Valitse opetussuunnitelma opintojen aloitusvuoden ja suuntautumispolun mukaan.
Opiskelija perustee projektissa tehtyjä ratkaisuja ja valintoja jonkin verran. Opiskelijan aikataulussa pysyminen ja osallistuminen ohjauspalavereihin on ollut tyydyttävällä tasolla. Työskentely edellyttää erityistä ohjausta ja kirjalliset tai suulliset palautukset ovat selkeäsi vajavaisia. Muiden töistä annettu vertaisarviointi on tehty.
Opiskelija osaa tuottaa ja dokumentoida rakenteeltaan ja tyyliltään ehjän ja viimeistellyn kokonaisuuden. Harjoitustyössä vaaditut dokumentit ovat huolellisesti tehtyjä ja viimeisteltyjä. Raportointi noudattaa yleisiä raportointiohjeita.
Opiskelija osaa perustella tehtyjen ratkaisujen taustatekijät. Opiskelija osoittaa tehneensä itsenäistä ja oma-aloitteista selvitystyötä. Työskentelyssä ja työssä korostuu pyrkimys ammatilliseen kehittymiseen ja ammattimaiseen työhön ja lopputulokseen. Opiskelija on pääosin pysynyt pääsääntöisesti sovitussa aikataulussa ja osallistunut aktiivisesti ohjaustilanteisiin. Osaa tulkita muiden laatimia aineistoja ja antaa niistä rakentavaa palautetta.
Työn kirjallisessa ja suullisessa palautuksessa ei esiinny huomautettavaa. Opiskelija osoittaa kirjallisella dokumentoinnilla ja palautustilaisuuden suullisella esittelyllä kykenevänsä tekemään itsenäistä ja oma-alotteitteista selvitystyötä, vertailemaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja tarkastelemaan suunnittelutyötä eri näkökulmista. Ohjauspalavereihin osallistuminen on ollut aktiivista ja työ on kiitettävästi aikataulussa. Opiskelijalla osoittaa hallitsevansa talotekniikan kokonaisratkaisut osana asuinrakennusta. Osaa tulkita muiden laatimia aineistoja ja antaa niistä kehittävää palautetta.
Timo Lähteenmäki
Suomi
01.08.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
20I254
20I253
Eero Kulmala, Timo Lähteenmäki, Satu Uusikauppila, Antti Mäkinen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija ymmärtää derivaatan funktion muutosnopeutena ja osaa laskea sen graafisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia derivaatan käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa derivaatan käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Opettajan Moodlessa jakama materiaali (pdf-materiaalit, videot, interaktiiviset tehtävät)
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka
Suositellaan hankittavaksi TI-nspire CX CAS/ TI-nspire CX II CAS -laskin.
Lähiopetus/ etäopetus zoomin kautta, itsenäinen opiskelu, tuntiharjoitukset ja kotitehtävät, videomateriaalit, nettitehtävät (STACK-tehtävät), viikkokokeet, tentti
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan välikokeilla, nettitehtävillä ja viikoittain tarkastettavilla harjoitustehtävillä,
Arvosteluun vaikuttavat nettitehtävät 15 %, kotitehtävät 10 % ja välikokeet 75 % . Kokeiden arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa koko opintojakson ajan, nettitehtävien ja kotitehtävien tekoa sekä välikokeisiin osallistumista. Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois. Arvosanan 1 saa pistemäärällä, joka on 30 % kurssin eri arviointimuotojen yhteenlasketusta maksimipistemäärästä.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50% : 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Kotitehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava kotitehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Moodlessa).
Uusinta- ja korotus:
Kurssin uusinta- ja korotustentti on täysin erillinen koe, johon ei vaikuta enää kotitehtävä-, nettitehtävä- eikä välikoepisteet.
Arviointikriteeri - hylätty (0)
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja sen työmuotoihin, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Mikäli edellä mainitut kriteerit eivät täyty, niin opiskelija poistetaan toteutukselta. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Suomi
01.01.2022 - 27.02.2022
01.12.2021 - 06.01.2022
3 op
21I254
1 - 45
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Opetus alkaa viikolla 2 lukujärjestyksen mukaisesti.
Opintojaksoon on Moodle-toteutus. Opettaja lähettää Moodle-avaimen kurssille ilmoittautuneille ennen kurssia alkua sähköpostilla .
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakso suoritetaan kahdella välikokeella, joiden ajat ilmoitetaan kurssin aikana. Välikokeita/viikkokokeita ei voi uusia eikä korottaa. Koko kurssin uusintakoe järjestetään seuraavasti:
Uusintakokeet:
1. uusintakoe 30.3.2022 klo 17-20 ( paikka tarkentuu myöhemmin)
2. uusintakoe/ korotus 13.4.2022 klo 17-20 (paikka tarkentuu myöhemmin)
Uusinnat ja korotukset ovat vain ja ainoastaan tässä ilmoitettuna aikana, ei siis myöhemmin esim. seuraavana vuonna.
Uusintakokeeseen ja korotukseen ilmoittaudutaan opettajan ilmoittamalla tavalla.
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa 0.
Yleiseti kokeesta:
Sairastapauksissa vaaditaan lääkärintodistus.
Poissaolo kokeesta vastaa hylättyä suoritusta.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
-opetuksesta, jossa opettajaja mukana
-ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana)
-itsenäisestä työskentelystä (mm. kotitehtävät, nettitehtävät, opetusvideot)
-kokeista
Opettajan pitämiä lähitunteja on n. 30 h
-regressio
-raja-arvo ja jatkuvuus
-derivaatta funktion ominaisuuksien kuvaajana
-muutosnopeustulkinta ja graafinen tulkinta
-derivaatan laskeminen numeerisesti ja derivointikaavojen avulla
-derivaatan sovelluksia mm. virhearviot ja ääriarvotehtävät
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja opintojakson työmuotoihin sekä suorittaa opintojakson loppukokeen, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Opiskelija ymmärtää derivaatan funktion muutosnopeutena ja osaa laskea sen graafisesti, numeerisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia derivaatan käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä on vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa derivaatan käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut sekä käyttää oikeita matemaattisia merkintöjä. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Antti Mäkinen
Materiaali jaetaan Teams-kanavalla.
Projektityö monialaisessa työryhmässä
Tietoiskut
Projektiohjaus
Projektityöskentely, seminaariesitykset ja raportti
Suomi
01.08.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
18I254
18I253
Aki Kortetmäki, Antti Mäkinen
Kaikki opintojaksoon liittyvä viestintä tapahtuu Teams-kanavien kautta. Teamsia käytetään myös projektin työskentelyalustana.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Mahdolliset AHOT-menettelyt tehtävä viimeistään 3 viikkoa opintojakson aloittamisesta. Kaikki poikkeavat menettelytavat sovittava opettajan kanssa kirjallisesti. Opiskelijan velvollisuus on huolehtia kaikki mahdolliset korvaavat suoritukset tehdyksi ja hyväksytyksi.
-
Ei tenttejä. Korvaavia suorituksia otetaan vastaan helmikuuhun 2022 asti.
Projektiaikataulun mukaisesti 1. ja 2. periodin aikana
Projektiryhmien muodostaminen, aikataulutus, kohdetutustuminen, kenttämittaukset, parannusehdotusten luonnostelu, energiamallinnus, investointien kannattavuus
Puuttuva osallistuminen projektityöhön
Opiskelija on osallistunut projektityöhön ja osoittaa tuntevansa ryhmänsä tuotoksen ja sen taustat.
Opiskelija on osallistunut aktiivisesti työryhmän tuotoksen edistämiseen ja niiden esittämiseen seminaariesityksissä.
Opiskelijan panos työryhmän kokonaisuuteen on ollut kiitettävää, aloitteellista ja innovatiivista.
Opiskelija on tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Hän osaa ohjatusti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan tekniikan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Raportit sisältävät pieniä virheitä tai ovat muilta osin puutteellisia. Raportit eivät kokonaisuudessaan vastaa annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset kirjallisen raportoinnin ohjeen mukaisesti siten, että raportissa on esitetty työn kannalta kaikki oleellinen. Raportista on muodostunut ehjä kokonaisuus.
Opiskelija osaa itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan tekniikan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset hyvin ja selkeästi raportoinnin ohjeen mukaisesti. Raporteista on muodostunut ehjä, luettava ja käsitellyt aihealueet kattava kokonaisuus.
Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Hannu Kauranen
- TAMKin kirjallisten töiden raportointiopas
- Opettajien materiaali
- Fysiikan ja talotekniikan alan kirjalliset lähteet
Laboratoriotyöskentely, kirjallinen raportointi, itsenäinen opiskelu, suullinen esitys (jos mahdollista)
Palautetut kirjalliset raportit. Arvosana määräytyy raporttien arvosanojen (0-5) keskiarvona.
Opintojakson lähiopetuksessa on läsnäolovelvollisuus. Opiskelija vastaa itse puuttuvien suoritusten korvaamisesta määräaikaan mennessä.
Vain oikein ja määräajassa pdf-tiedostomuodossa palautettuja raportteja kommentoidaan. Jokaisessa mittauksessa on oltava läsnä. Kirjallisten raporttien palautuksen takaraja on pääsääntöisesti reilut kaksi viikkoa mittauskerran jälkeen tai seuraava mittauskerta (sovelletaan sitä, kumpi antaa enemmän aikaa). Aikarajasta myöhästyminen voi vaikuttaa arvosanaan alentavasti. Kurssin päättymisen jälkeen palautetuista töistä voi saada korkeintaan arvosanan 1. Opettajat arvioivat myöhässä palautettuja raportteja sitten kun aikaa, eli esimerkiksi toukokuussa.
Mikäli useamman opiskelijan raportit paljastuvat merkittäviltä osin toistensa kopioiksi, hylätään kyseisen työn raportit kaikilta osallisilta. Työ voidaan tästä syystä hylätä, vaikka se olisi aiemmin hyväksytty. Hylätty työ korvataan opettajan valitsemalla uudella mittauksella. Töiden sisältöjen vertailuun käytetään automaattista sähköistä järjestelmää.
Suomi
01.08.2021 - 09.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
20I254
Jari Puranen, Tuomo Nieminen
Opintojakson laboratorioharjoituksissa on läsnäolovelvollisuus.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole.
Ei ole.
Ei ole.
Ei ole.
3 opintopistettä vastaa noin 80 tunnin työtä.
- Lähi- tai etäopetus n. 25 h
- Opiskelijan itsenäinen työskentely n. 55 h
Opintojaksolla tehdään 4 kappaletta laboratoriotöitä kahden hengen ryhmissä. Mittaustöitä tehdään lukujärjestyksen mukaisesti. Töiden raportit tulee palauttaa määräaikoihin mennessä.
Opiskelija ei ole palauttanut kaikkia vaadittuja tehtäviä tai ei ole osallistunut lähiopetukseen.
Opiskelija on osallistunut mittaustehtäviin ja palauttanut kaikki vaaditut raportit. Raportit saattavat kuitenkin olla vähäisiltä osin puutteellisia ja sisältää pieniä virheitä, tai ne eivät vastaa TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjetta tai raportit on palautettu opintojakson päättymisen jälkeen.
Palautetut raportit sisältävät vain vähäisiä virheitä. Opiskelija osaa esittää mittausten perusteella saamansa tulokset epävarmuuksineen. Opiskelija osaa käyttää kuvallisia elementtejä tekstinsä tukena ja käyttää oikeaoppisesti kirjallisuuslähteitä. Raportin sisältö ja ulkoasu vastaavat TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjetta.
Opiskelija osoittaa perehtyneensä aiheeseen pelkkää opettajan jakamaa materiaalia syvällisemmin. Opiskelija osaa pohtia työn onnistumista, esittää kehitysehdotuksia ja liittää työn aiheen omaan alaansa esimerkiksi jotain sovellusta esittelemällä. Raportin ulkoasu on virheetön.
Opiskelija on tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Hän osaa ohjatusti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan tekniikan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Raportit sisältävät pieniä virheitä tai ovat muilta osin puutteellisia. Raportit eivät kokonaisuudessaan vastaa annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset kirjallisen raportoinnin ohjeen mukaisesti siten, että raportissa on esitetty työn kannalta kaikki oleellinen. Raportista on muodostunut ehjä kokonaisuus.
Opiskelija osaa itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan tekniikan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset hyvin ja selkeästi raportoinnin ohjeen mukaisesti. Raporteista on muodostunut ehjä, luettava ja käsitellyt aihealueet kattava kokonaisuus.
Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Hannu Kauranen
- TAMKin kirjallisten töiden raportointiopas
- Opettajien materiaali
- Fysiikan ja talotekniikan alan kirjalliset lähteet
Laboratoriotyöskentely, kirjallinen raportointi, itsenäinen opiskelu, suullinen esitys (jos mahdollista)
Palautetut kirjalliset raportit. Arvosana määräytyy raporttien arvosanojen (0-5) keskiarvona.
Opintojakson lähiopetuksessa on läsnäolovelvollisuus. Opiskelija vastaa itse puuttuvien suoritusten korvaamisesta määräaikaan mennessä.
Vain oikein ja määräajassa pdf-tiedostomuodossa palautettuja raportteja kommentoidaan. Jokaisessa mittauksessa on oltava läsnä. Kirjallisten raporttien palautuksen takaraja on pääsääntöisesti kaksi viikkoa mittauskerran jälkeen tai seuraava mittauskerta (sovelletaan sitä, kumpi antaa enemmän aikaa). Aikarajasta myöhästyminen voi vaikuttaa arvosanaan alentavasti. Kurssin päättymisen jälkeen palautetuista töistä voi saada korkeintaan arvosanan 1. Opettajat arvioivat myöhässä palautettuja raportteja sitten kun aikaa, eli esimerkiksi toukokuussa.
Mikäli useamman opiskelijan raportit paljastuvat merkittäviltä osin toistensa kopioiksi, hylätään kyseisen työn raportit kaikilta osallisilta. Työ voidaan tästä syystä hylätä, vaikka se olisi aiemmin hyväksytty. Hylätty työ korvataan opettajan valitsemalla uudella mittauksella. Töiden sisältöjen vertailuun käytetään automaattista sähköistä järjestelmää.
Suomi
30.08.2021 - 20.12.2021
16.06.2021 - 20.09.2021
3 op
20I253
Jari Puranen, Roope Siikanen
Opintojakson laboratorioharjoituksissa on läsnäolovelvollisuus.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
3 opintopistettä vastaa noin 80 tunnin työtä.
- Lähi- tai etäopetus n. 25 h
- Opiskelijan itsenäinen työskentely n. 55 h
Opintojaksolla tehdään 5 kappaletta laboratoriotöitä kahden hengen ryhmissä. Mittaustöitä tehdään lukujärjestyksen mukaisesti. Töiden raportit tulee palauttaa seuraavaan mittaukseen mennessä.
Opiskelija ei ole palauttanut kaikkia vaadittuja tehtäviä tai ei ole osallistunut lähiopetukseen.
Opiskelija on osallistunut mittaustehtäviin ja palauttanut kaikki vaaditut raportit. Raportit saattavat kuitenkin olla vähäisiltä osin puutteellisia ja sisältää pieniä virheitä, tai ne eivät vastaa TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjetta tai raportit on palautettu opintojakson päättymisen jälkeen.
Palautetut raportit sisältävät vain vähäisiä virheitä. Opiskelija osaa esittää mittausten perusteella saamansa tulokset epävarmuuksineen. Opiskelija osaa käyttää kuvallisia elementtejä tekstinsä tukena ja käyttää oikeaoppisesti kirjallisuuslähteitä. Raportin sisältö ja ulkoasu vastaavat TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjetta.
Opiskelija osoittaa perehtyneensä aiheeseen pelkkää opettajan jakamaa materiaalia syvällisemmin. Opiskelija osaa pohtia työn onnistumista, esittää kehitysehdotuksia ja liittää työn aiheen omaan alaansa esimerkiksi jotain sovellusta esittelemällä. Raportin ulkoasu on virheetön.
Hyväksytty: Opiskelija on laatinut harjoittelulle osaamistavoitteet, seuraa omaa työskentelyään ja raportoi harjoittelun sovitulla tavalla ja aikataulun mukaisesti. Harjoittelupaikan edustaja on hyväksynyt raportoinnin.
Hylätty: Opiskelijan harjoittelupaikan työtehtävissä ei noudateta Suomen lainsäädännön vaatimuksia, tait töiden vastuuhenkilöitä ei ole nimettynä. Raportointi on puutteellista tai niistä ei ilmene, miten harjoittelu on kehittänyt opiskelijan ammattillista osaamista.
Hannu Kauranen
Suomi
08.03.2022 - 31.12.2022
07.02.2022 - 28.06.2022
8 op
21I254
Joel Tirkkonen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Hyväksytty Harjoittelu vastaa vaatimustasoltaan tavoitteita. Harjoitteluun kuuluva dokumentointi on suoritettu hyväksytysti.
Hylätty: Harjoittelu ei ole vaatimustasoltaan verrattavissa talotekniikka-alan työmaatehtäviin tai avustaviin suunnittelu- tai projektinhoitotehtäviin ja/tai dokumentointi puutteellinen
Timo Lähteenmäki
Suomi
07.03.2022 - 31.12.2022
07.02.2022 - 28.03.2022
8 op
20I254
Timo Lähteenmäki
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Hyväksytty: opiskelija on asettanut oppimistavoitteet, harjoittelu on raportoitu ohjeiden mukaisesti ja esitelty seminaarissa. Harjoittelun laajuus on vähintään 8 työviikkoa. Opiskelija on osallistunut säännöllisesti lukuvuoden aikana yritys-, messu- ja seminaaritilaisuuksiin.
Hylätty: harjoittelulla ei ole oppimistavoiteita, sitä ei ole raportoitu ohjeiden mukaisesti. Opiskelija ei ole osallistunut yritys-, messu- ja seminaaritilaisuuksiin.
Timo Lähteenmäki
Suomi
07.03.2022 - 31.12.2022
07.02.2022 - 11.09.2022
9 op
19I254
Timo Lähteenmäki
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Timo Lähteenmäki
Suomi
01.08.2021 - 08.05.2022
01.08.2021 - 20.09.2021
6 op
18I254
Timo Lähteenmäki
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Hyväksytty: Opiskelija on tutustunut laajasti talotekniikan alan eri työtehtäviin ja yrityksiin. Hänellä on harjoittelupaikan hakemista varten tehdyt aineistot ja hän on aktiivisesti hakenut alan harjoittelutehtäviin. Hän osaa selvittää työ- ja harjoittelutehtäviin liittyviä sopimuksia ja työehtoja. Opiskelija on osallistunut yritystilaisuuksiin, ammattiin liittyviin messu- ja seminaaritilaisuuksiin. Opiskelija on laatinut itselleen harjoittelujaksojen osaamistavoitesuunnitelman ja urasuunnitelman. Opiskelija on suorittanut korttikoulutukset.
Joel Tirkkonen
Talotekniikan alan julkaisut, alan järjestöjen nettisivut ja toteutuksen aikana osoitettu materiaali.
Vierailijaluennot, omatoimiset oppimistehtävät, työpajat ja haastattelut.
Moodlessa annettujen tehtävien suorittaminen hyväksytysti.
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
21I253
21I254
Hannu Tuhkanen, Joel Tirkkonen, Jarmo Lehtonen, Juuso Huhtiniemi, Urpo Rossi
-
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
Hyväksytty/hylätty
-
Kurssin sisältö tähtää harjoittelu/työpaikan hakemisen valmiuksien kehittämiseen. Osa kurssin suorituksista tehdään suoraan työelämän kanssa yhteistyössä.
-
-
-
-
Hyväksytty: Opiskelija on tutustunut laajasti talotekniikan alan eri työtehtäviin ja yrityksiin. Hänellä on harjoittelupaikan hakemista varten tehdyt aineistot ja hän on aktiivisesti hakenut alan harjoittelutehtäviin. Hän osaa selvittää työ- ja harjoittelutehtiin liittyviä sopimuksia ja työehtoja. Opiskelija on osallistunut yritystilaisuuksiin, ammattiin liittyviin messu- ja seminaaritilaisuuksiin. Opiskelija on laatinut itselleen harjoittelujaksojen osaamistavoitesuunnitelman ja urasuunnitelman. Opiskelija on suorittanut korttikoulutukset.
Opiskelija ymmärtää määrätyn integraalin pinta-alatulkinnan ja osaa laskea sen graafisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia integraalin käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Lisäksi opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia differentiaaliyhtälöitä. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää pienten differentiaalien menetelmän niin, että osaa soveltaa integraalin käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut sekä käyttää oikeita matemaattisia merkintöjä. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Opettajan Moodlessa jakama materiaali (pdf-materiaalit, videot, interaktiiviset tehtävät)
Kaavasto: Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka
Suositellaan hankittavaksi TI-nspire CX CAS/ TI-nspire CX II CAS -laskin.
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, tuntiharjoitukset ja kotitehtävät, videomateriaalit, nettitehtävät (STACK-tehtävät), viikkokokeet/välikokeet, tentti
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan välikokeilla, nettitehtävillä ja viikoittain tarkastettavilla harjoitustehtävillä,
Arvosteluun vaikuttavat nettitehtävät 15 %, kotitehtävät 10 % ja kokeet (välikokeet) 75 % . Kokeiden arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys. Jo arvosanan 0 saaminen edellyttää säännöllistä läsnäoloa koko opintojakson ajan, nettitehtävien ja kotitehtävien tekoa sekä välikokeisiin osallistumista. Säännöllinen läsnäolo tarkoittaa, että tunnilla ollaan aina, ellei ole perusteltua syytä (esim. sairaus) olla pois. Arvosanan 1 saa pistemäärällä, joka on 30 % kurssin eri arviointimuotojen yhteenlasketusta maksimipistemäärästä.
Harjoitustehtävillä saa lisäpisteitä oheisen taulukon mukaan:
yli 30% : 1
yli 50% : 2
yli 70% : 3
yli 90% : 4
Kotitehtäväpisteiden saamiseksi on osallistuttava kotitehtävien tarkistukseen (tarkemmat ohjeet Moodlessa).
Uusinta- ja korotus:
Välikokeita/viikkokokeita ei voi uusia eikä korottaa. Kurssin uusinta- ja korotustentti on täysin erillinen koe, johon ei vaikuta enää kotitehtävä-, nettitehtävä- eikä välikoepisteet.
Arviointikriteeri - hylätty (0)
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja sen työmuotoihin, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Mikäli edellä mainitut kriteerit eivät täyty, niin opiskelija poistetaan toteutukselta. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Suomi
07.03.2022 - 30.04.2022
01.12.2021 - 24.02.2022
3 op
21I254
1 - 45
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Opetus alkaa lukujärjestyksen mukaisesti.
Opintojaksoon on Moodle-toteutus. Opettaja lähettää Moodle-avaimen kurssille ilmoittautuneille ennen kurssia alkua sähköpostilla.
Huom! Moodle-toteutus täytyy hakea kurssitunnuksella.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojakso suoritetaan kahdella välikokeella, joiden ajat ilmoitetaan kurssin aikana. Välikokeita ei voi uusia eikä korottaa.
1. välikoe 4.4.
Koko kurssin uusintakoe järjestetään seuraavasti:
Uusintakokeet:
1. uusintakoe 18.5.2022 klo 17-20 ( paikka tarkentuu myöhemmin)
2. uusintakoe/ korotus 8.6.2022 klo 17-20 (paikka tarkentuu myöhemmin)
Uusinnat ja korotukset ovat vain ja ainoastaan tässä ilmoitettuna aikana, ei siis myöhemmin esim. seuraavana vuonna.
Uusintakokeeseen ja korotukseen ilmoittaudutaan opettajan ilmoittamalla tavalla.
Uusintaan osallistuminen edellyttää arvosanaa 0.
Yleiseti kokeesta:
Sairastapauksissa vaaditaan lääkärintodistus.
Poissaolo kokeesta vastaa hylättyä suoritusta.
Kokeissa saa olla mukana vain opettajan erikseen määrittelemät materiaalit ja välineet.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
-opetuksesta, jossa opettajaja mukana
-ryhmätöistä (opettaja ei ole mukana)
-itsenäisestä työskentelystä (mm. kotitehtävät, nettitehtävät, opetusvideot)
-kokeista
Opettajan pitämiä lähitunteja on n. 30 h
- määrätty integraali
- graafinen tulkinta
- numeerinen integrointi
- integraalifunktio ja integrointikaavoja
- analyysin peruslause (määrätyn integraalin ja integraalifunktion yhteys)
- pienten differentiaalien menetelmä ja sovellustehtäviä
- differentiaaliyhtälöiden perusteet
- separoituva ja 1. kertaluvun lineaarinen differentiaaliyhtälö sekä niiden sovelluksia
Opiskelija osallistuu säännöllisesti opetukseen ja opintojakson työmuotoihin sekä suorittaa opintojakson loppukokeen, mutta ei muuten saavuta tyydyttävään arvosanaan vaadittuja kriteerejä. Nollan saaminen mahdollistaa osallistumisen kurssin uusintakokeeseen.
Opiskelija ymmärtää määrätyn integraalin pinta-alatulkinnan ja osaa laskea sen graafisesti ja symbolisesti sekä ratkaista yksinkertaisia integraalin käyttöön perustuvia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Lisäksi opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia differentiaaliyhtälöitä. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä on vielä haparointia.Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää pienten differentiaalien menetelmän niin, että osaa soveltaa integraalin käyttöä erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut.Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut sekä käyttää oikeita matemaattisia merkintöjä. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisia Laplace-muunnoksia taulukoiden ja laskimen avulla sekä käyttää sitä tilanteissa, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Opiskelija osaa laskea jaksollisen funktion Fourier-kertoimia laskimen avulla. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää Laplace-muunnosta lineaaristen differentiaaliyhtälöiden ratkaisemiseen ja ymmärtää Fourier-sarjan jaksollisen funktion esittämisenä eri taajuisten aaltomuotojen summana. Opiskelija osaa perustella ratkaisut. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Hannu Kauranen
Oppimateriaalimonisteita:
* Ruokonen - Mäkinen: Differentiaaliyhtälöitä
• Timo Mäkelä, Insinöörin perusmatematiikka 2: Laplace-muunnokset
• Ulla Miekkala: Lineaariset järjestelmät
Opetusmonistetiedostot löytyvät myös Tabulasta
Tekniikan Kaavasto, Tammertekniikka; 2. tai uudempi painos
Symbolinen laskin TI-Nspire CX Cas tai vastaava
Lähiopetus, itsenäinen opiskelu, harjoitukset ja kotitehtävät, videomateriaalit, tentti.
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5.
Kotitehtävistä on mahdollista saada 1 piste / palautuskerta, yhteensä 9 pistettä. Kokeen maksimipistemäärä 41 pistettä. Yhteispistemäärä on täten 50 pistettä. Kotitehtävät palautetaan sähköisesti Moodleen.
Arvosana määräytyy kotitehtävien ja kokeen yhteispistemäärän perusteella seuraavasti:
0 pistettä, arvosana 0
12,5 pistettä, arvosana 1
20 pistettä, arvosana 2
27,5 pistettä, arvosana 3
35 pistettä, arvosana 4
42,5 pistettä, arvosana 5
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 12.09.2021
3 op
20I254
Jukka Suominen
Ennen tämän kurssin suorittamista opiskelijan oletetaan suorittaneen kurssit Differentiaalilaskenta ja Integraalilaskenta ja hallitsevan kyseisillä kursseilla opiskellut tiedot.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
-
-
Koe 11.11.2021.
Uusintakokeet:
1. uusintakoe 08.12.2021, klo 14.15-17.00 TAMK:lla, luokassa B4-18..
2. uusintakoe 19.01.2021, klo 13.15-16.00 TAMK:lla, luokassa B4-18. Ilmoittautuminen sähköpostilla viimeistään 17.01. klo 23.59 mennessä.
Hyväksyttyä arvosanaa voi korottaa kerran.
-
Opetusta 1 kerta 3 h / vko. Opiskelijan oletettu kokonaisajankäyttö 81 tuntia (27 tuntia / opintopiste)
Differentiaaliyhtälöt
Laplace-muunnos sovelluksineen
• erikoisfunktioita
• lineaarinen järjestelmä, siirtofunktio
• sovelluksia
Fourier-muunnokset sovellutuksineen
Katso kohta "Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet".
Katso kohta "Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet".
Katso kohta "Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet".
Katso kohta "Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet".
Sakari Uusitalo
Oppimateriaali jaetaan kurssilla.
Luento-opetusta sekä harjoitustyötunteja.
Kurssi arvioidaan tuntiaktiivisuuden ja ohjelmointiharjoituksen perusteella.
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
18I254
18I253
Sakari Uusitalo, Martti Honkiniemi
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT-menettely käsitellään tapauskohtaisesti.
Kurssi arviointi perustuu tuntityöskentelyyn ja harjoitustyöhön. Harjoitustyön tulee olla valmis 15.12. mennessä.
Luento- ja harjoitustyötunteja yhteensä n. 40h. Opiskelijan itsenäistä työtä n. 95h.
Harjoitustyö on tekemättä tai siinä esiintyy vakavia puutteita.
Opiskelija ymmärtää rakennusautomaatiojärjestelmän ohjelmoinnin perusteet ja osaa määritellä järjestelmään tarvittavat IO-pisteet valittujen kenttälaitteiden perusteella.
Opiskelija ymmärtää rakennusautomaatiojärjestelmän ohjelmoinnin perusteet ja osaa määritellä järjestelmään tarvittavat IO-pisteet valittujen kenttälaitteiden perusteella. Opiskelija osaa ohjelmoida rakennusautomaatiojärjestelmään tomivan ohjelman opettajan tekemän määrittelyn perusteella.
Opiskelija ymmärtää rakennusautomaatiojärjestelmän ohjelmoinnin perusteet ja osaa määritellä järjestelmään tarvittavat IO-pisteet valittujen kenttälaitteiden perusteella. Opiskelija osaa ohjelmoida rakennusautomaatiojärjestelmään tomivan ohjelman opettajan tekemän määrittelyn perusteella. Opiskelija osaa luoda toimivan ja käyttäjäystävällisen käyttöliittymän järjestelmään.
Opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa pääpiirteissään toimitilakiinteistön sähköverkon perusrakenteet ja valita tyypillisimpiä asennustapoja, sähkötarvikkeita ja –laitteita. Hän soveltaa suppeasti sähköasennuksia koskevia keskeisiä määräyksiä ja standardeja käytännön toteutuksessa. Opiskelija osaa kertoa perusteita tekemilleen ratkaisuille ja valinnoille.
Opiskelija osaa mitoittaa toimitilakiinteistön sähköverkon perusratkaisut. Osaa valita erilaisia asennustapoja ja asennuksiin tarpeiden- ja vaatimustenmukaisia sähkötarvikkeita ja –laitteita. Opiskelija osaa etsiä sähköasennuksia koskevia keskeisiä määräyksiä ja standardeja käytännön toteutuksessa. Opiskelija osaa perustella ratkaisuvalintoja.
Opiskelija osaa mitoittaa toimitilakiinteistön koko sähköverkon luovia ratkaisuja käyttäen. Osaa perustellusti ja tarkoituksenmukaisesti käyttää erilaisia asennustapoja ja valita asennuksiin tarpeiden- ja vaatimustenmukaisia sähkötarvikkeita ja –laitteita. Opiskelija osaa soveltaa sähköasennuksia koskevia keskeisiä määräyksiä ja standardeja käytännön toteutuksessa ja ymmärtää niiden taustat. Opiskelija osaa tehdä ratkaisuvalintoja eri teknisin ja taloudellisin kriteerein.
Timo Lähteenmäki
SFS 600-1 ja 600-2 käsikirjat, ST-kortisto, TATE-tehtäväluettelot, muu erikseen määriteltävä materiaali
Luennot, harjoitukset, seminaarit, koti- ja ennakkotehtävät, ryhmä- ja projektityöskentely
Arvosana muodostuu seuraavasti
50% koe
30% tehtävät
20% RETARA
Suomi
30.08.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
19I254
Timo Lähteenmäki, Elena Grigorova, Aki Kortetmäki
Opintojakso on osa opintokokonaisuutta "Sähköinen talotekniikka toimitiloissa", johon kuuluvat opintojaksot:
- Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
- Valaistussuunnittelu ja ohjaukset
- Tietotekniset järjestelmät
Opintokokonaisuuden osaaminen kiteytyy toimitilarakennuksen suunnitteluprojektiin keväällä, johon tehdään myös osa opintojaksojen harjoitustöistä.
Opintokokonaisuus on osana suunnitteluprojektin kanssa RETARA projektia. RETARA projekti on osa tätä kurssia.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT. Haettava 3. viikon aikana kurssin aloittamisesta
Sähkö on bisnestä -seminaaripäivä.
Mahdollisesti vierailevia luennoitsijoita / teemapäiviä. Huomaa että näihin osallistuminen pakollista Tarkemmat ajankohdat tarkentuvat kurssin aikana ja ilmoitetaan kurssin moodlessa olevassa aikataulussa.
Tentti marras / joulukuussa 2021. Varmistuu kurssin aikana.
1. Tate uusintatentit tammikuussa.2022
2. Tate uusintatentti helmikuussa 2022
Hyväksytyn arvosanan uusinta valinnan mukaan jompi kumpi edellisistä päivistä.
Toisen uusintatenttipäivän jälkeen ei oteta vastaan mitään palautuksia tai harjoitustöitä kurssiin liittyen.
Lähiopetus n.50 oppituntia. Ennakko- ja kotitehtävien sekä itsenäisten opiskelun ja harjoitusten määrä n.85 tuntia.
Opintojakson opetus pidetään välillä 09/2021-12/2021.
Päässääntöisesti 2x2h / vko torstaisin ja perjantaisin.
Maannatain 2h on varattu RETARA projektiin
Opiskelija osaa puutteellisesti mitoittaa ja suunnitella asuinkiinteistön sähköverkon ja tehdä joitain vanhojen asuinkiinteistöjen sähköjärjestelmien uudistamisen ratkaisuvaihtoehtoja.
Opiskelija osaa mitoittaa ja suunnitella tavanomaisen asuinkiinteistön sähköverkon ja tehdä ohjeistuksien avulla vanhojen asuinkiinteistöjen sähköjärjestelmien uudistamisen ratkaisuvaihtoehtoja. Opiskelija osaa selvittää sähköjärjestelmien osuuden energiatehokkuusvaatimusten toteuttamisessa ja selvittää paikallisten pienvoimaloiden käyttömahdolllisuutta ja suunnitella kiinteistön sähköverkon myös pientuotantoon soveltuvaksi.
Opiskelija osaa perustellen mitoittaa ja suunnitella asuinkiinteistön sähköverkon ja tehdä soveltaen vanhojen asuinkiinteistöjen sähköjärjestelmien uudistamisen ratkaisuvaihtoehtoja. Opiskelija osaa selvittää sähköjärjestelmien osuuden energiatehokkuusvaatimusten toteuttamisessa ja selvittää paikallisten pienvoimaloiden käyttömahdolllisuutta ja suunnitella kiinteistön sähköverkon myös pientuotantoon soveltuvaksi. Osaa selvittää sähköjärjestelmien hankinta- ja käyttökustannuksia.
Satu Uusikauppila
SFS600 -käsikirjat ja muut erikseen osoitettavat materiaalit
Luennot, harjoitukset, etätehtävät
Harjoitustehtävät ovat pakollisia.
Kurssin arvosana muodostuu suhteella 70/30 projektityön ja tentin suhteen.
Myöhässä olevat palautukset vaikuttavat arvosanaan.
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
20I254
Timo Lähteenmäki, Aki Kortetmäki, Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT. Haettava 3 viikon kuluessa kurssin alkamisesta
Mahdollinen työmaakäynti tai työmaaesittely.
Tentti huhtikuussa 2022. Päivä sovitaan tarkemmin kurssilla. Tarkempi aikataulu kurssin Moodlessa.
Opiskelijan työmäärä 5op = n. 135h
luennot
itsenäinen opiskelu ja etätyöskentely
Opiskelija osaa ratkaista esimerkkien kaltaisia ongelmia. Laskennassa tai muussa arvioitavassa suorituksessa saattaa olla virheitä tai opiskelija ei pysty tekemään tehtäviä annetussa aikataulussa. Opiskelija saattaa tarvita suoritukseensa erityistä tukea. Opiskelija osaa käsitellä talotekniikan alan lämpöteknisiä aiheita, kuten lämpöpumpun toimintaa ja lämmönsiirtoa. Opiskelija tuntee ääniopin peruskäsitteet.
Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa laajemmin muihinkin kuin esimerkkien kaltaisiin ongelmiin. Laskennassa tai muussa arvioitavassa suorituksessa on vain vähäisiä virheitä, ja opiskelija käyttää sujuvasti oikeita käsitteitä. Opiskelija kykenee itsenäiseen työhön ja pystyy kriittisesti arvioimaan saamiensa tulosten oikeellisuutta.
Opiskelija osoittaa perehtymistään aiheeseen oman ammattiaineensa kautta esimerkiksi pohtimalla laskennallisten tulosten merkitystä käytännössä tai vertaamalla niitä käytännön lukuarvoihin. Opiskelija osaa täsmällisesti perustella ratkaisunsa sanallisesti ja opiskelijan tuottama laskenta tai muu arvioitava esitys on virheetöntä.
Hannu Kauranen
Opettajan materiaali, fysiikan ja talotekniikan kirjallisuus, viranomaismääräykset ja -asetukset
Opetuskeskustelu, lähi- tai etäopetus, videot, laskuesimerkit, harjoitustehtävät ja -työt, mittaustehtävät
Opintojakson suoritus painottuu kotitehtäviin, joista pitää saada vähintään 40 pistettä (maksimi 50). Pistemäärät eivät ole suoraan tehtävien lukumäärä. Tekemällä 80 %:a kotitehtävistä saa arvosanan 1. Harjoitustöistä ja lisätehtävistä saa yhteensä maksimissaan 50 pistettä. Myös näistä pisteet skaalataan loppuarviointiin. Harjoitustöiden arvioinnissa huomioidaan ratkaisujen oikeellisuuden lisäksi esittämistapa, perustelu ja tulosten merkityksen pohdinta.
Suomi
01.08.2021 - 07.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
20I254
Jari Puranen
Osa opintojakson oppitunneista voidaan järjestää etäopetuksena.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT-menettely, jossa opiskelija osoittaa lämmönsiirron ja lämmitystehon laskennan osaamista. AHOTointi tulee tehdä viikon kuluessa opintojakson aloituksesta.
Ei ole.
Ei ole.
Ei ole.
30 tuntia lähi- tai etäopetusta, 50 tuntia itsenäistä työskentelyä.
Lämmonsiirron perusteet 10 h
Lämmönsiirron sovellukset 20 h
Lämpöpumput ja kylmätekniikka 20 h
Äänioppi 20 h
Värähdysmekaniikka 10 h
Opiskelija ei ole pystynyt harjoitustehtävillä osoittamaan riittävää osaamista opintojakson aihealueista.
Opiskelija osaa ratkaista esimerkkien kaltaisia ongelmia. Opiskelijalla on ongelmia ymmärtää tulosten oikeita suuruusluokkia tai oikeita yksiköitä. Opiskelija osaa ainakin kaksi aihetta seuraavista:
- laskea kylmäaineprosessin (tehojen mitoitus) ja lukea ph-diagrammia
- laskea lämmönsiirron sovelluksia
- laskea ääniopin tehtäviä
Opiskelija osaa:
- laskea kylmäaineprosessin (tehojen mitoitus) ja lukea ph-diagrammia
- laskea lämmönsiirron sovelluksia
- laskea värähdysliikkeen tehtäviä
- laskea ääniopin tehtäviä
Ratkaisuissa on kuitenkin puutteita tai virheitä. Esimerkiksi ratkaisuja ei ole sanallisesti perusteltu tai tuloksia ei ole liitetty omaan alaan.
Opiskelija osaa:
- laskea kylmäaineprosessin (tehojen mitoitus) ja lukea ph-diagrammia
- laskea lämmönsiirron sovelluksia
- laskea aaltoliikkeen tehtäviä
- laskea ääniopin tehtäviä
Ratkaisut ovat täsmällisiä ja ne on perusteltu sanallisesti. Aiheet on liitetty konkreettisesti omaan alaan.
Opiskelija osaa ratkaista esimerkkien kaltaisia ongelmia. Laskennassa tai muussa arvioitavassa suorituksessa saattaa olla virheitä tai opiskelija ei pysty tekemään tehtäviä annetussa aikataulussa. Opiskelija saattaa tarvita suoritukseensa erityistä tukea. Opiskelija osaa käsitellä talotekniikan alan lämpöteknisiä aiheita, kuten lämpöpumpun toimintaa ja lämmönsiirtoa. Opiskelija tuntee ääniopin peruskäsitteet.
Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa laajemmin muihinkin kuin esimerkkien kaltaisiin ongelmiin. Laskennassa tai muussa arvioitavassa suorituksessa on vain vähäisiä virheitä, ja opiskelija käyttää sujuvasti oikeita käsitteitä. Opiskelija kykenee itsenäiseen työhön ja pystyy kriittisesti arvioimaan saamiensa tulosten oikeellisuutta.
Opiskelija osoittaa perehtymistään aiheeseen oman ammattiaineensa kautta esimerkiksi pohtimalla laskennallisten tulosten merkitystä käytännössä tai vertaamalla niitä käytännön lukuarvoihin. Opiskelija osaa täsmällisesti perustella ratkaisunsa sanallisesti ja opiskelijan tuottama laskenta tai muu arvioitava esitys on virheetöntä.
Hannu Kauranen
Opettajan materiaali, fysiikan ja talotekniikan kirjallisuus, viranomaismääräykset ja -asetukset
Opetuskeskustelu, lähi- tai etäopetus, videot, laskuesimerkit, harjoitustehtävät ja -työt.
Opintojakson arvosana määräytyy kotitehtävien ja vapaaehtoisten lisälaskuharjoitusten ja harjoitustyön pisteiden perusteella. Moodlen laskuharjoituksista maksimipistemäärä on 50 %:a kurssin pisteistä, ja kotitehtävistä on tehtävä vähintään 80 %:a arvosanaan 1. 100 %:a kotitehtävistä tuottaa arvosanan 2. Kotitehtävä on hyväksytty, kun siitä on saatu oikea vastaus.
Harjoitustyön arvioinnissa huomioidaan ratkaisun oikeellisuuden lisäksi ratkaisun esittäminen, laskennan selittäminen ja tulosten kommentointi. Harjoitustyön osuus on 25 % kurssin arvosanasta. Lisätehtävien osuus arvosanasta on 25 %:a.
Suomi
01.08.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
20AI254
Jari Puranen
Osa oppitunneista voidaan pitää etäopetuksena. Opintojakson sisältöä tiivistetään niin, että aaltoliikkeeseen liittyvää yleistä asiaa käsitellään vain vähän. Värähdysliikkeestä jaetaan materiaali, mutta sitä ei käsitellä oppitunneilla.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT-menettely, jossa opiskelija osoittaa lämmönsiirron ja lämmitystehon laskennan osaamista. AHOTointi tulee tehdä viikon kuluessa opintojakson aloituksesta.
Ei ole.
Ei tenttiä.
Ei ole.
24 tuntia lähi- tai etäopetusta, 56 tuntia itsenäistä työskentelyä.
Lämmönsiirron perusteet 10 h
Lämmönsiirron sovellukset 25 h
Lämpöpumput ja kylmätekniikka 25 h
Äänioppi 20 h
Opiskelija ei ole pystynyt harjoitustehtävillä osoittamaan riittävää osaamista opintojakson aihealueista.
Opiskelija osaa ratkaista esimerkkien kaltaisia ongelmia. Opiskelijalla on ongelmia ymmärtää tulosten oikeita suuruusluokkia tai oikeita yksiköitä. Opiskelija osaa ainakin kaksi aihetta seuraavista:
- laskea kylmäaineprosessin (tehojen mitoitus) ja lukea ph-diagrammia
- laskea lämmönsiirron sovelluksia
- laskea aaltoliikkeen tehtäviä
- laskea ääniopin tehtäviä
Opiskelija osaa:
- laskea kylmäaineprosessin (tehojen mitoitus) ja lukea ph-diagrammia
- laskea lämmönsiirron sovelluksia
- laskea ääniopin tehtäviä
Ratkaisuissa on kuitenkin puutteita tai virheitä. Esimerkiksi ratkaisuja ei ole sanallisesti perusteltu.
Opiskelija osaa:
- laskea kylmäaineprosessin (tehojen mitoitus) ja lukea ph-diagrammia
- laskea lämmönsiirron sovelluksia
- laskea ääniopin tehtäviä
Ratkaisut ovat täsmällisiä ja ne on perusteltu sanallisesti. Opiskelija osaa kommentoida tuloksia ja pohtia niiden oikeellisuutta käytännön kautta.
Opiskelija on tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Raportit sisältävät pieniä virheitä tai ovat muilta osin puutteellisia. Raportit eivät kokonaisuudessaan vastaa annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Raporteissa olevat virheet ovat vähäisiä. Opiskelija osaa käyttää tekstinsä tukena kuvia, taulukoita ja kaavoja. Opiskelija osaa esittää oikein mittausten perusteella saamansa lopputulokset virherajoineen. Kielellisesti teksti on pääosin virheetöntä. Raportit vastaavat annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Harjoitustöiden raportit vastaavat annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita. Opiskelija on osoittanut niissä syvällisemmän perehtyneisyytensä. Opiskelija osaa pohtia mittauksen onnistumisia. Opiskelija on liittänyt harjoitustöiden aiheet ja lopputulokset myös omaan tekniikan alaansa.
Hylätty: Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Jari Puranen
Arminen, Mäkelä,Mäkinen,Puhakka,Vierinen: Fysiikan laboratoriotyöt, Tammertekniikka.
Tekniikan kaavasto, Tammertekniikka tai Taulukot, MAOL.
TAMKin raportointiohje, löytyy Intrasta ja Moodlesta
Opettajien jakama materiaali, löytyy Moodlesta.
Lähiopetus/ etäopetus, laboratoriotyöskentely, työparityöskentely, kirjallinen raportointi
Opintojaksossa on yhdistetty fysikaaliset mittaukset ja niihin liittyvien matemaattisten menetelmien ja raportoinnin opetus.
Arviointi suoritetaan mittausten ja niistä tehtävien raporttien perusteella. Arviointiperusteet on esitetty erikseen jaettavassa arviointilomakkeessa. Osallistuminen lähiopetukseen kaikille tunneille on pakollista.
Laboratoriotyöt koostuvat sekä mittauksesta että raportoinnista.
Mittaukset ja raportointi suoritetaan työpareina.
Työ 1: Suoritettava hyväksytysti.
Työ 2: Arvioidaan asteikolla 0-5
Työ 3: Arvioidaan asteikolla 0-5
Opintojakson arvosana pohjautuu töiden 2 ja 3 arvosanojen keskiarvoon.
Suomi
01.01.2022 - 29.04.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
3 op
21I254
Anne Leppänen, Pia Ruokonen-Kaukolinna, Jari Puranen, Mari Touronen, Marja-Liisa Timperi
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 81 h, joka muodostuu seuraavasti:
• 3 mittauskertaa 3 h / kpl
• 3 matematiikan ohjauskertaa 3 h / kpl
• 3 viestinnän ohjauskertaa 3 h / kpl
• 3 palautekertaa 3 h / kpl
Itsenäistä työskentelyä 45 h (15 h per työ)
Jaksotus on erillisessä aikataulussa Moodlessa ja käydään läpi myös ensimmäisellä tunnilla.
Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Opiskelija on osallistunut opetukseen ja tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Raportit saattavat kuitenkin sisältää pieniä virheitä tai olla muilta osin puutteellisia. Raportit eivät vastaa kunnolla TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjetta.
Raporteissa olevat mahdolliset virheet ovat hyvin vähäisiä. Opiskelija osaa käyttää kuvallisia elementtejä tekstinsä tukena. Opiskelija osaa esittää mittausten perusteella saamansa tulokset epävarmuuksineen oikein. Kielellisesti teksti on pääosin virheetöntä. Raportit vastaavat TAMKin kirjallisen raportoinnin ohjetta.
Opiskelija pystyy osoittamaan perehtyneensä töiden aiheisiin opettajan jakamaa materiaalia syvällisemmin. Opiskelija osaa pohtia mittauksen onnistumista ja liittää sen omaan alaansa esimerkiksi jonkin sovelluksen kautta.
Eero Kulmala
Tieteellisen raportoinnin ohjeet. Itsenäisesti suoritettava tiedonhaku ja tiedon asianmukainen rajaaminen sekä jäsentäminen.
Yleiset ohjaustilaisuudet ja väliseminaarit. Itsenäinen työskentely ohjaavan opettajan alaisuudessa. Aiheen etsintä ja tutkimuksen suunnitteleminen. Itsenäinen tiedonhaku. Tutkimuksen toteuttaminen ja raportoiminen.
Käytetään TAMK arviointikriteereitä
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.08.2021 - 17.01.2022
15 op
18I254
18I253
1 - 70
Eero Kulmala, Timo Lähteenmäki, Lotta Markkula, Kari Kallioharju, Sakari Uusitalo, Aki Kortetmäki, Martti Honkiniemi, Satu Uusikauppila, Saul Wiinamäki, Jussi-Pekka Juvela, Marja-Liisa Timperi, Antti Mäkinen, Kristiina Tillander, Joel Tirkkonen, Pirkko Harsia
Opinnäytetyön aiheen hyväksyntä, ohjaus ja osien arviointi tehdään WIHI alustalla.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
15 op
10 op
0-5
Muualla hyväksytty opinnäytetyö voidaan hyväksilukea tai sisällyttää tutkintoon, mikäli työn aihe ja raportointi täyttävät koulutuksen tavoitteet opinnäytetyölle.
Opinnäytetyö voidaan suorittaa TAMK:n ulkopuoliselle toimeksiantajalla hankkeistettuna työnä. Työn aiheen suositellaan olevan työelämässä ajankohtainen tutkimus-, kehitys- tai selvitystoimeksianto.
Kypsyysnäyte suoritetaan erikseen ilmoitettavalla tavalla henkilökohtaisena suorituksena.
Opinnäytetyön arviointikriteereissä suositellaan voimakkaasti vieraskielisten lähteiden käyttämiseen. Opinnäytetyön voi kirjoittaa myös englanniksi mikäli toimeksianto tämän mahdollistaa tai sitä edellyttää.
Opinnäytetyön laskennallinen kuormitus on 400h opiskelijan työtä joka vastaa 2,5kk kokopäiväistä työskentelyä.
Opinnäytetyö koostuu kolmesta 5 OP osiosta: Suunnittelu, toteutus ja raportointi.
TAMK:n opinnäytetyön arviointikriteerit
TAMK:n opinnäytetyön arviointikriteerit
TAMK:n opinnäytetyön arviointikriteerit
TAMK:n opinnäytetyön arviointikriteerit
Joel Tirkkonen
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
18I254
Joel Tirkkonen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija on toiminut sovitun projektiryhmän jäsenenä ja raportoinut oman toimintansa ja työskentelynsä. Ryhmän jäsenenä hän on osallistunut tavoitteiden asetteluun ja työn suunnitteluun, mutta hänen toimintansa ei ole ollut aloitteellista. Sovittujen aikataulujen noudattaminen ja tehtävien suorittaminen on välttävää.
Opiskelija on osallistunut aktiivisesti ja sovittujen tavoitteiden mukaisesti projektiryhmässä ja hän on hyvin raportoinut toimintansa. Hänen työpanoksensa on ollut hyvää, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Tehtävät on tehty sovitun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija on toiminut projektiryhmässä vastuullisesti ja koko ryhmän toimintaa edistäen. Hän on tehnyt sovitut tehtävänsä laadukkaasti ja tuonut niihin asiantuntevaa näkökulmaa sekä soveltanut hyvin oppimiansa aiheita projektityöhön.
Timo Lähteenmäki
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I253
19I254
Timo Lähteenmäki, Kari Kallioharju, Sakari Uusitalo, Aki Kortetmäki, Taina Matis, Satu Uusikauppila, Antti Mäkinen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
5 op
0-5
Aki Kortetmäki
Moodlessa jaettu aineisto
LVI-, ST- ja RT-kortistot
Motivan energiakatselmusohjeistus
Ilmastointilaitoksen mitoitus, Sandberg E, 2014
Muista lähteistä teemoihin liittyvä aineisto
Opetus tapahtuu pääsääntöisesti verkossa.
Energia-aiheiset opetukset toteutetaan PBL-menetelmää soveltaen
Tuntiopetus, kotitehtävät ja harjoitustyöt
Harjoitustehtävien palautusajankohdista sovitaan tunneilla.
Omalla ajalla tehtäviä tuotoksia ovat laskuharjoitukset ja tiedonhaku ryhmätöihin
Vierasluennot, joissa läsnäolopakko
Suoritus arvioidaan asteikolla 0-5
Arviointiin vaikuttaa:
- Tentti, joka sisältää sekä energia että elinkaaritalousosion
- Toiminta ryhmissä ja ryhmien tuotokset
- Vertaisarviointi ja itsearviointi
Kurssin läpäisyyn vaaditaan kaikkien osasuoritusten hyväksytty läpäisy.
Suomi
01.09.2021 - 19.12.2021
03.06.2021 - 30.09.2021
5 op
18I254
18I253
Aki Kortetmäki, Jussi-Pekka Juvela
Esitietovaatimuksena LVI-talotekniikka toimitiloissa -opintokokonaisuus tai Kiinteistön ohjaus ja säätö -opintokokonaisuus tai vastaavat tiedot.
Kurssin suoritetaan yhdessä rakennusarkkitehtiopiskelijoiden kanssa.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Kurssin voi suorittaa AHOTointi menettelyllä. Ahotointi hakemus tulee jättää kolme viikkoa kurssin aloituksen jälkeen.
Ahotointi testinä on tentti.
Vierailevat aamupäivän asiantuntijaluennot työelämän edustajilta, sekä erillinen asiantuntijaseminaari, jossa pidempia esitelmiä alan erityisasiantuntijoilta.
Tentin ajankohta viimeisillä opetuskerroilla; ajankohdasta sovitaan tunneilla yhteisesti.
Uusinta- ja korotustenttejä 2 kpl yleisinä uusintapäivinä
Kurssin palautuksia ei oteta vastaan 28.2.2022 jälkeen.
Ei ole
Lähiopetusta on noin 50 h ja omaa itsenäistä opiskelua noin 85 h
Kurssin tarkempi sisältö ja aikataulutus löytyy moodlesta.
Opiskelija ei hahmota kansallista energiajärjestelmää.Ei tunnista käytön ja ylläpidon merkistystä rakennuksen energian kulutukseen. Energiataseen laadinnan ja laskennan käsitteet epäselviä. Ei osaa tulkita energiatehokkuutta koskevia määräyksiä. Ei tunnista energian käytön tehostamis mahdollisuuksia, eikä uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia. Kaikkia arviointiin vaikuttavia osasuorituksia ei ole suoritettu hyväksytysti.
Opiskelija tietää perusasiat Suomen sekä EU:n energiajärjestelmästä ja –politiikasta. Tiedostaa käytön ja ylläpidon merkistystä rakennuksen energian kulutukseen. Osaa laatia energiataseen, mutta laskelmat puutteellisia. Tiedostaa energiatehokkuutta koskevia määräyksiä. Tunnista joitakin energian käytön tehostamis mahdollisuuksia, sekä uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia. Opiskelija osaa kuvata talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liityviä tekjöitä. Osaa käyttää elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä.
Opiskelija tuntee suomalaisen sekä eurooppalaisen energiajärjestelmän ominaispiirteet ja tulevaisuuden kehityshaasteet. Tiedostaa käytön ja ylläpidon merkityksen rakennuksen energian kulutukseen ja osaa arvioida sen merkitystä energian kulutukseen. Osaa laatia energiataseen ja siihen liittyvät laskelmat. Osaa tulkita energiatehokkuutta koskevia määräyksiä. Tunnista energian käytön tehostamismahdollisuuksia ja uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia sekä osaa tehdä niihin liittyviä laskelmia. Opiskelija osaa soveltaa talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liityviä tekjöitä. Opiskelija osaa käyttää sovelletusti elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä ja yhdistellä niitä huomioiden talotekniikan järjestelmien kokonaisuudet.
Opiskelijalla on aukottomat ja kattavat tiedot edellä mainituissa osaamiskriteereissä.
Vaaditut tehtävät tekemättä tai hyvin puutteelliset
Opiskelija osaa kuvata rakennusautomaatiojärjestelmän merkitystä pääpiirteissään osana talotekniikkaa ja tunnistaa rakennusautomaatiojärjestelmässä käytettäviä laitteita sekä tulkita järjestelmään liittyviä dokumentteja. Opiskelija osaa laatia yksinkertaisen taloteknisen prosessin säätökaavion.
Opiskelija osaa laatia tavanomaisen LVI-prosessin säätökaavion ja toimintaselostuksen ja kuvata sen vaatiman rakennusautomaatiojärjestelmän rakenteen ja laitteet. Opiskelija osaa luoda rakennusautomaatiojärjestelmään liittyviä dokumentteja suunnitteluohjeita noudattaen. Opiskelija ymmärtää prosessin vahvistuksen ja aikavakion merkityksen.
Opiskelija osaa soveltaa käsiteltyjä aiheita ja ottaa huomioon tilojen käyttötarkoituksen ja niille asetetut tavoitteet määritellessään prosessiin liittyviä toimintoja. Opiskelija osaa hyödyntää järjestelmien tarjoamia mahdollisuuksia ja soveltaa niitä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Opiskelija osaa virittää PI-säätimen.
Sakari Uusitalo
Materiaali käsittää luentokalvoja sekä erilaisia ST-, LVI- ja KH-kortteja, suunnitteluohjeita ja muita yleisesti saatavilla olevia ohjeita ja määräyksiä. Toteutuksella käytettävä luentomateriaali jaetaan Moodle-oppimisympäristöissä. Lisäksi opiskelijan oletetaan kykenevän itsenäiseen tiedonhankintaan esimerkiksi kortistojen osalta. Osa aineistosta voi olla englanninkielisiä.
Luento-opetusta, ohjattua harjoitustöiden tekemistä sekä opiskelijoiden pitämiä esityksiä. Käydään tutustumassa TAMK:n teknisiin tiloihin rakennusautomaation näkökulmasta (koronavarauksin). Opiskelijalta edellytetään myös huomattavaa panostamista itsenäiseen tiedonhankintaan ja työskentelyyn.
Kurssilla opiskelijat suorittavat harjoitustehtäviä pienryhmissä. Harjoitustehtävien palautukset ovat julkisia myös muille opiskelijoille ja opiskelijat myös esittelevät palautuksiaan. Esitettävät palautukset valitaan arpomalla kullakin esityskerralla erikseen.
Suomi
10.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I254
Sakari Uusitalo
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojaksoon voi suorittaa AHOT-menettelyllä suorittamalla opettajan määrittämän harjoitustehtävän ja osallistumalla kokeeseen.
Kurssiin kuuluville harjoitustehtäville määritellään aina palautuspäivä, mihin mennessä kukin tehtävä tulee palauttaa. Myöhässä palautetut tehtävät vaikuttavat negativiisesti kurssin arviointiin. Yli kolme myöhästynyttä palautusta johtaa kurssin hylkäämiseen. Lopullinen DL palautuksille on 15.4., jolloin kaikkien palautusten tulee olla tehtynä ja jonka jälkeen palautuksia ei enää oteta vastaan. Mikäli jokin tehtävä vaatii täydentämistä tulee korjatun tehtävän palauttamisesta sopia erikseen opettajan kanssa.
n. 40-50 tuntia lähitunteja, jotka sisältävät luentoja sekä ohjattua harjoitustöiden tekemistä.
n. 85 tuntia opiskelijan itsenäistä opiskelua ja työtä.
Automaatiojärjestelmä rakennuksessa, lämmityksen automaatio, järjestelmän dynamiikka ja askelvaste, erillisjärjestelmät, ilmastoinnin automaatio, tilaohjausjärjestelmät.
Opiskelija ei ole suorittanut tehtäviä ajallaan tai tehtävät ovat selkeästi puutteelliset.
Opiskelija osaa lukea rakennusautomaatiojärjestelmään liittyviä dokumentteja. Opiskelija tuntee auttavasti LVIS-prosessien toimintaa ja osaa määritellä prosessin toiminnan kannalta oleelliset kenttälaitteet ja liitynnät rakennusautomaatiojärjestelmään. Opiskelijan laatimien suunnitteludokumenttien laadinta perustuu pitkälti mallin perusteella tehtävään kopiointiin.
Opiskelija osaa itse tuottaa rakennusautomaatiojärjestelmän suunnitteludokumentteja ja itse kirjoittaa säädettävän ja ohjattavan prosessin toimintaselostuksen. Opiskelija osaa hyödyntää tilaajan laitemerkintäohjetta dokumentoinnissa. Opiskelija osaa määritellä rakennuksen kokonaisuuden kannalta vaadittavan automaatiojärjestelmän rakenteen ja tarvittavat laitteet. Opiskelija osaa valita sopivan kokoisen säätöventtiilin. Suunnittelutyössä käytetään mallidokumentteja, mutta opiskelija osaa soveltaa niitä tilanteen mukaan.
Opiskelija ymmärtää hyvään arvosanaan liittyvien asioiden lisäksi säätöön liittyvien tunnuslukujen merkityksen taloteknisissä prosesseissa. Opiskelija ymmärtää tarpeenmukaisten ohjausten merkityksen rakennuksen toiminnan ja energiatehokkuuden kannalta ja osaa soveltaa rakennusautomaatiota tarpeenmukaisten ohjausten toteuttamiseen.
Opiskelija tunnistaa järjestelmään liittyviä komponentteja ja osaa nimetä niitä. Opiskelija ymmärtää mikä on rakennusautomaatiojärjestelmän merkitys kiinteistölle. Opiskelija tunnistaa yleisimmät kenttäväylästandardit.
Opiskelija ymmärtää rakennusautomaatiossa käytettävien kenttälaitteiden yleiset ominaisuudet. Opiskelija osaa valita rakennusautomaatiojärjestelmissä käytettävät kenttälaitteet ja järjestelmälaitteet niille asetettujen vaatimusten perusteella. Opiskelija osaa kuvailla yleisimpien kenttäväylästandardien vaatimuksia.
Opiskelija osaa määritellä itse kenttälaitteille ja järjestelmälaitteille asetettavia vaatimuksia. Opiskelija osaa määritellä laitteiden ja kiinteistön järjestelmien integroimiselle asetettavat vaatimukset.
Sakari Uusitalo
Toteutuksella käytettävä opetusmateriaali jaetaan Moodle-oppimisympäristöissä. Materiaali käsittää luentokalvoja sekä erilaisia ST-, LVI- ja KH-kortteja ja muita yleisesti saatavilla olevia ohjeita ja määräyksiä.
Osa aineistosta voi olla englanninkielisiä.
Luento-opetus sekä harjoitustehtäviä. Käydään tutustumassa TAMK:n teknisiin tiloihin rakennusautomaation näkökulmasta. Opiskelijalta edellytetään myös itsenäistä opiskelua.
Hyväksytty suoritus arvioidaan arvosana-asteikolla 1-5. Arvosana 0 merkitsee hylättyä suoritusta. Opintojakso arvioidaan harjoitustehtävillä ja tentillä.
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
19I254
Sakari Uusitalo
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojaksoon voi suorittaa AHOT-menettelyllä suorittamalla opettajan määrittämän harjoitustehtävän ja osallistumalla toteutuksen kokeeseen.
Harjoitustehtävät tulee olla palautettuna kurssin loppuun mennessä tai erikseen tehtävän annossa annettuun päivämäärään mennessä. Tentin ajankohta sovitaan kurssin aikana.
Opintojaksoja käsiteltävien asioiden opiskeluun on varattu 81 tuntia, joista lähiopetustunteja on n. 24-30 ja itsenäistä opiskelua n. 57. Lähiopetustunneilla ei ole läsnäolopakkoa, lukuunottamatta opettajan erikseen määrittelemiä harjoitustehtäväkertoja.
Rakennusautomaatiojärjestelmien tarkoitus ja rooli osana talotekniikka. Säädettävät ja ohjattavat prosessit. Rakennusautomaatiojärjestelmien rakenne, yleisimmät tiedonsiirtomenetelmät ja rakennusautomaation dokumentointi. Järjestelmissä käytettävät laitteet ja niiden asentaminen. Rakennusautomaatiojärjestelmän urakointi ja merkitys kiinteistön ylläpidossa.
Opiskelija ei ole suorittanut annettuja tehtäviä hyväksytysti.
Opiskelija tunnistaa järjestelmään liittyviä komponentteja ja osaa nimetä niitä. Opiskelija ymmärtää mikä on rakennusautomaatiojärjestelmän merkitys kiinteistölle. Opiskelija tunnistaa yleisimmät kenttäväylästandardit.
Opiskelija ymmärtää rakennusautomaatiossa käytettävien kenttälaitteiden yleiset ominaisuudet. Opiskelija osaa valita rakennusautomaatiojärjestelmissä käytettävät kenttälaitteet ja järjestelmälaitteet niille asetettujen vaatimusten perusteella. Opiskelija osaa kuvailla yleisimpien kenttäväylästandardien vaatimuksia.
Opiskelija osaa määritellä itse kenttälaitteille ja järjestelmälaitteille asetettavia vaatimuksia. Opiskelija osaa määritellä laitteiden ja kiinteistön järjestelmien integroimiselle asetettavat vaatimukset.
Opiskelija tunnistaa järjestelmään liittyviä komponentteja ja osaa nimetä niitä. Opiskelija ymmärtää mikä on rakennusautomaatiojärjestelmän merkitys kiinteistölle. Opiskelija tunnistaa yleisimmät kenttäväylästandardit.
Opiskelija ymmärtää rakennusautomaatiossa käytettävien kenttälaitteiden yleiset ominaisuudet. Opiskelija osaa valita rakennusautomaatiojärjestelmissä käytettävät kenttälaitteet ja järjestelmälaitteet niille asetettujen vaatimusten perusteella. Opiskelija osaa kuvailla yleisimpien kenttäväylästandardien vaatimuksia.
Opiskelija osaa määritellä itse kenttälaitteille ja järjestelmälaitteille asetettavia vaatimuksia. Opiskelija osaa määritellä laitteiden ja kiinteistön järjestelmien integroimiselle asetettavat vaatimukset.
Sakari Uusitalo
Toteutuksella käytettävä opetusmateriaali jaetaan Moodle-oppimisympäristöissä. Materiaali käsittää luentokalvoja sekä erilaisia ST-, LVI- ja KH-kortteja ja muita yleisesti saatavilla olevia ohjeita ja määräyksiä.
Osa aineistosta voi olla englanninkielisiä.
Luento-opetus sekä harjoitustehtäviä. Käydään tutustumassa TAMK:n teknisiin tiloihin rakennusautomaation näkökulmasta. Opiskelijalta edellytetään myös itsenäistä opiskelua.
Hyväksytty suoritus arvioidaan arvosana-asteikolla 1-5. Arvosana 0 merkitsee hylättyä suoritusta. Opintojakso arvioidaan harjoitustehtävillä ja tentillä.
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
19I253
Sakari Uusitalo
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojaksoon voi suorittaa AHOT-menettelyllä suorittamalla opettajan määrittämän harjoitustehtävän ja osallistumalla toteutuksen kokeeseen.
Harjoitustehtävät tulee olla palautettuna kurssin loppuun mennessä tai erikseen tehtävän annossa annettuun päivämäärään mennessä. Tentin ajankohta sovitaan kurssin aikana.
Opintojaksoja käsiteltävien asioiden opiskeluun on varattu 81 tuntia, joista lähiopetustunteja on n. 24-30 ja itsenäistä opiskelua n. 57. Lähiopetustunneilla ei ole läsnäolopakkoa, lukuunottamatta opettajan erikseen määrittelemiä harjoitustehtäväkertoja.
Rakennusautomaatiojärjestelmien tarkoitus ja rooli osana talotekniikka. Säädettävät ja ohjattavat prosessit. Rakennusautomaatiojärjestelmien rakenne, yleisimmät tiedonsiirtomenetelmät ja rakennusautomaation dokumentointi. Järjestelmissä käytettävät laitteet ja niiden asentaminen. Rakennusautomaatiojärjestelmän urakointi ja merkitys kiinteistön ylläpidossa.
Opiskelija ei ole suorittanut annettuja tehtäviä hyväksytysti.
Opiskelija tunnistaa järjestelmään liittyviä komponentteja ja osaa nimetä niitä. Opiskelija ymmärtää mikä on rakennusautomaatiojärjestelmän merkitys kiinteistölle. Opiskelija tunnistaa yleisimmät kenttäväylästandardit.
Opiskelija ymmärtää rakennusautomaatiossa käytettävien kenttälaitteiden yleiset ominaisuudet. Opiskelija osaa valita rakennusautomaatiojärjestelmissä käytettävät kenttälaitteet ja järjestelmälaitteet niille asetettujen vaatimusten perusteella. Opiskelija osaa kuvailla yleisimpien kenttäväylästandardien vaatimuksia.
Opiskelija osaa määritellä itse kenttälaitteille ja järjestelmälaitteille asetettavia vaatimuksia. Opiskelija osaa määritellä laitteiden ja kiinteistön järjestelmien integroimiselle asetettavat vaatimukset.
Opiskelija tunnistaa yleisimpiä rakenteita, mutta osaa kuvailla talotekniikan liittymistä niihin suppeasti. Hän nimeää rakennushankkeen osapuolia, mutta niiden tehtäviä ja työmaaorganisaatioita vajavaisesti.
Opiskelija on tutustunut opintojakson kirjallisiin aineistoihin. Opiskelija tuottaa harjoitustehtävät hyödyntäen kurssilla jaetun materiaalin lisäksi kirjallisuudesta ja verkkoaineistoista saataville olevaa tietoa sekä käyttää alan käsitteistöä pääosin tarkoituksenmukaisesti. Harjoitustehtävät on palautettu ohjeiden mukaisesti.
Opiskelija tunnistaa yleisimpiä rakenteita ja niiden yhteensovittamista talotekniikan kanssa. Hän kuvaa rakennushankkeen osapuolia, niiden tehtäviä ja työmaaorganisaatioita laajasti.
Opiskelija osaa kuvailla kaavoituksen ja maankäytön merkitystä talotekniikan ratkaisuihin sekä vaadittavia lupamenetelyitä.
Opiskelija on tutustunut opintojakson kirjallisiin aineistoihin. Opiskelija tuottaa harjoitustehtävät hyödyntäen kurssilla jaetun materiaalin lisäksi kirjallisuudesta ja verkkoaineistoista saataville olevaa tietoa sekä käyttää alan käsitteistöä hyvin. Harjoitustehtävät on palautettu ohjeiden mukaisesti.
Opiskelija edellisen lisäksi vertailee rakennushankkeen ja työmaasuunnittelun erilaisia toteutusmuotoja talotekniikan näkökulmasta . Hän tuo esiin erilaisia vaihtoehtoja rakenteiden ja talotekniikan yhteensovittamiseen.
Heikki Saarenpää
Luentoaineisto ja RT-kortiston lähteet
Opetuskeskustelu, harjoitukset, harjoitustyöt, kotitehtäviä, tentti ja lähi- sekä etäopetus
Toteutuksella on kaksi lehtoria: Tero Markkanen ja Heikki Saarenpää
Markkanen
Jakson arviointi asteikolla 1-5.Rakennushankkeen kustannushallinta ja tuotannon sekä suunnittelu osiot: harjoitustyöt muodostavat arvosanan painotuksella 50%/ 50% ja muodostavat kokonaisarvosanasta 50 %
Rakenteiden osio muodostaa 50 % kokonaisarvosansta.
Saarenpää
Jakson arviointi asteikolla 1-5
Tenttiosaaminen, kotitehtävien teko, harjoitustyö ja aktiivisuus muodostavat kokonaisarvosanan.
Molempien opettajien arvosana muodostaa kurssin kokonaisarvosanan.
Suomi
30.08.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
19I254
Heikki Saarenpää, Tero Markkanen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Harjoitustyöt/Markkanen
Markkanen
Käsiteltävät asiat kustannuslaskennan ja tuotannon käytännön tehtäviä, harjoitustyöt todellisesta kohteesta
Saarenpää
Käsiteltävät asiat käytännön rakennetehtävinä, harjoitustyö ja kotitehtävät todellisista kohteista
Mikäli tentti pidetään, niin erikseen sovittavana ajankohtana lähiopetustuntien aikana (Markkanen)
Tentti pidetään ja sovitaan erikseen luentojen alussa (Saarenpää)
Ei ole
Lähi- ja etätunteja 56,muu on opiskelijan itsenäistä työskentelyä
Markkanen
Alustava ajankäyttö:
1. Rakennushankkeen kustannushallinta:
-johdanto, termit, käsitteet
-hankkeen osittelu ja nimikkeistöt ja kustannushallinnan vaiheet
- tavoitehinta-arvio
-ATK-sovellukset ja -harjoitukset
2.Rakennushankkeen tuotannon ohjaus ja suunnittelu
-rakennushankkeen tuotannonohjausjärjestelmän rakenne ja periaatteet
-aikataulutekniikat
-ATK-sovellukset ja -harjoitukset
Saarenpää
Rakennushanke
-kaavoitus, rak.lupa, tontti, maanrakennus
Rakenteiden periaatteet;
-pientalo, kerrostalo, toimisto ja liikerakennukset sekä hallit
-rakenteiden kehitys
-elementtirakentaminen
-rakenteiden rak.fys toimintaa
-piharakentaminen ja infrarakentaminen
Hylätty harjoitustyö ja tentti. Osallistumisprosentti alle 30 %.
Tarkennetaan tarvittaessa kurssin alussa molempien opettajien toimesta.
Markkanen
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita kuten eri kustannuslaskennan menetelmien peruskäytön ja hallitsee kustannuslaskennan menetelmien perusteet.
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita kuten aikataulutekniikoiden perusteet ja hallitsee aikataulusovelluksen perusteet.
Saarenpää
Opiskelija tunnistaa rakentamisen prosessin (kaavoitus, rak.lupa).
Opiskelija ymmärtää rakenteiden toiminnan (statiikka, rak.fys.) pääkohdat ja osaa piirtää rakennepiirustuksia luonnostellen.
Harjoitustyö on tehty alustavan luonnostasoisesti ja kotitehtävistä on tehty 50%.
Markkanen
Edellisen lisäksi opiskelija osaa soveltaa kustannuslaskennan menetelmiä alustavassa budjetoinissa ja osaa perustella ratkaisut. Opiskelija osaa myös luoda tavoitehinta-arvioita.
Opiskelija osaa soveltaa aikataulutekniikoita erilaisissa haastavissa aikataulutustilanteissa ja osaa perustella ratkaisut. Opiskelija osaa myös käyttää oikeaa aikataulutasoa ja tarkuutta tilanteen mukaan.
Saarenpää
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää rakentamisen prosessin.
Opiskelija ymmärtää rakenteiden toiminnan (statiikka, rak.fys.) detaljitasolla ja ymmärtää rakennetekniikan kehityksen.
Harjoitustyö on tehty luonnostasoisesti ja kotitehtävistä on tehty 67%.
Markkanen
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisumenetelmät.
Opiskelija osaa myös tehdä riittävän tarkat kustannuslaskelmat tavoitehinta-arvio tasolla sekä hallitsee sen toteutus prosessin.
Opiskelija osaa myös tehdä realistiset aikataulut sekä hallitsee rakennustuotannon ohjauksen prosessin yleisaikataulutasolla.
Saarenpää
Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää ja osin tuottaa rakentamisen prosessin asiakirjoja.
Opiskelija ymmärtää rakenteiden toiminnan detaljitasolla ja osaa soveltaa tietojaan.
Opiskelija hallitsee rakennetekniikan kehityksen ja ymmärtää sen vaikutukset mm. korjauskohteissa.
Harjoitustyö on tehty rakennepiirustuksena ja kotitehtävistä 80%.
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköisessä viestinnässä, puhelinviestinnässä, neuvontatilanteissa, palavereissa ja raportoinneissa.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.
Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistä aiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa ohjeistuksia melko hyvin.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa ohjeistuksia.
Katri Kallinen
Suomi
10.01.2022 - 22.04.2022
17.11.2021 - 24.01.2022
2 op
21I254
1 - 45
Katri Kallinen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköisessä viestinnässä, puhelinviestinnässä, neuvontatilanteissa, palavereissa ja raportoinneissa.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.
Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistä aiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa ohjeistuksia melko hyvin.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa ohjeistuksia.
Katri Kallinen
Joni Sallila: Protocall – Teknikbiten, Tammertekniikka 2016.
Ammattialakohtaiset tekstit ilmoitetaan kurssin aikana.
Promentor-nettisivut
Verkkotehtävät Moodlessa
Lähiopetus / Etäopetus Zoom 2 oppituntia viikossa, harjoitukset, Exam-tentti (kielioppitesti ja kirjallinen koe), suullinen koe (ryhmäkeskustelu), itsenäinen verkko-opiskelu, alkutesti
Kielioppitesti (väh.) 24/50 pistettä (hyväksytty/hylätty). Kirjallinen ja suullinen koe, arviointi molemmissa 0-5. Moodleen palautettavat kotitehtävät pitää olla palautettuna, jotta saa kurssista arvosanan Pakkiin.
Opetuksen läsnäolovaatimus: 80 %.
Suomi
10.01.2022 - 22.04.2022
17.11.2021 - 24.01.2022
2 op
21I254
1 - 45
Katri Kallinen
Esitiedot: lukion ruotsi tai vastaava kielitaito. B1-tason kielitaito.
Oppimistavoitteet: Opiskelijalla on sellainen koulutusohjelman mukainen ruotsin kielen kirjallinen ja suullinen taito, joka ammatin harjoittamisen ja ammatillisen kehityksen kannalta on tarpeellinen.
Opiskelija selviytyy oman ammattialansa kirjallisista ja suullisista tehtävistä pohjoismaissa sekä kaksikielisellä alueella Suomessa.
Opiskelija osaa kertoa työympäristöstään sekä oman alansa toiminnoista.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
Näyttökoe (Katri Kallinen)
Kielioppitesti Examissa 31.1. - 18.2.2022.
Kirjallinen koe Examissa 4.4. - 22.4.2022.
Suullinen koe (ryhmäkeskustelu) ke 13.4. ja pe 22.4.
2 + 2 op = 54 h + 54 h
Kommunikaatiotilanteet: puhelin, s-posti, lentokenttä, tehdasalue, tapaaminen, ihmisten esittely toisilleen, tekniikan alat, tienneuvominen, kysyminen, taulukoista kertominen, asennusmanuaalien terminologiaa, vian etsiminen, hotellissa asuminen, tuotekuvaus, neuvottelu, tehdaskierros, ravintola.
Ammattialakohtaiset lisätekstit. Peruskieliopin kertaus + kielioppitesti.
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman tekniikan alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköpostiviestit, reklamaatiot, puhelintilanteet ja raportoinnit.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia teknisiä ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.
Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman tekniikan alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistäaiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköpostiviestejä, reklamaatioita, puhelintilanteita ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa teknisiä ohjeistuksia melko hyvin.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman tekniikan alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja,
esim. sähköpostiviestejä, reklamaatioita, puhelintilanteita ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa teknisiä ohjeistuksia.
Opiskelija osaa mitoittaa ja suunnitella toimitilakiinteistön sähköverkon ja perusjärjestelmät, mutta ratkaisut ovat kaavamaisia ja osin puutteellisia.Tehtävät on palautettu ja työskentely on pääosin sovitun aikataulun mukaista.
Opiskelija osaa mitoittaa ja suunnitella tavanomaisen toimitilakiinteistön sähköverkon ja perusjärjestelmät. Hän on dokumentoinut työnsä sovitussa aikataulussa hyödyntäen suunnittelutyökaluja monipuolisesti. Opiskelija on työskennelyt yhteistoiminnallisesti ja vastuullisesti.
Opiskelija osaa selvittää sähköjärjestelmien osuuden energiatehokkuusvaatimusten toteuttamisessa ja selvittää paikallisten pienvoimaloiden käyttömahdolllisuutta ja suunnitella kiinteistön sähköverkon myös pientuotantoon soveltuvaksi. Opiskelija osaa ottaa kustannustehokkuutta huomioon.
Opiskelija osaa perustellen mitoittaa ja suunnitella toimitilakiinteistön sähköverkon osana talotekniikkakokonaisuutta yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa. Opiskelija on työskennelyt yhteistoimintaa edistäen ja vastuullisesti kehittäen.
Opiskelija osaa selvittää sähköjärjestelmien osuuden energiatehokkuusvaatimusten toteuttamisessa ja selvittää paikallisten pienvoimaloiden käyttömahdolllisuutta ja suunnitella kiinteistön sähköverkon myös pientuotantoon soveltuvaksi. Osaa ja ottaa huomioon ja selvittää kustannustehokkaasti sähköjärjestelmien hankinta- ja käyttökustannuksia.
Timo Lähteenmäki
SFS600 -käsikirjat ja muut erikseen osoitettavat materiaalit
Projektityö, Luennot, ohjaus
Yritysyhteistyöhön osallistuminen mm. Tate treffit ja sähköinen talotekniikka on bisnestä tapahtumat.Osallistuminen näihin ja niihin liittyviin tilaisuuksiin tunnilla välttämätöntä. Tapahtumista tarkemmin moodlessa.
Harjoitustehtävät tehtävät ovat pakollisia.
Kurssin arvosana muodostuu suhteella 50/20/15/15 Projektityö, Suunnittelupäiväkirja, seminaariesitys ja tietomalli.
Myöhässä olevat palautukset -0,5 nroa / vko
Palautuksia ei oteta vastaan 30.8.2022 jälkeen.
(= kurssiarvosana 0)
Arviointi käydään kurssin avaustunnilla ja löytyy moodlesta
Suomi
10.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I254
Timo Lähteenmäki, Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT. Haettava 3 viikon kuluessa kurssin alkamisesta
Korona tilanteen salliessa Yritysyhteistyötä mm. Tate treffit ja sähköinen talotekniikka on bisnestä tapahtumat. Mahdollisesti myös yrityskonsultointia. Osallistuminen näihin ja niihin liittyviin tilaisuuksiin tunnilla välttämätöntä. Tapahtumista tarkemmin kurssin moodlessa.
Projektilla omat osa palautukset. Kurssista ei ole erillistä tenttiä. Kurssin palautukset sovitaan kurssin alussa. Tarkempi aikataulu kurssin moodlessa.
Opiskelijan työmäärä n 135h.
Opettajan opetus/ohjaus n.45h, itsenäinen opiskelu ja etätyöskentely n.90h
OPS:n mukaan
OPS:n mukaan
OPS:n mukaan
OPS:n mukaan
Sakari Uusitalo
Oppitunneilla ja Tabulassa jaettava materiaali
LVI-, RT-, ST- ja KH-kortisto kaikessa laajuudessaan
Lähiopetus. Itsenäinen tiedonhaku, jäsentäminen ja julkaiseminen. Projektityöskentely joka sisältää kohdekäyntejä sekä raportointia toimeksiantajalle.
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
4 op
18I254
Sakari Uusitalo, Martti Honkiniemi
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opintojaksolla suoritetaan toimeksiantoja jotka liittyvät olemassaoleviin kiinteistöihin TAMK:n ulkopuolella.
Ei tenttejä
Lähiopetus noin 30h. Itsenäinen työskentely ja projektityöskentely noin 100h.
Syyskuu: Työskentelyn käynnistyminen. Tutustuminen toimeksiantoon. Huoltoon ja kunnossapitoon liittyvät tehtävät.
Syys-Lokakuu: Lähtötietojen hankkiminen. Harjoitustyössä tarvittavien pohjatietojen hankkiminen.
Loka-Marraskuu: Katselmoinnit & mittaukset toimeksiantajan kohteesssa.
Marras-Joulukuu: Raportointi. Raportin esittely ja luovutus toimeksiantajalle.
Opiskelija ei ole tehnyt harjoitustehtäviä aikataulun mukaisesti
Opiskelija osaa kuvata huolto- ja kunnossapitotoiminnan merkityksen pääpiirteissään osana talotekniikkaa ja tunnistaa huolto- ja kunnossapitotoimenpiteitä sekä tulkita niihin liittyviä dokumentteja.
Opiskelija osaa laatia tavanomaisen huolto-ohjelman ja suorittaa sähköjärjestelmien kuntoarvion. Opiskelija osaa luoda kuntoarvioraportin ohjeita noudattaen.
Opiskelija osaa soveltaa käsiteltyjä aiheita ja ottaa huomioon tilojen käyttötarkoituksen ja niille asetetut tavoitteet huolto- ja kunnossapito-ohjelman laatimisessa. Opiskelija osaa laatia kattavan kuntoarvioraportin ja soveltaa sitä kiinteistön ylläpidon apuvälineenä.
Martti Honkiniemi
Oppimateriaali sekä opintojakson suorittamiseen liittyvät ohjeet ja vaatimukset julkaistaan Moodlessa.
- Sähkölaboratorion säännöt ja ohjeet.
- Laboratoriotyöohjeet ja niihin liittyvä materiaali.
- Aikataulut
lähiopetus
laboratoriotyöskentely
työpajatyöskentely
raportti
työselostus
tentti/alkukoe/testi
itsenäinen verkko-opiskelu
yhteistoiminnallinen oppiminen
Arviointiperusteet:
Eri osuuksien painoarvot
- kokeet 50 % (henkilökohtainen näyttö)
- laboratoriotyöskentely 20 % (työryhmäkohtainen arviointi, jossa voi olla opiskelijakohtaisia painotuksia)
- selostukset 30 %
- vertaisarviointi (vaikuttaa arvosanaan enintään yhden numeron verran).
Jokainen em. osuus on suoritettava hyväksyttävästi. Vain kirjallisen kokeen voi uusia, muita osuuksia ei.
Lähiopetuksen läsnäolovaatimus on 100 %.
Laboratoriotöihin sekä niihin liittyviin tehtäviin ja raportteihin liittyvät ohjeet palautusaikatauluineen julkaistaan Moodlessa.
Kokeet:
- Laboratoriotöiden jälkeen pidetään laboratoriotöiden aihepiireihin liittyvä kirjallinen koe.
- Hyväksytty suoritus edellyttää 40 % pistemäärää kokeiden yhteenlasketusta maksimipistemäärästä.
Uusintatentit:
Uusintatentit, joiden laajuus on koko opintojakso, koskevat ainoastaan opintojakson kirjallisia kokeita.
Laboratoriotöitä ja niihin liittyviä kirjallisia raportteja ei voi uusia, vaan niiden hylkääminen johtaa siihen, että koko opintojakso on suoritettava uudelleen.
Arvosanan korotusoikeuden edellytyksenä on, että laboratoriotyöt ja sekä niistä tehdyt kirjalliset raportit ja on suoritettu hyväksyttävästi.
Suomi
30.08.2021 - 05.12.2021
24.05.2021 - 03.09.2021
5 op
18I254
Pauli Suikkanen, Heikki Tarkiainen, Martti Honkiniemi, Saul Wiinamäki, Pasi Arvela
- Opintojaksoon liittyvät lisätiedot julkaistaan Moodlessa.
- Toteutussuunnitelmaa saatetaan joutua muuttamaan tarpeen niin vaatiessa.
Ajankohta
- Opetus alkaa lukujärjestyksen mukaisesti.
- Toteutukselle voidaan ottaa enintään 24 opiskelijaa.
- Kolmen opiskelijan työryhmät muodostetaan kurssin alussa.
- Kurssin työryhmäkohtainen aikataulu julkaistaan Moodlessa.
Esitiedot
- Opiskelijan tulee osallistua opintojakson alussa pidettävään "Turvallisuuskoulutus ja opastus" -tilaisuuteen sekä suoritettava hyväksyttävästi aiheesta pidettävä turvallisuuskoe ennen laboratoriotöiden aloittamista (ei uusintamahdollisuutta).
Oppimistavoitteet
- Sähköteknisten mittausten suunnittelu ja suorittaminen järjestelmällisesti ja turvallisesti
- Mittaustulosten analysointi ja tulosten vaatimustenmukaisuuden todentaminen.
- Mittauspöytäkirjojen laadinta.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole.
Ei ole.
- Laboratoriotöiden jälkeen pidetään laboratoriotöiden aihepiireihin liittyvä kirjallinen koe, jonka ajankohta ilmoitetaan Moodlessa.
Uusintatenttien ajakohdat:
1. uusinta xx.2.2022
2. uusinta xx.4.2022
Ei ole.
- Lähiopetus laboratoriossa noin 42 h.
- Itsenäinen työskentely noin 93 h laboratoriotöihin liittyen.
Sisällön jaksotus (=lähituntien määrä, yht. noin 42 h)
- Kokeet ja kokeiden palautus 6 h
- Turvallisuuskoulutus ja opastus sekä koe 8 h
- Laboratoriotyöt 28 h
Osallistujat jaetaan pienryhmiin. Työskentelyaikataulu julkaistaan Moodlessa. Opintojakson aikana aikataulua ylläpidetään ja muutetaan tarvittaessa.
Opintojaksosuoritus hylätään mikäli tyydyttävän arvosanan kriteerit eivät täyty.
Opiskelija osaa rakentaa mittauskytkennät ja suorittaa mittaukset annettujen työohjeiden ja erillisen ohjeistuksen mukaisesti. Opiskelija ottaa vastuun omasta työskentelystään ja osaa toimia ryhmässä.
Hyväksytty opintojaksosuoritus edellyttää, että opiskelija on toiminut annettujen ohjeiden mukaisesti; on osallistunut laboratoriotyöskentelyyn läsnäolovaatimusten mukaisesti (100% läsnäolo); on laatinut ja palauttanut esitehtävät, lyhytraportit ja työselostukset hyväksytysti ajallaan; sekä suorittanut opintojakson tentin hyväksytysti.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa selostaa tekemiensä mittauksien kulun, käsitellä mittaustuloksia sekä perustella mittausten aikana ja mittaustuloksista tekemänsä havainnot.
Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa analysoida kriittisesti tekemiään mittauksia ja käsittelemiään mittaustuloksia sekä tehdä syvällisempiä päätelmiä havainnoistaan. Opiskelija on motivoitunut ja aktiviinen sekä ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Hannu Kauranen
Sähköinen jaettava materiaali sekä erikseen osoitetut kirjalliset ja sähköiset lähdeaineistot
Lähiopetus, opetuskeskustelut, ryhmätyöskentely, itsenäinen työskentely, laboratoriotyöskentely
Arviointi perustuu opintojakson tenttiin, palautettaviin selvityksiin ja mitoitusharjoituksiin sekä aktiivisuuteen laboratoriotyöskentelyssä.
Suomi
30.08.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
18I254
Klaus Virtanen
Opintojakson lähitunneilla ja Tabulan tiedotteissa
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
ei ole.
Kaksi välikoetta erikseen sovittavina ajankohtina.
1. periodilla (2h + 2h)/vko lähiopetusta luokkatilassa.
2. periodilla 2h/vko lähiopetusta luokkatilassa ja (4 x 3h)/opiskelija laboratoriotyöskentelyä
Itsenäisesti tehtävät harjoitustehtävät, selvitystehtävät ja mitoitusharjoitukset
- Sähkömagnetismi ja sähkömoottorien toimintaperiaate
- Oikosulkumoóttorin toimintaperiaate ja ominaisuudet
- Suoran ja säädetyn moottorikäytön rakenne
- Suoran ja säädetyn moottorikäytön mitoitus- ja valintaperusteet
- Tehoelektroniikan perusteet ja taajuusmuuttajan rakenne sekä EMC-vaikutukset
- Moottorilähdön suojaus sekä moottorikäyttöjen ohjaus
Oikosulkumoottorin perustoiminnan, käytettävyyden ja käytön osaaminen. Suoran ja säädetyn moottorikäytön suojauksen sekä perusmitoituksen osaaminen ohjeistettuna.
Oikosulkumoottorin perustoiminnan, käytettävyyden ja käytön osaaminen. Suoran ja säädetyn moottorikäytön suojauksen sekä perusmitoituksen osaaminen itsenäisesti työskennellen. Moottorikäyttöjen verkkovaikutusten osaaminen.
Oikosulkumoottorin perustoiminnan, käytettävyyden ja käytön syvällinen osaaminen. Suoran ja säädetyn moottorikäytön suojauksen sekä soveltavan mitoituksen osaaminen itsenäisesti työskennellen. Moottorikäyttöjen verkkovaikutusten ja osaaminen.
Opiskelija osaa käyttää sähköstatiikkaan ja magnetismiin liittyviä suureita ja yksiköitä, osaa analysoida ilmiöitä kvalitatiivisesti ja ratkaista yksinkertaisia ongelmia, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia.
Esimerkkitilanteiden lisäksi opiskelija osaa myös soveltaa sähköstatiikan ja magnetismin peruslakeja uusiin tilanteisiin ja osaa perustella tekemänsä ratkaisut.
Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys sähköstatiikan ja magnetismin peruslaeista, niiden välisistä yhteyksistä ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä sujuva taito analysoida ongelmia ja perustella tekemänsä ratkaisut.
Lauri Judin
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
3 op
21I254
1 - 45
Lauri Judin
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija käyttää sähkösuunnitteluohjelmiston perustoimintoja, mutta käytössä esiintyy puutteita ja aikataulujen noudattaminen on haasteellista.
Opiskelija on osallistunut harjoitustehtäviin, mutta työskentely on kaavamaista.
Opiskelija tunnistaa sähkötyöturvallisuuden perushaasteet mutta soveltaa sähkötyöturvallisuusvaatimuksia suppeasti.
Opiskelija osaa käyttää sähkösuunnitteluohjelmistoa sujuvasti ja pysyy pääsääntöisesti hyvin sovituissa aikataulussa. Käytössä saattaa esiintyä vähäisiä puutteita.
Opiskelija on osallistunut harjoitustehtäviin aktiivisesti ja edistänyt ryhmä toimintaa.
Opsikelija kuvailee sähkötyöturvallisuuden perushaasteet ja osaa soveltaa sähkötyöturvallisuusvaatimuksia tavanomaisissa tilanteissa.
Opiskelija käyttää sähkösuunnitteluohjelmistoa soveltavasti ja tarkoituksenmukaisesti ja työskentelee itseohjautuvasti aikataulussa.
Opiskelija toimii harjoitustehtävissä vastuullisesti ja ryhmän toimintaa kehittäen.
Opiskelija kuvailee laajasti sähkötyöturvallisuuden haasteita ja osaa soveltaa sähkötyöturvallisuusvaatimuksia.
Satu Uusikauppila
Moodle-materiaali
Etäopetus
Suomi
01.01.2022 - 13.04.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
21I254
Martti Honkiniemi, Satu Uusikauppila, Saul Wiinamäki
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Erikseen sovittavana ajankohtana.
5op. työmäärä 135h
Dokumentointiosio
Sähkötyöturvallisuusosio
Kytkentäharjoitukset labrassa
Opiskelija osaa rakentaa mittauskytkennät ja suorittaa mittaukset annettujen työohjeiden ja erillisen ohjeistuksen mukaisesti. Opiskelija ottaa vastuun omasta työskentelystään ja osaa toimia ryhmässä.
Hyväksytty opintojaksosuoritus edellyttää, että opiskelija on toiminut annettujen ohjeiden mukaisesti; on osallistunut laboratoriotyöskentelyyn läsnäolovaatimusten mukaisesti (100% läsnäolo); on laatinut ja palauttanut esitehtävät, lyhytraportit ja työselostukset hyväksytysti ajallaan; sekä suorittanut opintojakson arviontikeskustelun/tentin hyväksytysti.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa selostaa tekemiensä mittauksien kulun, käsitellä mittaustuloksia sekä perustella mittausten aikana ja mittaustuloksista tekemänsä havainnot.
Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa analysoida kriittisesti tekemiään mittauksia ja käsittelemiään mittaustuloksia sekä tehdä syvällisempiä päätelmiä havainnoistaan. Opiskelija on motivoitunut ja aktiviinen sekä ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Timo Lähteenmäki
Oppimateriaali sekä opintojakson suorittamiseen liittyvät ohjeet ja vaatimukset julkaistaan Moodlessa.
- Sähkölaboratorion säännöt ja ohjeet.
- Laboratoriotyöohjeet ja niihin liittyvä materiaali.
- Aikataulut
lähiopetus
laboratoriotyöskentely/työpajatyöskentely
raportti/työselostus
tentti
alkukoe/testi
itsenäinen verkko-opiskelu
harjoitukset
yhteistoiminnallinen oppiminen
Arviointi perustuu seuraaviin tekijöihin ja painotuksin:
- suullinen arviointikeskustelu (80 %)
- laboratoriomittausten aikainen työskentely (20 %)
- esitehtävät (työryhmä kohtainen palautusvelvollisuus, ei arviointia)
- mahdollisesti erikseen sovittavat kirjalliset työselostukset valikoiduista laboratoriotöistä
- vertaisarviointi ja itsearviointi
- mittauspöytäkirjat palautettava Moodleen (työryhmä kohtainen palautusvelvollisuus, ei arviointia)
Jokainen em. osuus on suoritettava hyväksyttävästi.
Lähiopetuksen läsnäolovaatimus on 100 %.
Laboratoriotöihin sekä niihin liittyviin tehtäviin ja raportteihin liittyvät ohjeet palautusaikatauluineen julkaistaan Moodlessa.
Uusintatentit:
Opintojaksolla järjestetään tarvittaessa kaksi uusintakoetilaisuutta, joissa on mahdollisuus korottaa em. perustein muodostunutta arvosanaa. Uusintatentin laajuus on koko opintojakso.
Laboratoriotöitä ja niihin liittyviä kirjallisia raportteja ja työselostuksia ei voi uusia, vaan niiden hylkääminen johtaa siihen, että koko opintojakso on suoritettava uudelleen.
Arvosanan korotusoikeuden edellytyksenä on, että laboratoriotyöt ja niistä tehdyt kirjalliset raportit ja työselostukset on suoritettu hyväksyttävästi.
Suomi
17.01.2022 - 06.05.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I254
Heikki Tarkiainen, Klaus Virtanen
Opintojaksoon liittyvät lisätiedot julkaistaan Moodlessa.
Toteutussuunnitelmaa saatetaan joutua muuttamaan tarpeen niin vaatiessa.
Opiskelijaa on suositellaan lisäämään Moodleen tunnistettava omakuva.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole valinnaisia suoritustapoja.
Opintojakson aikana pidetään laboratoriotöiden aihepiireihin liittyvä suullinen arviointikeskustelu. Uusintatenttien ajankohdat ilmoitetaan Moodlessa julkaistavassa uutisessa.
- Lähiopetus 60 h (viikoittain 4 tuntia 3. ja 4. periodi)
- Itsenäinen työskentely 75 h
Moodlessa olevan laboratoriotöiden aikataulun mukaisesti.
Opiskelija ei ole saavuttanut hyväksyttävän arvioinnin osaamistavoitteita.
Katso opintojakson tiedot.
Lisäksi arvosanan yksi (1) saaminen edellyttää, että opiskelija on toiminut annettujen ohjeiden mukaisesti; on osallistunut laboratoriotyöskentelyyn läsnäolovaatimusten mukaisesti (100% läsnäolo); on laatinut ja palauttanut esitehtävät, lyhytraportit ja työselostukset hyväksytysti ajallaan.
Lisäksi arvosanan kaksi (2) saaminen edellyttää, että opiskelija on aikaisemmin mainittujen lisäksi suorittanut opintojakson arviontikeskustelun/tentin hyväksytysti.
Katso opintojakson tiedot.
Katso opintojakson tiedot.
Opiskelija osaa käyttää vain kaavamaisesti opintojaksolla käsiteltyjä käsitteitä ja laskuperiaatteita.
Opiskelija kykenee ohjattuna soveltamaan opintojaksolla käsiteltyjä käsitteitä ja laskuperiaatteita.
Kykenee itsenäisesti soveltamaan opintojaksolla käsiteltyjä käsitteitä ja laskuperiaatteita.
Timo Lähteenmäki
Opintojakson oppimateriaali jaetaan Moodle-kurssilla.
Opiskelijan omat muistiinpanot luennoista.
Tenttiin opiskeltava kirjallinen muu materiaali ilmoitetaan luentojen yhteydessä.
Itseopiskelun oheis- ja lisämateriaalina voi käyttää oppikirjaa: Sähkövoimatekniikan perusteet, Lauri Hietalahti.
Lisäksi oheis- ja lisämateriaalina voi käyttää sähkölaitostekniikkaa, sähkökoneita ja jakeluverkkoja käsittelevää kirjallisuutta.
Lähiopetus
Demonstraatiot
Opetuskeskustelu
Itsenäinen verkko-opiskelu
Yhteistoiminnallinen oppiminen
Tentti
Opintojakson hyväksyminen määräytyy kokeen (tentin) perusteella. Hyväksymisraja on 40 % kokeen (tentin) maksimipistemäärästä.
Opintojakson kirjallinen tentti arvioidaan asteikolla 0-5.
Suomi
10.01.2022 - 29.04.2022
01.12.2021 - 10.01.2022
5 op
20I254
Heikki Tarkiainen
- Opetus alkaa viikolla 2/2022 lukujärjestyksen mukaisesti.
- Opintojaksolle ajoissa ilmoittauneet kirjautuvat Moodle-kurssille automaattisesti kurssin avautuessa opiskelijoille.
- Luennoilla ei ole läsnäolovaatimuksia.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei sisälly.
Ei sisälly.
- Opintojakson kirjallinen tentti 29.4.2022.
- Opintojakson 1. uusintatentti xx.9.2022.
- Opintojakson 2. uusintatentti xx.10.2022.
Vieraskielistä opetusmateriaalia voidaan käyttää opetuksessa.
- Lähiopetus noin 60 oppituntia.
- Tentti 3 oppituntia.
- Itsenäinen työskentely noin (5x27-63)= 72 tuntia.
- Opintojakson esittely ja aloitus 2h.
- Luennot noin 30 kertaa (yhteensä noin 55 h).
- Opintojakson tentti (3 h).
Opintojaksolla käytetään Moodle-oppimisalustaa. Opintojakson tarkempi jaksotus esitetään Moodle-kurssilla.
Opiskelija osaa heikosti opintojakson sisällöt. Opintojakson kokeen pistemäärä on alle 40 % kokonaispistemäärästä.
Katso opintojakson tiedot. Opintojakson kokeen pistemäärä on vähintään 40 %, josta ylöspäin arvosanat (1-5) muodostetaan lineaarisella asteikolla.
Katso opintojakson tiedot. Opintojakson kokeen pistemäärä on vähintään 40 %, josta ylöspäin arvosanat (1-5) muodostetaan lineaarisella asteikolla.
Katso opintojakson tiedot. Opintojakson kokeen pistemäärä on vähintään 40 %, josta ylöspäin arvosanat (1-5) muodostetaan lineaarisella asteikolla.
Eero Kulmala
Suomi
07.09.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
18I254
18I253
Eero Kulmala, Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija on toiminut sovitun projektiryhmän jäsenenä ja raportoinut oman toimintansa ja työskentelynsä. Ryhmän jäsenenä hän on osallistunut tavoitteiden asetteluun ja työn suunnitteluun, mutta hänen toimintansa ei ole ollut aloitteellista. Sovittujen aikataulujen noudattaminen ja tehtävien suorittaminen on välttävää.
Opiskelija on osallistunut aktiivisesti ja sovittujen tavoitteiden mukaisesti projektiryhmässä ja hän on hyvin raportoinut toimintansa. Hänen työpanoksensa on ollut hyvää, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Tehtävät on tehty sovitun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija on toiminut projektiryhmässä vastuullisesti ja koko ryhmän toimintaa edistäen. Hän on tehnyt sovitut tehtävänsä laadukkaasti ja tuonut niihin asiantuntevaa näkökulmaa sekä soveltanut hyvin oppimiansa aiheita projektityöhön.
Aki Kortetmäki
Opiskelijoille jaetaan kurssin alussa yhteiset projektityöohjeet, sekä valmiit mallipohjat projektin suunnitteluun ja raportointiin liittyen. Muuten oppimateriaalina on pääasiassa ryhmän projektityöaihetta syventävät alan tietolähteet, jotka ryhmän opiskelijat pyrkivät itsenäisesti löytämään.
Toteutuksella opiskelijat toteuttavat ryhmäkohtaisia projektitöitä ohjaavan opettajan ohjauksessa. Projektityöaiheet voivat olla esimerkiksi omia, Tamkin tutkimus- ja kehittämishankkeiden tai alan yritysten toimeksiantoja. Tarkemmat ohjeistukset soveltuvista projektityöaiheista ja projektityöskentelystä annetaan kurssin aloituksen yhteydessä. Kurssiin sisältyy myös kaikille yhteistä valmennusta projektityöskentelyyn liittyen.
Kurssi arvioidaan ryhmää ohjanneen opettajan toimesta. Ohjaava opettaja muodostaa arvosanan kokonaisuudesta, joka pohjautuu opiskelija työskentelyyn osana ryhmää, projektin suunnitteluun, projektin lopputuotokseen, projektiaikataulussa pysymiseen, loppuraportointiin sekä ryhmän sisäiseen vertaisarviointiin.
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I254
Timo Lähteenmäki, Aki Kortetmäki, Taina Matis, Satu Uusikauppila
Tutustu ennen kurssin alkua huolella ohjaavan opettajan lähettämiin materiaaleihin.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
5 op
0-5
Opiskelijoiden on mahdollista sisällyttää tälle projektiopintojaksolle aiemmin suorittamiaan vapaaehtoisia projektitöitä, joista raportoidaan jälkikäteen reflektoiden kurssin ohjeiden mukaan. Opiskelija voi suorittaa vaihtoehtoisesti myös muita vastaavanlaisia Tamkin projektiopintojaksoja, mutta näiden soveltuvuudesta tulee ohjaavan opettajan kanssa sopia etukäteen.
Projektityöaiheet voivat olla myös työelämästä tulleita toimeksiantoja.
Kurssilla ei ole tenttiä.
Ei ole.
Kurssin laajuus on 5 opintopistettä, joka vastaa noin 135 työtuntia. Tästä laajuudesta noin 1 opintopisteen sisältö on varattu yhteiseen projektiopetukseen sekä muuhun kurssiorientoitumiseen. Loppu työaika on käytettävissä ryhmän projektityöskentelyyn.
Kurssi aloitetaan yhteisellä projektityövalmennuksella ja ohjeistuksella. Tämän jälkeen ryhmä suunnittelee itse aikataulunsa kurssin kokonaiskeston asettamissa rajoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Opiskelija on toiminut sovitun projektiryhmän jäsenenä ja raportoinut oman toimintansa ja työskentelynsä. Ryhmän jäsenenä hän on osallistunut tavoitteiden asetteluun ja työn suunnitteluun, mutta hänen toimintansa ei ole ollut aloitteellista. Sovittujen aikataulujen noudattaminen ja tehtävien suorittaminen on välttävää.
Opiskelija on osallistunut aktiivisesti ja sovittujen tavoitteiden mukaisesti projektiryhmässä ja hän on hyvin raportoinut toimintansa. Hänen työpanoksensa on ollut hyvää, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Tehtävät on tehty sovitun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija on toiminut projektiryhmässä vastuullisesti ja koko ryhmän toimintaa edistäen. Hän on tehnyt sovitut tehtävänsä laadukkaasti ja tuonut niihin asiantuntevaa näkökulmaa sekä soveltanut hyvin oppimiansa aiheita projektityöhön.
Antti Mäkinen
Opiskelijoille jaetaan kurssin alussa yhteiset projektityöohjeet, sekä valmiit mallipohjat projektin suunnitteluun ja raportointiin liittyen. Muuten oppimateriaalina on pääasiassa ryhmän projektityöaihetta syventävät alan tietolähteet, jotka ryhmän opiskelijat pyrkivät itsenäisesti löytämään.
Toteutuksella opiskelijat toteuttavat ryhmäkohtaisia projektitöitä ohjaavan opettajan ohjauksessa. Projektityöaiheet voivat olla esimerkiksi omia, Tamkin tutkimus- ja kehittämishankkeiden tai alan yritysten toimeksiantoja. Tarkemmat ohjeistukset soveltuvista projektityöaiheista ja projektityöskentelystä annetaan kurssin aloituksen yhteydessä. Kurssiin sisältyy myös kaikille yhteistä valmennusta projektityöskentelyyn liittyen.
Kurssi arvioidaan ryhmää ohjanneen opettajan toimesta. Ohjaava opettaja muodostaa arvosanan kokonaisuudesta, joka pohjautuu opiskelija työskentelyyn osana ryhmää, projektin suunnitteluun, projektin lopputuotokseen, projektiaikataulussa pysymiseen, loppuraportointiin sekä ryhmän sisäiseen vertaisarviointiin.
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19I253
Eero Kulmala, Timo Lähteenmäki, Aki Kortetmäki, Satu Uusikauppila, Antti Mäkinen, Joel Tirkkonen, Jussi-Pekka Juvela
Tutustu ennen kurssin alkua huolella ohjaavan opettajan lähettämiin materiaaleihin.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
5 op
0-5
Opiskelijoiden on mahdollista sisällyttää tälle projektiopintojaksolle aiemmin suorittamiaan vapaaehtoisia projektitöitä, joista raportoidaan jälkikäteen reflektoiden kurssin ohjeiden mukaan. Opiskelija voi suorittaa vaihtoehtoisesti myös muita vastaavanlaisia Tamkin projektiopintojaksoja, mutta näiden soveltuvuudesta tulee ohjaavan opettajan kanssa sopia etukäteen.
Projektityöaiheet voivat olla myös työelämästä tulleita toimeksiantoja.
Kurssilla ei ole tenttiä.
Ei ole.
Kurssin laajuus on 5 opintopistettä, joka vastaa noin 135 työtuntia. Tästä laajuudesta noin 1 opintopisteen sisältö on varattu yhteiseen projektiopetukseen sekä muuhun kurssiorientoitumiseen. Loppu työaika on käytettävissä ryhmän projektityöskentelyyn.
Kurssi aloitetaan yhteisellä projektityövalmennuksella ja ohjeistuksella. Tämän jälkeen ryhmä suunnittelee itse aikataulunsa kurssin kokonaiskeston asettamissa rajoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Opiskelija on toiminut sovitun projektiryhmän jäsenenä ja raportoinut oman toimintansa ja työskentelynsä. Ryhmän jäsenenä hän on osallistunut tavoitteiden asetteluun ja työn suunnitteluun, mutta hänen toimintansa ei ole ollut aloitteellista. Sovittujen aikataulujen noudattaminen ja tehtävien suorittaminen on välttävää.
Opiskelija on osallistunut aktiivisesti ja sovittujen tavoitteiden mukaisesti projektiryhmässä ja hän on hyvin raportoinut toimintansa. Hänen työpanoksensa on ollut hyvää, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Tehtävät on tehty sovitun aikataulun mukaisesti.
Opiskelija on toiminut projektiryhmässä vastuullisesti ja koko ryhmän toimintaa edistäen. Hän on tehnyt sovitut tehtävänsä laadukkaasti ja tuonut niihin asiantuntevaa näkökulmaa sekä soveltanut hyvin oppimiansa aiheita projektityöhön.
Antti Mäkinen
Opiskelijoille jaetaan kurssin alussa yhteiset projektityöohjeet, sekä valmiit mallipohjat projektin suunnitteluun ja raportointiin liittyen. Muuten oppimateriaalina on pääasiassa ryhmän projektityöaihetta syventävät alan tietolähteet, jotka ryhmän opiskelijat pyrkivät itsenäisesti löytämään.
Toteutuksella opiskelijat toteuttavat ryhmäkohtaisia projektitöitä ohjaavan opettajan ohjauksessa. Projektityöaiheet voivat olla esimerkiksi omia, Tamkin tutkimus- ja kehittämishankkeiden tai alan yritysten toimeksiantoja. Tarkemmat ohjeistukset soveltuvista projektityöaiheista ja projektityöskentelystä annetaan kurssin aloituksen yhteydessä. Kurssiin sisältyy myös kaikille yhteistä valmennusta projektityöskentelyyn liittyen.
Kurssi arvioidaan ryhmää ohjanneen opettajan toimesta. Ohjaava opettaja muodostaa arvosanan kokonaisuudesta, joka pohjautuu opiskelija työskentelyyn osana ryhmää, projektin suunnitteluun, projektin lopputuotokseen, projektiaikataulussa pysymiseen, loppuraportointiin sekä ryhmän sisäiseen vertaisarviointiin.
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
19AI252
Sakari Uusitalo, Antti Mäkinen, Jussi-Pekka Juvela
Tutustu ennen kurssin alkua huolella ohjaavan opettajan lähettämiin materiaaleihin.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
5 op
0-5
Opiskelijoiden on mahdollista sisällyttää tälle projektiopintojaksolle aiemmin suorittamiaan vapaaehtoisia projektitöitä, joista raportoidaan jälkikäteen reflektoiden kurssin ohjeiden mukaan. Opiskelija voi suorittaa vaihtoehtoisesti myös muita vastaavanlaisia Tamkin projektiopintojaksoja, mutta näiden soveltuvuudesta tulee ohjaavan opettajan kanssa sopia etukäteen.
Projektityöaiheet voivat olla myös työelämästä tulleita toimeksiantoja.
Kurssilla ei ole tenttiä.
Ei ole.
Kurssin laajuus on 5 opintopistettä, joka vastaa noin 135 työtuntia. Tästä laajuudesta noin 1 opintopisteen sisältö on varattu yhteiseen projektiopetukseen sekä muuhun kurssiorientoitumiseen. Loppu työaika on käytettävissä ryhmän projektityöskentelyyn.
Kurssi aloitetaan yhteisellä projektityövalmennuksella ja ohjeistuksella. Tämän jälkeen ryhmä suunnittelee itse aikataulunsa kurssin kokonaiskeston asettamissa rajoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Arviointikriteerit esitelty opintojakson tiedoissa.
Opiskelija on tehnyt ja palauttanut sovitun aikataulun mukaisesti opintojakson oppimistehtävät, mutta ne on toteutettu suppeasti tai osin puutteellisesti.
Opiskelija osaa nimetä rakentamisen keskeiset osapuolet ja rakentamisen vaiheet.
Opiskelija osaa tehdä aikataulusuunnittelua ja tehdä pienimuotosta tarjousten hinnoittelua.
Opiskelija kuvailee tuoteturvallisuudenperusteita mutta niiden soveltaminen on suppeaa.
Opiskelija on tehnyt ja palauttanut sovitun aikataulun mukaisesti oppimistehtävät ja ne on tehty tavoitteiden mukaisesti.
Opiskelija osaa kuvailla rakennushankkeen eri osapuolten roolia ja vertailla rakennushankkeen eri toteutusmuotoja.
Opiskelija osaa vertailla eri taloteknisten tuotteiden hankintaan ja tuoteturvallisuuteen liittyviä näkökulmia. Hän osaa selvittää ja vertailla alansa tuotteiden hankintahintoja ja hinnoitella tuotteita ja taloteknisiä ratkaisuja ottaen huomioon yritystoiminnan lähtökohdat.
Opiskelija on tehnyt ja palauttanut sovitun aikataulun mukaisesti oppimistehtävät ja ne on tehty tavoitteiden syvällisemmin.
Opiskelija osaa kuvailla rakennushankkeen eri toteutusmuotojen vaikutuksia talotekniikka-alan toimijoiden rooliin rakennushankkeessa.
Opiskelija osaa vertailla eri taloteknisten ratkaisujen hankintaan ja tuoteturvallisuuteen liittyviä näkökulmia laajasti. Hän osaa tehdä eri ratkaisujen kokonaiskustannusvertailuja.
Opiskelija osaa hyödyntää projektihallintatyökaluja oman toimintansa suunnitteluun ja seurantaan.
Joel Tirkkonen
Opintojaksolla pilotoidaan uutta aiheeseen kehitettyä verkko-opiskeluaineistoa ja siihen liitettyjä oheisaineistojen käyttöä. Opinnot edellyttävät, että opiskelijalla on käytettävissään RT- ja ST-kortistot (oppilaitosten kirjastoissa verkkoversioina).
Opintojakson toteutus on kokonaan verkkoalustalla (TUNI Moodle). Opinnot koostuu verkko-opiskeluaineistosta ja niihin liittyvistä tehtävistä. Opintojaksolla on 1 - 2 suoraa opetuskertaa verkossa (opintojakso aloitus + teematyöpaja), joihin tulisi osallistua.
Opintojakson arvosana muodostuu loppukokeesta ( 70 %) sekä palautettavista tehtävistä ( 30%)
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
19I254
Joel Tirkkonen, Pirkko Harsia
Opintojaksototeutuksessa ei perehdytä yksittäiseen projektinhallintaohjelmistoon vaan tutustutaan eri työkaluohjelmistoihin, joita talotekniikkaurakoinnissa on käytössä.
Opintojakso soveltuu hyvin erityisesti niille sähkö- ja LVI-alan opiskelijoille, jotka ovat suuntautumassa rakennusten taloteknisten järjestelmien suunnitteluun tai urakointiin. Opintojakso edellyttää sähkö- tai LVI-tekniikan perusteiden osaamista (mm. piirrosmerkit, asennustavat).
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ei ole
Opintojakson yhtenä osana tehdään urakointiin liittyvä haastettelutehtävä.
Opintojakson koe verkkotenttinä joulukuussa 2021 (sovitaan tarkemmin osallistujien kanssa); uusintatentit 2/2022 ja 4/2022
Itseopiskelu ja tehtävät 70 h
Haastattelutehtävä 5 h
Loppukoe ja palaute 6 h
Opintojakso on jaettu yhdeksään teemaan, jotka avataan opiskeltaviksi osissa n. 1 teema/viikko. Jokaisen teeman aluksi on lyhyt esitys teeman tavoitteista ja sisällöstä.
Opiskelijan yhtenä oppimistehtävänä on aikataulusuunnittelutehtävä ja sen seuranta.
Hyväksytty: Opiskelija on osallistunut opintojakson perehdytysosaan sekä tehnyt aikatauluja noudattaen opintojakson tehtävät, työpajatyöskentelyn ja niiden raportoinnit.
Hylätty: Opiskelija ei ole tehnyt oppimistehtäviä tai osallistunut perehdytyksiin sovitun aikataulun mukaisesti.
Martti Honkiniemi
Harjoitustyöohjeet työkohtaisesti Tredussa.
- luennot
- Työhön opastus
- Harjoitustyöt
Kerrottu opintojakso tiedoissa.
Suomi
01.08.2021 - 31.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
3 op
21I253
21I254
Jouni Siltanen, Jukka Arvonen, Martti Honkiniemi, Jonne Mantila
Opintojaksolla on käytössä moodle-alustaa.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
EI ole
Ei ole
Tredussa työpäivä klo 8.00 - 15.00.
Aikataulu kurssin moodlessa.
Opiskelija osaa luetella pientalon yleisimmät talotekniset järjestelmät. Osaa ohjatusti laatia perusjärjestelmille alustavat mitoituslaskelmat.
Opiskelija osaa lukea pientalon taloteknisiä dokumentteja. Opiskelija osaa kertoa viihtyvyyteen vaikuttavista olosuhdetekijöistä ja kertoa miten niihin voidaan vaikuttaa taloteknisillä järjestelmillä.
Opiskelija osaa nimetä ja etsiä alan laite- ja järjestelmätoimittajia.
Opiskelija tunnistaa alan määräyksiä ja ohjeita.
Opiskelija osaa kuvailla asuinrakennuksen taloteknisten järjestelmien toimintaperiaatteet.
Opiskelija osaa valita erilaisten kriteerien ja tarpeiden perusteella ratkaisuja sekä suunnitella ja mitoittaa tavanomaisen asuinrakennuksen talotekniikkajärjestelmät. Hän osaa käyttää alan ohjeita ja määräyksiä. Opiskelija osaa määritellä aihealueen kestävän kehityksen elementit.
Opiskelija osaa luoda taloteknisistä järjestelmistä energiatehokkaan ja toimivan kokonaisuuden. Opiskelija osaa arvioida ratkaisuja kokonaisuudessaan kestävän kehityksen näkökulmasta. Opiskelija osaa kertoa talotekniikan ratkaisuista yhteensopivana kokonaisuutena. Hän osaa soveltaa alan ohjeita ja määräyksiä.
Antti Mäkinen
SFS 6001 ja 6002 standardisarjat, luentomateriaalit ja ST-kortisto. Opiskelijan tulee hankkia SFS käsikirjat 600-1 ja 600-2. Suositeltava, mutta ei pakollinen on myös D1-2017 Käsikirja rakennusten sähköasennuksista.
Aihealueita käsitellään sekä luentojen ja harjoitustehtävien kautta.
Arviointi perustuu kahteen tenttiin, joiden aihealueet ovat LVI-tekniikka ja sähköinen talotekniikka. Opintojakson arvosana määräytyy tenttien yhteistuloksen perusteella. Molemmat tentit on läpäistävä hyväksytysti.
Suomi
01.09.2021 - 19.12.2021
10.06.2021 - 09.09.2021
5 op
20I254
20I253
10 - 40
Eero Kulmala, Timo Lähteenmäki, Satu Uusikauppila, Antti Mäkinen
Viestintä tapahtuu pääosin opintojakson Moodlesivulla olevan uutispalstan kautta.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT menettely on mahdollista vain koko opintokokonaisuuden osalta. AHOT hakemus tulee olla tehtynä vähintään kolme viikkoa opintojakson alkamisesta.
Tentin ajankohta sovitaan opintojakson edetessä.
Opiskelijan arvioitu työmäärä opintokokonaisuudelle on 270 tuntia. Tästä talotekniikka asuinrakennuksessa on 135h.
- Projektipäiviä (8h) on n. 14-15 kpl (112h-120h). Opettaja on tavoitettavissa / etänä osan projektipäivästä, minkä lisäksi opiskelijan edellytetään työskentelevän myös itsenäisesti.
- Projektipäivien ulkopuoliselle työskentelelly opiskelijoiden edellytetään varaavan n. 185h-177h
Opintojakson Työskentely tapahtuu osana Talotekniikan suunnitteluprojekti -opintokokonaisuuden teoriatunteja. Teoriatuntien lisäksi opiskelijalta edellytetään huomattavaa omatoimisuutta ja aktiivista työskentelyä myös muulloin kuin projektipäivien aikana.
Mirja Kolehmainen
.
.
Perusoppimateriaalina
*******************************************************************
PROTOCALL TOOLKIT, Tillander-Sallila, Tammertekniikka
*******************************************************************
.
Tampereen ammattikorkeakoulu on hankkinut käyttöönsä
Promentor Web –kielikursseja.
Mm. Protocall Toolkit löytyy osoitteesta:
.
http://www.promentor.net/pmweb/login.html
.
Kirjautuessasi em. osoitteessa, jätä kohdat käyttäjätunnus- ja salasana tyhjiksi.
Valitse:
Promentor Web -kirjautuminen korkeakouluille, vetovalikosta Tampereen korkeakoulut/Tampere Universities
.
Huom!
.
Painetussa Toolkit-kirjassa olevat tehtävät poikkeavat Promentorin www-sivuilla olevista tehtävistä. Huomioi, että tunneilla ja kotitehtäviä varten tarvitset kirjan paperiversiossa olevia tehtäviä, jotka tarvittavilta osin ovat Moodlessa.
Oppikirjasta käsitellään vain opintojaksolle soveltuvia osioita. Huomioi, että eri vuosien painoksissa on eri sivunumeroita, samoin muutamia eri tehtäviä. Tekstit ovat Toolkitin online-versioissa ja opintojaksolla tarvittavat tehtävät Moodlessa, joten painettua kirjaa et välttämättä tarvitse.
.
TOOLKIT
.
Unit 8 Meeting the Supplier
Dialogi + harj.
Agreeing and Disagreeing + harj.
.
Unit 9 All's Well That Ends Well
Dialogi + harj.
A Factory Tour
.
Unit 10 Wining and Dining
Dialogi + harj.
Eating Out
Cooking Terms
.
Extra Reading: Development of Industrial Robots
.
Huom!
.
Kertaa/lue itsenäisesti (opintojakson alussa ja kokeeseen)
Working English for Engineers -opintojaksosta esim.:
.
TOOLKIT (painettu kirja)
Unit 6
When Something is Wrong
Reporting Faults + harj.
.
Unit 7 Looking for the Problem
Dialogi + harj.
Product Description: Technical Info + harj.
Product Description: Marketing Info + harj.
.
Edellisten lisäksi oppimateriaalia ovat oppitunneilla esillä olleet muut asiat ja lisämateriaali sekä Moodlessa julkaistavat tekstit, tehtävät, sanat ja opiskelijoiden keräämä materiaali (esim. artikkeliprojektit) yms.
.
Huomioi, että Moodlessa annettujen tehtävien palautus- tai esitysajankohdat näkyvät ko. Moodle-osiosta tehtävän otsikkoriviltä (DL = deadline).
.
Kaikki kurssimateriaali tulee opiskeltavaksi tenttiin, suuri osa itsenäisesti.
.
Itsenäistä englannin ja muiden kielten opiskelua varten on tarjolla Promentorin kieliohjelmia, jotka löytyvät samasta osoitteesta kuin Toolkitin online-versio:
.
http://www.promentor.net/pmweb/login.html
.
Kirjautuessasi em. osoitteessa, jätä kohdat käyttäjätunnus- ja salasana tyhjiksi.
Valitse:
Promentor Web -kirjautuminen korkeakouluille, vetovalikosta Tampereen korkeakoulut/Tampere Universities
.
Promentorin kieliohjelmista Active Intermediate/Expert sisältävät kielioppia ja kieliopin harjoituksia. Opintojen lopputyön englanninkielisen abstraktin kirjoittamista varten kertaa esim. passiivi ja verbien aikamuodot sekä artikkelien (a, an, the) käyttö.
.
Lähi- ja/tai etäopetus, esitelmä(t), opetuskeskustelu, yksilö-, pari- ja ryhmäharjoitukset, vertaisoppiminen, kirjallinen koe, itsenäinen ja ohjattu verkko-opiskelu
.
Arvosanat ja pisterajat
.
5 37-40 pist.
4 33-36
3 26-32
2 20-25
1 12-19
0 alle 12
.
Maksimipistemäärä 40 pist. muodostuu seur.:
.
* Kirjallinen tentti, max 30 pistettä
* Ennen kirjallista koetta suoritetut, Moodlessa nimetyt harjoitukset: aktiviteettipisteet max 10 pist. (minimi 6 pist.)
* Opintojaksopalaute TAMKin järjestelmän kautta
.
Opintojaksolla on läsnäolovelvollisuus. Jos poissaoloja kertyy pidetyistä tunneista yli 4 oppituntia (= 2 x kaksoistunti) ennen kirjallista koetta, kurssin arvosana voi laskea. Poissaolojen vuoksi on myös mahdollista, ettei opiskelija voi osallistua kokeeseen eikä saada kurssiarvosanaa. Poissaoloja ei voi korvata ylimääräisillä tehtävillä tms.
.
Poissaolevan opiskelijan velvollisuus:
.
Mikäli olet poissa tunnilta, selvitä toteutuksen muilta opiskelijoilta se, mitä tunneilla tehtiin ja mitä tuli tehtäväksi.
.
Poissaoloja tai niiden syytä ei tarvitse erikseen ilmoittaa paitsi, jos olet poissa kokeesta. Kokeesta poissaolijalla tulee olla pätevä syy, lähinnä sairaus ja siitä todistus. Kokeesta poissa oltuasi ota pikimmiten yhteyttä opettajaan sähköpostitse.
.
Pakollisia osasuorituksia ovat aktiivinen oppitunneille osallistuminen, kirjallinen koe, artikkeliprojekti ja artikkelin sisällön esittäminen pienryhmän kanssa PowerPointia puheen tukena käyttäen. Tuntien aikana, eräistä ennen kirjallista koetta suoritetuista harjoituksista saatavia aktiviteettipisteitä tulee olla vähintään 6 pistettä (max 10). Näistä yhden aktiviteetin tulee olla oman pienryhmän opintoalakohtaisen artikkeliprojektityön artikkelin sisällön suulliseen esittämiseen osallistuminen oppitunneilla. Ohjeet ovat Moodlessa.
.
Huomio, että aktiviteettipisteiden määrä (max 10 pistettä) vaikuttaa omalta osaltaan myös arvosanaan. Kaikki aktiviteettipisteet (ts. eräiden harjoitusten suorittamisesta opiskelijan saamat pisteet) kirjataan yhdessä kokeen pistemäärän kanssa opiskelijan kokonaispistemäärään, jonka mukaan arvosana annetaan. Aktiviteettipistemäärää ei voi korottaa tuntien päätyttyä kirjallisen kokeen jälkeen. Ks. edeltä kokonaispistemäärän muodostumisesta ja arvosanojen pisterajoista.
.
Huom! Mikäli koronatilanne estää TAMKin kampuksella järjestettävän kirjallisen kokeen pitämisen, kirjallisen kokeen sijaan pidetään arvosteltava suullinen keskustelukoe pienryhmissä Zoomissa. Aktiviteettipisteitä tulee olla suoritettuna em. mukaisesti myös tässä tilanteessa. Huom! Koemuoto (kirjallinen-suullinen) ei ole opiskelijan itsensä valittavissa.
.
Vuorovaikutustaidot ja aktiivisuus tunneilla voivat vaikuttaa positiivisesti opintojakson arvosanaan.
.
Suomi
10.01.2022 - 30.04.2022
01.12.2021 - 14.01.2022
3 op
18I254
1 - 35
Mirja Kolehmainen
.
Oppitunnit ovat kaksoistunteja ja ne alkavat lukujärjestyksen mukaan varttia yli lukujärjestyksessä olevan ensimmäisen kellonajan, ellei toisin sovita tai ilmoiteta. Mahdolliset poikkeukset pyrin merkitsemään lukujärjestykseen ja ilmoittamaan Moodle-uutisten kautta (ks. linkki Moodlen alussa).
.
Seuraavien kertojen tehtävät ilmoitetaan tuntien lopussa. Huomioithan että Moodle-uutisten kautta ne tulevat vasta loppuviikosta pe/la. Jos olet poissa, niin sinulla on velvollisuus ottaa selvää ryhmän muilta opiskelijoilta tehtävistä yms. tuntien jälkeen. Jos olet sairas tai esim. koronalle altistunut, älä tule TAMKiin, vaan kysy saman ryhmän muilta opiskelijoilta tehtävistä tuntien jälkeen.
.
Verkossa pidettävät tunnit ovat ns. live-tunteja. Luokkatunteja ei lähetetä verkon kautta eikä niitä voi myöskään nauhoittaa.
.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
.
Vastaavat opinnot toisessa amk:ssa tai teknillisessä yliopistossa.
.
Suuren kurssi- ja opiskelijoiden kokonaismäärän vuoksi opintojaksolle hyväksytään vain kohderyhmän opiskelijat sekä sellaisia aiempien vastaavien vuosikurssien opiskelijoita, joilta opintojakso on jäänyt suorittamatta. Ks. myös Fast Track to Professional English Online Course -mahdollisuudesta.
.
Opiskelijalla voi olla mahdollisuus suorittaa opintojakso myös vaihtoehtoisella opintojaksolla Fast Track to Professional English Online Course, jolle on erillinen haku 10.1.2022 mennessä.
Katso tarkemmin Fast Track -tiedotteesta, joka on julkaistu Intrassa ja jonka kopioin myös tähän alapuolelle.
.
Huomioithan, että Fast Track -kurssia ei ole tarkoitettu opintojen osittaiseen hyväksilukuun. Kurssi on vaihtoehto Technical English for Professionals -kurssille tekniikan alalla. Kurssille haetaan erikseen eli opiskelija ei voi suoraan ilmoittautua toteutukselle. Lisätietoja Fast Track -opintojaksosta antaa tarvitaessa vain lehtori Minna Metsäportti (minna.metsaportti@tuni.fi).
---
Fast Track to Professional English Online Course -info (julkaistu 14.12.2021)
Fast track to Professional English Online Course
N-00CY46-3012
Teacher:
Minna Metsäportti
minna.metsaportti@tuni.fi
tel. 050 311 9662
For whom?
For engineering / health care students capable and willing to study English of their special field mostly independently, but also collaboratively with students from different professional fields.
Prerequisites:
Upper secondary school courses (A-level) or an equivalent level (health care students)
Working English for Engineers or equivalent skills (engineering students)
Enrolment:
1. Write an email application containing the details mentioned below by 10th Jan to minna.metsaportti@tuni.fi
2. Additionally, send in a one-minute-long informal video clip of yourself presenting something you are enthusiastic about. Deliver the video clip via OneDrive or WhatsApp: Minna Metsäportti 050 311 9662
To help me find your submission in the flood of other postings, please do not forget to write “Fast Track” in the e-mail subject line and the WhatsApp text field.
Your e-mail application should contain the following:
How do you intend to use English in your process of becoming a professional in your special field. Give concrete examples of the role of English in your current studies. Describe your development in English skills. What are your aims i.e. what do you intend to achieve during this process and beyond. (300 words)
Duration: 10th Jan – 20th Feb
See further information here N-00CY46-3012 Fast Track to Professional English, but do NOT enroll!
Enrollment: Send in the written application described above!
-
.
Kirjallinen tentti: ___.4.2022 (vko 15) TAMKin pääkampuksella koronatilanteesta riippuen.
.
Tarvittaessa koronatilanteesta johtuva kirjallisen kokeen estyminen korvataan pienryhmässä Zoomissa suoritettavalla suullisella kokeella. Tämä koskee poikkeusoloja eikä ole opiskelijan valittavissa.
.
Moodle-avain tiedotetaan kurssille hyväksytyille ja osallistuville opiskelijoille opintojakson alussa. Huom! Moodleen ei ole automaattista kirjautumista opintojaksolle ilmoittautumisen yhteydessä. Opiskelijan tulee kirjautua tämän opintojakson Moodle-kurssille erillisellä Moodle-avaimella ensimmäisten tuntien yhteydessä tai pian niiden jälkeen.
.
1. kirjallinen uusinta: hylätty arvosana tai hyväksytyn arvosanan korotus 24.5.2022 klo 16.15 alk. TAMKin pääkampuksella.
.
Uusintaan/korotukseen ilmoittautuminen opintojakson lopussa Moodle-uutisten kautta lähetettävän viestin mukaisesti.
.
2. kirjallinen uusinta: vain hylätty arvosana ____.8.2022. Tenttiaika ilmoitetaan myöhemmin Moodle-uutisten kautta, mikäli vielä 1. uusintatentin perusteella tulee hylättyjä arvosanoja.
.
Huom! Korotustentin voi suorittaa vain 1. kirjallisessa uusinnassa.
.
Seuraa Intra-tiedotteita ja kysy TAMKissa järjestettävistä kv-infotilaisuuksista tarkemmin TAMKin kv-palveluista.
.
Oppitunnit: pääsääntöisesti kaksoistunti/vko kirjalliseen kokeeseen saakka.
.
Itsenäinen työskentely: väh. 2 h/vko (Europass CV, kirjalliset tehtävät, suullisten harjoitusesitysten valmistelu, kokeeseen valmistautuminen yms.), yht. 3 x 27 h (3 op).
Jaksotus ja ajankäyttö vaihtelevat ryhmän koon ja taitotason mukaan.
.
Oppitunnit pidetään kaksoistunteina ja ne alkavat lukujärjestyksen mukaan varttia yli lukujärjestyksessä olevan ensimmäisen kellonajan, ellei toisin sovita tai ilmoiteta.
.
.
Opiskelijan kokonaispistemäärä on alle tyydyttävän arvosanan minimipistemäärän tai häneltä puuttuu vaadittava osasuoritus.
.
Opiskelijan opintojaksolta saama kokonaispistemäärä on toteutussuunnitelman arviointiasteikon pistemäärien mukainen. Tämän lisäksi opiskelijaan pätevät ao. kuvaukset:
.
Opiskelija
- Tuntee jonkin verran oman tekniikan alan käsitteistöä
- Selviytyy työhaastattelutilanteesta, jos saa tukea haastattelijalta
- Osaa kirjoittaa muistioita, raportteja, tiivistelmiä sekä muita ammattiin liittyviä tekstejä, kuten käyttöohjeita ja manuaaleja, kun saa valmistella niitä riittävän kauan ja apua käyttäen
- Ymmärtää ammattialaansa liittyviä ja opintojakson tekstejä, jos voi käyttää apuvälineitä, esim. sanakirjoja
.
Kaikkien alojen yhteiset arviointikriteerit:
Opiskelija
- Selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista
- Ymmärtää pääasiat normaalitempoisesta puheesta tutussa asiayhteydessä, kun viesti toistetaan tarvittaessa
- Ääntää useimmiten ymmärrettävästi
- Kirjoittaa jotakuinkin ymmärrettävästi
- Käyttää yksinkertaisia kieliopin perusrakenteita
- Käyttää alan perussanastoa niin, että olennainen viesti välittyy
- Löytää etsimänsä tiedon teksteistä, jotka käsittelevät tuttuja aiheita
- Kokonaispistemäärä on taulukon mukainen
.
Opiskelijan opintojaksolta saama kokonaispistemäärä on toteutussuunnitelman arviointiasteikon pistemäärien mukainen. Tämän lisäksi opiskelijaan pätevät ao. kuvaukset:
.
Opiskelija
- Hallitsee oman tekniikan alan käsitteistöä
- Osaa viestiä työhaastattelutilanteessa melko sujuvasti
- Osaa kirjoittaa muistioita, raportteja, tiivistelmiä sekä muita ammattiin liittyviä tekstejä, kuten käyttöohjeita ja manuaaleja
- Ymmärtää vaativia ammattialan tekstejä
.
Kaikkien alojen yhteiset arviointikriteerit:
Opiskelija
- Keskustelee melko sujuvasti
- Ymmärtää suhteellisen vaivattomasti myös eri korostuksella puhuvia ihmisiä
- Ääntää melko luontevasti ja selkeästi, kun aihe on tuttu
- Kirjoittaa melko sujuvasti ja selkeästi
- Käyttää kielioppirakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä, jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin
- Ymmärtää ja käyttää melko täsmällisesti sanastoa
- Ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat
- Kokonaispistemäärä on taulukon mukainen
.
Opiskelijan opintojaksolta saama kokonaispistemäärä on toteutussuunnitelman arviointiasteikon pistemäärien mukainen. Opiskelijaan pätevät ao. kuvaukset:
.
Opiskelija
- Hallitsee monipuolisesti ja virheettömästi oman tekniikan alan käsitteistöä
- Osaa viestiä työhaastattelutilanteessa luonnollisesti ja vakuuttavasti
- Osaa kirjoittaa selkeitä ja hyvin jäsenneltyjä, kielellisesti virheettömiä muistioita, raportteja, tiivistelmiä sekä muita ammattiin liittyviä tekstejä, kuten käyttöohjeita ja manuaaleja
- Ymmärtää vaativia ammattialan tekstejä kiitettävästi
.
Kaikkien alojen yhteiset arviointikriteerit:
Opiskelija
- Keskustelee sujuvasti
- Ymmärtää vaivattomasti myös eri korostuksella puhuvia ihmisiä
- Ääntää luontevasti ja selkeästi
- Kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti
- Käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne lähes virheettömästi
- Ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti sanastoa
- Ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativistakin teksteistä
- Kokonaispistemäärä on taulukon mukainen
Opiskelija osaa käyttää tietokantoja ja osaa luoda osittain puutteellisen tietomallin suunnitelmistaan
Opiskelija osaa käyttää tietokantoja ja osaa luoda pääosin hyödynnettävissä olevan tietomallin ja yhdistää sen muiden suunnittelijoiden tietomalleihin, ymmärtää tietomallien rakenteen ja toiminnan yleisellä tasolla ja yhdistää sen oleellisin osin muiden suunnittelijoiden tietomalleihin.
Opiskelija osaa käyttää luovasti tietokantoja ja tietomalleja, ymmärtää tietomallien rakenteen ja toiminnan ja niiden hyödyntämismahdollisuudet, osaa yhdistellä tietomalleja ja korjata tietomalleissa esiintyviä virheitä ja puutteita. Opiskelija osaa yhdistellä tietomalleja, korjata tietomalleissa esiintyviä virheitä ja puutteita ja luoda kohteeseen soveltuvan yhdistelmätietomallin.
Aki Kortetmäki
Moodleen tuleva oppimateriaali
my.cads.fi - opetusaineisto
Kurssilla jaettava harjoituskohde
Kurssin opetus on tiiviissä yhteistyössä kurssin "Kiinteistön sähköinen talotekniikka 5T00EF27-3003" kanssa ja harjoituskohteena toimii sama kerrostalon tietomalli.
Arviointimenetelminä vertaisarviointi, tietomallin toimivuus ja projektiaikataulussa pysyminen. Arviointikriteerit löytyy opintojakson tiedoista.
Suomi
01.01.2022 - 31.07.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
20I254
Aki Kortetmäki, Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Kurssin suorittamisesta AHOT-menettelyllä sovittava erikseen opettajan kanssa.
Kurssin arviointi perustuu tuotetun tietomallin toimivuuteen, vertaisarviointiin ja projektin aikataulun mukaiseen etenemiseen.
Ei ole.
Kurssin laajuus on 5 op. Lähiopetukseen käytettävä aika jakaantuu tiistaisin kurssin "Kiinteistön sähköinen talotekniikka 5T00EF27-3003"- kanssa. Loppu aika käytettävissä itsenäiseen projektityöskentelyyn.
Lähiopetus viikottain 3. ja 4. periodin ajan.
Opiskelija osaa kuvata suunnittelun keskeisiä perusteita ja kykenee tulkitsemaan suunnitteluasiakirjoja. Harjoitustyöt on palautettu hyväksytysti sovitussa aikataulussa. Tehtäväksi annossa mainitut tekijät ja kriteerit on otettu huomioon, mutta perustelut ovat suppeat.
Opiskelija osaa soveltaa suunnittelun keskeisiä perusteita ja laatia suunnitteludokumentteja. Harjoitustyöt on tehty sovitussa laajuudessa aikatalujen mukaisesti. Ratkaisut on perustellusti tehty ja dokumentit noudattavat yleisiä ohjeita.
Opiskelija osaa soveltaa laajasti suunnittelun perusteita ja laatia laadukkaita suunnitteludokumentteja. Harjoitustyöt sisältävät sovitun laajuuden lisäksi itsenäistä pohdiskelua tai laajempaa vertailua. Ratkaisut on perusteltu lisäarvoa tuoden.
Satu Uusikauppila
Oppimateriaali sekä opintojakson suorittamiseen liittyvät ohjeet ja vaatimukset julkaistaan Moodlessa
luento-opetus
harjoitukset
harjoitustyöt
Suomi
01.09.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
4 op
19I254
Pauli Suikkanen, Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT-mahdollisuus, sovittava opettajan kanssa viimeistään 2viikon kuluessa kurssin alkamisesta
Mahdollisten esimerkkisuunnitelmien esittely
Moodlessa tehtävänannon yhteydessä ilmoitetaan harjoitustöiden ajankohdat
4op vastaa työmäärältään 4*27h= 108h
Työmäärä sisältää luentoja, harjoitustöiden tekemistä, omaehtoista opiskelua
Moodlesta löytyvän aikataulun mukaisesti edetään
Opiskelija tunnistaa lähiverkkoteknologioiden, kaapelointien ja lähiverkkokomponenttien perusteet ja lähiverkon suunnittelun lähtökohdat.
Opiskelija osaa keskeiset alueet lähiverkkoteknologioista, kaapelointien toteuttamisesta ja lähiverkkojen komponenteista. Opiskelija osaa suunnitella yksikertaisen lähiverkon palveluineen.
Opiskelija hallitsee hyvin erilaiset lähiverkkoteknologiat, kaapelointiratkaisut ja lähiverkkojen komponentit sekä osaa suunnitella vaativan lähiverkon ja toteuttaa siihen peruspalvelut.
Satu Uusikauppila
Moodle-materiaali ja erilaiset verkkoharjoitteet
Lähiopetus (päasiassa),
varaudutaan myös etäopetukseen (omat tietokoneet, mikrofoni ja kamera)
Talotekniikka (Uusikauppila): kerrottu tarkoin Moodlessa, paino 40 % opintojakson loppuarvosanasta
Tietoverkot (Saarinen): kerrottu tarkoin Moodlessa, paino 60 % opintojakson loppuarvosanasta
Suomi
10.01.2022 - 30.04.2022
01.12.2021 - 24.01.2022
5 op
20AI254
Harri Saarinen, Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ahotointi mahdollista. Ole yhteydessä viikon kuluessa kurssin alkamisesta
Ei ole.
Moodlessa ilmoitetut ajankohdat
Ei ole.
5 op , työmäärä n. 134 h
Talotekniikan osuus 2 op (n. 54 h)
Tietoverkko-osuus 3 op (n. 80 h)
Teoriaosuus perusteet verkon looginen ja fyysinen rakenne
Teoriaosuus ja verkkoharjoitteet laitteistomaailma
Talotekniikka (Uusikauppila): tentti hylätty
Tietoverkot (Saarinen):
Tentti hylätty, lukukohtaisista kokeista hylätty ja/tai harjoituksia ei ole tehtry riittävää määrää
Uusikauppila & Saarinen:
Kerrottu tarkoin Moodlessa molempien osioiden osalta
Uusikauppila & Saarinen:
Kerrottu tarkoin Moodlessa molempien osioiden osalta
Uusikauppila & Saarinen:
Kerrottu tarkoin Moodlessa molempien osioiden osalta
Opiskelija tunnistaa lähiverkkoteknologioiden, kaapelointien ja lähiverkkokomponenttien perusteet ja lähiverkon suunnittelun lähtökohdat.
Opiskelija osaa keskeiset alueet lähiverkkoteknologioista, kaapelointien toteuttamisesta ja lähiverkkojen komponenteista. Opiskelija osaa suunnitella yksikertaisen lähiverkon palveluineen.
Opiskelija hallitsee hyvin erilaiset lähiverkkoteknologiat, kaapelointiratkaisut ja lähiverkkojen komponentit sekä osaa suunnitella vaativan lähiverkon ja toteuttaa siihen peruspalvelut.
Satu Uusikauppila
Moodle-materiaali ja erilaiset verkkoharjoitteet
Lähiopetus (päasiassa),
varaudutaan myös etäopetukseen (omat tietokoneet, mikrofoni ja kamera)
Talotekniikka (Uusikauppila): kerrottu tarkoin Moodlessa, paino 40 % opintojakson loppuarvosanasta
Tietoverkot (Saarinen): kerrottu tarkoin Moodlessa, paino 60 % opintojakson loppuarvosanasta
Suomi
10.01.2022 - 30.04.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
20I254
Harri Saarinen, Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Ahotointi mahdollista. Ole yhteydessä viikon kuluessa kurssin alkamisesta
Ei ole.
Moodlessa ilmoitetut ajankohdat
Ei ole.
5 op , työmäärä n. 134 h
Talotekniikan osuus 2 op (n. 54 h)
Tietoverkko-osuus 3 op (n. 80 h)
Teoriaosuus perusteet verkon looginen ja fyysinen rakenne
Teoriaosuus ja verkkoharjoitteet laitteistomaailma
Talotekniikka (Uusikauppila): tentti hylätty
Tietoverkot (Saarinen):
Tentti hylätty, lukukohtaisista kokeista hylätty ja/tai harjoituksia ei ole tehtry riittävää määrää
Uusikauppila & Saarinen:
Kerrottu tarkoin Moodlessa molempien osioiden osalta
Uusikauppila & Saarinen:
Kerrottu tarkoin Moodlessa molempien osioiden osalta
Uusikauppila & Saarinen:
Kerrottu tarkoin Moodlessa molempien osioiden osalta
Opiskelija osaa nimetä valon perussuureet ja muut oleelliset termit.
Hän osaa määritellä pääpiirteittäin valaistusratkaisun tavoitteet ja tehdä valaistussuunnittelun suunnitteluohjelmistoa käyttäen. Hän osaa nimetä valaistuksen perusohjaukset ja selittää niiden periaatteen ja joitain hyödyntämismahdollisuuksia.
Opiskelija osaa dokumentoida valaistussuunnitelman ja tehdä valaistuksen suurpiirteiset elinkaarikustannuslaskelmat.
Opiskelija osaa tehdä valaistuksen perusmittauksia ja arvioida niiden perusteella valaistuksen laatua ja esittää ja dokumentoida tuloksia
Opiskelija osaa nimetä ja käyttää valon perussuureita ja muita oleellisia termejä ammattimaisesti. Lisäksi hän osaa kuvata valon näköelimen kautta välittyviä perusvaikutuksia ihmiseen.
Opiskelija osaa suunnitella valaistusratkaisun tavoitteet ja tehdä valaistussuunnittelun suunnitteluohjelmistoa käyttäen. Hän osaa dokumentoida valaistussuunnitelmansa ja perustella suunnitelmien ratkaisuvalinnat ja standardinmukaisuuden. Hän osaa nimetä ja dokumentoida valaistuksen perusohjaukset ja selittää niiden periaatteen ja tarpeenmukaiset hyödyntämismahdollisuudet.
Opiskelija osaa tehdä valaistuksen elinkaarikustannuslaskelmat ja huomioida niissä jollain tasolla myös ohjauksen vaikutuksia. Hän osaa vertailla valaistusratkaisuja teknisten ja taloudellisten seikkojen perusteella.
Opiskelija osaa tehdä valaistuksen perusmittauksia ja arvioida niiden perusteella valaistuksen laatua ja esittää ja dokumentoida tuloksia.
Opiskelija osaa nimetä ja käyttää valon perussuureita ja muita oleellisia termejä ammattimaisesti. Lisäksi hän osaa kuvata valon näköelimen kautta välittyviä perusvaikutuksia ihmiseen.
Hän osaa suunnitella valaistusratkaisun tavoitteet ja tehdä valaistussuunnittelun suunnitteluohjelmistoa käyttäen. Hän osaa nimetä valaistuksen perusohjaukset ja selittää niiden periaatteen ja tarpeenmukaiset hyödyntämismahdollisuudet. Hän osaa dokumentoida valaistussuunnitelmansa ja perustella valaistussuunnitelmien ratkaisuvalinnat, tarpeenmukaisuuden ja standardinmukaisuuden. Lisäksi hän osaa perustella ja dokumentoida tehdyt ohjausratkaisut ja niiden toiminnan.
Opiskelija osaa tehdä valaistuksen elinkaarikustannuslaskelmat ja huomioida niissä myös ohjauksen vaikutukset. Hän osaa vertailla valaistusratkaisuja teknisten ja taloudellisten seikkojen perusteella ja tehdä perusteltuja valintoja.
Opiskelija osaa tehdä valaistuksen perusmittauksia ja arvioida niiden perusteella valaistuksen laatua ja dokumentoida ja esittää tulokset selkeästi ja ymmärrettävästi.
Kari Kallioharju
Luentomateriaalit ja muut erikseen osoitettavat materiaalit sekä SFS-EN 12464-1:2011
Luennot, harjoitukset, laboratoriotyöt, seminaarit ja ekskursiot (ekskursiot epätodennäköistä syksyn 2021 toteutuksella, muutetaan varmaan yritysten etäluentopäiväksi)
kurssi arvioidaan harjoitustöillä ja laboratorioharjoituksilla/seminaarilla
Suomi
01.08.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
19I254
Kari Kallioharju, Pasi Arvela
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT, hakemus tehtävä kolmen viikon kuluessa opintojakson aloituksesta
Mahdollisia vierailuja valaistusalan yrityksiin, varmistuu syksyllä (vierailu yksi kokonainen päivä). Syksyn 2021 toteutuksella todennäköisesti muutetaan yritysten etäseminaaripäiväksi.
Opintojakson harjoitustyön henkilökohtainen palautus 30. marraskuuta. Harjoitustyö palautetaan palautuskansioon 29.11 klo 18 mennessä. Ei uusintatenttejä. Harjoitustöiden uusintapalautukset 14. joulukuuta ja 14. tammikuuta. Palautuksia ei oteta vastaan toisen uusintakerran jälkeen. Laboratoriotöiden uusinnat sovitaan tapauskohtaisesti.
n. 55 tuntia luentoja, seminaareja, vierailuja ja harjoitustyön palautus
9 tuntia laboratoriotöitä
70 tuntia itsenäistä työskentelyä (harjoitustyötä jne.)
Timo Lähteenmäki
Suomi
06.09.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
18I254
18I253
Timo Lähteenmäki, Saul Wiinamäki
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija tunnistaa sähkötekniikan peruskomponentit ja niiden perusominaisuudet, ja osaa ratkaista piirilaskutehtäviä yksinkertaisista rinnan- ja sarjakytkennöistä. Opiskelija tunnistaa vaihtosähkösignaalin perussuureet signaalien kuvaajista sekä osaa kuvata aikatason signaaleita osoittimien avulla.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa erilaisia menetelmiä ratkaistessaan piirilaskutehtäviä piireissä, joissa on sekakytkentöjä. Opiskelija osaa soveltaa jännite- ja virtalähdemalleja todellisten sähkölähteiden kuvaamisessa. Opiskelija osaa soveltaa osoitinlaskentaa yksinkertaisissa vaihtosähköpiireissä sekä ymmärtää vaihtosähkötehon peruskäsitteet. Opiskelija osaa nimetä sähkötekniikan peruskomponenttien ominaisuuksia sekä käyttökohteita tasa- ja vaihtosähköpiireissä.
Edellisten lisäksi opiskelija soveltaa monipuolisesti erilaisia analyysimenetelmiä ratkaistessaan piirilaskutehtäviä. Opiskelija osaa soveltaa jännite- ja virtalähdemalleja todellisten sähkölähteiden kuvaamisessa. Opiskelija osaa ratkaista vaihtosähkölaitteen tehokomponentit, -kolmion sekä -kertoimen. Opiskelija osaa kuvailla monipuolisesti sähkötekniikan peruskomponenttien ominaisuuksia ja käyttökohteita sähköjärjestelmissä sekä ymmärtää pääkohdat komponenttien käyttäytymisestä vaihtosähköpiirin kuormana.
Timo Lähteenmäki
Pertti Tarkka, Kari Määttänen, Lauri Hietalahti: Piirianalyysi 1, ISBN 951-37-3737-3 sekä muu luennoilla käsiteltävä materiaali.
Teoriaopetus, laskuharjoitukset ja tietokonesimulointeja.
Yksi pakollinen tentti opintojakson lopussa, jonka läpipääsyraja 25% maksimikoepisteistä. Aktiivisuudesta kotitehtävien laskennassa sekä simulointitehtävien suorittamisessa myönnetään lisäpisteitä, jotka lasketaan läpipääsyrajan ylittäneen tenttipistemäärän päälle. Passiivisuudesta vähennetään vastaavasti pisteitä. Tarkemmat laskentaperusteet esitellään opintojakson alussa.
Suomi
07.01.2022 - 22.04.2022
01.12.2021 - 17.01.2022
5 op
21I254
1 - 45
Tomi Salo
Symbolinen laskin on suositeltava apuväline opintojaksolla läpi käytävien laskutehtävien helpottamiseksi. Opintojaksolla hyödynnetään piirisimulaattoria teoriaopintojen ja laskuharjoitusten tukena.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen hakeminen (HyväHOT-järjestelmä).
Alustava aikataulu: Opetus jakautuu viikoille 2 - 16. Tentti viikolla 16. Aikataulu tarkentuu opintojakson kuluessa.
1. uusintatentti ja korotus toukokuussa 2022, 2. uusintatentti kesäkuussa 2022 (tarkentuu myöhemmin).
Arvioitu opiskelijan ajankäyttö n. 130 h, josta opetusta n. 50 h.
Tasasähköpiirit: peruskäsitteet, sähköverkon rakenneosat, Kirchhoffin lait, sarja- ja rinnankytkentä, sähköteho, Théveninin ja Nortonin vastinpiirit, virtapiirien analysointimenetelmät. Vaihtosähköpiirit: peruskäsitteet, passiiviset peruskomponentit, vaihtosähkötehon ja sen laskennan perusteet.
Suoritus ei täytä arvosanan tyydyttävä minimivaatimuksia.
Opiskelija tunnistaa sähkötekniikan peruskomponentit ja niiden perusominaisuudet, ja osaa ratkaista piirilaskutehtäviä yksinkertaisista rinnan- ja sarjakytkennöistä. Opiskelija tunnistaa vaihtosähkösignaalin perussuureet signaalien kuvaajista sekä osaa muodostaa aikatason yhtälöitä kuvaajien perusteella.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa erilaisia menetelmiä ratkaistessaan piirilaskutehtäviä piireissä, joissa on sekakytkentöjä. Opiskelija osaa soveltaa jännite- ja virtalähdemalleja todellisten sähkölähteiden kuvaamisessa. Opiskelija ymmärtää vaihtosähkön peruskäsitteet sekä sen vaikutuksen peruskomponenteissa (jännite, virta ja teho). Opiskelija osaa nimetä sähkötekniikan peruskomponenttien ominaisuuksia sekä käyttökohteita tasa- ja vaihtosähköpiireissä.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa monipuolisesti erilaisia analyysimenetelmiä ratkaistessaan piirilaskutehtäviä. Opiskelija osaa soveltaa jännite- ja virtalähdemalleja todellisten sähkölähteiden kuvaamisessa. Opiskelija osaa ratkaista vaihtosähkölaitteen tehokomponentit, -kolmion sekä -kertoimen. Opiskelija osaa kuvailla monipuolisesti sähkötekniikan peruskomponenttien ominaisuuksia ja käyttökohteita sähköjärjestelmissä sekä ymmärtää pääkohdat komponenttien käyttäytymisestä vaihtosähköpiirin kuormana.
Opiskelija tunnistaa sähkötekniikan komponentit sekä niiden ominaisuudet tasa- ja vaihtosähköpiireissä. Opiskelija tuntee yksi- ja kolmevaiheisen vaihtosähkön perusteet. Opiskelija osaa käyttää osoitinlaskentaa sekä verkkoanalyysitekniikkaa yksinkertaisen vaihtosähköpiirin ominaisuuksien määrittämiseen. Opiskelija osaa laskea kolmivaihekuorman pätö-, lois- ja näennäistehot. Opiskelija tuntee sähköverkossa esiintyvien muutosilmiöiden ja resonanssien perusteet.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa erilaisia menetelmiä vaihtosähköpiirien analysointiin. Opiskelija osaa käyttää osoitinlaskentaa 1- ja 3-vaihevaihtosähköpiireissä. Opiskelija osaa määritellä kolmivaiheiseen sähköpiiriin kytketyn komponentin tehon sekä osaa perustella pätö-, lois- ja näennäistehokomponenttien käytännön merkitykset. Opiskelija osaa kuvata muuntajan toimintaperiaatteen sekä ratkaista yksinkertaisia keskinäisinduktanssitehtäviä.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa erilaisia menetelmiä monipuolisesti vaihtosähköpiirien analysointiin. Opiskelija osaa määritellä kolmivaiheisen sähköpiirin tehon sekä laskennallisesti että mittaamiseen perustuen. Opiskelija ymmärtää vaihtosähköpiirien muutosilmiöihin ja resonansseihin liittyvät periaatteet sekä niiden hallintakeinot.
Hannu Kauranen
Tarkka et al. Piirianalyysi 2. (Edita, ISBN 951-37-3926-0) sekä muu luennolla esiteltävä materiaali.
Lähiopetus (koronavaraus), laboratoriotyöskentely, itsenäinen opiskelu, välikokeet ja harjoitustehtävät, piirisimuloinnit, opetuskeskustelu sekä yhteistoiminnallinen oppiminen.
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan kahdella välikokeella, laboratoriotöillä sekä harjoitus- ja simulointitehtävillä.
Tentillä hyväksytysti suoritetun opintojakson arvosanaa on mahdollista korottaa aktiivisesta tehtävien tekemisestä myönnettävien lisäpisteiden avulla.
Opintojakson suorituksen edellytyksenä on laboratoriotöiden suorittaminen hyväksytysti.
Suomi
30.08.2021 - 17.12.2021
01.08.2021 - 20.09.2021
5 op
20I254
Tomi Salo
Symbolinen laskin on välttämätön apuväline opintojaksolla läpi käytävien laskutehtävien suorittamiseksi.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT-menettely on mahdollinen aemmin hankitun osaamisen näytön kautta. Lisätietoja opintojakson vastuuopettajalta.
Ei ole.
Alustava aikataulu: Teoriaopetus 3.9.-19.11.21. Laboratoriotyöt 26.11.-10.12.21. Kertaus 13.12.21 ja tentti 17.12.2021. 1. uusinta ja korotus tammikuussa 2022 ja 2. uusinta maaliskuussa 2022. Koeaikataulut voivat muuttua opintojakson edetessä.
Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on noin 130 tuntia, joka koostuu lähiopetuksesta, laboratoriotöistä, kokeista sekä itsenäisestä työskentelystä harjoitustehtävien ja työselostusten parissa.
1. periodin alustava jaksotus: kertausta, passiiviset peruskomponentit, teho ja energia, osoitinlaskenta, piirianalyysi vaihtosähköpiireissä, teho vaihtosähköpiireissä, keskinäisinduktanssi ja muuntajat.
2. periodin alustava jaksotus: monivaihejärjestelmät, kolmivaihetehon mittaus, muutosilmiöt, resonanssipiirit ja suodattimet, aaltomuotoanalyysi, kertausta ja tentti.
Laboratoriotyöt suoritetaan intensiivijaksona 2. periodin lopussa.
Opiskelijan osaaminen ei täytä hyväksytyn suorituksen vähimmäisvaatimuksia.
Opiskelija tunnistaa sähkötekniikan komponentit sekä niiden ominaisuudet tasa- ja vaihtosähköpiireissä. Opiskelija tuntee yksi- ja kolmevaiheisen vaihtosähkön perusteet. Opiskelija osaa käyttää osoitinlaskentaa sekä verkkoanalyysitekniikkaa yksinkertaisen vaihtosähköpiirin ominaisuuksien määrittämiseen. Opiskelija osaa laskea kolmivaihekuorman pätö-, lois- ja näennäistehot. Opiskelija tuntee sähköverkossa esiintyvien muutosilmiöiden ja resonanssien perusteet.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa erilaisia menetelmiä vaihtosähköpiirien analysointiin. Opiskelija osaa käyttää osoitinlaskentaa 1- ja 3-vaihevaihtosähköpiireissä. Opiskelija osaa määritellä kolmivaiheiseen sähköpiiriin kytketyn komponentin tehon sekä osaa perustella pätö-, lois- ja näennäistehokomponenttien käytännön merkitykset. Opiskelija osaa kuvata muuntajan toimintaperiaatteen sekä ratkaista yksinkertaisia keskinäisinduktanssitehtäviä.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa erilaisia menetelmiä monipuolisesti vaihtosähköpiirien analysointiin. Opiskelija osaa määritellä kolmivaiheisen sähköpiirin tehon sekä laskennallisesti että mittaamiseen perustuen. Opiskelija ymmärtää vaihtosähköpiirien muutosilmiöihin ja resonansseihin liittyvät periaatteet sekä niiden hallintakeinot.
Opiskelija
• selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista, myös alansa yrityksiin liittyen
• reagoi keskustelukumppanin sanomisiin useimmiten ymmärrettävästi
• tiedostaa jossain määrin erityyppisten tekstien asettamat vaatimukset tyylille
• kirjoittaa pääpiirteittäin ymmärrettävästi
• ymmärtää pääasiat normaalitempoisesta puheesta tutussa asiayhteydessä, kun viesti toistetaan tarvittaessa
• ääntää useimmiten ymmärrettävästi
• löytää etsimänsä tiedon teksteistä, jotka käsittelevät tuttuja aiheita
• käyttää alan perussanastoa niin, että olennainen viesti välittyy
• käyttää yksinkertaisia kieliopin perusrakenteita
• käyttää saatavilla olevia apuvälineitä esim. nettisanakirjat
. Opiskelija
• keskustelee sekä yleisistä että alaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista melko sujuvasti
• reagoi keskustelukumppaninsa sanomisiin pääosin asianmukaisesti
• viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa melko sujuvasti ja selkeästi
• ymmärtää eri korostuksilla puhuvia ihmisiä, kun aihe on tuttu
• ääntää melko luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat
• osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin
• ymmärtää ja käyttää alan sanastoa melko täsmällisesti
• osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja
• käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä, jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin
Opiskelija
• keskustelee sujuvasti sekä yleisistä että ammattialaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista
• reagoi nopeasti ja asianmukaisesti keskustelukumppanin sanomisiin
• viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti lähes ilman kielivirheitä
• ymmärtää suhteellisen vaivattomasti myös eri korostuksilla puhuvia ihmisiä
• ääntää luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativastakin ammatillisesta tekstistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa
• selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti
• ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti alan sanastoa sekä oman erikoisalansa termistöä
• löytää yleensä erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset sanat ja sanonnat
• käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne lähes virheettömästi
Hannu Kauranen
.
Perusoppimateriaalina
*******************************************************************
PROTOCALL TOOLKIT, Tillander-Sallila, Tammertekniikka
*******************************************************************
.
Tampereen ammattikorkeakoulu on hankkinut käyttöönsä
Promentor Web –kielikursseja. Mm. Protocall Toolkit löytyy osoitteesta:
.
http://www.promentor.net/pmweb/login.html
.
Jätä kohdat Käyttäjätunnus ja Salasana tyhjiksi. Valitse Promentor Web -kirjautuminen korkeakouluille. Vetovalikosta valitse Tampereen korkeakoulut/Tampere Universities.
.
Huomioi, että Protocall Toolkit -kirjan tekstit ovat sähköisessä muodossa, mutta tehtävät ovat erilaisia kuin paperiversiossa. Tunneilla ja kotitehtäviä varten tarvitset kirjan paperiversiossa olevia tehtäviä.
.
Voit tiedustella painettua kirjaa kirjastosta, edellisten vuosikurssien opiskelijoilta tai TAMK:n ym. kirjakaupasta.
.
Oppikirjasta käsitellään vain opintojaksolle soveltuvia osioita. Huomioi, että eri vuosien painoksissa on eri sivunumerot ja muutamia eri tehtäviä.
.
PROTOCALL TOOLKIT
.
Unit 4 Engineers Meet
Dialogi + harj.
Organization Terminology + harj.
Describing Charts + harj.
Phrases
.
Unit 5 Stating the Problem
Dialogi + harj.
Verbs Used in Installation Manuals
.
Unit 6 At the hotel
Dialogi + harj.
When Something is Wrong
Reporting Faults + harj.
.
Unit 7 Looking for the Problem
Dialogi + harj.
Product Description:
Technical Info + harj.
Product Description:
Marketing Info + harj.
.
Colours
Measures
Abbreviations
.
Tämän lisäksi tuntien yhteydessä mahdollisesti jaettu tai käsitelty muu materiaali ja TUNI Moodlessa julkaistava materiaali, tehtävät ja sanat sekä opiskelijan itsenäinen tiedonhaku.
.
Kaikki kurssimateriaali tulee opiskeltavaksi tenttiin ja kurssin lopussa suoritettavaa arvosteltavaa suullista yritysesitystä varten, suuri osa itsenäisesti.
.
Omatoimiseen englannin opiskeluun tarjolla olevia ohjelmia esim.:
.
Promentorin Active-kielioppiohjelmat netin kautta TUNI-tunnuksilla, kopioitava linkki:
.
http://www.promentor.net/pmweb/login.html
.
Jätä käyttäjätunnus- ja salasana -kohdat tyhjiksi. Valitse Promentor Web -kirjautuminen korkeakouluille. Vetovalikosta valitse Tampereen korkeakoulut/Tampere Universities.
.
Opetus online, esitelmä(t), opetuskeskustelu, yksilö-, pari- ja ryhmäharjoitukset, esiintymisharjoitukset pienryhmissä, kirjallinen tentti (koronatilanteesta riippuen), arvosteltava suullinen oman opintoalan yritysesitys, itsenäinen ja ohjattu verkko-opiskelu.
.
Oppitunnit pidetään etäopetuksena Zoomissa, ellei opintojakson aikana tiedoteta toisin.
.
Arvosanat ja pisterajat
.
5 37-40 pist.
4 33-36
3 26-32
2 20-25
1 12-19
0 alle 12
.
Maksimipistemäärä 40 pist. muodostuu seur.:
.
* Kirjallinen tentti, max 20 pistettä
* Suullinen oman opintoalan yritysesitys, max 15 pist.
* Ennen kirjallista koetta suoritetut harjoitukset: aktiviteettipisteet max 5 pist. (minimi 3 pist.)
* Opintojaksopalaute
.
Opintojaksolla on aktiivinen läsnäolovelvollisuus. Jos poissaoloja kertyy yli 4 pidetyistä oppitunneista (á 45 min) ennen kirjallista koetta, se voi laskea kurssin arvosanaa yhdellä numerolla. Näihin 4 h:n poissaoloihin sisältyvät myös lyhytaikaiset sairaudet, poislukien koronavirukseen liittyvät poissaolot. Huomioi, että flunssaoireisena tai muutoin koronavirukselle mahdollisesti altistuneena tai sairastuneena et voi osallistua luokkatiloissa tapahtuviin tapaamisiin.
.
Poissaoloja ei voi korvata ylimääräisillä tehtävillä tms. Poissaolojen vuoksi on mahdollista, että opiskelijalla ei ole oikeutta osallistua arvosteltaviin osasuorituksiin (kirjallinen/suullinen) eikä saada arvosanaa opintojaksosta.
.
Poissaoloja tai niiden syytä ei tarvitse erikseen ilmoittaa muulloin kuin silloin, kun olet poissa kokeesta tai arvosteltavasta esityksestä. Kirjallisesta kokeesta poissaolijalla tulee olla pätevä syy, lähinnä sairaus ja siitä todistus.
.
Pakollisia osasuorituksia ovat kirjallinen koe ja arvosteltava suullinen oman opintoalan yrityksen (tai organisaation) PowerPointia käyttäen havainnollistettu esittely Zoomissa (5 min). Aktiviteettipisteistä tulee suorittaa oppitunneilla väh. 3 (max 5).
.
Huomio, että aktiviteettipisteiden määrä (max 5 pistettä) vaikuttaa omalta osaltaan myös arvosanaan. Kaikki aktiviteettipisteet (ts. eräiden harjoitusten suorittamisesta opiskelijan saamat pisteet) kirjataan opiskelijan kokonaispistemäärään, jonka mukaan arvosana annetaan. Ks. edeltä kokonaispistemäärän muodostumisesta ja arvosanojen pisterajoista.
.
Huom! Mikäli koronatilanne estää TAMKin luokkatilassa järjestettävän kirjallisen kokeen pitämisen, arvosteltava suullinen yrityesitys painottuu opintojakson arvioinnissa ja on ratkaiseva tekijä arvosanaa annettaessa. Aktiviteettipisteitä tulee olla suorittettuna em. mukaisesti myös tässä tilanteessa.
.
Vuorovaikutustaidot ja aktiivisuus tunneilla voivat vaikuttaa positiivisesti opintojakson arvosanaan.
Suomi
01.09.2021 - 12.12.2021
01.06.2021 - 03.09.2021
3 op
20I254
Mirja Kolehmainen
Suuren kurssi- ja opiskelijoiden kokonaismäärän vuoksi opintojaksolle hyväksytään vain kohderyhmän opiskelijoita sekä sellaisia aiempien vastaavien vuosikurssien opiskelijoita, joilta opintojakso on jäänyt suorittamatta.
.
Oppitunnit ovat kaksoistunteja ja ne alkavat lukujärjestyksen mukaan Zoomissa varttia yli mainitun kellonajan, ellei toisin ole sovittu tai ilmoitettu. Mahdollisista poikkeuksista pyrin tekemään muutosmerkinnän lukujärjestykseen ja/tai tiedottamaan Moodle-uutisissa.
.
Verkossa pidettävät tunnit ovat ns. live-tunteja. Niitä ei voi nauhoittaa.
.
Seuraavien kertojen tehtävät ilmoitetaan tuntien lopussa eikä niitä kirjata TUNI Moodleen. Tunneilla on aktiivinen läsnäolovelvollisuus. Jos kuitenkin olet poissa, niin opiskelijan velvollisuus on kysyä ryhmän muilta opiskelijoilta tehtävistä yms. tuntien jälkeen.
.
Tähän toteutussuunnitelmaan voi tulla tarkennusmuutoksia, jotka päivitetään TUNI Peppiin/Pakkiin. Kirjallisen kokeen ajankohta varmistetaan toteutukselle hyväksytyille, tunneille osallistuville opiskelijoille lokakuussa.
.
Seuraa TAMKin Intra-tiedotteita, jotka koskevat mm. koronapandemiaa ja sen vaikutuksia ja mahdollisia rajoituksia opiskeluusi. Mikäli koronatilanne estää luokkatilassa järjestettävän kirjallisen kokeen pitämisen, arvosteltava suullinen yritysesitys painottuu opintojakson arvioinnissa.
.
Oppimateriaali on pääosin kaksikielistä ja opintojaksolle osallistumisen edellytyksenä on hyvä suomen kielen taito.
Materials, exams and teaching will be bilingual, so good language skills in Finnish are needed on this course.
.
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
1 op
0-5
.
Suuren kurssi- ja opiskelijoiden kokonaismäärän vuoksi opintojaksolle hyväksytään vain kohderyhmän opiskelijoita sekä sellaisia aiempien vastaavien vuosikurssien opiskelijoita, joilta opintojakso on jäänyt suorittamatta. Ks. näyttökoemahdollisuudesta.
.
Working English for Engineers –opintojaksosta järjestetään näyttökoe (kirjallinen ja suullinen osuus). Näyttökoe on tarkoitettu ainoastaan niille opiskelijoille, joille opintojakso on pakollinen.
.
Alla on näyttökoetiedote. Lisätietoja antavat vain näyttökokeen järjestäjät: lehtori taru.owston@tuni.fi ja
lehtori Petri Tuohimäki petri.tuohimaki@tuni.fi
-----
Working English for Engineers -opintojakson suorittaminen näyttökokeella (19.9.2021 asti)
Huom! Näyttökoe ei koske valinnaista englannin opintojaksoa. Näyttökokeeseen voi osallistua vain kerran. Sen kumpaakaan osiota ei voi uusia.
Jos oman opintopolkusi Working English -kurssi on alkamassa nyt, ilmoittaudu sille normaalisti ja käy kurssin tunneilla kunnes näyttökokeen tulos on selvillä. Jos näyttö on riittävä, ilmoita asiasta kurssin opettajalle.
Näyttökokeen kirjallinen osuus
Kirjallinen osuus suoritetaan tenttiterraariossa. Tentti on auki su 19.9. asti.
Kirjallisessa osuudessa on:
1. Käännöslauseita, jolla testataan yritysterminologian hallintaa - esim. kerromme teille kohta TKI-toimintamme taloudellisista vaikutuksista tytäryhtiömme toiminta-alueella.
2. Tekstin tuottamista, jossa testataan liikeviestinnän, oman alan terminologian ja kielen rakenteiden hallintaa.
Molemmat osiot on suoritettava hyväksytysti.
Näyttökokeen suullinen osuus
Suoritetaan seminaarissa kirjallisen osuuden jälkeen. Suulliseen osuuteen kutsutaan ne opiskelijat, jotka ovat läpäisseet kirjallisen kokeen. Valmistettava noin 10-15 minuuttia (aikaa ei saa ylittää) kestävä esittely englannin kielellä jostakin omaan koulutusalaan liittyvästä yrityksestä. Esittelyyn tulee muun informaation lisäksi sisältyä kaavion tai diagrammin esittely. Yritysesittelyn tulee olla sellainen, että voisit pitää sen yrityksen edustajana aidolle yleisölle. Yleisön jäsenenä sinun tulee osoittaa kiinnostusta esittämällä ainakin yhden kysymyksen.
Toimi näin:
Ilmoittaudu tenttiterraariossa tenttiin Working English for Engineers -skills demonstration:
https://exam.tamk.fi/enroll/exam/87793?code=5N00BE52-3139
Suorita tentti ajallaan. Saat tiedon jatkoon pääsystä sähköpostiisi.
Kuka voi osallistua näyttökokeeseen?
• hallitset alla luetellut aihealueet mielestäsi jo hyvin
• pystyt suoriutumaan englanninkielisestä yritysesittelystä siten, että voisit pitää sen yrityksen edustajana ulkomaalaiselle yleisölle
• uskallat kysyä julkisesti kysymyksiä esiintyjältä
Näyttökokeessa vaadittavat aihealueet:
• yritysterminologiaa (yrityksen kuvaileminen, organisaatio, yritysmuodot, tehtävänimikkeet)
• kaavion ja diagrammin esittely
• isäntänä toimiminen yritysvierailun aikana
• insinöörin liikeviestintä (puhelin, sähköposti, small talk)
• aakkoset (tavaaminen) sekä sähköpostiosoitteissa käytettävät merkit ja symbolit
• oman tekniikan alan perustermistöä
• teknisen tuotteen, laitteen, prosessin, ohjelman yms. kuvaaminen (sis. esim. mitat, muodot, materiaalit, manuaalisanastoa, viat)
• kielioppi: passiivi
Kirjallisuutta:
Tillander & Sallila: Protocall Toolkit, Tammertekniikka
Huhta, Marjatta: Connections, Edita
Mustonen & Rautelin: English Booster for Engineering Students, WSOY
Lisäksi kaikki Business English -teemaiset nettisivut.
Lisätiedot: Taru Owston, taru.owston@tuni.fi, Petri Tuohimäki petri.tuohimaki@tuni.fi
-
.
Kirjallinen tentti: ___.11.2021 (vko 45) TAMKin tiloissa koronatilanteesta riippuen.
.
TUNI Moodlen kirjautumisavain tiedotetaan kurssille hyväksytyille opiskelijoille opintojakson alussa.
Huom! Opiskelijan tulee kirjautua tälle Moodle-kurssille erillisellä Moodle-avaimella.
.
Opintoalakohtainen suullinen yritysesitys (yksilöesitys, kesto 5 min): marras-joulukuussa. Opiskelijoiden henkilökohtaiset esitysajat ovat varattavissa lokakuun lopussa. Suulliseen yritysesitykseen ilmoittautumislista on Moodlen alkuosiossa. Esitysohjeet ja PowerPoint-esityksen sekä sen keskeisen sanaston palautuspiste ovat TUNI Moodlessa, aihe 10.
.
1. kirjallinen uusinta: hylätty arvosana/hyväksytyn arvosanan korotus 18.3.2022 (Ilmoittautuminen: ks. Moodle-uutiset 31.1. ja 11.3.)
.
Uusintaan/korotukseen ilmoittautuminen opintojakson lopussa lähetettävän sähköpostiviestin mukaisesti.
.
2. kirjallinen uusinta: vain 1. uusinnassa hylätty arvosana ____._____.2022
.
Huom! Arvosanan korotusmahdollisuus on vain 1. uusintatentissä.
.
.
Seuraa TAMKin kv-toimiston tiedotteita, jotka koskevat mm. opiskelu- ja harjoittelumahdollisuuksia ulkomailla.
.
.
Lähiopetus pääsääntöisesti kaksoistunti/vko (sis. kokeen, esitykset yms.) ja itsenäinen työskentely: tehtävät ja tenttiin valmistautuminen 3 x 27h (3 op).
.
.
Jaksotus ja ajankäyttö vaihtelevat ryhmän koon ja taitotason mukaan.
.
Oppitunnit alkavat lukujärjestyksen mukaan varttia yli mainitun kellonajan, ellei lukujärjestykseen ole muuta alkamisaikaa merkitty tai muutoin ilmoitettu.
.
Opiskelijan kokonaispistemäärä on alle tyydyttävän arvosanan minimipistemäärän tai häneltä puuttuu jokin vaadittava osasuoritus.
.
Opiskelijan kokonaispistemäärä on arvosanan pisterajojen mukainen.
.
Opiskelija
• selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista, myös opintoalansa yrityksiin liittyen
• selviytyy opintoalansa yrityksen esityksestä ymmärrettävästi
• reagoi keskustelukumppanin sanomisiin useimmiten ymmärrettävästi
• tiedostaa jossain määrin erityyppisten tekstien asettamat vaatimukset tyylille
• kirjoittaa pääpiirteittäin ymmärrettävästi
• ymmärtää pääasiat normaalitempoisesta puheesta tutussa asiayhteydessä, kun viesti toistetaan tarvittaessa
• ääntää useimmiten ymmärrettävästi
• löytää etsimänsä tiedon teksteistä, jotka käsittelevät tuttuja aiheita
• käyttää alan perussanastoa niin, että olennainen viesti välittyy
• käyttää yksinkertaisia kieliopin perusrakenteita
• käyttää saatavilla olevia apuvälineitä esim. nettisanakirjoja
.
Opiskelijan kokonaispistemäärä on arvosanan pisterajojen mukainen.
.
Opiskelija
• keskustelee sekä yleisistä että opintoalaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista sujuvasti
• pitää sujuvan opintoalansa yritysesityksen
• reagoi keskustelukumppaninsa sanomisiin pääosin asianmukaisesti
• viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja selkeästi
• ymmärtää eri korostuksilla puhuvia ihmisiä, kun aihe on tuttu
• ääntää melko luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat
• osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin
• ymmärtää ja käyttää opintojakson ja -alan sanastoa melko täsmällisesti
• osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja
• käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä, jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin
.
Opiskelijan kokonaispistemäärä on arvosanan pisterajojen mukainen.
.
Opiskelija
• keskustelee erittäin sujuvasti sekä yleisistä että opintoalaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista
• pitää erittäin sujuvan opintoalansa yritysesityksen
• reagoi nopeasti ja asianmukaisesti keskustelukumppanin sanomisiin
• viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti lähes ilman kielivirheitä
• ymmärtää vaivattomasti myös eri korostuksilla puhuvia ihmisiä
• ääntää luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativastakin opintoalan ammatillisesta tekstistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa
• selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti
• ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti opintojakson ja -alan sanastoa sekä oman erikoisalansa termistöä
• löytää erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset sanat ja sanonnat
• käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne virheettömästi
.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Opiskelija osaa määritellä hyvin opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet kiitettävästi. Opiskelija hallitsee kiitettävästi opintojakson aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida sujuvasti ja perustellusti. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa.
Taina Matis
Kurssin materiaalia lisätään Moodle pohjaan kurssin etenemisen mukaisesti.
Talouden osuudessa on hyötyä, jos sinulla on kirja: Yrityksen taloushallinto 3. Kannattavuus-ja kustannuslaskenta. Soile Tomperi
ZOOM ja lähiopetusta, ohjausta ja itsenäistä työskentelyä.
Kurssilla tehdään ja opitaan paljon asioita opiskelijalähtöisesti.
Kurssilla on kaksi isoa harjoitustyötä, jotka mittaavat opiskelijan osaamista.
Kurssilla pidetään kolme kertaa oman alan ajankohtaiskatsaus, jonka suorittaminen/osallistuminen vaikuttaa aktiivisuuden osa-alueen arviointiin.
Vierailijaluennot ovat pakollisia.
Liiketoimintasuunnitelman tekeminen, raportointi sekä esitys 40%
Vierailijoiden zoomluennoille osallistuminen, ajankohtaiskatsaus sekä aktiivinen positiivinen tuntiaktiivisuus 20%.
Harjoitustyö 40%
Vertaisarvioinnit projektista tulee olla tehtynä, ennen lopullista arviointia.
Kaikki kurssin osa-alueet tulee olla suoritettuna, ennen kuin kurssia arvioidaan. Hyväksytty kurssi arvioidaan asteikolla 1-5.
Myöhässä jätetyt työt arvioidaan arvosana -1. Jos et ole paikalla kun liiketoimintasuunnitelmia ja haastatteluharjoitustyötä esitetään vähentää se arvosanaasi -1.
Tekeminen ja esittäminen ovat osa tätä suunnitteluprosessia.
Kurssin osatoteutukset ovat voimassa vuoden kurssin päättymisestä alkaen.
Kurssiarvosana annetaan kurssiarvioinnin suorittamisen jälkeen
Zoom ja lähitunneille mukana olo suotavaa, aktiivinen läsnäolo tunneilla vaikuttaa arvosanaan nostavasti.
Suomi
01.01.2022 - 27.04.2022
01.12.2021 - 24.01.2022
5 op
20I254
Taina Matis
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT
Haastatteluharjoitustyö.
Liiketoimintasuunnitelma virtuaaliyritykseen/aitoon yritykseen.
Kurssista ei ole tenttiä. Liiketoimintasuunnitelma, haastatteluharjoitustyö sekä ajankohtaiskatsaus. Lisäksi myös mahdollisia kotitehtäviä.
Harjoitustyöt edellyttävät oman ajan käyttöä.
3. ja 4. periodi 4h/viikko
Opiskelija ei saavuta opintojakson vaatimuksia, suorituksia puuttuu tai niitä ei ole tehty hyväksytysti.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Opiskelija osaa määritellä hyvin opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa.
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet kiitettävästi. Opiskelija hallitsee kiitettävästi opintojakson aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida sujuvasti ja perustellusti. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa.
Opiskelija tunnistaa elektroniikan passiivisten peruskomponenttien toimintaa.
Opiskelija tunnistaa diodin, transistorin ja tyristorin kytkentäkuvasta.
Opiskelija osaa mitata yksinkertaisia elektroniikkakomponenttikytkentöjä.
Opiskelija tunnistaa digitaaliset perusportit kytkennästä.
Opiskelija on osoittanut osaamisensa laboratoriotöitä ja tehtäviä tekemällä sekä tentillä.
Opiskelija tunnistaa ja osaa kuvata elektroniikan passiivisten peruskomponenttien toimintaa.
Opiskelija tunnistaa diodin, transistorin ja tyristorin kytkentäkuvasta ja osaa kuvata niiden toimintaa.
Opiskelija osaa mitata yksinkertaisia elektroniikkakomponenttikytkentöjä ja laatia niistä raportteja.
Opiskelija tunnistaa digitaaliset perusportit kytkennästä.
Opiskelija on osoittanut osaamisensa laboratoriotöitä ja tehtäviä tekemällä sekä tentillä.
Opiskelija tunnistaa ja osaa kuvata elektroniikan passiivisten peruskomponenttien toimintaa.
Opiskelija tunnistaa diodin, transistorin ja tyristorin kytkentäkuvasta ja osaa kuvata niiden toimintaa ja käyttösovelluksia.
Opiskelija osaa rakentaa, mitata yksinkertaisia elektroniikkakomponenttikytkentöjä ja laatia niistä raportteja.
Opiskelija osaa Boolen algebraa
Opiskelija osaa selostaa digitaalisten perusporttien toiminnan ja selvittää niillä tehtyjen kytkentöjen toiminnan.
Opiskelija on osoittanut osaamisensa laboratoriotöitä ja tehtäviä tekemällä sekä tentillä.
Timo Lähteenmäki
Luentomuistiinpanot, harjoitukset ja tunnilla ja moodlessa jaettava aineisto.
Oheiskirjallisuus:
Vesa Volotinen: Analoginen elektroniikka.
Pentti Salo: Sähkötekniikan perusoppi 4. Elektroniikka 1.
Pentti Salo: Sähkötekniikan perusoppi 5. Elektroniikka 2.
Haltsonen, Levonmäki, Rautanen: Digitaalitekniikka.
Floyd Thomas L.: Digital Fundamentals.
Lähiopetus ja/tai etäopetus, (korona)tilanteesta riippuen.
Luennot, harjoitukset, laboratoriotyöt, itsenäinen verkko-opiskelu, raportit/työselostukset.
Läsnäolovaatimusta teoriatunneilla ei ole.
Läsnäolovaatimus laboratoriotunneilla on 100 %.
Kurssissa on laboratoriotöitä, sekä tentit, joiden arvosanat ovat asteikolla 0-5.
Suomi
01.08.2022 - 31.12.2022
01.12.2021 - 19.09.2022
5 op
21I254
1 - 45
Vihtori Virta
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Teoriaosuudessa kaksi tenttiä, jotka alustavasti sijoittuvat viikoille 8 ja 16.
Uusintakokeet järjestetään koko kurssialueesta, välitenttejä ei uusita.
Kurssi on 5 op eli opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 135 työtuntia. Työnä on esim. teorian opettelua, tehtävien tekemistä, ohjattua työskentelyä teoriatunnilla ja laboratoriossa, esi- ja työselostusten tekemistä ja tiedonhankintaa.
Teoriaa 2 tuntia viikossa, loppukurssista lisäksi viikoittain 4 tuntia laboratoriotunteja.
Opiskelija ei ole osoittanut osaamistaan tehtävillä ja tentillä tai hän ei ole osannut asioita riittävästi tehtävissä tai tentissä.
Opiskelija tunnistaa elektroniikan passiivisten peruskomponenttien toimintaa.
Opiskelija tunnistaa diodin, transistorin ja tyristorin kytkentäkuvasta.
Opiskelija osaa mitata yksinkertaisia elektroniikkakomponenttikytkentöjä.
Opiskelija tunnistaa digitaaliset perusportit kytkennästä.
Opiskelija on osoittanut osaamisensa laboratoriotöitä ja tehtäviä tekemällä sekä tentillä.
Opiskelija tunnistaa ja osaa kuvata elektroniikan passiivisten peruskomponenttien toimintaa.
Opiskelija tunnistaa diodin, transistorin ja tyristorin kytkentäkuvasta ja osaa kuvata niiden toimintaa.
Opiskelija osaa mitata yksinkertaisia elektroniikkakomponenttikytkentöjä ja laatia niistä raportteja.
Opiskelija tunnistaa digitaaliset perusportit kytkennästä.
Opiskelija on osoittanut osaamisensa laboratoriotöitä ja tehtäviä tekemällä sekä tentillä.
Opiskelija tunnistaa ja osaa kuvata elektroniikan passiivisten peruskomponenttien toimintaa.
Opiskelija tunnistaa diodin, transistorin ja tyristorin kytkentäkuvasta ja osaa kuvata niiden toimintaa ja käyttösovelluksia.
Opiskelija osaa rakentaa, mitata yksinkertaisia elektroniikkakomponenttikytkentöjä ja laatia niistä raportteja.
Opiskelija osaa Boolen algebraa
Opiskelija osaa selostaa digitaalisten perusporttien toiminnan ja selvittää niillä tehtyjen kytkentöjen toiminnan.
Opiskelija on osoittanut osaamisensa laboratoriotöitä ja tehtäviä tekemällä sekä tentillä.
Opiskelija ymmärtää matriisien ja funktioiden peruskäsitteet ja tunnistaa eri tyyppisten funktioiden kuvaajia. Lisäksi hän osaa ratkaista eri funktioihin liittyviä yhtälöitä ja yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja hän osaa soveltaa niitä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelijalla on taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Ratkaisut esitetään selkeästi ja matemaattisia käsitteitä käytetään täsmällisesti. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Suomi
15.08.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
3 op
22I254
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija on tehnyt kaikki vaaditut tehtävät. Hän osaa ohjatusti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan tekniikan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Raportit sisältävät pieniä virheitä tai ovat muilta osin puutteellisia. Raportit eivät kokonaisuudessaan vastaa annettuja kirjallisen raportoinnin ohjeita.
Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset kirjallisen raportoinnin ohjeen mukaisesti siten, että raportissa on esitetty työn kannalta kaikki oleellinen. Raportista on muodostunut ehjä kokonaisuus.
Opiskelija osaa itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa fysiikkaan ja omaan tekniikan alaan liittyviä mittaustehtäviä. Opiskelija osaa raportoida mittaustulokset hyvin ja selkeästi raportoinnin ohjeen mukaisesti. Raporteista on muodostunut ehjä, luettava ja käsitellyt aihealueet kattava kokonaisuus.
Opiskelijalla on korvaamattomia poissaoloja tai kaikkia vaadittuja tehtäviä ei ole palautettu.
Jari Puranen
Suomi
01.08.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
3 op
21I254
1 - 45
Jari Puranen, Fysiikka Virtuaalihenkilö
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa ratkoa tasogeometrian ja vektorilaskennan perustehtäviä ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Opiskelija tuntee kompleksilukujen eri esitysmuodot ja osaa laskea niillä. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja hän osaa soveltaa niitä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelijalla on taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Ratkaisut esitetään selkeästi ja matemaattisia käsitteitä käytetään täsmällisesti. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Suomi
01.08.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
3 op
22I254
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja
opiskelustaan. Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisia asioita asuntoonsa, asuinpaikkakuntaansa ja oman alan tekniseen laitteeseen liittyen.
Opiskelija kuvailla yksinkertaisesti kohteen geometriaa ja numeerista tietoa. Opiskelija hallitsee ruotsin peruskieliopin heikosti.
Opiskelija osaa kertoa keskeisiä asioita itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja opiskelustaan.
Opiskelija osaa esitellä keskeisiä asioita asunnostaan, asuinpaikkakunnastaan ja oman alan teknisestä laitteesta.
Opiskelija osaa kuvailla kohdetta melko hyvin geometrisesti ja numeerisesti. Opiskeilja hallitsee ruotsin peruskieliopin tyydyttävästi.
Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti itsestään, päiväsuunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, harrastuksistaan ja
opiskelustaan. Opiskelija osaa esitellä sujuvasti asuntoaan, asuinpaikkakuntaansa ja oman alan teknistä laitetta.
Opiskelija osaa kuvailla vaikeuksitta kohteen geometriaa ja numeerista tietoa. Opiskelija hallitsee ruotsin peruskieliopin hyvin.
Reijo Mäkelä
Suomi
29.08.2022 - 26.10.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
3 op
22I254
Reijo Mäkelä
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Suomi
01.08.2022 - 24.10.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
3 op
22I254
Pia Ruokonen-Kaukolinna
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisia Laplace-muunnoksia taulukoiden ja laskimen avulla sekä käyttää sitä tilanteissa, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Opiskelija osaa laskea jaksollisen funktion Fourier-kertoimia laskimen avulla. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.
Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää Laplace-muunnosta lineaaristen differentiaaliyhtälöiden ratkaisemiseen ja ymmärtää Fourier-sarjan jaksollisen funktion esittämisenä eri taajuisten aaltomuotojen summana. Opiskelija osaa perustella ratkaisut. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.
Jukka Suominen
Suomi
01.09.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 31.08.2022
3 op
21I254
1 - 45
Jukka Suominen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa käyttää suureita ja yksiköitä ja ratkaista esimerkkien kaltaisia yksinkertaisia mekaniikan ongelmia.
Opiskelija osaa käyttää suureita ja yksiköitä sekä ratkaista esimerkkien kaltaisia mekaniikan ongelmia. Opiskelija osaa myös perustellen soveltaa mekaniikan peruslakeja uusiin tilanteisiin.
Opiskelija osaa käyttää suureita ja yksiköitä. Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys mekaniikan peruslaeista sekä sujuva taito analysoida vaikeitakin ongelmia ja perustella tekemänsä ratkaisut.
Hylätty:
Opiskelija ei ole osoittanut osaavansa käyttää mekaniikkaan liittyviä suureita ja yksiköitä. Opiskelija ei osaa analysoida ilmiöitä ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat esitettyjen esimerkkien kaltaisia.
Roope Siikanen
Suomi
29.08.2022 - 24.10.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
3 op
22I254
Roope Siikanen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija tunnistaa yleisimpiä rakenteita, mutta osaa kuvailla talotekniikan liittymistä niihin suppeasti. Hän nimeää rakennushankkeen osapuolia, mutta niiden tehtäviä ja työmaaorganisaatioita vajavaisesti.
Opiskelija on tutustunut opintojakson kirjallisiin aineistoihin. Opiskelija tuottaa harjoitustehtävät hyödyntäen kurssilla jaetun materiaalin lisäksi kirjallisuudesta ja verkkoaineistoista saataville olevaa tietoa sekä käyttää alan käsitteistöä pääosin tarkoituksenmukaisesti. Harjoitustehtävät on palautettu ohjeiden mukaisesti.
Opiskelija tunnistaa yleisimpiä rakenteita ja niiden yhteensovittamista talotekniikan kanssa. Hän kuvaa rakennushankkeen osapuolia, niiden tehtäviä ja työmaaorganisaatioita laajasti.
Opiskelija osaa kuvailla kaavoituksen ja maankäytön merkitystä talotekniikan ratkaisuihin sekä vaadittavia lupamenetelyitä.
Opiskelija on tutustunut opintojakson kirjallisiin aineistoihin. Opiskelija tuottaa harjoitustehtävät hyödyntäen kurssilla jaetun materiaalin lisäksi kirjallisuudesta ja verkkoaineistoista saataville olevaa tietoa sekä käyttää alan käsitteistöä hyvin. Harjoitustehtävät on palautettu ohjeiden mukaisesti.
Opiskelija edellisen lisäksi vertailee rakennushankkeen ja työmaasuunnittelun erilaisia toteutusmuotoja talotekniikan näkökulmasta . Hän tuo esiin erilaisia vaihtoehtoja rakenteiden ja talotekniikan yhteensovittamiseen.
Timo Lähteenmäki
Luentoaineisto ja RT-kortiston lähteet
Opetuskeskustelu, harjoitukset, harjoitustyöt, kotitehtäviä, tentti ja lähi- sekä etäopetus
Toteutuksella on kaksi lehtoria: Tero Markkanen ja Heikki Saarenpää
Markkanen
Jakson arviointi asteikolla 1-5.Rakennushankkeen kustannushallinta ja tuotannon sekä suunnittelu osiot: harjoitustyöt muodostavat arvosanan painotuksella 50%/ 50% ja muodostavat kokonaisarvosanasta 50 %
Rakenteiden osio muodostaa 50 % kokonaisarvosansta.
Saarenpää
Jakson arviointi asteikolla 1-5
Tenttiosaaminen, kotitehtävien teko, harjoitustyö ja aktiivisuus muodostavat kokonaisarvosanan.
Molempien opettajien arvosana muodostaa kurssin kokonaisarvosanan.
Suomi
29.08.2022 - 16.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
5 op
20I254
Heikki Saarenpää, Tero Markkanen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Harjoitustyöt/Markkanen
Markkanen
Käsiteltävät asiat kustannuslaskennan ja tuotannon käytännön tehtäviä, harjoitustyöt todellisesta kohteesta
Saarenpää
Käsiteltävät asiat käytännön rakennetehtävinä, harjoitustyö ja kotitehtävät todellisista kohteista
Mikäli tentti pidetään, niin erikseen sovittavana ajankohtana lähiopetustuntien aikana (Markkanen)
Tentti pidetään ja sovitaan erikseen luentojen alussa (Saarenpää)
Ei ole
Lähi- ja etätunteja 56,muu on opiskelijan itsenäistä työskentelyä
Markkanen
Alustava ajankäyttö:
1. Rakennushankkeen kustannushallinta:
-johdanto, termit, käsitteet
-hankkeen osittelu ja nimikkeistöt ja kustannushallinnan vaiheet
- tavoitehinta-arvio
-ATK-sovellukset ja -harjoitukset
2.Rakennushankkeen tuotannon ohjaus ja suunnittelu
-rakennushankkeen tuotannonohjausjärjestelmän rakenne ja periaatteet
-aikataulutekniikat
-ATK-sovellukset ja -harjoitukset
Saarenpää
Rakennushanke
-kaavoitus, rak.lupa, tontti, maanrakennus
Rakenteiden periaatteet;
-pientalo, kerrostalo, toimisto ja liikerakennukset sekä hallit
-rakenteiden kehitys
-elementtirakentaminen
-rakenteiden rak.fys toimintaa
-piharakentaminen ja infrarakentaminen
Hylätty harjoitustyö ja tentti. Osallistumisprosentti alle 30 %.
Tarkennetaan tarvittaessa kurssin alussa molempien opettajien toimesta.
Markkanen
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita kuten eri kustannuslaskennan menetelmien peruskäytön ja hallitsee kustannuslaskennan menetelmien perusteet.
Opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita kuten aikataulutekniikoiden perusteet ja hallitsee aikataulusovelluksen perusteet.
Saarenpää
Opiskelija tunnistaa rakentamisen prosessin (kaavoitus, rak.lupa).
Opiskelija ymmärtää rakenteiden toiminnan (statiikka, rak.fys.) pääkohdat ja osaa piirtää rakennepiirustuksia luonnostellen.
Harjoitustyö on tehty alustavan luonnostasoisesti ja kotitehtävistä on tehty 50%.
Markkanen
Edellisen lisäksi opiskelija osaa soveltaa kustannuslaskennan menetelmiä alustavassa budjetoinissa ja osaa perustella ratkaisut. Opiskelija osaa myös luoda tavoitehinta-arvioita.
Opiskelija osaa soveltaa aikataulutekniikoita erilaisissa haastavissa aikataulutustilanteissa ja osaa perustella ratkaisut. Opiskelija osaa myös käyttää oikeaa aikataulutasoa ja tarkuutta tilanteen mukaan.
Saarenpää
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää rakentamisen prosessin.
Opiskelija ymmärtää rakenteiden toiminnan (statiikka, rak.fys.) detaljitasolla ja ymmärtää rakennetekniikan kehityksen.
Harjoitustyö on tehty luonnostasoisesti ja kotitehtävistä on tehty 67%.
Markkanen
Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisumenetelmät.
Opiskelija osaa myös tehdä riittävän tarkat kustannuslaskelmat tavoitehinta-arvio tasolla sekä hallitsee sen toteutus prosessin.
Opiskelija osaa myös tehdä realistiset aikataulut sekä hallitsee rakennustuotannon ohjauksen prosessin yleisaikataulutasolla.
Saarenpää
Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää ja osin tuottaa rakentamisen prosessin asiakirjoja.
Opiskelija ymmärtää rakenteiden toiminnan detaljitasolla ja osaa soveltaa tietojaan.
Opiskelija hallitsee rakennetekniikan kehityksen ja ymmärtää sen vaikutukset mm. korjauskohteissa.
Harjoitustyö on tehty rakennepiirustuksena ja kotitehtävistä 80%.
Opiskelija tunnistaa talotekniikan perusjärjestelmiä ja osaa kertoa niiden merkityksestä sekä selvittää energian hinnoittelua. Hän osaa luetella talotekniikkaa sääteleviä keskeisiä säädöksiä ja alan yleisiä työtehtäviä.
Opiskelija osaa käyttää CAD:n peruspiirustustoimintoja, mutta aputoimintojen hyödyntämistä ei ole täysin omaksuttu.
Opiskelija toimii pääsääntöisesti oppimistehtävissä sovittujen aikataulujen mukaisesti.
Opiskelija osaa kuvailla taloteknisten perusratkaisujen toimintaperiaatteita ja niiden merkityksen sisäolosuhteille ja energiakäytölle. Opiskelija osaa kertoa energiahinnoittelun periaatteet kuluttajalle. Opiskelija tuntee alan yrityksiä, järjestöjä ja ammattilehtiä.
Opiskelija osaa käyttää CAD-ohjelmistoa sujuvasti teknisten dokumenttien luomiseen. Opiskelija toimii oppimistehtävissä sovittujen aikataulujen mukaisesti.
Opiskelija osaa havainnoida ja tehdä parannusehdotuksia talotekniikan alan ilmiöistä, raportoida laajasti ja keskustella talotekniikka-alan ammattilaisten kanssa ammatillisesti sekä tunnistaa laajasti alan järjestelmät. Opiskelija osaa hakea ammattitietoa luotettavista lähteistä.
Opiskelija osaa käyttää CAD-ohjelmistoa sujuvasti dokumentoinnin apuvälineenä. Opiskelija hyödyntää tehokkaasti ohjelmiston apuvälineitä ja viimeistelee työnsä.
Opiskelija työskentee vastuullisesti ja sovittujen aikataulujen mukaisesti.
Satu Uusikauppila
Oppimateriaali Moodlessa
Luennot, tehtävät ja piirtoharjoitukset
Suomi
29.08.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
5 op
22I254
Eero Kulmala, Satu Uusikauppila, Marja-Liisa Timperi
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Kurssin suorittaminen sisältää luentoja, tehtäviä ja piirtoharjoituksia (sähköiset ohjelmat)
Tenttien ajankohdat ilmoitetaan kurssin alkaessa
Kurssin kesto 5 op, joka vastaa arviolta 135h opiskelijan työtä.
Työmäärä sisältää luentoja, tehtäviä, piirtoharjoituksia sekä opiskelijan omaehtoista opiskelua
Sisältö on jaettu luento-osuuteen sekä piirtoharjoitusosuuteen
Opiskelija osaa kuvata suunnittelun keskeisiä perusteita ja kykenee tulkitsemaan suunnitteluasiakirjoja. Harjoitustyöt on palautettu hyväksytysti sovitussa aikataulussa. Tehtäväksi annossa mainitut tekijät ja kriteerit on otettu huomioon, mutta perustelut ovat suppeat.
Opiskelija osaa soveltaa suunnittelun keskeisiä perusteita ja laatia suunnitteludokumentteja. Harjoitustyöt on tehty sovitussa laajuudessa aikatalujen mukaisesti. Ratkaisut on perustellusti tehty ja dokumentit noudattavat yleisiä ohjeita.
Opiskelija osaa soveltaa laajasti suunnittelun perusteita ja laatia laadukkaita suunnitteludokumentteja. Harjoitustyöt sisältävät sovitun laajuuden lisäksi itsenäistä pohdiskelua tai laajempaa vertailua. Ratkaisut on perusteltu lisäarvoa tuoden.
Satu Uusikauppila
Oppimateriaali sekä opintojakson suorittamiseen liittyvät ohjeet ja vaatimukset julkaistaan Moodlessa
luento-opetus
harjoitukset
harjoitustyöt
Suomi
29.08.2022 - 31.12.2022
01.08.2022 - 19.09.2022
4 op
20I254
Satu Uusikauppila
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
AHOT-mahdollisuus, sovittava opettajan kanssa viimeistään 2viikon kuluessa kurssin alkamisesta
Mahdollisten esimerkkisuunnitelmien esittely
Moodlessa tehtävänannon yhteydessä ilmoitetaan harjoitustöiden ajankohdat
4op vastaa työmäärältään 4*27h= 108h
Työmäärä sisältää luentoja, harjoitustöiden tekemistä, omaehtoista opiskelua
Moodlesta löytyvän aikataulun mukaisesti edetään
Opiskelija
• selviytyy yksinkertaisista keskustelutilanteista, myös alansa yrityksiin liittyen
• reagoi keskustelukumppanin sanomisiin useimmiten ymmärrettävästi
• tiedostaa jossain määrin erityyppisten tekstien asettamat vaatimukset tyylille
• kirjoittaa pääpiirteittäin ymmärrettävästi
• ymmärtää pääasiat normaalitempoisesta puheesta tutussa asiayhteydessä, kun viesti toistetaan tarvittaessa
• ääntää useimmiten ymmärrettävästi
• löytää etsimänsä tiedon teksteistä, jotka käsittelevät tuttuja aiheita
• käyttää alan perussanastoa niin, että olennainen viesti välittyy
• käyttää yksinkertaisia kieliopin perusrakenteita
• käyttää saatavilla olevia apuvälineitä esim. nettisanakirjat
. Opiskelija
• keskustelee sekä yleisistä että alaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista melko sujuvasti
• reagoi keskustelukumppaninsa sanomisiin pääosin asianmukaisesti
• viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa melko sujuvasti ja selkeästi
• ymmärtää eri korostuksilla puhuvia ihmisiä, kun aihe on tuttu
• ääntää melko luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat
• osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin
• ymmärtää ja käyttää alan sanastoa melko täsmällisesti
• osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja
• käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä, jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin
Opiskelija
• keskustelee sujuvasti sekä yleisistä että ammattialaansa ja sen yrityksiin liittyvistä aiheista
• reagoi nopeasti ja asianmukaisesti keskustelukumppanin sanomisiin
• viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä
• kirjoittaa sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti lähes ilman kielivirheitä
• ymmärtää suhteellisen vaivattomasti myös eri korostuksilla puhuvia ihmisiä
• ääntää luontevasti ja selkeästi
• ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat vaativastakin ammatillisesta tekstistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa
• selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti
• ymmärtää ja käyttää taitavasti ja täsmällisesti alan sanastoa sekä oman erikoisalansa termistöä
• löytää yleensä erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset sanat ja sanonnat
• käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne lähes virheettömästi
Mirja Kolehmainen
Suomi
29.08.2022 - 16.12.2022
01.08.2022 - 04.09.2022
3 op
21I254
1 - 45
Mirja Kolehmainen
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Opiskelija osaa kertoa perusasiat Suomen sekä EU:n energiajärjestelmästä ja –politiikasta sekä sääntelystä. Hän tiedostaa käytön ja ylläpidon merkistyksen rakennuksen energian kulutukseen. Opiskelija osaa laatia energiataseen, mutta laskelmat puutteellisia.
Hän osaa nimetä joitakin energian käytön tehostamismahdollisuuksia sekä uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia. Opiskelija osaa kuvata talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liityviä tekjöitä ja käyttää elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä.
Opiskelija osaa kertoa suomalaisen sekä eurooppalaisen energiajärjestelmän ominaispiirteistä ja tulevaisuuden kehityshaasteista sekä sääntelystä. Hän osaa arvioida käytön ja ylläpidon merkitystä rakennuksen energian kulutukseen. Opiskelija osaa laatia energiataseen ja siihen liittyvät laskelmat ja tunnistaa energian käytön tehostamismahdollisuuksia ja uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia sekä osaa tehdä niihin liittyviä laskelmia. Opiskelija osaa soveltaa talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liittyviä tekijöitä. Opiskelija osaa käyttää elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä ja yhdistellä niitä huomioiden talotekniikan järjestelmien kokonaisuudet.
Opiskelija osaa soveltaa tietoa suomalaisen sekä eurooppalaisen energiajärjestelmän ominaispiirteistä ja tulevaisuuden kehityshaasteista sekä sääntelystä. Hän osaa arvioida kattavasti käytön ja ylläpidon merkitystä rakennuksen energian kulutukseen. Opiskelija osaa laatia energiataseen ja siihen liittyvät laskelmat ja ehdottaa energian käytön tehostamismahdollisuuksia ja uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia sekä osaa tehdä niihin liittyviä vaativia laskelmia. Opiskelija osaa soveltaa kattavasti talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liittyviä tekijöitä. Opiskelija osaa käyttää sovelletusti elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä ja yhdistellä niitä huomioiden talotekniikan järjestelmien kokonaisuudet ja kustannusvaikutukset.
Jussi-Pekka Juvela
Täydentyy ennen kurssin aloitusta 9/2022
Suomi
01.08.2022 - 21.12.2022
01.08.2022 - 30.09.2022
5 op
19I253
19I254
Aki Kortetmäki, Jussi-Pekka Juvela
Talotekniikka
Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka, Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka
TAMK Pääkampus
0-5
Insinööri (AMK), EQF 6
Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset:
Linkki TAMKin www-sivujen hakuohjeisiin
Opiskelijan on mahdollista saada tunnistusta aiemmin hankitusta osaamisestaan.
Katso TAMKin yleiset AHOT-ohjeet
Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen ja niitä vastaavan osaamistavoitteiden saavuttaminen.
Linkki Ammattikorkeakoululakiin ja asetukseen ammattikorkeakouluista.
Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Linkki Ammattikorkeakoululakiin ja asetukseen ammattikorkeakouluista.
Sähköisen talotekniikan koulutuksessa opitaan hallitsemaan laaja-alaisesti kiinteistöjen sähköteknisiä järjestelmiä. Näihin kuuluu sähköenergiajärjestelmän lisäksi valaistus ja kiinteistön tietojärjestelmät mukaan lukien kiinteistöautomaatio.
Suuntaavat opinnot täyttävät sähköpätevyydelle asetetut koulutusvaatimukset.
Yhteisissä opinnoissa LVI-talotekniikan koulutuksen kanssa opitaan tekemään taloteknisiä kokonaisratkaisuja, jotka ovat energiatehokkaita, turvallisia, terveellisiä ja toimivia. Rakentamisen kokonaisnäkemystä opitaan yhteisissä tehtävissä rakennusarkkitehti koulutuksen ja rakennustekniikan alan koulusten kanssa.
Koulutuksella on yhteiset vuositeemat LVI-talotekniikan koulutuksen kanssa.
1. vuositeema ”Tarve”
Ensimmäisen opintovuoden teemana on talotekniikka toimialaan tutustuminen,tekniikan alan perusosaamisen hankkiminen ja oman osaamistarpeidensa selvittäminen.
2. vuositeema ”Luonnos”
Toisena opintovuonna opintojen fokuksena on energiatehokas talotekniikka asuinkiinteistöissä ja toimiminen projektiryhmän jäsenenä.
3. vuositeema ”Toteutus”
Kolmannen opintovuoden opinnot liittyvät energiatehokkaisiin toimitiloihin, selville ottamisen -oppimisperiaatteen syventäminen ja vastuullinen toiminta erilaisissa ryhmissä.
4. vuositeema ”Käyttö- ja ylläpito”
Neljäntenä opintovuonna opinnot liittyvät talotekniikan käyttöön ja ylläpitoon sekä kokonaisuuksien hallintaan.
Kolmanteen ja neljänteen opintovuoteen on varattuna molempiin yksi opintokokonaisuus, jolla opiskelija suuntaa tai täydentää omaa suuntautumispolkuaan. Niihin voidaan valita opintoja myös kv-vaihdossa tai työskentelyä yritysprojekteissa.
Koulutuksesta valmistuneet työskentelevät sähköisen talotekniikan suunnittelijoina, urakoinnin esimies- tai asiantuntijatehtävissä, laitevalmistuksessa ja -myynnissä, valvonta- ja viranomaistehtävissä sekä kiinteistöjen ylläpitotehtävissä. Alalla voi joko syventyä yhteen osa-alueeseen tai kehittyä laaja-alaiseksi asiantuntijaksi. Talotekniikan osaaja voi löytää työpaikan joko pienestä tai suuresta yrityksestä tai ryhtyä yrittäjäksi.
Tutkinto antaa hakukelpoisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai maisteriopintoihin yliopistoissa ja muissa korkeakouluissa.
uoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä. TAMKin yhteiset arviointikriteerit
Tarkemmat kriteerit löytyvät opintojen toteutussuunnitelmista. Opiskelijoiden kanssa sovitaan opintojakson alussa opintojakson suoritus- ja arviointitavat.
Linkki TAMKin tutkintosääntöön.
Opintojen suorittaminen ja osaamistavoitteiden saavuttaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa.
Tutkintoon johtava päiväkoulutus (240 op) toteutetaan kokopäiväopintoina.
Sähköisen talotekniikan koulutus on sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusvastuuseen kuuluva osa talotekniikan koulutuksesta. Opetussuunitelman lähtökohtana on pitkaaikainen alan koulutuksen kehitystyö yrityshteistyössä alan elinkeinoelämän kanssa.
Opintojen sisältöjä ja rakennetta uudistetaan alan muuttuvien säädösten ja vaatimusten mukaisesti vuosittain.
Koulutuksessa on otettu huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön linjaukset sekä TAMKin strategia.