Siirry suoraan sisältöön

Älykkään uusiutuvan sähköenergiantuotannon ylempi tutkinto-ohjelma

Tutkinto:
Tekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (ylempi AMK)

Laajuus:
60 op

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Insinööri (ylempi AMK), EQF 7

Yhteystiedot

Yliopettaja Aki Korpela
Opintoasiainkoordinaattorii Johanna Nilkku
sähköposti: etunimi.sukunimi[at]tuni.fi

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset, lisätiedot TAMKin www-sivut.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Opiskelijan on mahdollista saada tunnistusta aiemmin hankitusta osaamisestaan.
Katso TAMKin yleiset AHOT-ohjeet.

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen ja niitä vastaavan osaamistavoitteiden saavuttaminen.
Lisätiedot: TAMKIn tutkintosääntö, Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista.

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut master-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ylemmälle ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Lisätiedot: Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa muodollisesti samat jatko-opintomahdollisuudet kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Suoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä.
Tarkemmat kriteerit löytyvät opintojen toteutussuunnitelmista. Opiskelijoiden kanssa sovitaan opintojakson alussa opintojakson suoritus- ja arviointitavat.
Lisätiedot: TAMKin tutkintosääntö

Valmistuminen

Opintojen suorittaminen ja osaamistavoitteiden saavuttaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa.

Tutkinnon kehittäminen

Opetussuunnitelman kehitystyötä tehdään yhteistyössä alan yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.
Koulutuksessa on otettu huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön linjaukset sekä TAMKin strategia.

Älykäs uusiutuva sähköenergiantuotanto
Tunnus
(22YALY)
Älykäs uusiutuva sähköenergiantuotanto
Tunnus
(22YALY)
Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 16.09.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Älykäs uusiutuva sähköenergiatuotanto YAMK

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Älykkään uusiutuvan sähköenergiantuotannon ylempi tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Klaus Virtanen
Vastuuhenkilö

Klaus Virtanen

Ryhmät
  • 23YALY
    Älykkään uusiutuvan sähköenergiantuotannon ylempi tutkinto-ohjelma

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson oppimistavoitteet ovat:
• Sähköisten tehosiirtojärjestelmien toiminnallisuuden ymmärtäminen, erilaiset tehosiirtojärjestelmät ja niiden ominaispiirteet.
* Tuotannon liittäminen liittyjän ja verkon kannalta
• Tehosiirtojärjestelmän mitoitusperiaatteet: teho- ja suorituskyky, toiminnallisuus, turvallisuus, järjestelmien konseptointi.
• Tehosiirtojärjestelmän ohjaus- ja suojausjärjestelmät.
• Tehosiirtojärjestelmien rooli sähköverkoissa, saarreke- ja omavoimaisissa järjestelmissä

Sisältö (OJ)

Opintojaksossa perehdyt erilaisiin sähköisiin AC ja DC tekniikkaan hyödyntäviin tehosiirtojärjestelmiin, komponentteihin, niiden toimintaan, ominaisuuksiin, suojaukseen ja ohjaukseen. Opintojaksossa saat käsityksen sähköisen tehosiirtojärjestelmän hyödynnettävyydestä erilaisissa käyttökohteissa kuten ajoneuvoissa ja liikkuvissa työkoneissa sekä maakäyttöön tarkoitetuissa laitteistoissa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija pystyy auttavasti hyödyntämään sähköisten tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa ja osaa alustavasti vertailla järjestämien ominaisuuksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija pystyy hyödyntämään sähköisten tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa ja osaa vertailla järjestämien ominaisuuksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija pystyy monipuolisesti ja laajasti hyödyntämään tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa ja osaa analyyttisesti ja järjestälmisesti vertailemaan järjestämien ominaisuuksia.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu tenttiin tai harjoitustyönäyttöön.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähi- tai etäopetusta järjestetään yhteensä 15 h. Opintojakson suorittaminen perustuu vahvasti opiskelijaan omaan tekemiseen ja aiheiden syvempään käsittelyyn.

Sisällön jaksotus

Opintojakson oppimistavoitteet ovat:
• Sähköisten tehosiirtojärjestelmien toiminnallisuuden ymmärtäminen, erilaiset tehosiirtojärjestelmät ja niiden ominaispiirteiden sisäistäminen.
* Kyky analysoida tuotannon liittämistä liittyjän ja verkon kannalta osaksi sähköenergiajärjestelmää.
• Osaa ja kykenee analyyttisesti soveltamaan tehosiirtojärjestelmän mitoitusperiaatteita, osaa tuottaa ja soveltaa teho- ja suorituskyky vaatimuksia, kykenee toimittamaan analyyttisiä toiminnallisuuksia, osaa soveltaa turvallisuusvaatimuksia ja kykenee järjestelmien konseptointiin ja hallitseen vaatimusten hallinnan.
• Tehosiirtojärjestelmän ohjaus- ja suojausjärjestelmien käsitteet ja analyyttiset menetelmät niiden soveltamiseksi.
• Tehosiirtojärjestelmien rooli sähköverkoissa, saarreke- ja omavoimaisissa järjestelmissä sekä näiden ominaisuuksien analyyttinen pohdinta.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ei pysty auttavasti hyödyntämään sähköisten tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa ja ei osaa alustavasti vertailla järjestämien ominaisuuksia. Opiskelijalla ei ole analyyttistä kykyä soveltaa opittua osana omaa työskentelyä. Opiskelija ei pysty kriittisesti keskustelemaan tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa.Opiskelija ei pysty arvioimaan tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija pystyy auttavasti hyödyntämään sähköisten tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa ja osaa alustavasti vertailla järjestämien ominaisuuksia. Opiskelija kykenee auttavasti analyyttiseen, pohtivaan ja vertailevaan analysointiin tehosiirtomahdollisuuksien soveltamiseksi osaksi sähköenergiajärjestelmissä. Opiskelija pystyy auttavasti kriittisesti keskustelemaan tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa.Opiskelija pystyy auttavasti arvioimaan tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija pystyy hyödyntämään sähköisten tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa ja osaa vertailla järjestämien ominaisuuksia. Opiskelija kykenee analyyttiseen, pohtivaan ja vertailevaan analysointiin tehosiirtomahdollisuuksien soveltamiseksi osaksi sähköenergiajärjestelmissä. Opiskelija pystyy kriittisesti keskustelemaan tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa.Opiskelija pystyy arvioimaan tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija pystyy monipuolisesti ja laajasti hyödyntämään tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa ja osaa analyyttisesti ja järjestälmisesti vertailemaan järjestämien ominaisuuksia.Opiskelija pystyy monipuolisesti analyyttiseen, pohtivaan ja vertailevaan analysointiin tehosiirtomahdollisuuksien soveltamiseksi osaksi sähköenergiajärjestelmissä. Opiskelija pystyy monipuolisesti ja laajasti kriittisesti keskustelemaan tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa.Opiskelija pystyy monipuolisesti ja laajasti arvioimaan tehosiirtojärjestelmien mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa.

Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 31.07.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Älykäs uusiutuva sähköenergiatuotanto YAMK

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Älykkään uusiutuvan sähköenergiantuotannon ylempi tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Aki Korpela
Vastuuhenkilö

Aki Korpela

Ryhmät
  • 23YALY
    Älykkään uusiutuvan sähköenergiantuotannon ylempi tutkinto-ohjelma

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson oppimistavoitteet ovat:
• Opiskelija osaa vahvan luonnontieteellisen ymmärryksensä turvin analysoida erilaisten tuulisuusjakaumien vaikutukset tuulen energiasisältöön. Tämän seurauksena opiskelija hahmottaa tuulisuusmittausten keskeisen tärkeän roolin osana suuren kokoluokan tuulivoimaprojektia.
• Opiskelija hallitsee tuulivoimalan teknisesti oleellisimpien osien suunnitteluperiaatteet. Opiskelija osaa analysoida tuulivoimalan lavan optimaalisen toiminnan erilaisissa olosuhteissa ja hahmottaa syvällisen ymmärryksensä turvin eri generaattorityyppien roolit erilaisissa tuulivoimalakonsepteissa.
• Opiskelija osaa analysoida, miten tuulivoimalan tuottamaa tehoa on mahdollista rajoittaa nimellistuulennopeutta voimakkaammilla tuulilla: miten sakkausilmiötä voidaan hyödyntää osana tuulivoimalan säätöä, ja toisaalta miten tuulivoimalan tehoa voidaan säätää ilman sakkausilmiön hyödyntämistä.
• Opiskelija osaa kohteen keskituulennopeuden ja ympäristön perusteella arvioida, kuinka paljon kohteeseen asennettu tuulivoimala tuottaa sähköenergiaa vuoden aikana. Opiskelija osaa käyttää pinta-alamenetelmää ja tehokäyrämenetelmää energiantuotannon arvioinnissa ja hahmottaa menetelmien puutteet tarkkaan kohdeanalyysiin verrattuna.
• Opiskelija hahmottaa tuulivoiman roolin nykytilanteen ja tulevaisuudennäkymät Suomen sähköenergiantuotannossa. Opiskelija osaa analysoida tuulivoiman hyvät ja huonot puolet osana energiamurrosta ja Suomen sähköenergiajärjestelmää. Vahva ymmärrys tuulivoiman energiantuotannon ominaispiirteistä auttaa analysoimaan kasvavaa säätövoiman tarvetta ja energiavarastojen lisääntyvää roolia tehotasapainon hallinnassa.
• Opiskelija hahmottaa suuren kokoluokan tuulivoimahankkeen eri vaiheet ja niiden tekniset vaatimukset.

Sisältö (OJ)

Opintojaksossa perehdyt tuulivoimalan toimintaan ja tuulivoimaan energiantuotantomuotona. Opintojakso tarjoaa tietoa tuulivoimalan suunnitteluperiaatteista, erilaisista tuulivoimalakonsepteista ja niiden erityisominaisuuksista sekä tuulivoimatuotannon ominaispiirteistä osana modernia sähköenergiajärjestelmää.

Lisätiedot (OJ)

Opintojaksolla tuulivoimatekniikka havainnollistetaan TAMKin omilla laitteistoilla sekä mahdollisella kohdevierailulla tuulipuistoon.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija hahmottaa tuulivoimalan oleellisimmat tekniset yksityiskohdat, jotka mahdollistavat ilmavirtauksen energian muuttamisen sähköenergiaksi. Lisäksi opiskelijalla on käsitys tuulivoiman ominaispiirteistä energiantuotantomuotona, ja hän tiedostaa voimakkaasti kasvavan tuulivoiman vaikutukset Suomen sähköenergiajärjestelmään.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelijalla on vahva käsitys tuulivoimalan oleellisimmista teknisistä ratkaisuista, ja sen avulla hän osaa analysoida tuulivoimalan toimintaa ja energiantuotannon ominaispiirteitä muuttuvissa olosuhteissa. Opiskelija osaa tehdä tuulivoiman kohdeanalyysiä ja energiantuotannon arviointia, ja lisäksi hänellä on vahva käsitys tuulivoiman kasvavasta roolista osana Suomen sähköenergiajärjestelmää.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijalla on syvällinen luonnontieteellinen ymmärrys tuulivoiman eri osa-alueista: ilmavirtauksen tehosta, lapojen toimintaperiaatteesta, generaattorityypeistä ja erilaisten tuulivoimalakonseptien toiminnasta sekä teknis-taloudellisista eroavaisuuksista. Vahvan ymmärryksensä turvin opiskelija osaa päätellä energiantuotannon ominaispiirteet sekä niiden vaikutukset sähköenergiajärjestelmään, jossa tuulivoiman osuus tulee olemaan voimakkaasti kasvava.

Arviointiasteikko

0-5