen kiertoprosessin ja lukea log p,h diagrammia ja käyttää kylmätekniikkaan liittyviä perusyhtälöitä. Opiskelija osaa laskea tavanomaisen rakennuksen jäähdytystarpeen yksinkertaisella menetelmällä ja mitoittaa jäähdytystehoa vastaavat jäähdytyslaitteet sekä kuvata erillaisten jäähdytysjärjestelmien toimintaperiaatteita.
Opiskelija osaa soveltaa log p,h diagrammista saatuja arvoja ja Käyttää sovelletusti kylmätekniikkaan liittyviä perusyhtälöitä. Opiskelija osaa laskea rakenteisiin perustuvalla menetelmällä rakennuksen jäähdytystarpeen ja perustella jäähdytystehoa vastaavat jäähdytyslaiteen valinnan sekä mitoittaa erillaiset jäähdytysjärjestelmät.
Opiskelija osaa yhdistää jäähdytysjärjestelmän osana isompaa kokonaisuutta. Opiskelija osaa huomioida ulkoiset tekijät jäähdytystehon laskemisessa.
Hannu Kauranen
Moodlessa jaettava materiaali
Oppikirjat:Kylmätekniikan osuus: Hakala, Kaappola, Kylmälaitoksen suunnittelu, 2005.
Jäähdytystekniikan osuus: Sandberg E, Ilmastointilaitoksen mitoitus, 2014
Muita kirjallisuutta Kaappola, Hirvelä, Jokela, Kianta: Kylmätekniikan perusteet, 2011 ja A. Aittomäki: Kylmätekniikka, 4.painos
Tuntiopetus, demonstraatiot, itseopiskelu, tunti- ja kotilaskut, harjoitustyö.
Suoritus arvioidaan asteikolla 0-5.
2 kpl välikokeita, laskuharjoitukset ja arvioitavat harjoitustyö.
Osasuoritusten tarkempi painotus on esitetty kurssin aloituskalvoilla
Yksittäisiä välikokeita ei voi uusia. Tentillä voi korvata ainoastaan välikokeet
Arvioitavien tehtävien lisäksi kurssilla on tunti- ja kotitehtäviä mitkä arvioidaan hyväksytty/ hylätty menetelmällä
Kurssin läpäisyyn vaaditaan kaikkien osasuoritusten hyväksytty läpäisy.
Myöhässä palautettu harjoitustyöt arviointaan asteikoilla 0-1
Lisäksi arviointiin vaikuttaa aktiivisuus tuntilla.
Suomi
01.09.2021 - 19.12.2021
01.08.2021 - 30.09.2021
5 op
19I253
Jari Puranen, Jussi-Pekka Juvela
Esitietovaatimuksena Lämmitys- ja energiatekniikka-opintojakson hyväksytty suoritus tai vastaavat tiedot.
Kurssi liittyy harjoitustyön kautta seuraaviin LVI-talotekniikan kursseihin:
Lämmitys- ja energiatekniikan sovellukset (5T00EI02) ja Ilmastointitekniikka 2 ja äänitekniikka (5T00EI06)
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Kurssin voi suorittaa AHOTointi menettelyllä. AHOTointi koskee koko kurssin sisältöä, yksittäisiä osia ei voi AHOTtoida. Ahotointi hakemus tulee jättää kolme viikkoa kurssin aloituksen jälkeen.
Ahotointi testinä on kirjallinen osuus ja kurssilla suoritettava jäähdytysosuuden harjoitustyö
Ei ole
Kurssilla on 2 välikoetta, (kylmätekniikka ja jäähdytystekniikka). Kumpikin välikoe on suoritettava hyväksytysti.
Yksitäistä välikoetta ei voi uusia.
Uusintatentit 2 kpl järjestetään talotekniikan yleisinä uusintapäivinä.
Harjoitustöiden palautusaika sovitaan kurssin aikana
Lähitunteja noin 67 h sis. kenttäharjoitustyöt yms.
Välikokeet 2+2 h.
Kurssiin sisältyy itsenäistä opiskelua noin 68 h
Lähituntien (2 + 3h/vko) aikataulutettu sisältökuvaus jaetaan opintojakson alussa.
Toiseen välikokeen sisältöön kuuluu kylmäaineprosessi ja siihen liittyvät asiat. Toiseen välikokeen sisältöön kuuluu jäähdytysjärjestelmät.
Kurssilla tehdään ks. kurssiin jäähdytystarpeen laskennat, jäähdytysjärjestelmän kuvaukset ja järjestelmäkaavio mitoituksineen.
Jäähdytysosuuden harjoitustyö liittýy keväällä suoritettavan Talotekniikan sovellusprojektin rakennukseen.
Välikoe tai tenttisuoritus tai vaaditut harjoitus tai tunti- ja kotitehtävät suorittamatta hyväksytysti
Juha-Pekka Vainio
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
18I253
Eero Kulmala, Joel Tirkkonen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Suunnitteluharjoitustyö on palautettu kokonaisuudessaan. Suunnitelmat ovat kuitenkin puutteellisia esim. suunnitelmien perusteella ei pysty määrittämään taloteknisen toteutuksen hankintaa tai suunnitellut järjestelmät eivät ole toimivia. Suunnitteluprosessin eteneminen on ollut puutteellista.
Palautetut dokumentit on laadittu hyvin ja tehtävänannon mukaisesti. Suunnitelmien perusteella talotekniset hankinnat on määritettävissä ja järjestelmät on suunniteltu pääsääntöisesti toimiviksi. Suunnitteluprosessin eteneminen on ollut pääosin aikataulussa ja järjestelmällistä.
Opiskelija osaa dokumenteilla kuvata talotekniset hankinnat ja toimivat järjestelmät sekä on lisäksi tuonut suunnitelmiin oivaltavaa otetta tehtävänannon ulkopuolelta. Opiskelija osaa käsitellä talotekniikkaa kokonaisuutena. Suunnitteluprosessi etenee sujuvasti, järjestelmällisesti ja aikataulussa.
Eero Kulmala
Kaikki aiempien vuosikurssien talotekniikka-opintojaksojen opetusmateriaali. Lisämateriaalia jaetaan Moodlessa.
Itsenäistä ja ryhmätyöskentelyä: Suunnitteluprosessin oppiminen ohjattuna säännöllisissä viikkotapahtumissa
Suunnitteluharjoitusprosessin ja saadun lopputuloksen arviointi arvosteluasteikolla 0-5. Tarkemmat arviointikriteerit ja arvioitavat osiot löytyy projektityöohjeessa, joka jaetaan opintojakson Moodlesivulla. Jatkuva osallistuminen suunnitteluyhteistyöhön.
Tate-treffielle osallistuminen
Suomi
10.01.2022 - 30.04.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I253
Joel Tirkkonen, Jussi-Pekka Juvela
Esitietovaatimuksena minimissään Ilmastointitekniikka 2 ja äänitekniikka sekä Lämmitys- ja energiatekniikan sovellukset -opintojaksojen hyväksytty suoritus (tai vastaavat tiedot).
Kaikki opintojakson toteutuksen aikainen viestintä tapahtuu opintojakson Moodle - sivustolla.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei valinnaisia suoritustapoja. Mahdolliset AHOT-menettelyt hoidettava 3 viikon kuluessa opintojakson aloittamisesta.
Yritysyhteistyötä mm. Tate treffit ja työelämässä toimivat mentorit vierailevat ohjaamassa harjoitustöitä. Osallistuminen näihin ja niihin liittyviin tilaisuuksiin tunnilla välttämätöntä. Tapahtumista tarkemmin kurssin moodlessa.
Ei erillistä loppukoetta/tenttiä. Opintojakso arvioidaan palautettavalla harjoitustyöllä.
Suunnitteluharjoituskohteet jaetaan jo syksyllä ja ko. harjoitustyöhön tutustuminen alkaa silloin; minimissään tehdään etukäteen jo ilmastoinnin toimintakaavio, energiaselvitys ja jäähdytyksen kytkentäkaavio. (Ne opiskelijat, jotka eivät ole osallistuneet näihin valmisteleviin harjoitustehtäviin sopivat poikkeusmenettelyistä opettajien kanssa)
Ohjattua LVI-suunnitteluharjoittelua (Ohjaus verkkokokousympäristössä) noin 4 h/vko. Vertaisarviointitilaisuuksissa läsnäolovelvote. Samanaikaisesti työskentelyä sähköisen talotekniikan opiskelijoiden kanssa.
Ajankäytön seurantaa läpi projektin
Opintojakson työmäärä on yhteensä n. 135 h. Tästä lähitunteja on n.60h. Omatoimista työtä on n. 75 h eli n. 5/vko.
Opintojakso alkaa viikolla 2/2022. Harjoitustyö palautetaan 3 osassa. Opiskelijat osallistuvat palautusaikataulun laadintaan ja näin ollen myös sitoutuvat siihen.
Opiskelija osaa kertoa yleisimpien LVI-tekniikan asennusmenetelmien työskentelytavat. Opiskelija osaa tehdä tarvittavat hankintasuunnitelman urakkalaskenta-aineiston perusteella. Opiskelija kertoo pääpiirteittäin rakennuksen luovutusvaiheessa suoritettavien tarkastusten sisällön.
Opiskelija tunnistaa kattavasti erilaisia LVI-tekniikan asennusmenetelmiä ja osaa määritellä eri työvaiheiden ajoituksen osana rakennusurakkaa. Opiskelija osaa tehdä LVI-tekniikan hankintasuunnitelman. Opiskelija osoittaa tietävänsä rakennuksen luovutusvaiheen tarkastuksien sisällön ja hahmottaa niiden aikataulutarpeen sekä tarvittavan resursoinnin.
Opiskelija osaa valita ja aikatauluttaa asennus- ja työskentelytavat osana rakennusurakan kokonaisuutta. Opiskelija osaa laatia LVI-tekniikan hankintasuunnitelman toimitusajat huomioiden ja yhdistää hankinnat työmaan aikatauluihin ja kokonaishallinnointiin. Opiskelija osaa suunnitella ja aikatauluttaa LVI-tekniikan luovutusvaiheen toiminnot.
Joel Tirkkonen
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I253
Tommi Lehtonen, Antti Virta, Joel Tirkkonen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa käyttää CAD-ohjelman LVI-sovelluksen työkaluja LVI-teknisten dokumenttien laadintaan. Työskentely on hapuilevaa ja jäljittelevää. Opiskelija tunnistaa käytössä olevat LVI-piirrosmerkit ja tavanomaiset LVI-tekniset dokumentit.
Opiskelija osaa käyttää CAD-ohjelman LVI-sovelluksen työkaluja monipuolisesti tavanomaisen ja LVI-järjestelmän dokumentointiin ja suunnitteluun. Työskentely on aktiivista ja oma-aloitteista. Opiskelija tunnistaa LVI-tekniset dokumentit ja niiden käyttötarkoitukset.
Opiskelija osaa käyttää CAD-ohjelman LVI-sovelluksen työkaluja sujuvasti ja monipuolisesti erilaisten LVI-teknisten järjestelmien viimeisteltyyn dokumentointiin ja suunnitteluun. Opiskelija soveltaa ohjelman käyttöä oma-aloitteisesti
Eero Kulmala
Opintojaksolla jaettava materiaali
Teoriaopetus ja CAD-demot
Opetusvideot
Harjoitusten itsenäinen suorittaminen
Ohjattu vertaisarviointi
30%: harjoitustehtävien vertaisarviointi
70%: MagiCAD - tentti
Suomi
10.01.2022 - 30.04.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
21I253
Eero Kulmala, Joel Tirkkonen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija voi osoittaa hallitsevansa LVI-teknisen dokumentoinnin ja MagiCAD - ohjelman käytön suorittamalla opintojakson loppukokeen.
Ilmoitetaan opintojakson aikana. Uusintamahdollisuus toukokuussa ja syyskuussa.
42h ohjattua työskentelyä
90h itsenäistä työskentelyä.
OPS:n mukaan
OPS:n mukaan
OPS:n mukaan
OPS:n mukaan
Opiskelija tunnistaa lämmitysjärjestelmän valintaan vaikuttavat keskeiset käsitteet ja erilaisten lämmitysjärjestelmien mitoittamisen perusteita. Opiskelija osaa kuvata energiamarkkinoiden eri osapuolia.
Opiskelija tunnistaa lämmitysjärjestelmän valintaan vaikuttavat keskeiset taustatekijät ja selvittää valinnan vaikutuksia rakennuksen energiankulutukseen ja energian hankintaan. Opiskelija osaa mitoittaa erilaisia lämmitystaparatkaisuja.
Opiskelija osaa kuvailla rakennuksen lämmityksen ja energianhankinnan kokonaisuutena ja niiden kytkeytymisen rakennuksen käyttöön ja olosuhteisiin sekä tehdä energiahankinnan vertailuja.
Antti Mäkinen
Luentomateriaalit, harjoitustehtävät
Luento-opetus, laskuharjoitukset, ryhmäharjoitukset
Tentti, vertaisarvioidut harjoitustehtävät
Suomi
30.08.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
19I253
Elena Grigorova, Antti Mäkinen, Joel Tirkkonen
Toteutus on osa usean koulutusohjelman yhteisprojektia.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
-
-
Tentin tarkempi ajankohta sovitaan syksyn aikana. Uusintatentit järjestetään talotekniikan yleisissä uusintatilaisuuksissa kevään 2022 aikana, mikäli mahdollista.
-
Tasaisesti syyslukukauden aikana. Ryhmätehtäviin tarvetta panostaa aikataulun mukaisesti koko syksyn ajan.
-
Opiskelija tunnistaa tavanomaiset lämmitysjärjestelmän komponentit ja osaa kuvailla vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän toimintaa. Opiskelija tunnistaa rakennuksen lämmöntarpeen kokonaisuutena.
Edellisten lisäksi, opiskelija osaa kuvailla vesikeskuslämmityksen toiminnan ja sen osien merkityksen kokonaisuudelle. Opiskelija osaa tehdä asiantuntevia ja perusteltuja valintoja vesikeskuslämmitykselle.
Opiskelija osaa kuvailla rakennuksen erilaisten lämmitysjärjestelmien osat ja kokonaisuuden oivallisesti sekä vertailla niitä perustellusti ja monipuolisesti.
Antti Mäkinen
Luentomateriaalit, harjoitustehtävät, rakentamismääräyskokoelma soveltuvin osin.
Luento-opetus, harjoitustehtävät, suunnitteluprojektityö
Tentti ja suunnitteluharjoitustyö.
Tarkemmat kriteerit esitetään kurssijohdannossa ja suunnitteluharjoitustyön ohjeistuksessa.
Suomi
01.01.2022 - 10.05.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
20I253
Antti Mäkinen
Kaikki opintojakson aikainen viestintä tapahtuu opintojakson moodlesivun uutispalstan kautta.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Mahdolliset AHOT-menettelyt sovittava 3 viikon kuluessa opintojakson aloituksesta.
-
4.periodilla. Uusintatentit (2 kpl) pidetään koulutusohjelman virallisina uusintakoepäivinä.
-
3. ja 4.periodilla
Opiskelija osaa käyttää lämpöopin ja virtausmekaniikan suureita, yksiköitä ja kaavoja. Opiskelija pystyy ratkaisemaan esimerkkien kaltaisia ongelmia tai opiskelija tarvitsee laskemiseen erityistä tukea. Opiskelija pystyy arvioimaan saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa oppimaansa ja pystyy lämpö- ja virtausopin mallien avulla ratkaisemaan ongelmia, joita ei ole aiemmin nähnyt.
Edellisten lisäksi opiskelija pystyy perustelemaan ratkaisunsa täsmällisesti. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan haastavampiin ongelmiin ja osaa analysoida saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Hannu Kauranen
- Opettajan materiaali.
- Fysiikan ja talotekniikan alan oppikirjat.
- Sähköiset aineominaisuustietokannat.
- Momentti 1 - Insinöörifysiikka, Inkinen ja Tuohi, Otava (ei pakollinen).
- Tekniikan Kaavasto, Tammertekniikka (ei pakollinen).
Opetuskeskustelu, etäopetus, demonstraatiot, harjoitustehtävät, laskentaharjoitukset, videot, itsenäinen opiskelu tai ryhmätyöskentely.
Arviointi perustuu harjoitustöistä ja laskentaharjoituksista saataviin pisteisiin. Moodlen kotitehtävistä saa maksimissaan 50 pistettä ja muista tehtävistä (lisätehtävät ja/tai harjoitustyöt) maksimissaan 50 pistettä.
Kotitehtävistä on saatava vähintään 40 pistettä, jolla saa arvosanan 1. Toisin sanoen kotitehtävistä tulee olla tehtynä 80 %:a. Tekemällä kaikki kotitehtävät, saa arvosanan 2. Kotitehtävä on tehty, kun siitä on saatu oikea vastaus. Korkeammat arvosanat määräytyvät muilla tehtävillä. Harjoitustöiden arvioinnissa huomioidaan ratkaisun oikeellisuus, esittäminen ja sanallinen perustelu. Harjoitustöitä ei voi korjata jälkikäteen, eikä niitä voi palauttaa myöhässä.
Suomi
01.08.2021 - 08.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
21I254
Jari Puranen
Osa opintojakson opetuksesta voidaan toteuttaa etäopetuksena.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Kattava tutkielma opintojakson aiheista opiskelijan omalta ammattialalta.
Ei ole.
Ei tenttejä.
Ei ole.
30 tuntia lähi- tai etäopetusta, noin 50 tuntia itsenäistä työskentelyä.
Lämpöoppi 20 h
Lämmönsiirto 30 h
Ilman kosteus 10 h
Virtausmekaniikka 20 h
Opiskelija ei ole tehnyt riittävää määrää kotitehtäviä.
Opiskelija osaa käyttää lämpö- ja virtausopin perussuureita, yksiköitä ja yhtälöitä. Opiskelija osaa esimerkkien avulla
- laskea tilavuus- ja massavirran sekä virtausnopeuden putkivirtauksessa
- lämpöenergian ja -tehon lämmityksessä tai jäähdytyksessä ja olomuodon muutoksessa
- seinärakenteen lämmönläpäisykertoimen
- käyttää lämmönsiirron mekanismien peruskaavoja
- ratkaista Bernoullin yhtälön sovelluksen
- laskea suhteellisen ja absoluuttisen kosteuden ja tiivistyvän vesihöyryn määrän.
Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa ja ratkaista lämpö- ja virtausopin mallien avulla esimerkkejä monimutkaisempia ongelmia. Opiskelijan palauttamat ratkaisut eivät ole täydellisiä, niistä puuttuu perusteluja, tai tuloksien oikeellisuutta ei ole arvioitu läpinäkyvästi.
Opiskelija osaa esittää ratkaisunsa selvästi ja täsmällisesti perustellen. Opiskelija osaa yhdistää opintojakson eri osa-alueita tai soveltaa niitä erityisen vaativaan ongelmaan. Opiskelija osaa arvioida saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Opiskelija osaa käyttää lämpöopin ja virtausmekaniikan suureita, yksiköitä ja kaavoja. Opiskelija pystyy ratkaisemaan esimerkkien kaltaisia ongelmia tai opiskelija tarvitsee laskemiseen erityistä tukea. Opiskelija pystyy arvioimaan saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa oppimaansa ja pystyy lämpö- ja virtausopin mallien avulla ratkaisemaan ongelmia, joita ei ole aiemmin nähnyt.
Edellisten lisäksi opiskelija pystyy perustelemaan ratkaisunsa täsmällisesti. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan haastavampiin ongelmiin ja osaa analysoida saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Hannu Kauranen
- Opettajan materiaali.
- Fysiikan ja talotekniikan alan oppikirjat.
- Sähköiset aineominaisuustietokannat.
- Momentti 1 - Insinöörifysiikka, Inkinen ja Tuohi, Otava (ei pakollinen).
- Tekniikan Kaavasto, Tammertekniikka (ei pakollinen).
Opetuskeskustelu, etäopetus, demonstraatiot, harjoitustehtävät, laskentaharjoitukset, videot, itsenäinen opiskelu tai ryhmätyöskentely.
Arviointi perustuu harjoitustöistä ja laskentaharjoituksista (kotitehtävät) saataviin pisteisiin. Moodlen kotitehtävistä saa maksimissaan 50 pistettä ja muista tehtävistä (lisätehtävät ja harjoitustyö) maksimissaan 50 pistettä.
Kotitehtävistä on saatava vähintään 40 pistettä (80 %:a kaikista tehtävistä), jolla saa arvosanan 1. Tekemällä kaikki kotitehtävät, saa arvosanan 2. Kotitehtävä on tehty, kun siitä on saatu oikea vastaus. Korkeammat arvosanat määräytyvät lisätehtävillä ja harjoitustyöllä, jonka arvioinnissa huomiodaan ratkaisun oikeellisuus, esittäminen ja sanallinen perustelu. Harjoitustyötä ei voi korjata jälkikäteen, eikä sitä voi palauttaa myöhässä.
Suomi
01.08.2021 - 13.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
21I253
Jari Puranen
Osa opintojakson opetuksesta voidaan toteuttaa etäopetuksena.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Kattava tutkielma opintojakson aiheista opiskelijan omalta ammattialalta.
Ei ole.
Ei tenttejä.
Ei ole.
30 tuntia lähi- tai etäopetusta, noin 50 tuntia itsenäistä työskentelyä.
Lämpöoppi 20 h
Lämmönsiirto 30 h
Ilman kosteus 10 h
Virtausmekaniikka 20 h
Opiskelija ei pysty osoittamaan riittävää osaamista opintojakson aiheissa.
Opiskelija osaa käyttää lämpö- ja virtausopin perussuureita, yksiköitä ja yhtälöitä. Opiskelija osaa esimerkkien avulla
- laskea tilavuus- ja massavirran sekä virtausnopeuden putkivirtauksessa
- lämpöenergian ja -tehon lämmityksessä tai jäähdytyksessä ja olomuodon muutoksessa
- seinärakenteen lämmönläpäisykertoimen
- käyttää lämmönsiirron mekanismien peruskaavoja
- ratkaista Bernoullin yhtälön sovelluksen
- laskea suhteellisen ja absoluuttisen kosteuden ja tiivistyvän vesihöyryn määrän.
Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa ja ratkaista lämpö- ja virtausopin mallien avulla esimerkkejä monimutkaisempia ongelmia. Opiskelijan palauttamat ratkaisut eivät ole täydellisiä, niistä puuttuu perusteluja, tai tuloksien oikeellisuutta ei ole arvioitu läpinäkyvästi.
Opiskelija osaa esittää ratkaisunsa selvästi ja täsmällisesti perustellen. Opiskelija osaa yhdistää opintojakson eri osa-alueita tai soveltaa niitä erityisen vaativaan ongelmaan. Opiskelija osaa arvioida saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Opiskelija osaa käyttää suureita ja yksiköitä ja ratkaista esimerkkien kaltaisia yksinkertaisia mekaniikan ongelmia.
Opiskelija osaa käyttää suureita ja yksiköitä sekä ratkaista esimerkkien kaltaisia mekaniikan ongelmia. Opiskelija osaa myös perustellen soveltaa mekaniikan peruslakeja uusiin tilanteisiin.
Opiskelija osaa käyttää suureita ja yksiköitä. Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys mekaniikan peruslaeista sekä sujuva taito analysoida vaikeitakin ongelmia ja perustella tekemänsä ratkaisut.
Hylätty:
Opiskelija ei ole osoittanut osaavansa käyttää mekaniikkaan liittyviä suureita ja yksiköitä. Opiskelija ei osaa analysoida ilmiöitä ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia.
Hannu Kauranen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
21I253
21I254
Lauri Judin
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija on tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Raportit sisältävät pieniä virheitä tai ovat muilta osin puutteellisia. Raportit eivät kokonaisuudessaan vastaa annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Raporteissa olevat virheet ovat vähäisiä. Opiskelija osaa käyttää tekstinsä tukena kuvia, taulukoita ja kaavoja. Opiskelija osaa esittää oikein mittausten perusteella saamansa lopputulokset virherajoineen. Kielellisesti teksti on pääosin virheetöntä. Raportit vastaavat annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Harjoitustöiden raportit vastaavat annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita. Opiskelija on osoittanut niissä syvällisemmän perehtyneisyytensä. Opiskelija osaa pohtia mittauksen onnistumisia. Opiskelija on liittänyt harjoitustöiden aiheet ja lopputulokset myös omaan tekniikan alaansa.
Hylätty: Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Anne Leppänen
Arminen, Mäkelä,Mäkinen,Puhakka,Vierinen: Fysiikan laboratoriotyöt, Tammertekniikka.
Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka tai Taulukot, MAOL.
TAMKin raportointiohje, löytyy Intrasta ja Moodlesta
Opettajien jakama materiaali, löytyy Moodlesta.
Lähi- ja etäopetus, laboratoriotyöskentely, työparityöskentely, kirjallinen raportointi
Opintojaksossa on yhdistetty fysikaaliset mittaukset ja niihin liittyvien matemaattisten menetelmien ja raportoinnin opetus.
Arviointi suoritetaan mittausten ja niistä tehtävien raporttien perusteella. Arviointiperusteet on esitetty erikseen jaettavassa arviointilomakkeessa. Osallistuminen lähi- ja etäopetukseen kaikille tunneille on pakollista.
Laboratoriotyöt koostuvat sekä mittauksesta että raportoinnista.
Mittaukset ja raportointi suoritetaan työpareina.
Työ 1: Suoritettava hyväksytysti.
Työ 2: Arvioidaan asteikolla 0-5
Työ 3: Arvioidaan asteikolla 0-5
Opintojakson arvosana pohjautuu töiden 2 ja 3 arvosanojen keskiarvoon.
Suomi
01.01.2022 - 29.04.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
3 op
21I253
Kirsi-Maria Rinneheimo, Anne Leppänen, Jari Puranen, Mari Touronen, Marja-Liisa Timperi, Annina Korpela
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 81 h, joka muodostuu seuraavasti:
• 3 mittauskertaa 3 h / kpl
• 3 matematiikan ohjauskertaa 3 h / kpl
• 3 viestinnän ohjauskertaa 3 h / kpl
• 3 palautekertaa 3 h / kpl
Itsenäistä työskentelyä 45 h (15 h per työ)
Jaksotus on erillisessä aikataulussa Moodlessa ja käydään läpi myös ensimmäisellä tunnilla.
Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Opiskelija on osallistunut opetukseen ja tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Raportit saattavat kuitenkin sisältää pieniä virheitä tai olla muilta osin puutteellisia. Raportit eivät vastaa kunnolla TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjetta.
Raporteissa olevat mahdolliset virheet ovat hyvin vähäisiä. Opiskelija osaa käyttää kuvallisia elementtejä tekstinsä tukena. Opiskelija osaa esittää mittausten perusteella saamansa tulokset epävarmuuksineen oikein. Kielellisesti teksti on pääosin virheetöntä. Raportit vastaavat TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjetta.
Opiskelija pystyy osoittamaan perehtyneensä töiden aiheisiin opettajan jakamaa materiaalia syvällisemmin. Opiskelija osaa pohtia mittauksen onnistumista ja liittää sen omaan alaansa esimerkiksi jonkin sovelluksen kautta.
Eero Kulmala
Tieteellisen raportoinnin ohjeet. Itsenäisesti suoritettava tiedonhaku ja tiedon asianmukainen rajaaminen sekä jäsentäminen.
Yleiset ohjaustilaisuudet ja väliseminaarit. Itsenäinen työskentely ohjaavan opettajan alaisuudessa. Aiheen etsintä ja tutkimuksen suunnitteleminen. Itsenäinen tiedonhaku. Tutkimuksen toteuttaminen ja raportoiminen.
Käytetään TAMK arviointikriteereitä
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.08.2021 - 17.01.2022
15 op
18I254
18I253
1 - 70
Eero Kulmala, Timo Lähteenmäki, Lotta Markkula, Sakari Uusitalo, Kari Kallioharju, Aki Kortetmäki, Martti Honkiniemi, Satu Uusikauppila, Saul Wiinamäki, Jussi-Pekka Juvela, Marja-Liisa Timperi, Antti Mäkinen, Joel Tirkkonen, Kristiina Tillander, Pirkko Harsia
Opinnäytetyön aiheen hyväksyntä, ohjaus ja osien arviointi tehdään WIHI alustalla.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
15 op
10 op
0-5
Muualla hyväksytty opinnäytetyö voidaan hyväksilukea tai sisällyttää tutkintoon, mikäli työn aihe ja raportointi täyttävät koulutuksen tavoitteet opinnäytetyölle.
Opinnäytetyö voidaan suorittaa TAMK:n ulkopuoliselle toimeksiantajalla hankkeistettuna työnä. Työn aiheen suositellaan olevan työelämässä ajankohtainen tutkimus-, kehitys- tai selvitystoimeksianto.
Kypsyysnäyte suoritetaan erikseen ilmoitettavalla tavalla henkilökohtaisena suorituksena.
Opinnäytetyön arviointikriteereissä suositellaan voimakkaasti vieraskielisten lähteiden käyttämiseen. Opinnäytetyön voi kirjoittaa myös englanniksi mikäli toimeksianto tämän mahdollistaa tai sitä edellyttää.
Opinnäytetyön laskennallinen kuormitus on 400h opiskelijan työtä joka vastaa 2,5kk kokopäiväistä työskentelyä.
Opinnäytetyö koostuu kolmesta 5 OP osiosta: Suunnittelu, toteutus ja raportointi.
TAMK:n opinnäytetyön arviointikriteerit
TAMK:n opinnäytetyön arviointikriteerit
TAMK:n opinnäytetyön arviointikriteerit
TAMK:n opinnäytetyön arviointikriteerit
Joel Tirkkonen
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
18I253
Joel Tirkkonen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Aki Kortetmäki
Moodlessa jaettu aineisto
LVI-, ST- ja RT-kortistot
Motivan energiakatselmusohjeistus
Ilmastointilaitoksen mitoitus, Sandberg E, 2014
Muista lähteistä teemoihin liittyvä aineisto
Opetus tapahtuu pääsääntöisesti verkossa.
Energia-aiheiset opetukset toteutetaan PBL-menetelmää soveltaen
Tuntiopetus, kotitehtävät ja harjoitustyöt
Harjoitustehtävien palautusajankohdista sovitaan tunneilla.
Omalla ajalla tehtäviä tuotoksia ovat laskuharjoitukset ja tiedonhaku ryhmätöihin
Vierasluennot, joissa läsnäolopakko
Suoritus arvioidaan asteikolla 0-5
Arviointiin vaikuttaa:
- Tentti, joka sisältää sekä energia että elinkaaritalousosion
- Toiminta ryhmissä ja ryhmien tuotokset
- Vertaisarviointi ja itsearviointi
Kurssin läpäisyyn vaaditaan kaikkien osasuoritusten hyväksytty läpäisy.
Suomi
01.09.2021 - 19.12.2021
03.06.2021 - 30.09.2021
5 op
18I254
18I253
Aki Kortetmäki, Jussi-Pekka Juvela
Esitietovaatimuksena LVI-talotekniikka toimitiloissa -opintokokonaisuus tai Kiinteistön ohjaus ja säätö -opintokokonaisuus tai vastaavat tiedot.
Kurssin suoritetaan yhdessä rakennusarkkitehtiopiskelijoiden kanssa.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Kurssin voi suorittaa AHOTointi menettelyllä. Ahotointi hakemus tulee jättää kolme viikkoa kurssin aloituksen jälkeen.
Ahotointi testinä on tentti.
Vierailevat aamupäivän asiantuntijaluennot työelämän edustajilta, sekä erillinen asiantuntijaseminaari, jossa pidempia esitelmiä alan erityisasiantuntijoilta.
Tentin ajankohta viimeisillä opetuskerroilla; ajankohdasta sovitaan tunneilla yhteisesti.
Uusinta- ja korotustenttejä 2 kpl yleisinä uusintapäivinä
Kurssin palautuksia ei oteta vastaan 28.2.2022 jälkeen.
Ei ole
Lähiopetusta on noin 50 h ja omaa itsenäistä opiskelua noin 85 h
Kurssin tarkempi sisältö ja aikataulutus löytyy moodlesta.
Opiskelija ei hahmota kansallista energiajärjestelmää.Ei tunnista käytön ja ylläpidon merkistystä rakennuksen energian kulutukseen. Energiataseen laadinnan ja laskennan käsitteet epäselviä. Ei osaa tulkita energiatehokkuutta koskevia määräyksiä. Ei tunnista energian käytön tehostamis mahdollisuuksia, eikä uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia. Kaikkia arviointiin vaikuttavia osasuorituksia ei ole suoritettu hyväksytysti.
Opiskelija tietää perusasiat Suomen sekä EU:n energiajärjestelmästä ja –politiikasta. Tiedostaa käytön ja ylläpidon merkistystä rakennuksen energian kulutukseen. Osaa laatia energiataseen, mutta laskelmat puutteellisia. Tiedostaa energiatehokkuutta koskevia määräyksiä. Tunnista joitakin energian käytön tehostamis mahdollisuuksia, sekä uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia. Opiskelija osaa kuvata talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liityviä tekjöitä. Osaa käyttää elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä.
Opiskelija tuntee suomalaisen sekä eurooppalaisen energiajärjestelmän ominaispiirteet ja tulevaisuuden kehityshaasteet. Tiedostaa käytön ja ylläpidon merkityksen rakennuksen energian kulutukseen ja osaa arvioida sen merkitystä energian kulutukseen. Osaa laatia energiataseen ja siihen liittyvät laskelmat. Osaa tulkita energiatehokkuutta koskevia määräyksiä. Tunnista energian käytön tehostamismahdollisuuksia ja uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia sekä osaa tehdä niihin liittyviä laskelmia. Opiskelija osaa soveltaa talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liityviä tekjöitä. Opiskelija osaa käyttää sovelletusti elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä ja yhdistellä niitä huomioiden talotekniikan järjestelmien kokonaisuudet.
Opiskelijalla on aukottomat ja kattavat tiedot edellä mainituissa osaamiskriteereissä.
Vaaditut tehtävät tekemättä tai hyvin puutteelliset
Opiskelija osaa kuvata rakennusautomaatiojärjestelmän merkitystä pääpiirteissään osana talotekniikkaa ja tunnistaa rakennusautomaatiojärjestelmässä käytettäviä laitteita sekä tulkita järjestelmään liittyviä dokumentteja. Opiskelija osaa laatia yksinkertaisen taloteknisen prosessin säätökaavion.
Opiskelija osaa laatia tavanomaisen LVI-prosessin säätökaavion ja toimintaselostuksen ja kuvata sen vaatiman rakennusautomaatiojärjestelmän rakenteen ja laitteet. Opiskelija osaa luoda rakennusautomaatiojärjestelmään liittyviä dokumentteja suunnitteluohjeita noudattaen. Opiskelija ymmärtää prosessin vahvistuksen ja aikavakion merkityksen.
Opiskelija osaa soveltaa käsiteltyjä aiheita ja ottaa huomioon tilojen käyttötarkoituksen ja niille asetetut tavoitteet määritellessään prosessiin liittyviä toimintoja. Opiskelija osaa hyödyntää järjestelmien tarjoamia mahdollisuuksia ja soveltaa niitä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Opiskelija osaa virittää PI-säätimen.
Sakari Uusitalo
Materiaali käsittää luentokalvoja sekä erilaisia ST-, LVI- ja KH-kortteja, suunnitteluohjeita ja muita yleisesti saatavilla olevia ohjeita ja määräyksiä. Toteutuksella käytettävä luentomateriaali jaetaan Moodle-oppimisympäristöissä. Lisäksi opiskelijan oletetaan kykenevän itsenäiseen tiedonhankintaan esimerkiksi kortistojen osalta. Osa aineistosta voi olla englanninkielisiä.
Luento-opetusta, ohjattua harjoitustöiden tekemistä sekä opiskelijoiden pitämiä esityksiä. Käydään tutustumassa TAMK:n teknisiin tiloihin rakennusautomaation näkökulmasta (koronavarauksin). Opiskelijalta edellytetään myös huomattavaa panostamista itsenäiseen tiedonhankintaan ja työskentelyyn.
Kurssilla opiskelijat suorittavat harjoitustehtäviä pienryhmissä. Harjoitustehtävien palautukset ovat julkisia myös muille opiskelijoille ja opiskelijat myös esittelevät palautuksiaan. Esitettävät palautukset valitaan arpomalla kullakin esityskerralla erikseen.
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I253
Sakari Uusitalo
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojaksoon voi suorittaa AHOT-menettelyllä suorittamalla opettajan määrittämän harjoitustehtävän ja osallistumalla kokeeseen.
Kurssiin kuuluville harjoitustehtäville määritellään aina palautuspäivä, mihin mennessä kukin tehtävä tulee palauttaa. Myöhässä palautetut tehtävät vaikuttavat negativiisesti kurssin arviointiin. Yli kolme myöhästynyttä palautusta johtaa kurssin hylkäämiseen. Lopullinen DL palautuksille on 15.4., jolloin kaikkien palautusten tulee olla tehtynä ja jonka jälkeen palautuksia ei enää oteta vastaan. Mikäli jokin tehtävä vaatii täydentämistä tulee korjatun tehtävän palauttamisesta sopia erikseen opettajan kanssa.
n. 40-50 tuntia lähitunteja, jotka sisältävät luentoja sekä ohjattua harjoitustöiden tekemistä.
n. 85 tuntia opiskelijan itsenäistä opiskelua ja työtä.
Automaatiojärjestelmä rakennuksessa, lämmityksen automaatio, järjestelmän dynamiikka ja askelvaste, erillisjärjestelmät, ilmastoinnin automaatio, tilaohjausjärjestelmät.
Opiskelija ei ole suorittanut tehtäviä ajallaan tai tehtävät ovat selkeästi puutteelliset.
Opiskelija osaa lukea rakennusautomaatiojärjestelmään liittyviä dokumentteja. Opiskelija tuntee auttavasti LVIS-prosessien toimintaa ja osaa määritellä prosessin toiminnan kannalta oleelliset kenttälaitteet ja liitynnät rakennusautomaatiojärjestelmään. Opiskelijan laatimien suunnitteludokumenttien laadinta perustuu pitkälti mallin perusteella tehtävään kopiointiin.
Opiskelija osaa itse tuottaa rakennusautomaatiojärjestelmän suunnitteludokumentteja ja itse kirjoittaa säädettävän ja ohjattavan prosessin toimintaselostuksen. Opiskelija osaa hyödyntää tilaajan laitemerkintäohjetta dokumentoinnissa. Opiskelija osaa määritellä rakennuksen kokonaisuuden kannalta vaadittavan automaatiojärjestelmän rakenteen ja tarvittavat laitteet. Opiskelija osaa valita sopivan kokoisen säätöventtiilin. Suunnittelutyössä käytetään mallidokumentteja, mutta opiskelija osaa soveltaa niitä tilanteen mukaan.
Opiskelija ymmärtää hyvään arvosanaan liittyvien asioiden lisäksi säätöön liittyvien tunnuslukujen merkityksen taloteknisissä prosesseissa. Opiskelija ymmärtää tarpeenmukaisten ohjausten merkityksen rakennuksen toiminnan ja energiatehokkuuden kannalta ja osaa soveltaa rakennusautomaatiota tarpeenmukaisten ohjausten toteuttamiseen.
Opiskelija tunnistaa yleisimpiä rakenteita, mutta osaa kuvailla talotekniikan liittymistä niihin suppeasti. Hän nimeää rakennushankkeen osapuolia, mutta niiden tehtäviä ja työmaaorganisaatioita vajavaisesti.
Opiskelija on tutustunut opintojakson kirjallisiin aineistoihin. Opiskelija tuottaa harjoitustehtävät hyödyntäen kurssilla jaetun materiaalin lisäksi kirjallisuudesta ja verkkoaineistoista saataville olevaa tietoa sekä käyttää alan käsitteistöä pääosin tarkoituksenmukaisesti. Harjoitustehtävät on palautettu ohjeiden mukaisesti.
Opiskelija tunnistaa yleisimpiä rakenteita ja niiden yhteensovittamista talotekniikan kanssa. Hän kuvaa rakennushankkeen osapuolia, niiden tehtäviä ja työmaaorganisaatioita laajasti.
Opiskelija osaa kuvailla kaavoituksen ja maankäytön merkitystä talotekniikan ratkaisuihin sekä vaadittavia lupamenetelyitä.
Opiskelija on tutustunut opintojakson kirjallisiin aineistoihin. Opiskelija tuottaa harjoitustehtävät hyödyntäen kurssilla jaetun materiaalin lisäksi kirjallisuudesta ja verkkoaineistoista saataville olevaa tietoa sekä käyttää alan käsitteistöä hyvin. Harjoitustehtävät on palautettu ohjeiden mukaisesti.
Opiskelija edellisen lisäksi vertailee rakennushankkeen ja työmaasuunnittelun erilaisia toteutusmuotoja talotekniikan näkökulmasta . Hän tuo esiin erilaisia vaihtoehtoja rakenteiden ja talotekniikan yhteensovittamiseen.
Heikki Saarenpää
Luentoaineisto ja RT-kortiston lähteet
Opetuskeskustelu, harjoitukset, harjoitustyöt, kotitehtäviä, tentti ja lähi- sekä etäopetus
Toteutuksella on kaksi lehtoria: Tero Markkanen ja Heikki Saarenpää
Markkanen
Jakson arviointi asteikolla 1-5.Rakennushankkeen kustannushallinta ja tuotannon sekä suunnittelu osiot: harjoitustyöt muodostavat arvosanan painotuksella 50%/ 50% ja muodostavat kokonaisarvosanasta 50 %
Rakenteiden osio muodostaa 50 % kokonaisarvosansta.
Saarenpää
Jakson arviointi asteikolla 1-5
Tenttiosaaminen, kotitehtävien teko, harjoitustyö ja aktiivisuus muodostavat kokonaisarvosanan.
Molempien opettajien arvosana muodostaa kurssin kokonaisarvosanan.
Suomi
10.01.2022 - 29.04.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
20I253
Heikki Saarenpää, Tero Markkanen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Harjoitustyöt/Markkanen
Markkanen
Käsiteltävät asiat kustannuslaskennan ja tuotannon käytännön tehtäviä, harjoitustyöt todellisesta kohteesta
Saarenpää
Käsiteltävät asiat käytännön rakennetehtävinä, harjoitustyö ja kotitehtävät todellisista kohteista
Mikäli tentti pidetään, niin erikseen sovittavana ajankohtana lähiopetustuntien aikana (Markkanen)
Tentti pidetään ja sovitaan erikseen luentojen alussa (Saarenpää)
Ei ole
Lähi- ja etätunteja 56,muu on opiskelijan itsenäistä työskentelyä
Markkanen
Alustava ajankäyttö:
1. Rakennushankkeen kustannushallinta:
-johdanto, termit, käsitteet
-hankkeen osittelu ja nimikkeistöt ja kustannushallinnan vaiheet
- tavoitehinta-arvio
-ATK-sovellukset ja -harjoitukset
2.Rakennushankkeen tuotannon ohjaus ja suunnittelu
-rakennushankkeen tuotannonohjausjärjestelmän rakenne ja periaatteet
-aikataulutekniikat
-ATK-sovellukset ja -harjoitukset
Saarenpää
Rakennushanke
-kaavoitus, rak.lupa, tontti, maanrakennus
Rakenteiden periaatteet;
-pientalo, kerrostalo, toimisto ja liikerakennukset sekä hallit
-rakenteiden kehitys
-elementtirakentaminen
-rakenteiden rak.fys toimintaa
-piharakentaminen ja infrarakentaminen
Hylätty harjoitustyö ja tentti. Osallistumisprosentti alle 30 %.
Tarkennetaan tarvittaessa kurssin alussa molempien opettajien toimesta.
Markkanen
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita kuten eri kustannuslaskennan menetelmien peruskäytön ja hallitsee kustannuslaskennan menetelmien perusteet.
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita kuten aikataulutekniikoiden perusteet ja hallitsee aikataulusovelluksen perusteet.
Saarenpää
Opiskelija tunnistaa rakentamisen prosessin (kaavoitus, rak.lupa).
Opiskelija ymmärtää rakenteiden toiminnan (statiikka, rak.fys.) pääkohdat ja osaa piirtää rakennepiirustuksia luonnostellen.
Harjoitustyö on tehty alustavan luonnostasoisesti ja kotitehtävistä on tehty 50%.
Markkanen
Edellisen lisäksi opiskelija osaa soveltaa kustannuslaskennan menetelmiä alustavassa budjetoinissa ja osaa perustella ratkaisut. Opiskelija osaa myös luoda tavoitehinta-arvioita.
Opiskelija osaa soveltaa aikataulutekniikoita erilaisissa haastavissa aikataulutustilanteissa ja osaa perustella ratkaisut. Opiskelija osaa myös käyttää oikeaa aikataulutasoa ja tarkuutta tilanteen mukaan.
Saarenpää
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää rakentamisen prosessin.
Opiskelija ymmärtää rakenteiden toiminnan (statiikka, rak.fys.) detaljitasolla ja ymmärtää rakennetekniikan kehityksen.
Harjoitustyö on tehty luonnostasoisesti ja kotitehtävistä on tehty 67%.
Markkanen
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisumenetelmät.
Opiskelija osaa myös tehdä riittävän tarkat kustannuslaskelmat tavoitehinta-arvio tasolla sekä hallitsee sen toteutus prosessin.
Opiskelija osaa myös tehdä realistiset aikataulut sekä hallitsee rakennustuotannon ohjauksen prosessin yleisaikataulutasolla.
Saarenpää
Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää ja osin tuottaa rakentamisen prosessin asiakirjoja.
Opiskelija ymmärtää rakenteiden toiminnan detaljitasolla ja osaa soveltaa tietojaan.
Opiskelija hallitsee rakennetekniikan kehityksen ja ymmärtää sen vaikutukset mm. korjauskohteissa.
Harjoitustyö on tehty rakennepiirustuksena ja kotitehtävistä 80%.
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköisessä viestinnässä, puhelinviestinnässä, neuvontatilanteissa, palavereissa ja raportoinneissa.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.
Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistä aiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa ohjeistuksia melko hyvin.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa ohjeistuksia.
Reijo Mäkelä
Suomi
10.01.2022 - 22.04.2022
01.12.2021 - 21.01.2022
2 op
21I253
1 - 45
Reijo Mäkelä
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköisessä viestinnässä, puhelinviestinnässä, neuvontatilanteissa, palavereissa ja raportoinneissa.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.
Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistä aiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa ohjeistuksia melko hyvin.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa ohjeistuksia.
Reijo Mäkelä
Joni Sallila: Protocall – Teknikbiten, Tammertekniikka 2016.
Ammattialakohtaiset tekstit ilmoitetaan kurssin aikana.
Moodlesivu.
Lähiopetus, harjoitukset, tentti, itsenäinen verkko-opiskelu, alkutesti
Asteikko 0-5. Kielioppitesti (väh.) 24/50 pistettä. Kirjallinen ja suullinen koe. Opetuksen läsnäolovaatimus: 80 %.
Suomi
10.01.2022 - 22.04.2022
01.12.2021 - 21.01.2022
2 op
21I253
1 - 45
Reijo Mäkelä
Esitiedot Lukion ruotsi tai vastaava kielitaito. B1-tason kielitaito.
Oppimistavoitteet: Opiskelijalla on sellainen koulutusohjelman mukainen ruotsin kielen kirjallinen ja suullinen taito, joka ammatin harjoittamisen ja ammatillisen kehityksen kannalta on tarpeellinen.
Opiskelija selviytyy oman ammattialansa kirjallisista ja suullisista tehtävistä pohjoismaissa sekä kaksikielisellä alueella Suomessa.
Opiskelija osaa kertoa työympäristöstään sekä oman alansa toiminnoista.
Tieto virtuaalisuudesta opiskelijalle: Osittainen verkkototeutus.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Näyttökoe
Kielioppitesti: 7.2.2022 - 25.2.2022
Kirjallinen koe: maanantai 4.4.2022 - perjantai 22.4.2022 välisena aikana
Suullinen koe:ti 19.4. ja 26.4. ryhmissä
Kirjallinen ja suullinen oipetetaan samana toteutiuksena: 4 op => 4 x 27 h = 108 h
Kommunikaatiotilanteet: puhelin, s-posti, lentokenttä, tehdasalue, tapaaminen, ihmisten esittely toisilleen, tekniikan alat, tienneuvominen, kysyminen, taulukoista kertominen, asennusmanuaalien terminologiaa, vian etsiminen, hotellissa asuminen, tuotekuvaus, neuvottelu, tehdaskierros, ravintola.
Ammattialakohtaiset lisätekstit. Peruskieliopin kertaus + kielioppitesti.
Opiskelija ei osaa kertoa koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija ei osaa hankkia eikä ymmärrä oman tekniikan alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija ei osaa esitellä keskeisimpiä asioita yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista eikä selviydy ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija ei osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa. Opiskelija ei osaa laatia esim. sähköpostiviestejä, reklamaatioita tai raportteja.
Opiskelija ei osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia teknisiä ohjeistuksia tai laatia niitä.
Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman tekniikan alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistäaiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköpostiviestejä, reklamaatioita, puhelintilanteita ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa teknisiä ohjeistuksia melko hyvin.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman tekniikan alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja,
esim. sähköpostiviestejä, reklamaatioita, puhelintilanteita ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa teknisiä ohjeistuksia.
Opiskelija osaa käyttää tasa- ja vaihtosähkötekniikan keskeisiä perussuureita ja ratkaista yksinkertaisia virtapiiritehtäviä.
Opiskelija tunnistaa LVI-laitteiden yhteydessä olevia sähkömoottoreita, kytkentöjä ja sähkömoottorikäyttöjen perusteita.
Opiskelija osaa selvittää tavanomaisen LVI-laitteen sähkö- ja tiedonsiirtotarpeita.
Opiskelija tunnistaa keinovalon vaikutuksen sisäolosuhteisiin.
Opiskelija osaa soveltaa sähkötekniikan perussuureita erilaisissa virtapiireissä. Opiskelija osaa kuvata sähkömoottoreiden ja sähkömoottorikäyttöjen toimintaperiaatteita.
Opiskelija osaa selvittää ja antaa muille osapuolille tietoa LVI-laitteiden sähkö- ja tiedonsiirtotarpeista.
Opiskelija osaa kuvailla valaistuksen merkityksen sisäolosuhteiden osana.
Opiskelija osaa käyttää monipuolisesti sähkötekniikan perussuureita ja virtapiirilaskentaa sekä laskea niiden avulla LVI-laitteiden toimintaa sähköverkon osana. Opiskelija osaa selvittää eri moottorityyppien ominaisuuksia ja ohjattavuutta.
Opiskelija osaa monipuolisesti selvittää ja antaa muille osapuolille tietoa LVI-laitteiden sähkö- ja tiedonsiirtotarpeista.
Opiskelija osaa selvittää laajasti valaistuksen merkityksen sisäolosuhteiden osana.
Satu Uusikauppila
Kurssilla käytetään Moodle-kurssialustaa, jossa myös kurssimateriaalia on saatavilla.
Luennot ja omalla ajalla tehtävä opiskelu sekä harjoitukset
Suomi
03.09.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
20I253
Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Kurssi on mahdollista toteuttaa AHOT-suorituksella (aiemmin hankittu osaaminen). Tästä sovittava erikseen opettajan kanssa viimeistään kolmen viikon kuluessa kurssin alkamisesta.
Tenttien ajankohdat sovitaan yhteisesti kurssin alussa. Viimeisin aikataulu on esillä Moodlessa.
5 op x 27 h/op = 135 h
Luennot ja tentti
Omalla ajalla tapahtuva itsenäinen opiskelu noin 70 h
Sisällön tarkempi jaksotus esitellään aloitusluennolla ja on tämän jälkeen saatavilla Moodlessa
Opiskelija osaa käyttää sähköstatiikkaan ja magnetismiin liittyviä suureita ja yksiköitä, osaa analysoida ilmiöitä kvalitatiivisesti ja ratkaista yksinkertaisia ongelmia, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia.
Esimerkkitilanteiden lisäksi opiskelija osaa myös soveltaa sähköstatiikan ja magnetismin peruslakeja uusiin tilanteisiin ja osaa perustella tekemänsä ratkaisut.
Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys sähköstatiikan ja magnetismin peruslaeista, niiden välisistä yhteyksistä ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä sujuva taito analysoida ongelmia ja perustella tekemänsä ratkaisut.
Hannu Kauranen
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
20I253
Lauri Judin
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija tunnistaa talotekniikan perusjärjestelmiä ja osaa kertoa niiden merkityksestä sekä selvittää energian hinnoittelua. Hän osaa luetella talotekniikkaa sääteleviä keskeisiä säädöksiä ja alan yleisiä työtehtäviä.
Opiskelija osaa käyttää CAD:n peruspiirustustoimintoja, mutta aputoimintojen hyödyntämistä ei ole täysin omaksuttu.
Opiskelija toimii pääsääntöisesti oppimistehtävissä sovittujen aikataulujen mukaisesti.
Opiskelija osaa kuvailla taloteknisten perusratkaisujen toimintaperiaatteita ja niiden merkityksen sisäolosuhteille ja energiakäytölle. Opiskelija osaa kertoa energiahinnoittelun periaatteet kuluttajalle. Opiskelija tuntee alan yrityksiä, järjestöjä ja ammattilehtiä.
Opiskelija osaa käyttää CAD-ohjelmistoa sujuvasti teknisten dokumenttien luomiseen. Opiskelija toimii oppimistehtävissä sovittujen aikataulujen mukaisesti.
Opiskelija osaa havainnoida ja tehdä parannusehdotuksia talotekniikan alan ilmiöistä, raportoida laajasti ja keskustella talotekniikka-alan ammattilaisten kanssa ammatillisesti sekä tunnistaa laajasti alan järjestelmät. Opiskelija osaa hakea ammattitietoa luotettavista lähteistä.
Opiskelija osaa käyttää CAD-ohjelmistoa sujuvasti dokumentoinnin apuvälineenä. Opiskelija hyödyntää tehokkaasti ohjelmiston apuvälineitä ja viimeistelee työnsä.
Opiskelija työskentee vastuullisesti ja sovittujen aikataulujen mukaisesti.
Satu Uusikauppila
Suomi
07.09.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
21I254
Eero Kulmala, Satu Uusikauppila, Marja-Liisa Timperi
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija tunnistaa talotekniikan perusjärjestelmiä ja osaa kertoa niiden merkityksestä sekä selvittää energian hinnoittelua. Hän osaa luetella talotekniikkaa sääteleviä keskeisiä säädöksiä ja alan yleisiä työtehtäviä.
Opiskelija osaa käyttää CAD:n peruspiirustustoimintoja, mutta aputoimintojen hyödyntämistä ei ole täysin omaksuttu.
Opiskelija toimii pääsääntöisesti oppimistehtävissä sovittujen aikataulujen mukaisesti.
Opiskelija osaa kuvailla taloteknisten perusratkaisujen toimintaperiaatteita ja niiden merkityksen sisäolosuhteille ja energiakäytölle. Opiskelija osaa kertoa energiahinnoittelun periaatteet kuluttajalle. Opiskelija tuntee alan yrityksiä, järjestöjä ja ammattilehtiä.
Opiskelija osaa käyttää CAD-ohjelmistoa sujuvasti teknisten dokumenttien luomiseen. Opiskelija toimii oppimistehtävissä sovittujen aikataulujen mukaisesti.
Opiskelija osaa havainnoida ja tehdä parannusehdotuksia talotekniikan alan ilmiöistä, raportoida laajasti ja keskustella talotekniikka-alan ammattilaisten kanssa ammatillisesti sekä tunnistaa laajasti alan järjestelmät. Opiskelija osaa hakea ammattitietoa luotettavista lähteistä.
Opiskelija osaa käyttää CAD-ohjelmistoa sujuvasti dokumentoinnin apuvälineenä. Opiskelija hyödyntää tehokkaasti ohjelmiston apuvälineitä ja viimeistelee työnsä.
Opiskelija työskentee vastuullisesti ja sovittujen aikataulujen mukaisesti.
Eero Kulmala
Suomi
07.09.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
21I253
Eero Kulmala, Marja-Liisa Timperi, Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa tehdä erilaisiin korjausrakentamisen kohteisiin liittyviä LVIS suunnitelmia, mutta ne ovat suppeita, osin vajavaisia ja yhteensovittamisessa on puutteita.
Hän tunnistaa vanhoja tavanomaisia asennustapoja, -materiaaleja ja -tekniikoita.
Opiskelija työskentelee yhteistoiminnallisesti ja eettisesti eri sidosryhmien kanssa. Hän on raportoinut työskentelystä pääosin sovitun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija osaa tehdä erilaisiin korjausrakentamisen kohteisiin liittyviä LVIS suunnitelmia yhteensovittaen ne muun suunnittelun kanssa.
Hän tunnistaa ja kuvailee vanhoja asennustapoja, -materiaaleja ja -tekniikoita.
Opiskelija työskentelee aloitteellisesti, yhteistoiminnallisesti ja eettisesti eri sidosryhmien kanssa. Hän on raportoinut työskentelystä sovitun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija on toiminut aktiivisesti ja ammattimaisesti ryhmässä. Hän on dokumentoinut työnsä perustellusti ja suunnittelutyökaluja hyvin käyttäen.
Opiskelija on ollut toiminut ammattimaisesti ja vastuullisesti ryhmän jäsenenä. Hänen työnsä sisältää laajaa pohdintaa ja on toteutettu laadukkaasti. Opiskelija osaa kuvailla talotekniikan ratkaisuista korjausrakentamiskohteissa yhteensopivana kokonaisuutena.
Timo Lähteenmäki
Moodlessa jaettu materiaali, RT-kortistot, kurssilla tehty toiminta-ohje (OPAS)
Kurssin aihealueita käsitellään luentojen, harjoitustehtävien, seminaariesitysten, excursioiden sekä keskustelujen avulla.
Tentti, vaikutus kokonaisarviointiin 40%
Talotekniikan korjausrakentamisoppaan laatiminen, vaikutus kokonaisarviointiin 30%
Ryhmän tuntitehtävien laadinta ja esittely, vaikutus kokonaisarviointiin 30%
Suomi
10.01.2022 - 31.05.2022
01.12.2021 - 31.01.2022
5 op
19I253
19I254
Timo Lähteenmäki, Kalle Tammi, Jani Hietakangas, Jussi-Pekka Juvela
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Aiemmin hankitun osaamisen todentaminen haettava 3 viikon kuluessa kurssin alkamisesta.
Vierasluennoitsijat ja excursiot (mikäli mahdollista)
Viikkolla 16 (21.4.2022) päivä varmistuu myöhemmin.
Uusintatentit
1. uusinta Tate toukokuun uusintapäivä
2. uusinta Tate kesäkuun uusintapäivä
Tarkempi ajankäyttö määritellään kurssin alussa.
Käydään kurssin alussa läpi. Tarkemmat tiedot kurssin moodlessa
OPS:n mukaan
OPS:n mukaan
OPS:n mukaan
OPS:n mukaan
Opiskelija on toiminut sovitun projektiryhmän jäsenenä ja raportoinut oman toimintansa ja työskentelynsä. Ryhmän jäsenenä hän on osallistunut tavoitteiden asetteluun ja työn suunnitteluun, mutta hänen toimintansa ei ole ollut aloitteellista. Sovittujen aikataulujen noudattaminen ja tehtävien suorittaminen on välttävää.
Opiskelija on osallistunut aktiivisesti ja sovittujen tavoitteiden mukaisesti projektiryhmässä ja hän on hyvin raportoinut toimintansa. Hänen työpanoksensa on ollut hyvää, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Tehtävät on tehty sovitun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija on toiminut projektiryhmässä vastuullisesti ja koko ryhmän toimintaa edistäen. Hän on tehnyt sovitut tehtävänsä laadukkaasti ja tuonut niihin asiantuntevaa näkökulmaa sekä soveltanut hyvin oppimiansa aiheita projektityöhön.
Aki Kortetmäki
Opiskelijoille jaetaan kurssin alussa yhteiset projektityöohjeet, sekä valmiit mallipohjat projektin suunnitteluun ja raportointiin liittyen. Muuten oppimateriaalina on pääasiassa ryhmän projektityöaihetta syventävät alan tietolähteet, jotka ryhmän opiskelijat pyrkivät itsenäisesti löytämään.
Toteutuksella opiskelijat toteuttavat ryhmäkohtaisia projektitöitä ohjaavan opettajan ohjauksessa. Projektityöaiheet voivat olla esimerkiksi omia, Tamkin tutkimus- ja kehittämishankkeiden tai alan yritysten toimeksiantoja. Tarkemmat ohjeistukset soveltuvista projektityöaiheista ja projektityöskentelystä annetaan kurssin aloituksen yhteydessä. Kurssiin sisältyy myös kaikille yhteistä valmennusta projektityöskentelyyn liittyen.
Kurssi arvioidaan ryhmää ohjanneen opettajan toimesta. Ohjaava opettaja muodostaa arvosanan kokonaisuudesta, joka pohjautuu opiskelija työskentelyyn osana ryhmää, projektin suunnitteluun, projektin lopputuotokseen, projektiaikataulussa pysymiseen, loppuraportointiin sekä ryhmän sisäiseen vertaisarviointiin.
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I254
Timo Lähteenmäki, Aki Kortetmäki, Taina Matis, Satu Uusikauppila, Joel Tirkkonen, Jussi-Pekka Juvela
Tutustu ennen kurssin alkua huolella ohjaavan opettajan lähettämiin materiaaleihin.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
5 op
0-5
Opiskelijoiden on mahdollista sisällyttää tälle projektiopintojaksolle aiemmin suorittamiaan vapaaehtoisia projektitöitä, joista raportoidaan jälkikäteen reflektoiden kurssin ohjeiden mukaan. Opiskelija voi suorittaa vaihtoehtoisesti myös muita vastaavanlaisia Tamkin projektiopintojaksoja, mutta näiden soveltuvuudesta tulee ohjaavan opettajan kanssa sopia etukäteen.
Projektityöaiheet voivat olla myös työelämästä tulleita toimeksiantoja.
Kurssilla ei ole tenttiä.
Ei ole.
Kurssin laajuus on 5 opintopistettä, joka vastaa noin 135 työtuntia. Tästä laajuudesta noin 1 opintopisteen sisältö on varattu yhteiseen projektiopetukseen sekä muuhun kurssiorientoitumiseen. Loppu työaika on käytettävissä ryhmän projektityöskentelyyn.
Kurssi aloitetaan yhteisellä projektityövalmennuksella ja ohjeistuksella. Tämän jälkeen ryhmä suunnittelee itse aikataulunsa kurssin kokonaiskeston asettamissa rajoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Opiskelija on toiminut sovitun projektiryhmän jäsenenä ja raportoinut oman toimintansa ja työskentelynsä. Ryhmän jäsenenä hän on osallistunut tavoitteiden asetteluun ja työn suunnitteluun, mutta hänen toimintansa ei ole ollut aloitteellista. Sovittujen aikataulujen noudattaminen ja tehtävien suorittaminen on välttävää.
Opiskelija on osallistunut aktiivisesti ja sovittujen tavoitteiden mukaisesti projektiryhmässä ja hän on hyvin raportoinut toimintansa. Hänen työpanoksensa on ollut hyvää, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Tehtävät on tehty sovitun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija on toiminut projektiryhmässä vastuullisesti ja koko ryhmän toimintaa edistäen. Hän on tehnyt sovitut tehtävänsä laadukkaasti ja tuonut niihin asiantuntevaa näkökulmaa sekä soveltanut hyvin oppimiansa aiheita projektityöhön.
Antti Mäkinen
Opiskelijoille jaetaan kurssin alussa yhteiset projektityöohjeet, sekä valmiit mallipohjat projektin suunnitteluun ja raportointiin liittyen. Muuten oppimateriaalina on pääasiassa ryhmän projektityöaihetta syventävät alan tietolähteet, jotka ryhmän opiskelijat pyrkivät itsenäisesti löytämään.
Toteutuksella opiskelijat toteuttavat ryhmäkohtaisia projektitöitä ohjaavan opettajan ohjauksessa. Projektityöaiheet voivat olla esimerkiksi omia, Tamkin tutkimus- ja kehittämishankkeiden tai alan yritysten toimeksiantoja. Tarkemmat ohjeistukset soveltuvista projektityöaiheista ja projektityöskentelystä annetaan kurssin aloituksen yhteydessä. Kurssiin sisältyy myös kaikille yhteistä valmennusta projektityöskentelyyn liittyen.
Kurssi arvioidaan ryhmää ohjanneen opettajan toimesta. Ohjaava opettaja muodostaa arvosanan kokonaisuudesta, joka pohjautuu opiskelija työskentelyyn osana ryhmää, projektin suunnitteluun, projektin lopputuotokseen, projektiaikataulussa pysymiseen, loppuraportointiin sekä ryhmän sisäiseen vertaisarviointiin.
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I253
Eero Kulmala, Timo Lähteenmäki, Aki Kortetmäki, Satu Uusikauppila, Antti Mäkinen, Joel Tirkkonen, Jussi-Pekka Juvela
Tutustu ennen kurssin alkua huolella ohjaavan opettajan lähettämiin materiaaleihin.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
5 op
0-5
Opiskelijoiden on mahdollista sisällyttää tälle projektiopintojaksolle aiemmin suorittamiaan vapaaehtoisia projektitöitä, joista raportoidaan jälkikäteen reflektoiden kurssin ohjeiden mukaan. Opiskelija voi suorittaa vaihtoehtoisesti myös muita vastaavanlaisia Tamkin projektiopintojaksoja, mutta näiden soveltuvuudesta tulee ohjaavan opettajan kanssa sopia etukäteen.
Projektityöaiheet voivat olla myös työelämästä tulleita toimeksiantoja.
Kurssilla ei ole tenttiä.
Ei ole.
Kurssin laajuus on 5 opintopistettä, joka vastaa noin 135 työtuntia. Tästä laajuudesta noin 1 opintopisteen sisältö on varattu yhteiseen projektiopetukseen sekä muuhun kurssiorientoitumiseen. Loppu työaika on käytettävissä ryhmän projektityöskentelyyn.
Kurssi aloitetaan yhteisellä projektityövalmennuksella ja ohjeistuksella. Tämän jälkeen ryhmä suunnittelee itse aikataulunsa kurssin kokonaiskeston asettamissa rajoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Opiskelija on toiminut sovitun projektiryhmän jäsenenä ja raportoinut oman toimintansa ja työskentelynsä. Ryhmän jäsenenä hän on osallistunut tavoitteiden asetteluun ja työn suunnitteluun, mutta hänen toimintansa ei ole ollut aloitteellista. Sovittujen aikataulujen noudattaminen ja tehtävien suorittaminen on välttävää.
Opiskelija on osallistunut aktiivisesti ja sovittujen tavoitteiden mukaisesti projektiryhmässä ja hän on hyvin raportoinut toimintansa. Hänen työpanoksensa on ollut hyvää, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Tehtävät on tehty sovitun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija on toiminut projektiryhmässä vastuullisesti ja koko ryhmän toimintaa edistäen. Hän on tehnyt sovitut tehtävänsä laadukkaasti ja tuonut niihin asiantuntevaa näkökulmaa sekä soveltanut hyvin oppimiansa aiheita projektityöhön.
Antti Mäkinen
Opiskelijoille jaetaan kurssin alussa yhteiset projektityöohjeet, sekä valmiit mallipohjat projektin suunnitteluun ja raportointiin liittyen. Muuten oppimateriaalina on pääasiassa ryhmän projektityöaihetta syventävät alan tietolähteet, jotka ryhmän opiskelijat pyrkivät itsenäisesti löytämään.
Toteutuksella opiskelijat toteuttavat ryhmäkohtaisia projektitöitä ohjaavan opettajan ohjauksessa. Projektityöaiheet voivat olla esimerkiksi omia, Tamkin tutkimus- ja kehittämishankkeiden tai alan yritysten toimeksiantoja. Tarkemmat ohjeistukset soveltuvista projektityöaiheista ja projektityöskentelystä annetaan kurssin aloituksen yhteydessä. Kurssiin sisältyy myös kaikille yhteistä valmennusta projektityöskentelyyn liittyen.
Kurssi arvioidaan ryhmää ohjanneen opettajan toimesta. Ohjaava opettaja muodostaa arvosanan kokonaisuudesta, joka pohjautuu opiskelija työskentelyyn osana ryhmää, projektin suunnitteluun, projektin lopputuotokseen, projektiaikataulussa pysymiseen, loppuraportointiin sekä ryhmän sisäiseen vertaisarviointiin.
Suomi
01.01.2022 - 20.05.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19AI252
Sakari Uusitalo, Satu Uusikauppila, Antti Mäkinen, Jussi-Pekka Juvela
Tutustu ennen kurssin alkua huolella ohjaavan opettajan lähettämiin materiaaleihin.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
5 op
0-5
Opiskelijoiden on mahdollista sisällyttää tälle projektiopintojaksolle aiemmin suorittamiaan vapaaehtoisia projektitöitä, joista raportoidaan jälkikäteen reflektoiden kurssin ohjeiden mukaan. Opiskelija voi suorittaa vaihtoehtoisesti myös muita vastaavanlaisia Tamkin projektiopintojaksoja, mutta näiden soveltuvuudesta tulee ohjaavan opettajan kanssa sopia etukäteen.
Projektityöaiheet voivat olla myös työelämästä tulleita toimeksiantoja.
Kurssilla ei ole tenttiä.
Ei ole.
Kurssin laajuus on 5 opintopistettä, joka vastaa noin 135 työtuntia. Tästä laajuudesta noin 1 opintopisteen sisältö on varattu yhteiseen projektiopetukseen sekä muuhun kurssiorientoitumiseen. Loppu työaika on käytettävissä ryhmän projektityöskentelyyn.
Kurssi aloitetaan yhteisellä projektityövalmennuksella ja ohjeistuksella. Tämän jälkeen ryhmä suunnittelee itse aikataulunsa kurssin kokonaiskeston asettamissa rajoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Opiskelija on tehnyt ja palauttanut sovitun aikataulun mukaisesti opintojakson oppimistehtävät, mutta ne on toteutettu suppeasti tai osin puutteellisesti.
Opiskelija osaa nimetä rakentamisen keskeiset osapuolet ja rakentamisen vaiheet.
Opiskelija osaa tehdä aikataulusuunnittelua ja tehdä pienimuotosta tarjousten hinnoittelua.
Opiskelija kuvailee tuoteturvallisuudenperusteita mutta niiden soveltaminen on suppeaa.
Opiskelija on tehnyt ja palauttanut sovitun aikataulun mukaisesti oppimistehtävät ja ne on tehty tavoitteiden mukaisesti.
Opiskelija osaa kuvailla rakennushankkeen eri osapuolten roolia ja vertailla rakennushankkeen eri toteutusmuotoja.
Opiskelija osaa vertailla eri taloteknisten tuotteiden hankintaan ja tuoteturvallisuuteen liittyviä näkökulmia. Hän osaa selvittää ja vertailla alansa tuotteiden hankintahintoja ja hinnoitella tuotteita ja taloteknisiä ratkaisuja ottaen huomioon yritystoiminnan lähtökohdat.
Opiskelija on tehnyt ja palauttanut sovitun aikataulun mukaisesti oppimistehtävät ja ne on tehty tavoitteiden syvällisemmin.
Opiskelija osaa kuvailla rakennushankkeen eri toteutusmuotojen vaikutuksia talotekniikka-alan toimijoiden rooliin rakennushankkeessa.
Opiskelija osaa vertailla eri taloteknisten ratkaisujen hankintaan ja tuoteturvallisuuteen liittyviä näkökulmia laajasti. Hän osaa tehdä eri ratkaisujen kokonaiskustannusvertailuja.
Opiskelija osaa hyödyntää projektihallintatyökaluja oman toimintansa suunnitteluun ja seurantaan.
Joel Tirkkonen
Opintojaksolla pilotoidaan uutta aiheeseen kehitettyä verkko-opiskeluaineistoa ja siihen liitettyjä oheisaineistojen käyttöä. Opinnot edellyttävät, että opiskelijalla on käytettävissään RT- ja ST-kortistot (oppilaitosten kirjastoissa verkkoversioina).
Opintojakson toteutus on kokonaan verkkoalustalla (TUNI Moodle). Opinnot koostuu verkko-opiskeluaineistosta ja niihin liittyvistä tehtävistä. Opintojaksolla on 1 - 2 suoraa opetuskertaa verkossa (opintojakso aloitus + teematyöpaja), joihin tulisi osallistua.
Opintojakson arvosana muodostuu loppukokeesta ( 70 %) sekä palautettavista tehtävistä ( 30%)
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
19I253
Joel Tirkkonen
Opintojaksototeutuksessa ei perehdytä yksittäiseen projektinhallintaohjelmistoon vaan tutustutaan eri työkaluohjelmistoihin, joita talotekniikkaurakoinnissa on käytössä.
Opintojakso soveltuu hyvin erityisesti niille sähkö- ja LVI-alan opiskelijoille, jotka ovat suuntautumassa rakennusten taloteknisten järjestelmien suunnitteluun tai urakointiin. Opintojakso edellyttää sähkö- tai LVI-tekniikan perusteiden osaamista (mm. piirrosmerkit, asennustavat).
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole
Opintojakson yhtenä osana tehdään urakointiin liittyvä haastettelutehtävä.
Opintojakson koe verkkotenttinä joulukuussa 2021 (sovitaan tarkemmin osallistujien kanssa); uusintatentit 2/2022 ja 4/2022
Itseopiskelu ja tehtävät 70 h
Haastattelutehtävä 5 h
Loppukoe ja palaute 6 h
Opintojakso on jaettu yhdeksään teemaan, jotka avataan opiskeltaviksi osissa n. 1 teema/viikko. Jokaisen teeman aluksi on lyhyt esitys teeman tavoitteista ja sisällöstä.
Opiskelijan yhtenä oppimistehtävänä on aikataulusuunnittelutehtävä ja sen seuranta.
Hyväksytty: Opiskelija on osallistunut opintojakson perehdytysosaan sekä tehnyt aikatauluja noudattaen opintojakson tehtävät, työpajatyöskentelyn ja niiden raportoinnit.
Hylätty: Opiskelija ei ole tehnyt oppimistehtäviä tai osallistunut perehdytyksiin sovitun aikataulun mukaisesti.
Martti Honkiniemi
Harjoitustyöohjeet työkohtaisesti Tredussa.
- luennot
- Työhön opastus
- Harjoitustyöt
Kerrottu opintojakso tiedoissa.
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
21I253
21I254
Jouni Siltanen, Jukka Arvonen, Martti Honkiniemi, Jonne Mantila
Opintojaksolla on käytössä moodle-alustaa.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
EI ole
Ei ole
Tredussa työpäivä klo 8.00 - 15.00.
Aikataulu kurssin moodlessa.
Opiskelija osaa luetella pientalon yleisimmät talotekniset järjestelmät. Osaa ohjatusti laatia perusjärjestelmille alustavat mitoituslaskelmat.
Opiskelija osaa lukea pientalon taloteknisiä dokumentteja. Opiskelija osaa kertoa viihtyvyyteen vaikuttavista olosuhdetekijöistä ja kertoa miten niihin voidaan vaikuttaa taloteknisillä järjestelmillä.
Opiskelija osaa nimetä ja etsiä alan laite- ja järjestelmätoimittajia.
Opiskelija tunnistaa alan määräyksiä ja ohjeita.
Opiskelija osaa kuvailla asuinrakennuksen taloteknisten järjestelmien toimintaperiaatteet.
Opiskelija osaa valita erilaisten kriteerien ja tarpeiden perusteella ratkaisuja sekä suunnitella ja mitoittaa tavanomaisen asuinrakennuksen talotekniikkajärjestelmät. Hän osaa käyttää alan ohjeita ja määräyksiä. Opiskelija osaa määritellä aihealueen kestävän kehityksen elementit.
Opiskelija osaa luoda taloteknisistä järjestelmistä energiatehokkaan ja toimivan kokonaisuuden. Opiskelija osaa arvioida ratkaisuja kokonaisuudessaan kestävän kehityksen näkökulmasta. Opiskelija osaa kertoa talotekniikan ratkaisuista yhteensopivana kokonaisuutena. Hän osaa soveltaa alan ohjeita ja määräyksiä.
Antti Mäkinen
SFS 6001 ja 6002 standardisarjat, luentomateriaalit ja ST-kortisto. Opiskelijan tulee hankkia SFS käsikirjat 600-1 ja 600-2. Suositeltava, mutta ei pakollinen on myös D1-2017 Käsikirja rakennusten sähköasennuksista.
Aihealueita käsitellään sekä luentojen ja harjoitustehtävien kautta.
Arviointi perustuu kahteen tenttiin, joiden aihealueet ovat LVI-tekniikka ja sähköinen talotekniikka. Opintojakson arvosana määräytyy tenttien yhteistuloksen perusteella. Molemmat tentit on läpäistävä hyväksytysti.
Suomi
01.09.2021 - 19.12.2021
10.06.2021 - 09.09.2021
5 op
20I254
20I253
10 - 40
Eero Kulmala, Timo Lähteenmäki, Satu Uusikauppila, Antti Mäkinen
Viestintä tapahtuu pääosin opintojakson Moodlesivulla olevan uutispalstan kautta.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT menettely on mahdollista vain koko opintokokonaisuuden osalta. AHOT hakemus tulee olla tehtynä vähintään kolme viikkoa opintojakson alkamisesta.
Tentin ajankohta sovitaan opintojakson edetessä.
Opiskelijan arvioitu työmäärä opintokokonaisuudelle on 270 tuntia. Tästä talotekniikka asuinrakennuksessa on 135h.
- Projektipäiviä (8h) on n. 14-15 kpl (112h-120h). Opettaja on tavoitettavissa / etänä osan projektipäivästä, minkä lisäksi opiskelijan edellytetään työskentelevän myös itsenäisesti.
- Projektipäivien ulkopuoliselle työskentelelly opiskelijoiden edellytetään varaavan n. 185h-177h
Opintojakson Työskentely tapahtuu osana Talotekniikan suunnitteluprojekti -opintokokonaisuuden teoriatunteja. Teoriatuntien lisäksi opiskelijalta edellytetään huomattavaa omatoimisuutta ja aktiivista työskentelyä myös muulloin kuin projektipäivien aikana.
Opiskelija on osallistunut projektihoidon tehtäviin, mutta työskentely ei ole ollut oma-aloitteista. Sovittujen aikataulujen noudattaminen on ollut osin puutteellista. Työelämän palaute on ollut tyydyttävä. Projektityöskentelyn tavoitteiden asetteluja oman oppimisen raportointi on ollut suppeaa.
Opiskelija on tunnistanut omia oppimistavoiteitana ja kehittänyt omaa projektinhoito-osaamistaan tavoitteiden mukaisesti. Opiskelija on työskennellyt projektihoidon tehtävissä sovittujen tavoitteiden mukaisesti ja työelämän edustajan palaute on hyvää. Sovittuja aikatauluja on noudatettu ja raportointi kattavaa.
Edellisen lisäksi opiskelija on tuonut esiin projektihoitoon liittyviä kehittämisehdotuksia. Hänen saamansa palaute työelämänjaksosta on kiitettävää. Opiskelija on toiminut aktiivisesti ja oma-aloitteisesti tavoitteiden asettelussa, työskentelyssä ja loppuraportoinnissa.
Joel Tirkkonen
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I253
19I254
Joel Tirkkonen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Kristiina Tillander
Kurssilla käytetään oppikirjaa Tillander - Sallila: Protocall Toolkit Tekniikan englantia, kappaleet 6-10, mikäli kirja on ollut käytössä Working English for Engineers -kurssilla.
Opiskelijoita pyydetään etsimään ja tuottamaan opiskeluun soveltuvaa materiaalia.
lähiopetus ja/tai verkko-opetus Zoomissa, suulliset ja kirjalliset yksilö-, pari- ja ryhmätehtävät, esiintymisharjoitukset, itsenäinen verkko-opiskelu Moodlessa, suullinen tai kirjallinen tentti, arvioitava ryhmätyö
Toteutussuunnitelma tarkentuu lähi- ja etäopetuksen osalta, kun pandemiatilanne selkiytyy. Kurssi aloitetaan etäopetuksena helmikuun loppuun asti, minkä jälkeen tilanne päivitetään.
Hyväksytty arvosana 1-5
1 - Suullinen/kirjallinen koe, 70% arvosanasta
2 - Ryhmätyö, 30% arvosanasta
3 - Kotitehtävät: Kotitehtävät ja niiden vastaukset ilmoitetaan joka viikko Moodlessa, jonne tehtävät myös palautetaan deadlineen mennessä. Kotitehtäviä ei voi palauttaa opettajan sähköpostiin. Deadlinen jälkeen opettaja tallentaa Moodleen oikeat vastaukset (KEY). Opiskelijan tulee itse tarkastaa tehtävät ja kysyä epäselvyyksistä tunnilla. Kotitehtäviä ei voi palauttaa sen jälkeen, kun oikeat vastaukset on annettu. Kotitehtäviä tulee olla tehtynä 80% annetuista harjoituksista. Jos kotitehtäviä palauttaa vähemmän kuin 80%, se laskee kurssin arvosanaa tai estää läpipääsyn kurssista.
4. 80% läsnäolovelvoite lähi/etätunneista = 8 kertaa. Mikäli kurssi opetetaan TAMKilla, niille opiskelijoille, joilla on painava syy olla osallistumatta lähiopetukseen, annetaan mahdollisuus suoriutua kurssista osallistumalla etänä. Näin toimiva opiskelija tarvitsee jonkun lähiopetukseen osallistuvan opiskelijan avustusta! Painava syy = asuinpaikka Pirkanmaan ulkopuolella.
Suomi
10.01.2022 - 29.04.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
3 op
18I253
Kristiina Tillander
Oppimistavoitteet
-parantaa itseluottamusta ja sujuvuutta englannin kielellä ammattiin liittyvissä viestintätilanteissa
-laajentaa ja kerrata LVI-talotekniikan sanavarastoa
-perehtyä työnhakutilanteeseen
-tutustua kokous- ja neuvottelutilanteeseen englanniksi
-saada ohjeistusta lopputyöhön sisältyvän abstraktin kirjoittamiseen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT-menettely: Kurssi voidaan hyväksilukea ulkomaan vaihdossa suoritettujen oman alan englanninkielisten kurssien perusteella. Opettajalta voi tiedustella osittaista hyväksilukua, jos opiskelijalla on hyvä kielitaito ja hän on käyttänyt/käyttää englantia säännöllisesti oman alansa töissä. Ko.tilanteissa yhteys opettajaan heti kurssin alussa.
Suullinen/kirjallinen koe: 26.4.2022
Ryhmätöiden ajankohdat sovitaan erikseen.
Uusintakokeet:
1. uusinta: (hylätyt suoritukset)
2. uusinta: (hylätyt suoritukset ja korotukset)
-lähiopetus TAMKilla tai etäopetus Zoomissa (ei joka viikko)
-väliviikoilla itsenäinen työskentely (kotitehtävät) Moodlen kautta
-tenttiin ja ryhmätyöhön valmistautuminen
Opiskelija
-Ei selviydy työelämän yleisistä ja alakohtaisista keskustelutilanteista asianmukaisella tavalla. Tuotos on liian niukkaa ja/tai vaikea ymmärtää.
-Ei pysty osallistumaan vuorovaikutukseen, koska opiskelijalla on ongelmia tuottaa omaa puhetta ja/tai ymmärtää muiden osapuolten puhetta.
-Tekstissä toistuvasti ymmärtämistä haittaavia piirteitä. Kirjoittaa irrallisia lauseita ja ajatuksia.
-Ääntäminen erittäin vaikeasti ymmärrettävää. Muiden kielten vaikutus on häiritsevää.
-Hallitsee erittäin suppean oman alan ja yleiskielen sanaston, joka ei riitä tilanteesta suoriutumiseen.
-Käyttää kieliopin perusrakenteitakin puutteellisesti. Ongelmia erottaa sanaluokkia toisistaan. Taivuttaa usein sanoja väärin.
-ei saa tentistä hyväksyttyä arvosanaa, ei osallistu ryhmätyön tekemiseen tai kotitehtäviä on palautettu liian vähän.
-osallistuu oppitunneilla vähemmän kuin 80%.
Opiskelija
-tuntee joitakin oman tekniikan alansa käsitteitä.
-osaa antaa yksinkertaisia ohjeita käytännön asioissa.
-osaa esitellä esim. työmaan, työprosessin, piirustuksen, tuotteen ymmärrettävästi, kun saa valmistella sitä riittävän kauan apuneuvoja ja valmista materiaalia käyttäen.
-osaa viestiä työnhakutilanteessa suullisesti ja kirjallisesti.
-osaa asiakaspalvelutilanteessa kysyä yksinkertaisia kysymyksiä sekä selittää ja vastata kysymyksiin tutuista aiheista.
-osaa opastaa esim. työntekijöitä ja urakoitsijoita työtehtävissä, toimia asiantuntijana asiakastapaamisissa, neuvoa koneiden ja laitteiden käytössä, jos on voinut valmistautua tilanteeseen etukäteen.
-pystyy seuraamaan neuvotteluja ja toimimaan tiimin jäsenenä, mutta tarvitsee aktiiviseen vuorovaikutukseen kokeneemman kielenkäyttäjän tukea, pystyy laatimaan neuvotteluista muistiinpanoja.
-ymmärtää työtehtäviinsä liittyviä keskeisiä tekstejä, jos voi käyttää sanakirjoja ja muita apuvälineitä.
- osaa hakea tietoa ohjeistetusti.
• selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista.
• reagoi yleensä jollakin tavalla keskustelukumppanin sanomisiin.
• tiedostaa jossain määrin erityyppisten tekstien asettamat vaatimukset tyylille.
• kirjoittaa jotakuinkin ymmärrettävästi.
• ymmärtää pääasiat normaalitempoisesta puheesta tutussa asiayhteydessä, kun viesti toistetaan tarvittaessa.
• ääntää useimmiten ymmärrettävästi.
• löytää etsimänsä tiedon teksteistä, jotka käsittelevät tuttuja aiheita.
• käyttää alan perussanastoa niin, että olennainen viesti välittyy.
• käyttää yksinkertaisia kieliopin perusrakenteita.
• käyttää helpoimmin saatavilla olevia apuvälineitä kuten ilmaiset sanakirjat.
Opiskelija
-hallitsee oman tekniikan alansa käsitteistöä.
-osaa esitellä esim. työmaan, työprosessin, piirustuksen,tuotteen selkeästi.
-osaa viestiä työnhakutilanteessa suullisesti ja kirjallisesti, osaa toimia myös haastattelijana.
-osaa edustaa, neuvoa, opastaa ja myydä.
-osaa opastaa esim. työntekijöitä ja urakoitsijoita työtehtävissä, toimia asiantuntijana asiakastapaamisissa, neuvoa koneiden ja laitteiden käytössä.
-osaa toimia neuvotteluissa eri rooleissa, kuten puheenjohtajana, sihteerinä ja asiantuntijana, esittää asiansa, kuunnella, reagoida tarkoituksenmukaisesti sekä laatia kokousasiakirjoja.
-ymmärtää työtehtäviinsä liittyviä asiatekstejä.
• keskustelee alaansa liittyvistä aiheista melko sujuvasti.
• reagoi keskustelukumppaninsa sanomisiin pääosin asianmukaisesti.
• viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä.
• kirjoittaa melko sujuvasti ja selkeästi.
• ymmärtää eri korostuksilla puhuvia ihmisiä, kun aihe on tuttu.
• ääntää melko luontevasti ja selkeästi.
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat.
• osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin
• ymmärtää ja käyttää alan sanastoa melko täsmällisesti.
• osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja.
• käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä jos ne ovat johtaneetväärinkäsityksiin.
Opiskelija
-hallitsee monipuolisesti oman tekniikan alansa käsitteistöä.
-osaa esitellä esim. työmaan, työprosessin, piirustuksen, tuotteen jäsentyneesti ja vakuuttavasti asianmukaisella tyylillä.
-osaa viestiä työnhakutilanteessa suullisesti ja kirjallisesti, osaa toimia myös haastattelijana.
-osaa edustaa, neuvoa, opastaa ja myydä, sekä toimia kohteliaasti ja vakuuttavasti asiakkaan asiantuntemuksen, kielitaidon ja kulttuurin huomioiden.
-osaa opastaa esim. työntekijöitä ja urakoitsijoita työtehtävissä, toimia asiantuntijana asiakastapaamisissa, neuvoa koneiden ja laitteiden käytössä.
-osaa neuvotteluissa toimia eri rooleissa, kuten puheenjohtajana, sihteerinä ja asiantuntijana, esittää asiansa ammattimaisesti ja vakuuttavasti, kuunnella aktiivisesti, reagoida tarkoituksenmukaisesti ja kohteliaasti sekä laatia asianmukaisia kokousasiakirjoja.
-ymmärtää hyvin työtehtäviinsä liittyviä vaativiakin asiatekstejä.
• keskustelee sujuvasti ammattialaansa liittyvistä aiheista.
• reagoi nopeasti ja asianmukaisesti keskustelukumppanin sanomisiin.
• viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä.
• kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti lähes ilman kielivirheitä.
• ymmärtää suhteellisen vaivattomasti myös eri korostuksilla puhuvia ihmisiä.
• ääntää luontevasti ja selkeästi.
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativastakin ammatillisesta tekstistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa.
• selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti.
• ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti alan sanastoa sekä oman erikoisalansa termistöä.
• löytää yleensä erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset termit.
• käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne lähes virheettömästi.
Opiskelija ymmärtää perusjoukon ja otoksen välisen eron. Opiskelija osaa laskea keskeis-, hajonta- ja sijaintiluvut otoksen perusteella. Opiskelija osaa suunnitella yksinkertaisia koeasetelmia tilastollisen tutkimuksen tekoon ja havainnollistaa saadut tulokset sekä graafisesti että numeerisesti. Opiskelija ymmärtää jakaumien perusteet.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa tilastollista ajattelua erilaisten tutkimusasetelmien ja mittausjoukkojen käsittelyssä. Opiskelija hallitsee tilastollisen päättelyn perusteet erikokoisten otosten käsittelyssä. Opiskelija ymmärtää regressioanalyysin tulosten merkityksen. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Hannu Kauranen
Osia ja ideoita seuraavista kirjoista
- Holopainen, Pulkkinen: Tilastolliset menetelmät, Weilin+Göös
- Leila Karjalainen: Tilastomatematiikka, Pii-kirjat
- Kume, Hitoshi: Laadun parantamisen tilastolliset menetelmät, Suomen laatuyhdistys
- opettajan antamat nettilinkit
- erilaiset verkkomateriaalit
- opetusvideot
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, harjoitukset, laskutehtävät, työpajat, projektit, ongelmalähtöinen opiskelu, yhteistoiminnallinen oppiminen, selittävät videot.
Opintojakso suoritetaan tuntiharjoituksilla, harjoitustehtävillä ja projekteilla. Tämä suoritustapa on voimassa 01.08.2021-15.12.2021. Lisäksi pidetään kirjallinen lopputentti joulukuussa 2021. Tästä annetaan ohjeet kurssin alussa. Suoritukseen sisältyy myös kirjallinen itsearviointi.
15.12.2021 jälkeen kurssi suoritetaan kirjoja lukemalla, laskutehtävillä ja monivalintatentillä. Tentin maksimipistemäärä on 30 pistettä. Läpäisyyn riittää ainakin 15 pisteen arvoinen osaaminen. Tehtäviä on laskettava vähintään 30 kappaletta viidestä eri aihepiiristä. Tentit järjestetään joko helmikuussa 2022 tai toukokuussa 2022. Kirjalistan ja tentissä suoritettavat teemat saa kysyttäessä opettajalta. Toukokuun 2022 jälkeen ei järjestetä erillistä suoritusmahdollisuutta.
Suomi
01.08.2021 - 09.11.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
20I253
Pekka Kaatiala
Kurssiin sisältyvät projektit tehdään suomenkielisessä Office365 -ympäristössä. Laskelmiin tarvittavat kaavat ja funktiot käsitellään oppitunneilla. Kurssilla ylläpidetään myös Moodle-sivustoa, jossa tehtävät ja projektit kuvataan tarkemmin. Siellä on myös linkkejä lisätietoihin ja ohjeita itsenäisen opiskelun tueksi. Tietokoneella tehtävä laskenta tehdään Excelillä ja Excelin analyysityökaluilla. Projektit raportoidaan riittävän kattavasti ja yksityiskohtaisesti tunnilla (ja Moodlessa) annettujen lisäohjeiden mukaan. Tarkat arviointiperusteet esitetään oppitunneilla.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Katso arviointimenetelmät
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on noin 80-85 tuntia, joka koostuu lähiopetuksesta ja verkko-opetuksesta, kotitehtävistä, laskuharjoituksista ja työpajoista, itsenäisestä työskentelystä ja projekteista.
Harjoitusten tekemättä jättäminen. Vähäistä enemmän virheitä palautuksissa. Myöhästyneet palautukset.
Opiskelija ymmärtää perusjoukon ja otoksen välisen eron. Opiskelija osaa laskea keskeis-, hajonta- ja sijaintiluvut otoksen perusteella. Opiskelija osaa suunnitella yksinkertaisia koeasetelmia tilastollisen tutkimuksen tekoon ja havainnollistaa saadut tulokset sekä graafisesti että numeerisesti. Opiskelija ymmärtää jakaumien perusteet.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa tilastollista ajattelua erilaisten tutkimusasetelmien ja mittausjoukkojen käsittelyssä. Opiskelija hallitsee tilastollisen päättelyn perusteet erikokoisten otosten käsittelyssä. Opiskelija ymmärtää regressioanalyysin tulosten analyysin ja luottamusvälin käytön perusteet. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija ymmärtää ja osaa hypoteesien testauksen käytön ja luottamusvälilaskennan perusteet. Opiskelija hallitsee keskeisten otantajakaumien käytön ja soveltamisen. Opiskelija on hyvin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Jussi-Pekka Juvela
Esa Sandbergin Ilmastointilaitoksen mitoitus, Ilmastointitekniikka 2.
Opettajan laatima luentoaineisto Tabulassa sekä erikseen lähitunneilla kerrottu lisäkirjallisuus ja netistä yms. löytyvä aineisto. Mahdollisten vierailijoiden aineisto.
Opintojaksolla yhtenä näkökohtana on myös energia- ja materiaalitehokkuus eli sitä kautta kestävä kehitys, jolloin aineistoja käsitellään myös tämä huomioon ottaen.
Lähiopetus, tunti- ja kotiharjoitukset, mahdolliset ekskursiot ja asiakaspinnassa tms. harjoitus- ym. tehtävät pienryhmätyötehtävät raportointeineen. Lisäksi laboratorioharjoitustehtävä. Mahdollisia vierailijaesityksiä.
Opetus alkaa 9.9.2021.
Suoritus arvioidaan arvosana-asteikolla 0-5. Arviontiin vaikuttavat aktiivinen tuntityöskentely/läsnäolo (=jatkuva näyttö), hyväksytysti ajallaan tehdyt arvioitavat harjoitustyöt + pienryhmätyötehtävät ja loppukoe. Arvioinnin painoarvot ovat seuraavat: lähitunnit harjoituksineen 10 %, asiakas- ja ryhmätehtävä tai konepajatyö 25 %, laboratoriotehtävä 15 % ja loppukoe 50 %.
Opiskelijapalaute on osa opintojaksosuoritusta.
Harjoitustyöt palautetaan sovittuna palautuspäivänä arviointia siinä laajuudessa kuin mitä työ on ko. ajankohtana. Mikäli työ palautetaan vasta sovitun palautusajankohdan jälkeen (uusintakoepäivinä), arvosana on pääsääntöisesti enintään 1.
Tarkemmat ohjeet Moodlessa
Suomi
01.09.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 30.09.2021
4 op
18I253
Pirkko Pihlajamaa, Jussi-Pekka Juvela
Esitietovaatimuksena Ilmastointi 2 ja äänitekniikka- sekä Savunpoisto- ja erikoistilojen ilmastointi-opintojaksojen hyväksytty suoritus tai vastaavat tiedot.
Analysoiva ja kehittävä palautteen anto on osasuoritus.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei vaihtoehtoisia suoritustapoja.
Mahdolliset AHOT-menettelyt ja hyväksiluvut tulee tehdä 3 viikon kuluessa opintojakson aloittamisen jälkeen.
Mahdolliset vierailijat selviää myöhemmin.
Opintojaksolla tehdään harjoituskonsultointityö pienryhmätyönä todellisessa teollisuusympäristössä.
Loppukoe järjestetään opintojakson lopussa marras-joulukuussa myöhemmin lähitunneilla yhteisesti sovittuna ajankohtana.
Uusinta- ja korotuskokeet tammi-maaliskuussa 2022
Teollisuusilmastoinnin näkökohtia ja käytäntöjä peilataan ja verrataan lähiopetuksen yhteydessä muualla maailmassa oleviin ratkaisuihin ja ajattelutapoihin. Teoll.iv:hen erikoistuneet laitevalmistajat ovat usein ulkolaisia ja heidän tuotteisiin myös tutustutaan.
Ohjattuaopiskelua ja tuntiharjoitustehtävät loppukokeineen noin 24 h, asiakaspinnassa tehtävä ryhmätyö ja itsenäinenopiskelu noin 66 h sekä labraharjoitustehtävät tai ekskursio noin 18 h
Opintojaksolla käsitellään aluksi teollisuusilmastoinnin perusteita ja syvennytään mm. kohdepoiston ja ilmavuotojen hallintamekanismeihin sekä mm. sähkön ja LVI:n tiedonvaihtoon. Teorioita sovelletaan erilaisiin pulmiin, teollisuusyrityksiin ja varastoihin. Tietämystä peilataan ja harjoitellaan kohdeyrityksissä.
Kurssiin kuuluu myös mahdolliset ekskursio
Hylätty koesuoritus ja/tai hylätysti suoritetut pakolliset aikataulutetut harjoitustehtävät
Opiskelija osaa selvittää pääpiirteissään erilaisten teollisuuslaitosten ilmanvaihtoa ja olosuhteita kuormittavat tekijät ja tuntee ratkaisutapoja. Opiskelija tuntee eri teoll.iv-laitevalmistajia.
Opiskelija osaa mitata ja mitoittaa tavanomaisten teollisuuslaitosten energiatehokkaan ilmanvaihdon.Opiskelija osaa kohdepoiston ja ovi-ilmavuotojen suunnitteluperiaatteet ja osaa suunnitella ratkaisun tavanomaiseen tilanteeseen. opiskelija osaa havainnoida todellisessa tehdaskiinteistössä taloteknisiä asioita. Opiskelija osaa määritellä teollisuusilmastointiin liittyvät kestävän kehityksen elementit.
Opiskelija osaa toimia innovatiivisesti ja palvelevasti teollisuus-iv-ongelmien selvittelyssä. Opiskelija osaa valita ja perustella erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja teoll.iv.ongelmiin. Opiskelija osaa arvioida tehtyjä ratkaisuja kestävän kehityksen näkökulmasta.
Opiskelija tunnistaa lämmönsiirron ja virtausopin peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisia virtaus- ja lämpöteknisiä laskelmia.
Opiskelija osaa soveltaa lämmönsiirron ja virtausopin käsitteitä käytännön LVl-teknisiin ongelmiin. Opiskelija osaa tehdä soveltavia virtausteknisiä laskelmia.
Opiskelija hallitsee lämmönsiirron ja virtausopin käsitteet ja laskentaperiaatteet. Opiskelija osaa myös soveltaa niitä sujuvasti eri tavoin käytännön LVl-teknisissä ongelmissa ja laskelmissa.
Antti Mäkinen
Luentokalvot, laskuharjoitukset, oppitunnilla viitattu lähdeaineisto
Luento-opetus, laskuharjoitukset, laskuharjoitusratkaisujen läpikäynti videoiden avulla, viikoittaiset moodletestit
Opintojakso arvioidaan lopputentillä. Tentin pistemäärästä tulee saada vähintään 40 %. Moodletenttien avulla voi kerätä lisäpisteitä tenttiin, mutta lisäpisteet eivät vaikuta läpipääsyyn vaan niillä on lähinnä arvosanaa korottava vaikutus.
Suomi
01.01.2022 - 09.05.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
21I253
1 - 45
Antti Mäkinen
Kaikki opintojakson tiedotus tapahtuu opintojakson Moodlesivun uutispalstan kautta.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Mahdolliset AHOT-menettelyt sovittava 3 viikon kuluessa opintojakson aloituksesta.
-
-
Opintojakso alkaa 3.periodilla ja jatkuu 4.periodille. Kuormitus jakaantuu tasaisesti ja rytmittyy opiskeltavien teemojen ja laskuharjoitusten ympärille.
Aloitetaan LVI-tekniikan virtaustekniiksillä sovelluksilla ja jatketaan lämmönsiirtotekniikkaan.
Opiskelija osaa käyttää lämpöopin, termodynamiikan, virtausmekaniikan, värähdysliikkeen ja ääniopin suureita, yksiköitä ja kaavoja. Opiskelija pystyy ratkaisemaan esimerkkien kaltaisia ongelmia tai opiskelija tarvitsee laskemiseen erityistä tukea. Opiskelija pystyy arvioimaan saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa oppimaansa ja pystyy lämpö- ja virtausopin, termodynamiikan sekä aalto- ja ääniopin mallien avulla ratkaisemaan ongelmia, joita ei ole aiemmin nähnyt.
Edellisten lisäksi opiskelija pystyy perustelemaan ratkaisunsa täsmällisesti. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan haastavampiin ongelmiin ja osaa analysoida saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Jari Puranen
Opettajan tunti- ja verkkomateriaali
Talotekniikan alan kirjallisuus
Momentti 1 ja 2, insinöörifysiikka (ei pakolliset)
Demonstraatiot
Harjoitustehtävät
Tuntiharjoitukset/viikkokokeet
Opetuskeskustelu
Videot
Puolet (50) opintojakson pisteistä saa kotitehtävistä. Toinen puolikas (50) tulee harjoitustyöstä (20 p) ja viikkokokeista (3 kertaa 10 p). Läpipääsyraja on 40 pistettä. Pisterajat muille arvosanoille ovat 50, 65, 80 ja 90.
Viikkokokeet tehdään oppituntien aikana, eikä niitä voi tehdä jälkikäteen, eikä niitä voi uusia.
Mikään yksittäinen suoritus ei ole pakollinen.
Suomi
01.01.2022 - 29.04.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
3 op
21I253
1 - 45
Jari Puranen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole.
Ei ole.
Ei ole.
Ei ole.
Termodynamiikkaa (lämpötekniikkaa) 20 h
Värähdys- ja aaltoliike 10 h
Itsenäinen opiskelu 50 h
Opiskelija ei ole tehnyt automaattiarvioitavia laskuharjoituksia tai osoittanut muilla tavoilla riittävää osaamista.
Opiskelijaa pystyy ratkaisemaan (laskemaan) esimerkkien kaltaisia tehtäviä. Opiskelijalla on vaikeuksia ymmärtää saamansa tuloksen suuruusluokan oikeellisuutta.
Opiskelija pystyy soveltamaan oppimaansa haastavampaan tehtävään ja yhdistelemään eri osa-alueita toisiinsa.
Opiskelijalla on kattava käsitys koko opintojakson sisällöstä. Ratkaisut ovat virheettömiä ja tehtävissä on johdonmukaisesti sanallinen perustelu.
Opiskelija tunnistaa keskeisimpiä tietomallinnus- ja energiamallinnusohjelmistojen toimintaperiaatteita ja käyttötarkoituksia sekä suoriutuu yksinkertaisista mallinnustehtävistä.
Opiskelija osaa käyttää tietomallinnus- ja energiamallinnusohjelmistoja tarkoituksenmukaisesti hyväksi LVI-suunnitelmien laadinnan tukena
Opiskelija osaa käyttää ja soveltaa monipuolisesti tietomallipohjaisia suunnittelutyökaluja ja kuvailla niiden merkitystä ja mahdollisuuksia laadukkaan talotekniikan ja koko rakennushankkeen suunnittelussa.
Jussi-Pekka Juvela
Mm. MagiCAD ja IDAICE ohjeet, opettajien laatimat ohjeet ja videot. Materiaali jaetaan opintojakson Moodle-toteutuksella.
Tietomallinnusohjelmistojen harjoittelu ja käyttö. MagiCAD V&P, MagiCAD Room, Cadmatic, Solibri Model Viewer tai vastaava, IDA-ICE.
Kurssin arviointi on esitetty aloituskalvoilla jotka löytyvät kurssin Moodlesta
Suomi
01.01.2022 - 31.05.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
20I253
Antti Mäkinen, Jussi-Pekka Juvela
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Mahdolliset AHOT-menettelyt hoidettava 3 viikon kuluessa opintojakson aloittamisesta.
Tentti sisältää seuraavat osa-alueet
- MagiCAD
- Tietomallinnus
- IDA-ICE
Tentin ja uusintojen ajankohdat sovitaan erikseen.
Opiskelijan ajankäyttö jakaanutuu tasaisesti 3. ja 4. periodille.
Yhteinen ajankäyttö projektityössä muiden projetityöhon liittyvien opintojaksojen kanssa: Projektityöhön on varattu opintojaksoilta työaikaa n. 250 h, josta lähitunteja on n. 10 x 6 h = 60 h. Omatoimista työaikaa on n. 190 h, mikä tarkoittaa n.13 h/vko.
Opintojakso kytkeytyy kiinteästi seuraaviin opintojaksoihin suunnitteluharjoituksen kautta:
Lämmitys- ja energiatekniikka (5T00EH84)
Ilmastointitekniikka 1 (5T00EH82)
Vesi- ja viemäritekniikka (5T00EH86)
Opintojaksototeutukseen liittyvä tiedotus hoidetaan opintojakson Moodlesivun uutispalstan kautta.
Opiskelija tunnistaa kiinteistön vesi- ja viemärisuunnittelun perusteet sekä oleelliset vesi- ja viemärijärjestelmiin liittyvät osat ja komponentit. Opiskelija osaa kuvailla vesihuollon järjestämisen keskeisiä määräyksiä ja periaatteita.
Opiskelija osaa mitoittaa tavanomaisen kiinteistön vesi- ja viemärjärjestelmät. Opiskelija tunnistaa oleelliset vesi- ja viemärijärjestelmiin liittyvät osat ja komponentit ja osaa valita sekä mitoittaa ne tapauskohtaisesti. Opiskelija osaa kuvailla vesihuollon järjestämisen periaatteet taajama- ja haja-asutusalueella.
Opiskelija kykenee itsenäisesti mitoittamaan kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmät. Opiskelija tunnistaa perusteellisesti vesi- ja viemärijärjestelmiin liittyvät osat ja komponentit ja osaa valita sekä mitoittaa ne itsenäisesti. Opiskelija hallitsee laaja-alaisesti vesihuollon järjestämisen taajama- ja haja-asutusalueella.
Eero Kulmala
Opettajan jakama materiaali
Muu verkosta ladattava materiaali
Teorialuennot
Laskuharjoitukset
Suunnitteluharjoitus
Teoriakoe 30%
Mitoituskoe 30%
Suunnitteluharjoitus 40%
(Palautus 1 10%-yks., Palautus 2 30%-yks)
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
20I253
Eero Kulmala
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakson voi suorittaa osaamisen näytöllä seuraavasti:
- Koe jossa testataan teoreettista perustietämystä sekä taitoa mitoittaa vesi- ja viemärijärjestelmä D1/2007 - julkaisussa esitetyllä menetelmällä. Koe järjestetään opettajan kanssa sovittavana ajankohtana TAMK:n pääkampuksella turvaetäisyydet huomioiden.
- Esittämällä itse laaditut KVV-suunnitelmat erikseen sovittavasta kohteesta. Suunnitelmat tulee olla CAD - muodossa ja niiden tulee olla enintään 3 vuotta vanhat. Tietomalliosaamisen osoittamisesta tulee sopia erikseen opintojakson "Tieto- ja energiamallinnus" vastuuopettajan kanssa.
Mitoituskoe viikon 10 oppitunnin aikana. Teoriakoe viikon 16 oppitunnin aikana. Kokeet TAMK:n pääkampuksella voimassa olevat turvallisuusmääräykset huomioiden.
Uusinta-ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.
Teoriaopetus 30h
Projektipäivien kontaktiopetus 20h
Omatoiminen työskentely 80h
OPS:n arviointikriteeristön mukaan
OPS:n arviointikriteeristön mukaan
OPS:n arviointikriteeristön mukaan
OPS:n arviointikriteeristön mukaan
Opiskelija viestii ymmärrettävästi ja asiatyylisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin jäljitellen malleja ja ohjeita. Opiskelija käyttää lähteitä, joskin niiden referointi on vähäistä. Väitteiden perustelu on vaatimatonta. Viestien rakentaminen on hapuilevaa, puheilmaisun ja kielen muoto- ja tyyliseikoissa on huomautettavaa. Raportin asettelu ei täysin vastaa ohjeita. Viittaustekniikassa ja lähdemerkinnöissä on runsaasti virheitä. Havainnollistaminen on puutteellista.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia.
Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti niin kirjallisissa kuin suullisissa esityksissään sekä kohdentaa viestinsä vastaanottajan ja tilanteen mukaisesti. Opiskelija perustelee näkemyksensä. Opiskelija valitsee lähteensä tarkoituksenmukaisesti; referointi niveltyy luontevasti kokonaisuuteen. Olennainen tieto välittyy selkeästi. Viestit ovat helposti vastaanotettavia ja tekstit melko virheettömiä. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat pääosin ohjeita. Havainnollistaminen täydentää asiasisältöä.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja.
Opiskelija viestii vakuuttavasti, innostavasti ja vuorovaikutteisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin. Opiskelija perustelee näkemyksensä monipuolisesti. Opiskelija käyttää lähteitä arvioivasti ja kommentoiden. Olennainen tieto on erinomaisesti jäsennelty ja tiivistetty, kieli ja tyyli ovat hallittuja. Havainnollistaminen on luovaa ja omaleimaista. Opiskelija noudattaa annettuja aikatauluja täsmällisesti. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat tarkasti ohjeita.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja. Työt on palautettu annetun aikataulun mukaisesti.
Hannu Kauranen
Materiaali jaetaan opintojakson Moodle-alueella.
Lähiopetus
Suomi
01.08.2021 - 22.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
21I254
Pekka Kaatiala, Mari Touronen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT-menettely
Opintojaksosta ei järjestetä tenttiä, vaan arvosana muodostuu annettujen tehtävien arvioinneista.
Opintojakso sisältää suomen kielen ja viestinnän opintoja 12 *3 h lähiopetuskertaa
(yhteensä 36 oppituntia). Opintojakson laajus on yhteensä 5 op sisältäen 3,5 op suomen kielen ja viestinnän opintoja ja 1,5 op tieto- ja viestintätekniikan opintoja. Opintojakso edellyttää kotitehtävien ja arvioitavien tehtävien palauttamista aikataulujen mukaisesti sekä aktiivista osallistumista opetuskerroilla.
Oppimisprosessi ja tiedon kriittinen lukutaito, tutustuminen oppimisympäristöihin ja tiedonlähteisiin, oman oppimisen arviointi ja kehittäminen
Asiantuntijaviestinnän perusteet: vakuuttava kirjallinen ja suullinen viestintä; esitysten sisältö, rakenne ja havainnollistaminen, palaute, arviointi, ryhmätyö- ja neuvottelutaidot
Dokumenttien ja työelämätekstien laadinta, kielenhuolto, raportoinnin perusteet
Tietokoneen käyttö: käyttöliittymä ja resurssienhallinta, yleisimpien työvälineohjelmien käyttö, sähköposti, internet, tiedonhaku verkosta, TAMKin tietojärjestelmien käyttö, asiakirjastandardi ja TAMKin opinnäytetyön raportointimalli
Opiskelija viestii ymmärrettävästi ja asiatyylisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin jäljitellen malleja ja ohjeita. Opiskelija käyttää lähteitä, joskin niiden referointi on vähäistä. Väitteiden perustelu on vaatimatonta. Viestien rakentaminen on hapuilevaa, puheilmaisun ja kielen muoto- ja tyyliseikoissa on huomautettavaa. Raportin asettelu ei täysin vastaa ohjeita. Viittaustekniikassa ja lähdemerkinnöissä on runsaasti virheitä. Havainnollistaminen on puutteellista.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia.
Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti niin kirjallisissa kuin suullisissa esityksissään sekä kohdentaa viestinsä vastaanottajan ja tilanteen mukaisesti. Opiskelija perustelee näkemyksensä. Opiskelija valitsee lähteensä tarkoituksenmukaisesti; referointi niveltyy luontevasti kokonaisuuteen. Olennainen tieto välittyy selkeästi. Viestit ovat helposti vastaanotettavia ja tekstit melko virheettömiä. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat pääosin ohjeita. Havainnollistaminen täydentää asiasisältöä.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja.
Opiskelija viestii vakuuttavasti, innostavasti ja vuorovaikutteisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin. Opiskelija perustelee näkemyksensä monipuolisesti. Opiskelija käyttää lähteitä arvioivasti ja kommentoiden. Olennainen tieto on erinomaisesti jäsennelty ja tiivistetty, kieli ja tyyli ovat hallittuja. Havainnollistaminen on luovaa ja omaleimaista. Opiskelija noudattaa annettuja aikatauluja täsmällisesti. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat tarkasti ohjeita.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja. Työt on palautettu annetun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija viestii ymmärrettävästi ja asiatyylisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin jäljitellen malleja ja ohjeita. Opiskelija käyttää lähteitä, joskin niiden referointi on vähäistä. Väitteiden perustelu on vaatimatonta. Viestien rakentaminen on hapuilevaa, puheilmaisun ja kielen muoto- ja tyyliseikoissa on huomautettavaa. Raportin asettelu ei täysin vastaa ohjeita. Viittaustekniikassa ja lähdemerkinnöissä on runsaasti virheitä. Havainnollistaminen on puutteellista.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia.
Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti niin kirjallisissa kuin suullisissa esityksissään sekä kohdentaa viestinsä vastaanottajan ja tilanteen mukaisesti. Opiskelija perustelee näkemyksensä. Opiskelija valitsee lähteensä tarkoituksenmukaisesti; referointi niveltyy luontevasti kokonaisuuteen. Olennainen tieto välittyy selkeästi. Viestit ovat helposti vastaanotettavia ja tekstit melko virheettömiä. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat pääosin ohjeita. Havainnollistaminen täydentää asiasisältöä.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja.
Opiskelija viestii vakuuttavasti, innostavasti ja vuorovaikutteisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin. Opiskelija perustelee näkemyksensä monipuolisesti. Opiskelija käyttää lähteitä arvioivasti ja kommentoiden. Olennainen tieto on erinomaisesti jäsennelty ja tiivistetty, kieli ja tyyli ovat hallittuja. Havainnollistaminen on luovaa ja omaleimaista. Opiskelija noudattaa annettuja aikatauluja täsmällisesti. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat tarkasti ohjeita.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja. Työt on palautettu annetun aikataulun mukaisesti.
Hannu Kauranen
Materiaali jaetaan opintojakson Moodle-alueella.
Lähiopetus
Suomi
01.08.2021 - 22.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
21I253
Pekka Kaatiala, Mari Touronen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT-menettely
Opintojaksosta ei järjestetä tenttiä, vaan arvosana muodostuu annettujen tehtävien arvioinneista.
Opintojakso sisältää suomen kielen ja viestinnän opintoja 1*23 h lähiopetuskertaa
(yhteensä 36 oppituntia). Opintojakson laajus on yhteensä 5 op sisältäen 3,5 op suomen kielen ja viestinnän opintoja ja 1,5 op tieto- ja viestintätekniikan opintoja. Opintojakso edellyttää kotitehtävien ja arvioitavien tehtävien palauttamista aikataulujen mukaisesti sekä aktiivista osallistumista opetuskerroilla.
Oppimisprosessi ja tiedon kriittinen lukutaito, tutustuminen oppimisympäristöihin ja tiedonlähteisiin, oman oppimisen arviointi ja kehittäminen
Asiantuntijaviestinnän perusteet: vakuuttava kirjallinen ja suullinen viestintä; esitysten sisältö, rakenne ja havainnollistaminen, palaute, arviointi, ryhmätyö- ja neuvottelutaidot
Dokumenttien ja työelämätekstien laadinta, kielenhuolto, raportoinnin perusteet
Tietokoneen käyttö: käyttöliittymä ja resurssienhallinta, yleisimpien työvälineohjelmien käyttö, sähköposti, internet, tiedonhaku verkosta, TAMKin tietojärjestelmien käyttö, asiakirjastandardi ja TAMKin opinnäytetyön raportointimalli
Opiskelija viestii ymmärrettävästi ja asiatyylisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin jäljitellen malleja ja ohjeita. Opiskelija käyttää lähteitä, joskin niiden referointi on vähäistä. Väitteiden perustelu on vaatimatonta. Viestien rakentaminen on hapuilevaa, puheilmaisun ja kielen muoto- ja tyyliseikoissa on huomautettavaa. Raportin asettelu ei täysin vastaa ohjeita. Viittaustekniikassa ja lähdemerkinnöissä on runsaasti virheitä. Havainnollistaminen on puutteellista.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia.
Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti niin kirjallisissa kuin suullisissa esityksissään sekä kohdentaa viestinsä vastaanottajan ja tilanteen mukaisesti. Opiskelija perustelee näkemyksensä. Opiskelija valitsee lähteensä tarkoituksenmukaisesti; referointi niveltyy luontevasti kokonaisuuteen. Olennainen tieto välittyy selkeästi. Viestit ovat helposti vastaanotettavia ja tekstit melko virheettömiä. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat pääosin ohjeita. Havainnollistaminen täydentää asiasisältöä.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja.
Opiskelija viestii vakuuttavasti, innostavasti ja vuorovaikutteisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin. Opiskelija perustelee näkemyksensä monipuolisesti. Opiskelija käyttää lähteitä arvioivasti ja kommentoiden. Olennainen tieto on erinomaisesti jäsennelty ja tiivistetty, kieli ja tyyli ovat hallittuja. Havainnollistaminen on luovaa ja omaleimaista. Opiskelija noudattaa annettuja aikatauluja täsmällisesti. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat tarkasti ohjeita.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja. Työt on palautettu annetun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija
• selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista, myös alansa yrityksiin liittyen
• reagoi keskustelukumppanin sanomisiin useimmiten ymmärrettävästi
• tiedostaa jossain määrin erityyppisten tekstien asettamat vaatimukset tyylille
• kirjoittaa pääpiirteittäin ymmärrettävästi
• ymmärtää pääasiat normaalitempoisesta puheesta tutussa asiayhteydessä, kun viesti toistetaan tarvittaessa
• ääntää useimmiten ymmärrettävästi
• löytää etsimänsä tiedon teksteistä, jotka käsittelevät tuttuja aiheita
• käyttää alan perussanastoa niin, että olennainen viesti välittyy
• käyttää yksinkertaisia kieliopin perusrakenteita
• käyttää saatavilla olevia apuvälineitä esim. nettisanakirjat
. Opiskelija
• keskustelee sekä yleisistä että alaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista melko sujuvasti
• reagoi keskustelukumppaninsa sanomisiin pääosin asianmukaisesti
• viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa melko sujuvasti ja selkeästi
• ymmärtää eri korostuksilla puhuvia ihmisiä, kun aihe on tuttu
• ääntää melko luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat
• osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin
• ymmärtää ja käyttää alan sanastoa melko täsmällisesti
• osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja
• käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä, jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin
Opiskelija
• keskustelee sujuvasti sekä yleisistä että ammattialaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista
• reagoi nopeasti ja asianmukaisesti keskustelukumppanin sanomisiin
• viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti lähes ilman kielivirheitä
• ymmärtää suhteellisen vaivattomasti myös eri korostuksilla puhuvia ihmisiä
• ääntää luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativastakin ammatillisesta tekstistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa
• selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti
• ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti alan sanastoa sekä oman erikoisalansa termistöä
• löytää yleensä erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset sanat ja sanonnat
• käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne lähes virheettömästi
Hannu Kauranen
.
Perusoppimateriaalina
*******************************************************************
PROTOCALL TOOLKIT, Tillander-Sallila, Tammertekniikka
*******************************************************************
.
Tampereen ammattikorkeakoulu on hankkinut käyttöönsä
Promentor Web –kielikursseja. Mm. Protocall Toolkit löytyy osoitteesta:
.
http://www.promentor.net/pmweb/login.html
.
Jätä kohdat Käyttäjätunnus ja Salasana tyhjiksi. Valitse Promentor Web -kirjautuminen korkeakouluille. Vetovalikosta valitse Tampereen korkeakoulut/Tampere Universities.
.
Huomioi, että Protocall Toolkit -kirjan tekstit ovat sähköisessä muodossa, mutta tehtävät ovat erilaisia kuin paperiversiossa. Tunneilla ja kotitehtäviä varten tarvitset kirjan paperiversiossa olevia tehtäviä.
.
Voit tiedustella painettua kirjaa kirjastosta, edellisten vuosikurssien opiskelijoilta tai TAMK:n ym. kirjakaupasta.
.
Oppikirjasta käsitellään vain opintojaksolle soveltuvia osioita. Huomioi, että eri vuosien painoksissa on eri sivunumerot ja muutamia eri tehtäviä.
.
PROTOCALL TOOLKIT
.
Unit 4 Engineers Meet
Dialogi + harj.
Organization Terminology + harj.
Describing Charts + harj.
Phrases
.
Unit 5 Stating the Problem
Dialogi + harj.
Verbs Used in Installation Manuals
.
Unit 6 At the hotel
Dialogi + harj.
When Something is Wrong
Reporting Faults + harj.
.
Unit 7 Looking for the Problem
Dialogi + harj.
Product Description:
Technical Info + harj.
Product Description:
Marketing Info + harj.
.
Colours
Measures
Abbreviations
.
Tämän lisäksi tuntien yhteydessä mahdollisesti jaettu tai käsitelty muu materiaali ja TUNI Moodlessa julkaistava materiaali, tehtävät ja sanat sekä opiskelijan itsenäinen tiedonhaku.
.
Kaikki kurssimateriaali tulee opiskeltavaksi tenttiin ja kurssin lopussa suoritettavaa arvosteltavaa suullista yritysesitystä varten, suuri osa itsenäisesti.
.
Omatoimiseen englannin opiskeluun tarjolla olevia ohjelmia esim.:
.
Promentorin Active-kielioppiohjelmat netin kautta TUNI-tunnuksilla, kopioitava linkki:
.
http://www.promentor.net/pmweb/login.html
.
Jätä käyttäjätunnus- ja salasana -kohdat tyhjiksi. Valitse Promentor Web -kirjautuminen korkeakouluille. Vetovalikosta valitse Tampereen korkeakoulut/Tampere Universities.
.
Opetus online, esitelmä(t), opetuskeskustelu, yksilö-, pari- ja ryhmäharjoitukset, esiintymisharjoitukset pienryhmissä, kirjallinen tentti (koronatilanteesta riippuen), arvosteltava suullinen oman opintoalan yritysesitys, itsenäinen ja ohjattu verkko-opiskelu.
.
Oppitunnit pidetään etäopetuksena Zoomissa, ellei opintojakson aikana tiedoteta toisin.
.
Arvosanat ja pisterajat
.
5 37-40 pist.
4 33-36
3 26-32
2 20-25
1 12-19
0 alle 12
.
Maksimipistemäärä 40 pist. muodostuu seur.:
.
* Kirjallinen tentti, max 20 pistettä
* Suullinen oman opintoalan yritysesitys, max 15 pist.
* Ennen kirjallista koetta suoritetut harjoitukset: aktiviteettipisteet max 5 pist. (minimi 3 pist.)
* Opintojaksopalaute
.
Opintojaksolla on aktiivinen läsnäolovelvollisuus. Jos poissaoloja kertyy yli 4 pidetyistä oppitunneista (á 45 min) ennen kirjallista koetta, se voi laskea kurssin arvosanaa yhdellä numerolla. Näihin 4 h:n poissaoloihin sisältyvät myös lyhytaikaiset sairaudet, poislukien koronavirukseen liittyvät poissaolot. Huomioi, että flunssaoireisena tai muutoin koronavirukselle mahdollisesti altistuneena tai sairastuneena et voi osallistua luokkatiloissa tapahtuviin tapaamisiin.
.
Poissaoloja ei voi korvata ylimääräisillä tehtävillä tms. Poissaolojen vuoksi on mahdollista, että opiskelijalla ei ole oikeutta osallistua arvosteltaviin osasuorituksiin (kirjallinen/suullinen) eikä saada arvosanaa opintojaksosta.
.
Poissaoloja tai niiden syytä ei tarvitse erikseen ilmoittaa muulloin kuin silloin, kun olet poissa kokeesta tai arvosteltavasta esityksestä. Kirjallisesta kokeesta poissaolijalla tulee olla pätevä syy, lähinnä sairaus ja siitä todistus.
.
Pakollisia osasuorituksia ovat kirjallinen koe ja arvosteltava suullinen oman opintoalan yrityksen (tai organisaation) PowerPointia käyttäen havainnollistettu esittely Zoomissa (5 min). Aktiviteettipisteistä tulee suorittaa oppitunneilla väh. 3 (max 5).
.
Huomio, että aktiviteettipisteiden määrä (max 5 pistettä) vaikuttaa omalta osaltaan myös arvosanaan. Kaikki aktiviteettipisteet (ts. eräiden harjoitusten suorittamisesta opiskelijan saamat pisteet) kirjataan opiskelijan kokonaispistemäärään, jonka mukaan arvosana annetaan. Ks. edeltä kokonaispistemäärän muodostumisesta ja arvosanojen pisterajoista.
.
Huom! Mikäli koronatilanne estää TAMKin luokkatilassa järjestettävän kirjallisen kokeen pitämisen, arvosteltava suullinen yrityesitys painottuu opintojakson arvioinnissa ja on ratkaiseva tekijä arvosanaa annettaessa. Aktiviteettipisteitä tulee olla suorittettuna em. mukaisesti myös tässä tilanteessa.
.
Vuorovaikutustaidot ja aktiivisuus tunneilla voivat vaikuttaa positiivisesti opintojakson arvosanaan.
Suomi
30.08.2021 - 12.12.2021
01.06.2021 - 03.09.2021
3 op
20I253
Mirja Kolehmainen
Suuren kurssi- ja opiskelijoiden kokonaismäärän vuoksi opintojaksolle hyväksytään vain kohderyhmän opiskelijoita sekä sellaisia aiempien vastaavien vuosikurssien opiskelijoita, joilta opintojakso on jäänyt suorittamatta.
.
Oppitunnit ovat kaksoistunteja ja ne alkavat lukujärjestyksen mukaan Zoomissa varttia yli mainitun kellonajan, ellei toisin ole sovittu tai ilmoitettu. Mahdollisista poikkeuksista pyrin tekemään muutosmerkinnän lukujärjestykseen ja/tai tiedottamaan Moodle-uutisissa.
.
Verkossa pidettävät tunnit ovat ns. live-tunteja. Niitä ei voi nauhoittaa.
.
Seuraavien kertojen tehtävät ilmoitetaan tuntien lopussa eikä niitä kirjata TUNI Moodleen. Tunneilla on aktiivinen läsnäolovelvollisuus. Jos kuitenkin olet poissa, niin opiskelijan velvollisuus on kysyä ryhmän muilta opiskelijoilta tehtävistä yms. tuntien jälkeen.
.
Tähän toteutussuunnitelmaan voi tulla tarkennusmuutoksia, jotka päivitetään TUNI Peppiin/Pakkiin. Kirjallisen kokeen ajankohta varmistetaan toteutukselle hyväksytyille, tunneille osallistuville opiskelijoille lokakuussa.
.
Seuraa TAMKin Intra-tiedotteita, jotka koskevat mm. koronapandemiaa ja sen vaikutuksia ja mahdollisia rajoituksia opiskeluusi. Mikäli koronatilanne estää luokkatilassa järjestettävän kirjallisen kokeen pitämisen, arvosteltava suullinen yritysesitys painottuu opintojakson arvioinnissa.
.
Oppimateriaali on pääosin kaksikielistä ja opintojaksolle osallistumisen edellytyksenä on hyvä suomen kielen taito.
Materials, exams and teaching will be bilingual, so good language skills in Finnish are needed on this course.
.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
.
Suuren kurssi- ja opiskelijoiden kokonaismäärän vuoksi opintojaksolle hyväksytään vain kohderyhmän opiskelijoita sekä sellaisia aiempien vastaavien vuosikurssien opiskelijoita, joilta opintojakso on jäänyt suorittamatta. Ks. näyttökoemahdollisuudesta.
.
Working English for Engineers –opintojaksosta järjestetään näyttökoe (kirjallinen ja suullinen osuus). Näyttökoe on tarkoitettu ainoastaan niille opiskelijoille, joille opintojakso on pakollinen.
.
Alla on näyttökoetiedote. Lisätietoja antavat vain näyttökokeen järjestäjät: lehtori taru.owston@tuni.fi ja
lehtori Petri Tuohimäki petri.tuohimaki@tuni.fi
-----
Working English for Engineers -opintojakson suorittaminen näyttökokeella (19.9.2021 asti)
Huom! Näyttökoe ei koske valinnaista englannin opintojaksoa. Näyttökokeeseen voi osallistua vain kerran. Sen kumpaakaan osiota ei voi uusia.
Jos oman opintopolkusi Working English -kurssi on alkamassa nyt, ilmoittaudu sille normaalisti ja käy kurssin tunneilla kunnes näyttökokeen tulos on selvillä. Jos näyttö on riittävä, ilmoita asiasta kurssin opettajalle.
Näyttökokeen kirjallinen osuus
Kirjallinen osuus suoritetaan tenttiterraariossa. Tentti on auki su 19.9. asti.
Kirjallisessa osuudessa on:
1. Käännöslauseita, jolla testataan yritysterminologian hallintaa - esim. kerromme teille kohta TKI-toimintamme taloudellisista vaikutuksista tytäryhtiömme toiminta-alueella.
2. Tekstin tuottamista, jossa testataan liikeviestinnän, oman alan terminologian ja kielen rakenteiden hallintaa.
Molemmat osiot on suoritettava hyväksytysti.
Näyttökokeen suullinen osuus
Suoritetaan seminaarissa kirjallisen osuuden jälkeen. Suulliseen osuuteen kutsutaan ne opiskelijat, jotka ovat läpäisseet kirjallisen kokeen. Valmistettava noin 10-15 minuuttia (aikaa ei saa ylittää) kestävä esittely englannin kielellä jostakin omaan koulutusalaan liittyvästä yrityksestä. Esittelyyn tulee muun informaation lisäksi sisältyä kaavion tai diagrammin esittely. Yritysesittelyn tulee olla sellainen, että voisit pitää sen yrityksen edustajana aidolle yleisölle. Yleisön jäsenenä sinun tulee osoittaa kiinnostusta esittämällä ainakin yhden kysymyksen.
Toimi näin:
Ilmoittaudu tenttiterraariossa tenttiin Working English for Engineers -skills demonstration:
https://exam.tamk.fi/enroll/exam/87793?code=5N00BE52-3139
Suorita tentti ajallaan. Saat tiedon jatkoon pääsystä sähköpostiisi.
Kuka voi osallistua näyttökokeeseen?
• hallitset alla luetellut aihealueet mielestäsi jo hyvin
• pystyt suoriutumaan englanninkielisestä yritysesittelystä siten, että voisit pitää sen yrityksen edustajana ulkomaalaiselle yleisölle
• uskallat kysyä julkisesti kysymyksiä esiintyjältä
Näyttökokeessa vaadittavat aihealueet:
• yritysterminologiaa (yrityksen kuvaileminen, organisaatio, yritysmuodot, tehtävänimikkeet)
• kaavion ja diagrammin esittely
• isäntänä toimiminen yritysvierailun aikana
• insinöörin liikeviestintä (puhelin, sähköposti, small talk)
• aakkoset (tavaaminen) sekä sähköpostiosoitteissa käytettävät merkit ja symbolit
• oman tekniikan alan perustermistöä
• teknisen tuotteen, laitteen, prosessin, ohjelman yms. kuvaaminen (sis. esim. mitat, muodot, materiaalit, manuaalisanastoa, viat)
• kielioppi: passiivi
Kirjallisuutta:
Tillander & Sallila: Protocall Toolkit, Tammertekniikka
Huhta, Marjatta: Connections, Edita
Mustonen & Rautelin: English Booster for Engineering Students, WSOY
Lisäksi kaikki Business English -teemaiset nettisivut.
Lisätiedot: Taru Owston, taru.owston@tuni.fi, Petri Tuohimäki petri.tuohimaki@tuni.fi
-
.
Kirjallinen tentti: ___.11.2021 (vko 45) TAMKin tiloissa koronatilanteesta riippuen.
.
TUNI Moodlen kirjautumisavain tiedotetaan kurssille hyväksytyille opiskelijoille opintojakson alussa.
Huom! Opiskelijan tulee kirjautua tälle Moodle-kurssille erillisellä Moodle-avaimella.
.
Opintoalakohtainen suullinen yritysesitys (yksilöesitys, kesto 5 min): marras-joulukuussa. Opiskelijoiden henkilökohtaiset esitysajat ovat varattavissa lokakuun lopussa. Suulliseen yritysesitykseen ilmoittautumislista on Moodlen alkuosiossa. Esitysohjeet ja PowerPoint-esityksen sekä sen keskeisen sanaston palautuspiste ovat TUNI Moodlessa, aihe 10.
.
1. kirjallinen uusinta: hylätty arvosana/hyväksytyn arvosanan korotus 18.3.2022 (Ilmoittautuminen: ks. Moodle-uutiset 31.1. ja 11.3.)
.
Uusintaan/korotukseen ilmoittautuminen opintojakson lopussa lähetettävän sähköpostiviestin mukaisesti.
.
2. kirjallinen uusinta: vain 1. uusinnassa hylätty arvosana ____._____.2022
.
Huom! Arvosanan korotusmahdollisuus on vain 1. uusintatentissä.
.
.
Seuraa TAMKin kv-toimiston tiedotteita, jotka koskevat mm. opiskelu- ja harjoittelumahdollisuuksia ulkomailla.
.
.
Lähiopetus pääsääntöisesti kaksoistunti/vko (sis. kokeen, esitykset yms.) ja itsenäinen työskentely: tehtävät ja tenttiin valmistautuminen 3 x 27h (3 op).
.
.
Jaksotus ja ajankäyttö vaihtelevat ryhmän koon ja taitotason mukaan.
.
Oppitunnit alkavat lukujärjestyksen mukaan varttia yli mainitun kellonajan, ellei lukujärjestykseen ole muuta alkamisaikaa merkitty tai muutoin ilmoitettu.
.
Opiskelijan kokonaispistemäärä on alle tyydyttävän arvosanan minimipistemäärän tai häneltä puuttuu jokin vaadittava osasuoritus.
.
Opiskelijan kokonaispistemäärä on arvosanan pisterajojen mukainen.
.
Opiskelija
• selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista, myös opintoalansa yrityksiin liittyen
• selviytyy opintoalansa yrityksen esityksestä ymmärrettävästi
• reagoi keskustelukumppanin sanomisiin useimmiten ymmärrettävästi
• tiedostaa jossain määrin erityyppisten tekstien asettamat vaatimukset tyylille
• kirjoittaa pääpiirteittäin ymmärrettävästi
• ymmärtää pääasiat normaalitempoisesta puheesta tutussa asiayhteydessä, kun viesti toistetaan tarvittaessa
• ääntää useimmiten ymmärrettävästi
• löytää etsimänsä tiedon teksteistä, jotka käsittelevät tuttuja aiheita
• käyttää alan perussanastoa niin, että olennainen viesti välittyy
• käyttää yksinkertaisia kieliopin perusrakenteita
• käyttää saatavilla olevia apuvälineitä esim. nettisanakirjoja
.
Opiskelijan kokonaispistemäärä on arvosanan pisterajojen mukainen.
.
Opiskelija
• keskustelee sekä yleisistä että opintoalaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista sujuvasti
• pitää sujuvan opintoalansa yritysesityksen
• reagoi keskustelukumppaninsa sanomisiin pääosin asianmukaisesti
• viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja selkeästi
• ymmärtää eri korostuksilla puhuvia ihmisiä, kun aihe on tuttu
• ääntää melko luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat
• osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin
• ymmärtää ja käyttää opintojakson ja -alan sanastoa melko täsmällisesti
• osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja
• käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä, jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin
.
Opiskelijan kokonaispistemäärä on arvosanan pisterajojen mukainen.
.
Opiskelija
• keskustelee erittäin sujuvasti sekä yleisistä että opintoalaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista
• pitää erittäin sujuvan opintoalansa yritysesityksen
• reagoi nopeasti ja asianmukaisesti keskustelukumppanin sanomisiin
• viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti lähes ilman kielivirheitä
• ymmärtää vaivattomasti myös eri korostuksilla puhuvia ihmisiä
• ääntää luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativastakin opintoalan ammatillisesta tekstistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa
• selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti
• ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti opintojakson ja -alan sanastoa sekä oman erikoisalansa termistöä
• löytää erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset sanat ja sanonnat
• käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne virheettömästi
.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Opiskelija osaa määritellä hyvin opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet kiitettävästi. Opiskelija hallitsee kiitettävästi opintojakson aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida sujuvasti ja perustellusti. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa.
Hannu Kauranen
Kurssin materiaalia lisätään Moodle pohjaan kurssin etenemisen mukaisesti.
Talouden osuudessa on hyötyä, jos sinulla on kirja: Yrityksen taloushallinto 3. Kannattavuus-ja kustannuslaskenta. Soile Tomperi
Lähi/verkkopetusta, ohjausta ja itsenäistä työskentelyä.
Kurssilla tehdään ja opitaan paljon asioita opiskelijalähtöisesti.
Kurssilla on kaksi isoa harjoitustyötä, jotka mittaavat opiskelijan osaamista.
Kurssilla pidetään kolme kertaa oman alan ajankohtaiskatsaus, jonka suorittaminen/osallistuminen vaikuttaa aktiivisuuden osa-alueen arviointiin.
Vierailijaluennot ovat pakollisia.
Liiketoimintasuunnitelman tekeminen, raportointi sekä esitys 40%
Vierailuihin ja vierailijoiden luennoille osallistuminen, ajankohtaiskatsaus sekä aktiivinen positiivinen tuntiaktiivisuus 30%.
Haastatteluharjoitustyö 30%
Vertaisarvioinnit projektista tulee olla tehtynä, ennen lopullista arviointia.
Kaikki kurssin osa-alueet tulee olla suoritettuna, ennen kuin kurssia arvioidaan. Hyväksytty kurssi arvioidaan asteikolla 1-5.
Myöhässä jätetyt työt arvioidaan arvosana -1. Jos et ole paikalla kun liiketoimintasuunnitelmia ja haastatteluharjoitustyötä esitetään vähentää se arvosanaasi -1.
Tekeminen ja esittäminen ovat osa tätä suunnitteluprosessia.
Kurssin osatoteutukset ovat voimassa vuoden kurssin päättymisestä alkaen.
Kurssiarvosana annetaan kurssiarvioinnin suorittamisen jälkeen
Tunneille mukana olo suotavaa, aktiivinen läsnäolo tunneilla vaikuttaa arvosanaan nostavasti.
Suomi
01.08.2021 - 09.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
19I253
Taina Matis
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Haastatteluharjoitustyö. Liiketoimintasuunnitelma virtuaaliyritykseen/aitoon yritykseen.
Kurssista ei ole tenttiä. Liiketoimintasuunnitelma, haastatteluharjoitustyö sekä ajankohtaiskatsaus. Lisäksi myös mahdollisia kotitehtäviä.
Harjoitustyöt edellyttävät oman ajan käyttöä.
1. ja 2. periodi. 4 tuntia viikossa. Kurssi päättyy viikolla 49.
Opiskelija ei saavuta opintojakson vaatimuksia, suorituksia puuttuu tai niitä ei ole tehty hyväksytysti.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Opiskelija osaa määritellä hyvin opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet kiitettävästi. Opiskelija hallitsee kiitettävästi opintojakson aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida sujuvasti ja perustellusti. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa.
Opiskelija on tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Hän osaa ohjatusti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan tekniikan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Raportit sisältävät pieniä virheitä tai ovat muilta osin puutteellisia. Raportit eivät kokonaisuudessaan vastaa annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset kirjallisen raportoinnin ohjeen mukaisesti siten, että raportissa on esitetty työn kannalta kaikki oleellinen. Raportista on muodostunut ehjä kokonaisuus.
Opiskelija osaa itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan tekniikan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset hyvin ja selkeästi raportoinnin ohjeen mukaisesti. Raporteista on muodostunut ehjä, luettava ja käsitellyt aihealueet kattava kokonaisuus.
Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Roope Siikanen
Suomi
29.08.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
3 op
21I253
1 - 45
Lauri Judin, Roope Siikanen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja
opiskelustaan. Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisia asioita asuntoonsa, asuinpaikkakuntaansa ja oman alan tekniseen laitteeseen liittyen.
Opiskelija kuvailla yksinkertaisesti kohteen geometriaa ja numeerista tietoa. Opiskelija hallitsee ruotsin peruskieliopin heikosti.
Opiskelija osaa kertoa keskeisiä asioita itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja opiskelustaan.
Opiskelija osaa esitellä keskeisiä asioita asunnostaan, asuinpaikkakunnastaan ja oman alan teknisestä laitteesta.
Opiskelija osaa kuvailla kohdetta melko hyvin geometrisesti ja numeerisesti. Opiskeilja hallitsee ruotsin peruskieliopin tyydyttävästi.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja
opiskelustaan. Opiskelija osaa esitellä sujuvasti asuntoaan, asuinpaikkakuntaansa ja oman alan teknistä laitetta.
Opiskelija osaa kuvailla vaikeuksitta kohteen geometriaa ja numeerista tietoa. Opiskelija hallitsee ruotsin peruskieliopin hyvin.
Katri Kallinen
Suomi
29.08.2022 - 14.10.2022
01.07.2022 - 30.09.2022
3 op
22I253
Katri Kallinen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa käyttää lämpöopin ja virtausmekaniikan suureita, yksiköitä ja kaavoja. Opiskelija pystyy ratkaisemaan esimerkkien kaltaisia ongelmia tai opiskelija tarvitsee laskemiseen erityistä tukea. Opiskelija pystyy arvioimaan saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa oppimaansa ja pystyy lämpö- ja virtausopin mallien avulla ratkaisemaan ongelmia, joita ei ole aiemmin nähnyt.
Edellisten lisäksi opiskelija pystyy perustelemaan ratkaisunsa täsmällisesti. Opiskelija osaa soveltaa osaamistaan haastavampiin ongelmiin ja osaa analysoida saamansa tuloksen oikeellisuutta.
Jari Puranen
Suomi
01.08.2022 - 10.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
3 op
22I254
22I253
Jari Puranen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa käyttää tasa- ja vaihtosähkötekniikan keskeisiä perussuureita ja ratkaista yksinkertaisia virtapiiritehtäviä.
Opiskelija tunnistaa LVI-laitteiden yhteydessä olevia sähkömoottoreita, kytkentöjä ja sähkömoottorikäyttöjen perusteita.
Opiskelija osaa selvittää tavanomaisen LVI-laitteen sähkö- ja tiedonsiirtotarpeita.
Opiskelija tunnistaa keinovalon vaikutuksen sisäolosuhteisiin.
Opiskelija osaa soveltaa sähkötekniikan perussuureita erilaisissa virtapiireissä. Opiskelija osaa kuvata sähkömoottoreiden ja sähkömoottorikäyttöjen toimintaperiaatteita.
Opiskelija osaa selvittää ja antaa muille osapuolille tietoa LVI-laitteiden sähkö- ja tiedonsiirtotarpeista.
Opiskelija osaa kuvailla valaistuksen merkityksen sisäolosuhteiden osana.
Opiskelija osaa käyttää monipuolisesti sähkötekniikan perussuureita ja virtapiirilaskentaa sekä laskea niiden avulla LVI-laitteiden toimintaa sähköverkon osana. Opiskelija osaa selvittää eri moottorityyppien ominaisuuksia ja ohjattavuutta.
Opiskelija osaa monipuolisesti selvittää ja antaa muille osapuolille tietoa LVI-laitteiden sähkö- ja tiedonsiirtotarpeista.
Opiskelija osaa selvittää laajasti valaistuksen merkityksen sisäolosuhteiden osana.
Satu Uusikauppila
Kurssilla käytetään Moodle-kurssialustaa, jossa myös kurssimateriaalia on saatavilla.
Luennot ja omalla ajalla tehtävä opiskelu sekä harjoitukset
Suomi
29.08.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
5 op
21I253
Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Kurssi on mahdollista toteuttaa AHOT-suorituksella (aiemmin hankittu osaaminen). Tästä sovittava erikseen opettajan kanssa viimeistään kolmen viikon kuluessa kurssin alkamisesta.
Tenttien ajankohdat sovitaan yhteisesti kurssin alussa. Viimeisin aikataulu on esillä Moodlessa.
5 op x 27 h/op = 135 h
Luennot ja tentti, harjoitustehtävät
Omalla ajalla tapahtuva itsenäinen opiskelu
Sisällön tarkempi jaksotus esitellään aloitusluennolla ja on tämän jälkeen saatavilla Moodlessa
Opiskelija osaa käyttää sähköstatiikkaan ja magnetismiin liittyviä suureita ja yksiköitä, osaa analysoida ilmiöitä kvalitatiivisesti ja ratkaista yksinkertaisia ongelmia, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia.
Esimerkkitilanteiden lisäksi opiskelija osaa myös soveltaa sähköstatiikan ja magnetismin peruslakeja uusiin tilanteisiin ja osaa perustella tekemänsä ratkaisut.
Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys sähköstatiikan ja magnetismin peruslaeista, niiden välisistä yhteyksistä ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä sujuva taito analysoida ongelmia ja perustella tekemänsä ratkaisut.
Roope Siikanen
Suomi
29.08.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
3 op
21I253
1 - 45
Roope Siikanen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Suomi
23.08.2022 - 31.07.2023
13.06.2022 - 19.06.2022
60 op
AVOINAMK
0 - 2
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija ymmärtää perusjoukon ja otoksen välisen eron. Opiskelija osaa laskea keskeis-, hajonta- ja sijaintiluvut otoksen perusteella. Opiskelija osaa suunnitella yksinkertaisia koeasetelmia tilastollisen tutkimuksen tekoon ja havainnollistaa saadut tulokset sekä graafisesti että numeerisesti. Opiskelija ymmärtää jakaumien perusteet.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa tilastollista ajattelua erilaisten tutkimusasetelmien ja mittausjoukkojen käsittelyssä. Opiskelija hallitsee tilastollisen päättelyn perusteet erikokoisten otosten käsittelyssä. Opiskelija ymmärtää regressioanalyysin tulosten merkityksen. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Pekka Kaatiala
Osia ja ideoita seuraavista kirjoista
- Holopainen, Pulkkinen: Tilastolliset menetelmät, Weilin+Göös
- Leila Karjalainen: Tilastomatematiikka, Pii-kirjat
- Kume, Hitoshi: Laadun parantamisen tilastolliset menetelmät, Suomen laatuyhdistys
- opettajan antamat nettilinkit
- erilaiset verkkomateriaalit
- opetusvideot
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, harjoitukset, laskutehtävät, työpajat, projektit, ongelmalähtöinen opiskelu, yhteistoiminnallinen oppiminen, selittävät videot.
Opintojakso suoritetaan tuntiharjoituksilla, harjoitustehtävillä ja projekteilla. Tämä suoritustapa on voimassa 01.08.2022-15.12.2022. Lisäksi pidetään kirjallinen lopputentti joulukuussa 2022. Tästä annetaan ohjeet kurssin alussa. Suoritukseen sisältyy myös kirjallinen itsearviointi.
15.12.2022 jälkeen kurssi suoritetaan kirjoja lukemalla, laskutehtävillä ja monivalintatentillä. Tentin maksimipistemäärä on 30 pistettä. Läpäisyyn riittää ainakin 15 pisteen arvoinen osaaminen. Tehtäviä on laskettava vähintään 30 kappaletta viidestä eri aihepiiristä. Tentti järjestetään keväällä 2023. Kirjalistan ja tentissä suoritettavat teemat saa kysyttäessä opettajalta. Kevään 2023 jälkeen ei järjestetä erillistä suoritusmahdollisuutta.
Suomi
01.08.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
3 op
21I253
1 - 45
Pekka Kaatiala
Kurssiin sisältyvät projektit tehdään suomenkielisessä Office365 -ympäristössä. Laskelmiin tarvittavat kaavat ja funktiot käsitellään oppitunneilla. Kurssilla ylläpidetään myös Moodle-sivustoa, jossa tehtävät ja projektit kuvataan tarkemmin. Siellä on myös linkkejä lisätietoihin ja ohjeita itsenäisen opiskelun tueksi. Tietokoneella tehtävä laskenta tehdään Excelillä ja Excelin analyysityökaluilla. Projektit raportoidaan riittävän kattavasti ja yksityiskohtaisesti tunnilla (ja Moodlessa) annettujen lisäohjeiden mukaan. Tarkat arviointiperusteet esitetään oppitunneilla.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Katso arviointimenetelmät
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on noin 80-85 tuntia, joka koostuu lähiopetuksesta ja verkko-opetuksesta, kotitehtävistä, laskuharjoituksista ja työpajoista, itsenäisestä työskentelystä ja projekteista.
Harjoitusten tekemättä jättäminen. Vähäistä enemmän virheitä palautuksissa. Myöhästyneet palautukset.
Opiskelija ymmärtää perusjoukon ja otoksen välisen eron. Opiskelija osaa laskea keskeis-, hajonta- ja sijaintiluvut otoksen perusteella. Opiskelija osaa suunnitella yksinkertaisia koeasetelmia tilastollisen tutkimuksen tekoon ja havainnollistaa saadut tulokset sekä graafisesti että numeerisesti. Opiskelija ymmärtää jakaumien perusteet.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa tilastollista ajattelua erilaisten tutkimusasetelmien ja mittausjoukkojen käsittelyssä. Opiskelija hallitsee tilastollisen päättelyn perusteet erikokoisten otosten käsittelyssä. Opiskelija ymmärtää regressioanalyysin tulosten analyysin ja luottamusvälin käytön perusteet. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija ymmärtää ja osaa hypoteesien testauksen käytön ja luottamusvälilaskennan perusteet. Opiskelija hallitsee keskeisten otantajakaumien käytön ja soveltamisen. Opiskelija on hyvin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Opiskelija viestii ymmärrettävästi ja asiatyylisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin jäljitellen malleja ja ohjeita. Opiskelija käyttää lähteitä, joskin niiden referointi on vähäistä. Väitteiden perustelu on vaatimatonta. Viestien rakentaminen on hapuilevaa, puheilmaisun ja kielen muoto- ja tyyliseikoissa on huomautettavaa. Raportin asettelu ei täysin vastaa ohjeita. Viittaustekniikassa ja lähdemerkinnöissä on runsaasti virheitä. Havainnollistaminen on puutteellista.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia.
Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti niin kirjallisissa kuin suullisissa esityksissään sekä kohdentaa viestinsä vastaanottajan ja tilanteen mukaisesti. Opiskelija perustelee näkemyksensä. Opiskelija valitsee lähteensä tarkoituksenmukaisesti; referointi niveltyy luontevasti kokonaisuuteen. Olennainen tieto välittyy selkeästi. Viestit ovat helposti vastaanotettavia ja tekstit melko virheettömiä. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat pääosin ohjeita. Havainnollistaminen täydentää asiasisältöä.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja.
Opiskelija viestii vakuuttavasti, innostavasti ja vuorovaikutteisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin. Opiskelija perustelee näkemyksensä monipuolisesti. Opiskelija käyttää lähteitä arvioivasti ja kommentoiden. Olennainen tieto on erinomaisesti jäsennelty ja tiivistetty, kieli ja tyyli ovat hallittuja. Havainnollistaminen on luovaa ja omaleimaista. Opiskelija noudattaa annettuja aikatauluja täsmällisesti. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat tarkasti ohjeita.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja. Työt on palautettu annetun aikataulun mukaisesti.
Mari Touronen
Materiaali jaetaan opintojakson Moodle-alueella.
Lähiopetus
Suomi
29.08.2022 - 20.12.2022
01.08.2022 - 29.08.2022
5 op
22I253
Pekka Kaatiala, Mari Touronen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT-menettely
Opintojaksosta ei järjestetä tenttiä, vaan arvosana muodostuu annettujen tehtävien arvioinneista.
Opintojakso sisältää suomen kielen ja viestinnän opintoja 1*23 h lähiopetuskertaa
(yhteensä 36 oppituntia). Opintojakson laajus on yhteensä 5 op sisältäen 3,5 op suomen kielen ja viestinnän opintoja ja 1,5 op tieto- ja viestintätekniikan opintoja. Opintojakso edellyttää kotitehtävien ja arvioitavien tehtävien palauttamista aikataulujen mukaisesti sekä aktiivista osallistumista opetuskerroilla.
Oppimisprosessi ja tiedon kriittinen lukutaito, tutustuminen oppimisympäristöihin ja tiedonlähteisiin, oman oppimisen arviointi ja kehittäminen
Asiantuntijaviestinnän perusteet: vakuuttava kirjallinen ja suullinen viestintä; esitysten sisältö, rakenne ja havainnollistaminen, palaute, arviointi, ryhmätyö- ja neuvottelutaidot
Dokumenttien ja työelämätekstien laadinta, kielenhuolto, raportoinnin perusteet
Tietokoneen käyttö: käyttöliittymä ja resurssienhallinta, yleisimpien työvälineohjelmien käyttö, sähköposti, internet, tiedonhaku verkosta, TAMKin tietojärjestelmien käyttö, asiakirjastandardi ja TAMKin opinnäytetyön raportointimalli
Opiskelija viestii ymmärrettävästi ja asiatyylisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin jäljitellen malleja ja ohjeita. Opiskelija käyttää lähteitä, joskin niiden referointi on vähäistä. Väitteiden perustelu on vaatimatonta. Viestien rakentaminen on hapuilevaa, puheilmaisun ja kielen muoto- ja tyyliseikoissa on huomautettavaa. Raportin asettelu ei täysin vastaa ohjeita. Viittaustekniikassa ja lähdemerkinnöissä on runsaasti virheitä. Havainnollistaminen on puutteellista.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia.
Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti niin kirjallisissa kuin suullisissa esityksissään sekä kohdentaa viestinsä vastaanottajan ja tilanteen mukaisesti. Opiskelija perustelee näkemyksensä. Opiskelija valitsee lähteensä tarkoituksenmukaisesti; referointi niveltyy luontevasti kokonaisuuteen. Olennainen tieto välittyy selkeästi. Viestit ovat helposti vastaanotettavia ja tekstit melko virheettömiä. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat pääosin ohjeita. Havainnollistaminen täydentää asiasisältöä.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja.
Opiskelija viestii vakuuttavasti, innostavasti ja vuorovaikutteisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin. Opiskelija perustelee näkemyksensä monipuolisesti. Opiskelija käyttää lähteitä arvioivasti ja kommentoiden. Olennainen tieto on erinomaisesti jäsennelty ja tiivistetty, kieli ja tyyli ovat hallittuja. Havainnollistaminen on luovaa ja omaleimaista. Opiskelija noudattaa annettuja aikatauluja täsmällisesti. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat tarkasti ohjeita.
Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja. Työt on palautettu annetun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Opiskelija osaa määritellä hyvin opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet kiitettävästi. Opiskelija hallitsee kiitettävästi opintojakson aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida sujuvasti ja perustellusti. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa.
Taina Matis
Kurssin materiaalia lisätään Moodle pohjaan kurssin etenemisen mukaisesti.
Talouden osuudessa on hyötyä, jos sinulla on kirja: Yrityksen taloushallinto 3. Kannattavuus-ja kustannuslaskenta. Soile Tomperi
Lähi/verkkopetusta, ohjausta ja itsenäistä työskentelyä.
Kurssilla tehdään ja opitaan paljon asioita opiskelijalähtöisesti.
Kurssilla on kaksi isoa harjoitustyötä, jotka mittaavat opiskelijan osaamista.
Kurssilla pidetään kolme kertaa oman alan ajankohtaiskatsaus, jonka suorittaminen/osallistuminen vaikuttaa aktiivisuuden osa-alueen arviointiin.
Vierailijaluennot ovat pakollisia.
Liiketoimintasuunnitelman tekeminen, raportointi sekä esitys 40%
Vierailuihin ja vierailijoiden luennoille osallistuminen, ajankohtaiskatsaus sekä aktiivinen positiivinen tuntiaktiivisuus 30%.
Haastatteluharjoitustyö 30%
Vertaisarvioinnit projektista tulee olla tehtynä, ennen lopullista arviointia.
Kaikki kurssin osa-alueet tulee olla suoritettuna, ennen kuin kurssia arvioidaan. Hyväksytty kurssi arvioidaan asteikolla 1-5.
Myöhässä jätetyt työt arvioidaan arvosana -1. Jos et ole paikalla kun liiketoimintasuunnitelmia ja haastatteluharjoitustyötä esitetään vähentää se arvosanaasi -1.
Tekeminen ja esittäminen ovat osa tätä suunnitteluprosessia.
Kurssin osatoteutukset ovat voimassa vuoden kurssin päättymisestä alkaen.
Kurssiarvosana annetaan kurssiarvioinnin suorittamisen jälkeen
Tunneille mukana olo suotavaa, aktiivinen läsnäolo tunneilla vaikuttaa arvosanaan nostavasti.
Suomi
01.08.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
5 op
20I253
Taina Matis
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Haastatteluharjoitustyö. Liiketoimintasuunnitelma virtuaaliyritykseen/aitoon yritykseen.
Kurssista ei ole tenttiä. Liiketoimintasuunnitelma, haastatteluharjoitustyö sekä ajankohtaiskatsaus. Lisäksi myös mahdollisia kotitehtäviä.
Harjoitustyöt edellyttävät oman ajan käyttöä.
1. ja 2. periodi. 4 tuntia viikossa. Kurssi päättyy viikolla 49.
Opiskelija ei saavuta opintojakson vaatimuksia, suorituksia puuttuu tai niitä ei ole tehty hyväksytysti.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Opiskelija osaa määritellä hyvin opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet kiitettävästi. Opiskelija hallitsee kiitettävästi opintojakson aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida sujuvasti ja perustellusti. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa.
Opiskelija osaa kertoa perusasiat Suomen sekä EU:n energiajärjestelmästä ja –politiikasta sekä sääntelystä. Hän tiedostaa käytön ja ylläpidon merkistyksen rakennuksen energian kulutukseen. Opiskelija osaa laatia energiataseen, mutta laskelmat puutteellisia.
Hän osaa nimetä joitakin energian käytön tehostamismahdollisuuksia sekä uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia. Opiskelija osaa kuvata talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liityviä tekjöitä ja käyttää elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä.
Opiskelija osaa kertoa suomalaisen sekä eurooppalaisen energiajärjestelmän ominaispiirteistä ja tulevaisuuden kehityshaasteista sekä sääntelystä. Hän osaa arvioida käytön ja ylläpidon merkitystä rakennuksen energian kulutukseen. Opiskelija osaa laatia energiataseen ja siihen liittyvät laskelmat ja tunnistaa energian käytön tehostamismahdollisuuksia ja uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia sekä osaa tehdä niihin liittyviä laskelmia. Opiskelija osaa soveltaa talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liittyviä tekijöitä. Opiskelija osaa käyttää elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä ja yhdistellä niitä huomioiden talotekniikan järjestelmien kokonaisuudet.
Opiskelija osaa soveltaa tietoa suomalaisen sekä eurooppalaisen energiajärjestelmän ominaispiirteistä ja tulevaisuuden kehityshaasteista sekä sääntelystä. Hän osaa arvioida kattavasti käytön ja ylläpidon merkitystä rakennuksen energian kulutukseen. Opiskelija osaa laatia energiataseen ja siihen liittyvät laskelmat ja ehdottaa energian käytön tehostamismahdollisuuksia ja uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia sekä osaa tehdä niihin liittyviä vaativia laskelmia. Opiskelija osaa soveltaa kattavasti talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liittyviä tekijöitä. Opiskelija osaa käyttää sovelletusti elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä ja yhdistellä niitä huomioiden talotekniikan järjestelmien kokonaisuudet ja kustannusvaikutukset.
Jussi-Pekka Juvela
Täydentyy ennen kurssin aloitusta 9/2022
Suomi
01.08.2022 - 21.12.2022
01.08.2022 - 30.09.2022
5 op
19I253
19I254
Aki Kortetmäki, Jussi-Pekka Juvela
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Insinööri (AMK), EQF 6
Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset:
Linkki TAMKin www-sivujen hakuohjeisiin
Opiskelijan on mahdollista saada tunnistusta aiemmin hankitusta osaamisestaan.
Katso TAMKin yleiset AHOT-ohjeet
Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen ja niitä vastaavan osaamistavoitteiden saavuttaminen.
Linkki Ammattikorkeakoululakiin ja asetukseen ammattikorkeakouluista.
Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Linkki Ammattikorkeakoululakiin ja asetukseen ammattikorkeakouluista.
LVI-talotekniikan koulutuksessa opiskelija hankkii käytännönläheisesti LVI-järjestelmien ja niihin liittyvien laitteiden ja osien tuntemiseen, kehittämiseen, suunnitteluun, rakentamiseen ja hallintaan hyvät perusvalmiudet. Koulutus täyttää alan suunnittelu- ja työnjohtopätevyyksille asetetut koulutusvaatimukset.
Yhteisissä opinnoissa Sähköisen talotekniikan koulutuksen kanssa opitaan tekemään taloteknisiä kokonaisratkaisuja, jotka ovat energiatehokkaita, turvallisia, terveellisiä ja toimivia. Rakentamisen kokonaisnäkemystä opitaan yhteisissä tehtävissä rakennusarkkitehti koulutuksen ja rakennustekniikan alan koulusten kanssa.
Koulutuksella on yhteiset vuositeemat Sähköisen talotekniikan koulutuksen kanssa.
1. vuositeema ”Tarve”
Ensimmäisen opintovuoden teemana on talotekniikka toimialaan tutustuminen,tekniikan alan perusosaamisen hankkiminen ja oman osaamistarpeidensa selvittäminen.
2. vuositeema ”Luonnos”
Toisena opintovuonna opintojen fokuksena on energiatehokas talotekniikka asuinkiinteistöissä ja toimiminen projektiryhmän jäsenenä.
3. vuositeema ”Toteutus”
Kolmannen opintovuoden opinnot liittyvät energiatehokkaisiin toimitiloihin, selville ottamisen -oppimisperiaatteen syventäminen ja vastuullinen toiminta erilaisissa ryhmissä.
4. vuositeema ”Käyttö- ja ylläpito”
Neljäntenä opintovuonna opinnot liittyvät talotekniikan käyttöön ja ylläpitoon sekä kokonaisuuksien hallintaan.
Kolmanteen ja neljänteen opintovuoteen on varattuna molempiin yksi opintokokonaisuus, jolla opiskelija suuntaa tai täydentää omaa suuntautumispolkuaan. Niihin voidaan valita opintoja myös kv-vaihdossa tai työskentelyä yritysprojekteissa.
Koulutuksesta valmistuneet työskentelevät talotekniikan suunnittelijoina, urakoinnissa esimies- tai asiantuntijatehtävissä, laitevalmistuksessa ja -myynnissä, valvonta- ja viranomaistehtävissä sekä kiinteistöpäällikkötehtävissä. Alalla voi joko syventyä yhteen osa-alueeseen tai kehittyä laaja-alaiseksi asiantuntijaksi. Talotekniikan osaaja voi löytää työpaikan joko pienestä tai suuresta yrityksestä tai ryhtyä yrittäjäksi.
Tutkinto antaa hakukelpoisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai maisteriopintoihin yliopistoissa ja muissa korkeakouluissa.
SSuoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä. TAMKin yhteiset arviointikriteerit
Tarkemmat kriteerit löytyvät opintojen toteutussuunnitelmista. Opiskelijoiden kanssa sovitaan opintojakson alussa opintojakson suoritus- ja arviointitavat.
Linkki TAMKin tutkintosääntöön.
Opintojen suorittaminen ja osaamistavoitteiden saavuttaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa.
Tutkintoon johtava päiväkoulutus (240 op) toteutetaan kokopäiväopintoina.
LVI-talotekniikan koulutus on rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusvastuuseen kuuluva osa talotekniikan koulutuksesta. Opetussuunitelman lähtökohtana on v. 2009 alkanut talotekniikan koulutusohjelma, joka kehitettiin kehitystyössä yrityshteistyössä alan elinkeinoelämän kanssa.
Opintojen sisältöjä ja rakennetta uudistetaan alan muuttuvien säädösten ja vaatimusten mukaisesti vuosittain.
Koulutuksessa on otettu huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön linjaukset sekä TAMKin strategia.