Siirry suoraan sisältöön

Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Sairaanhoitaja (AMK)

Laajuus:
210 op

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Sairaanhoitaja (AMK), EQF 6

Yhteystiedot

Opinto-ohjaja Eija Piikkilä, puh: 050 5915560, eija.piikkila(at)tuni.fi
Osaamispäällikkö
Päivi Hautaviita
paivi.hautaviita@tuni.fi
Tutkintovastaava
Sanna Laiho
sanna.laiho@tuni.fi

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset:
Linkki TAMKin www-sivujen hakuohjeisiin

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Opiskelijalla on mahdollisuus hyväksilukea suomalaisissa tai ulkomaisissa korkeakouluissa suoritettuja opetussuunnitelman mukaisia opintoja ja muuten saavutettua osaamista, joka vastaa tutkinnon tai sen osan osaamistavoitteita.
Katso https://www.tuni.fi/fi/opiskelijan-opas/kasikirja/tamk

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset:
Linkki TAMKin www-sivujen hakuohjeisiin
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä

Toiminnallisesti kaksikielisen sairaanhoitajakoulutuksen tutkinto-ohjelma on suunnattu muuta kieltä kuin suomea äidinkielenään puhuville ja maahanmuuttajille. Koulutuksessa ei ole suomen kielen kielitaitotasovaatimusta, englannin kielen kielitaitotasovaatimus on B2. Opinnoissa on oltava motivoitunut ja sitouduttava opiskelemaan suomen kieltä.

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Koulutus täyttää Euroopan unionin direktiivin (2013/55/EU) vaatimukset ammattipätevyyden tunnustamisesta.
TAMKin sairaanhoitajakoulutus on profiloitunut vaativaan kliiniseen hoitotyön ja yksilöllistettyyn terveyden edistämiseen.

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

Tutkinto toteutetaan toiminnallisesti kaksikielisenä niin, että opetuskielinä ovat englanti ja suomi. Englanninkieliseen opetukseen integroidaan opintojen alusta lähtien suomenkielistä hoitotyön opetusta. Englanninkielisen opetuksen osuus pienenee vähitellen, ja suomen kielellä opiskelu lisääntyy. Tämän lisäksi koulutus sisältää suomi toisena kielenä -opintoja 19–22 opintopistettä. Tavoitteena on, ammatillisen osaamisen kehittymisen lisäksi, että opintojen aikana saavutetaan terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävien edellyttämä riittävä suullinen ja kirjallinen kielitaitotaso.

Sairaanhoitajan tutkintoon johtavan koulutuksen päätyttyä opiskelijalla on laaja-alaiset ja näyttöön perustuvat tiedot ihmisestä, terveydestä, ympäristöstä ja hoitamisesta. Opiskelija osaa toimia yksilövastuisen hoitotyön periaatteiden mukaan potilaan ja hänen perheensä hoitoprosessin kaikissa vaiheissa. Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti ohjausmenetelmiä hoitotyössä. Opiskelijalla on vahva sairaanhoitajan ammatti-identiteetti, eettinen osaaminen ja kyky reflektion kautta kehittää ja arvioida omaa toimintaansa.

Ensimmäisen opintovuoden jälkeen opiskelija osaa sairaan ihmisen hoitamisen perusteet. Opiskelija osaa noudattaa omassa toiminnassaan terveydenhuoltoa koskevaa lainsäädäntöä ja hoitotyön eettisiä ohjeita. Opiskelija osaa tunnistaa ja ennakoida yksilön ja yhteisön terveysongelmia. Opiskelija osaa tarkkailla ihmisen peruselintoimintoja ja tunnistaa potilaan hoitotyön tarpeita ja osaa käyttää turvallisesti tilanteeseen sopivia hoitotyön auttamismenetelmiä. Opiskelija osaa toteuttaa lääkehoitoa turvallisesti ja hallitsee lääkelaskut. Opiskelija osaa antaa ensiapua hätätilanteissa. Opiskelija osaa ottaa huomioon erilaisten kulttuurien merkityksen hoitotyössä.


Keskivaiheen opintojen aikana opiskelija kehittää kliinistä osaamistaan hoitotyön eri alueilla sekä osaa määrittää eri-ikäisten potilaiden / asiakkaiden hoitotyön tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida näiden hoitotyötä yhteistyössä potilaiden / asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa. Opiskelija käyttää eri tieteenalojen tietoa oman toimintansa perustana. Opiskelija osaa ohjata ja tukea potilaita / asiakkaita itsehoidossa. Opiskelija osaa toimia moniammatillisessa yhteistyössä potilaiden / asiakkaiden edun mukaisesti. Opiskelija osaa arvioida kriittisesti omaa työtään.


Ammattiopinnoissa opintojen loppuvaiheessa opiskelijan osaaminen vahvistuu ja syvenee. Opiskelija osaa tehdä eettisesti päteviä, näyttöön perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti. Opiskelija osaa vastata eri-ikäisten potilaiden ja perheiden hoidollisiin tarpeisiin omalla hoitotyön erityisalallaan. Opiskelija osaa toimia omahoitajana yksilövastuisen hoitotyön periaatteiden mukaan potilaan ja hänen perheensä hoitoprosessin kaikissa vaiheissa.

Sijoittuminen työelämään

TAMKista valmistuneena sairaanhoitajana sinulla on hyvät työllistymismahdollisuudet hoitotyön eri alueille. Sairaanhoitajana sinulla on mahdollisuus toimia eri- ikäisten ihmisten kanssa erilaisissa hoitoympäristöissä. Työpaikkoja on perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, sosiaalihuollossa sekä yksityisen ja kolmannen sektorin palveluissa, Suomessa ja ulkomailla.
Työpaikka voi olla esim. sairaalan vuodeosastolla, päivystys- ja ajanvarauspoliklinikalla tai leikkausosastolla. Se voi löytyä myös kotisairaanhoidosta, erilaisista kuntoutus- ja hoitokodeista, lääkäriasemilta tai digitaalisesta terveydenhuollosta. Näiden lisäksi sairaanhoitajatutkinto mahdollistaa työskentelyn asiantuntija- ja konsulttitehtävissä, yrittäjänä, vapaaehtoisjärjestöjen palveluksessa tai kansainvälisissä tehtävissä.

Jatko-opintomahdollisuudet

Sinulla on mahdollisuus sairaanhoitajatutkinnon suoritettuasi jatkaa opintojasi eteenpäin erilaisin täydennys- ja jatkokoulutuksin.

Sairaanhoitaja voi syventää ja laajentaa osaamistaan suorittamalla erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon täydennyskoulutuksia, erikoistumisopintoja ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. TAMK tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet jatkuvaan oppimiseen. Sairaanhoitajan on mahdollista hakeutua myös yliopistoon suorittamaan kandi- ja maisteriopinnot hoitotieteessä tai terveystieteissä.

Katso TAMKin YAMK-tutkintojen hakuohjeet:
YAMK-tutkinnot

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Sairaanhoitajakoulutuksessa opintosuoritukset arvioidaan numeerisesti (arviointiasteikolla K5-0/hylätty) tai hyväksytty- hylätty asteikolla. Tarkemmat arviointikriteerit löytyvät kunkin opintojakson kuvauksesta.

Suoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä.
https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/tamk?page=2198

Valmistuminen

Sairaanhoitajaksi valmistuminen edellyttää opintojen suorittamista ja osaamistavoitteiden saavuttamista opetussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä ja laajuudessa. TAMKista valmistuneena sairaanhoitajana sinulla on vahvat tulevaisuuden työelämätaidot ja taito kehittää hoitotyötä.

Opintojen toteuttaminen

Tutkintoon johtava sairaanhoitajakoulutus on laajuudeltaan 210 op ja kestää 3,5 vuotta. Opetus toteutuu päiväopintoina mm. koululla tapahtuvana lähiopetuksena, käden taitojen harjoitteluna, simulaatio-opiskeluna, itsenäisenä opiskeluna ja yhdessä tekemisenä. Osa opetuksesta voi tapahtua etäopetuksena ja ilta-aikaan. Sairaanhoitajakoulutus sisältää erilaisissa hoitoympäristöissä tapahtuvaa ammattitaitoa edistävää ohjattua harjoittelua 75 opintopistettä. Opintoihin kuuluu myös 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Opiskelijan hoitotyön osaaminen laajenee ja syvenee opintojen ajan.

Sairaanhoitajatutkinnon voi suorittaa sekä suomen että osittain englanninkielisenä kokopäiväopiskeluna.

Opintojen suorittamisessa ja etenemisessä noudatetaan opetussuunnitelmakohtaisia periaatteita. Opetussuunnitelmien tarkemman kuvauksen ja periaatteet löydät opinto-oppaasta opetussuunnitelmat välilehdeltä.

Tutkinnon kehittäminen

Opetussuunnitelmassa on huomioitu Suomen terveyspoliittiset ohjelmat sekä TAMKin strategia. Lisäksi on otettu huomioon terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain ja asetuksen säädösten toteutuminen. Valtakunnalliset sairaanhoitajan (180 op) osaamisvaatimukset ja niiden sisällöt on myös huomioitu sairaanhoitajakoulutuksen kehittämisessä ja sisällöissä.

TAMKin sairaanhoitajakoulutuksen neuvottelukunta ja työelämäyhteistyökumppanit ovat olleet mukana opetussuunnitelmatyössä antamalla kommentteja opetussuunnitelman sisällöstä ja rakenteesta.

Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaista viitekehystä.

Kaksikielinen sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
Tunnus
(24TOKASA)
Nursing (aimed at immigrants)
Tunnus
(22TOKASA)
Nursing (aimed at immigrants)
Tunnus
(22TOKASA)
Ilmoittautumisaika

22.05.2023 - 11.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Sara Willberg
Vastuuhenkilö

Sanna Laiho

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa ruuansulatuselimistön rakenteen ja toiminnan
- osaa virtsanerityselimistön rakenteen ja toiminnan, elimistön nestetasapainon ja happo-emästasapainon
- osaa hermoston rakenteen ja toiminnan
- osaa ihon rakenteen ja sen päätehtävät

Sisältö (OJ)

- ruuansulatuselimistön rakenne ja toiminta
- virtsanerityselimistön rakenne ja toiminta, elimistön nestetasapaino ja happo-emästasapaino
- hermoston rakenne ja toiminta
- iho ja sen päätehtävät

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tietää ruuansulatuselimistön rakenteen ja toiminnan pääpiirteissään
- tietää virtsanerityselimistön rakenteen ja toiminnan perusteet, osaa elimistön nestetasapainon ja happo-emästasapainon periaatteet
- tietää hermoston rakenteen ja toiminnan perusteet
- tietää ihon rakenteen ja sen päätehtävät

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa ruuansulatuselimistön rakenteen ja toiminnan
- osaa virtsanerityselimistön rakenteen ja toiminnan, elimistön nestetasapainon ja happo-emästasapainon
- osaa hermoston rakenteen ja toiminnan
- osaa ihon rakenteen ja sen päätehtävät
- osaa kuvata ihmisen elimistön toimintojen suhdetta toisiinsa ja soveltaa oppimaansa tietoa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää ruuansulatuselimistön rakenteen ja toiminnan syvällisesti
- ymmärtää virtsanerityselimistön rakenteen ja toiminnan, ymmärtää elimistön nestetasapainon ja happo-emästasapainon merkityksen elimistön toiminnassa
- ymmärtää hermoston rakenteen ja toiminnan laaja-alaisesti
- ymmärtää ihon rakenteen ja sen päätehtävät
- osaa soveltaa tietojaan, osoittaa kokonaisuuksien hallintaa sekä yhdistää teoreettisen osaamisen ammatilliseen kontekstiin

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Anatomian ja fysiologian tentti tehdään Moodlessa viikolla 43
Uusinta 1: viikolla 46
Uusinta 2: viikolla 49, tarvittaessa
Opiskelijalla on kaksi uusintamahdollisuutta. Tentti tehdään oman toteutusnumerolinkin kautta.

Opiskelijalla on oikeus korottaa hyväksyttyä arvosanaa yhden kerran opintojen aikana pääsääntöisesti toteutuksen uusintaviikkoina. Arvosanan korotus tapahtuu Moodlessa. Ilmoittautuminen vähintään viikkoa ennen korotusjakson alkua toteutuksen opettajalle sähköpostitse.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Anatomian ja fysiologian arviointi tapahtuu kirjallisen kuulustelun perusteella. Arviointi 0-5. Arvosana 1 edellyttää 60% maksimipisteistä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, itsenäinen opiskelu, pienryhmätyöskentely, kotitehtävät, anatomian ja fysiologian 3d-ohjelmistot.

Oppimateriaalit

Kirjat, verkkomateriaali, verkkosovellukset
Suositellut kirjat.
Valitse näistä yksi tai useampi:
1. Bjålie, J.G. Haug, E. Sand, O. Sjaastad O.V. & Toverud, K.C. IHMINEN. FYSIOLOGIA JA ANATOMIA. Juva WSOY
2. Tortora & Derrickson. Principles of anatomy and physiology. Harper Collins Publishers
Saatavilla e-kirjana Tuni-kirjastosta 33 viikosta alkaen
3. Leppäluoto Juhani – Kettunen Raimo – Rintamäki Hannu – Vakkuri Olli. ANATOMIA JA FYSIOLOGIA. RAKENTEESTA TOIMINTAAN. WSOY. Tämä myös e-kirjana Tuni-kirjastossa Ellibsin kautta.
4. Thibodeau G.A., Patton K.T. Structure et Function of the Body. Elsevier

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

2 op:n kurssi = 54h opiskelijan omaa työtä.

Lisätietoja opiskelijoille

Ensimmäisellä tunnilla kurssin orientaatio, läsnäolo erittäin suositeltavaa. Mikäli joudut olemaan poissa orientaatiosta, selvitä itse kurssin asiat samalla toteutuksella olevalta kurssitoverilta.

Anatomia ja fysiologia sisältää kontaktiopetusta etäopetuksena ja lähiopetuksena sekä opiskelijan itsenäistä työtä. Lähiopetuksessa paneudutaan tärkeimpiin ja vaikeimpiin asioihin pohtien, kysellen ja keskustellen.

Sisällöt ja sisältökohtaiset tavoitteet:
-ruuansulatuselimistön rakenne ja toiminta: Opiskelija osaa ruuansulatuselimistön osat sekä niiden rakenteen. Hän osaa selittää ravintoaineiden pilkkoutumisen, imeytymisen, kuljetuksen ja varastoinnin. Opiskelija tuntee maksan toiminnan. Opiskelija tietää autonomisen hermoston ja hormonien vaikutuksen ruuansulatuselimistön toimintaan.
-virtsanerityselimistön rakenne ja toiminta, elimistön nestetasapaino, happo-emästasapaino: Opiskelija tunnistaa virtsanerityselimistön osat ja tuntee niiden rakenteen. Hän osaa selittää nefronin toiminnan sekä ymmärtää virtsanerityksen merkityksen neste- ja elektrolyyttitasapainolle sekä pH:lle. Opiskelija tuntee elimistön nestetilavuudet ja nestekierron.
-Hermoston rakenne ja toiminta: Opiskelija osaa hermosolun toiminnan. Opiskelija osaa selittää mitä keskushermosto, ääreishermosto ja autonominen hermosto ovat. Opiskelija ymmärtää hermoston merkityksen ihmisen ja hänen ympäristönsä välisessä vuorovaikutuksessa, aistitiedon keräämisessä, käsittelyssä ja motorisen vasteen synnyssä sekä elimistön säätelytoiminnassa. Opiskelija tunnistaa aivojen pääosat, aivokalvot sekä tuntee aivoselkäydinnesteen synnyn, kierron ja merkityksen.
-Iho opiskellaan pääosin itsenäisesti. Opiskelija osaa ihon rakenteen ja merkityksen lämmönsäätelyssä, nestetasapainon ylläpidossa sekä elimistön fysikaalisessa ja immunologisessa puolustuksessa ja aistinelimenä. Hän tietää ihon osuuden erityksessä ja D-vitamiinisynteesissä.

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 12.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Sara Willberg
Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteen ja toiminnan
- osaa umpieritysjärjestelmän rakenteen ja tietää elimistön tärkeimmät hormonit
- tuntee lisääntymiselimistön ja osaa sen toiminnan

Sisältö (OJ)

-tuki- ja liikuntaelimistön rakenne ja toiminta
-umpieritysjärjestelmän rakenne ja toiminta
-lisääntymiselimistön rakenne ja toiminta

Lisätiedot (OJ)

Anatomia ja fysiologia 1

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tietää tuki- ja liikuntaelimistön rakenteen ja toiminnan pääosin
- tietää umpieritysjärjestelmän rakenteen ja osaa luetella elimistön tärkeimmät hormonit
- tuntee lisääntymiselimistön ja osaa sen toiminnan perusteet

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteen ja toiminnan
- osaa umpieritysjärjestelmän rakenteen ja tietää elimistön tärkeimmät hormonit
- tuntee lisääntymiselimistön ja osaa sen toiminnan
- osaa kuvata ihmisen elimistön toimintojen suhdetta toisiinsa ja soveltaa oppimaansa tietoa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää tuki- ja liikuntaelimistön rakenteen ja toiminnan syvällisesti
- osaa umpieritysjärjestelmän rakenteen ja tietää elimistön tärkeimmät hormonit
- tuntee lisääntymiselimistön ja osaa sen toiminnan syvällisesti
- osaa soveltaa tietojaan, osoittaa kokonaisuuksien hallintaa sekä yhdistää teoreettisen osaamisen ammatilliseen kontekstiin

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Moodletentti, joka on viikolla 6 (5-11.2.).
Ensimmäinen uusintatentti viikolla 7 (12-18.2.).
Toisesta uusintatentistä tulee sopia opettajan kanssa erikseen. Tentti suoritettava 8-9 viikoilla.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, itsenäinen opiskelu, pienryhmätyöskentely, kotitehtävät, anatomian ja fysiologian 3d-ohjelmistot.

Oppimateriaalit

Kirjat, verkkomateriaali, verkkosovellukset
Suositellut kirjat.
Valitse näistä yksi tai useampi:
1. Bjålie, J.G. Haug, E. Sand, O. Sjaastad O.V. & Toverud, K.C. IHMINEN. FYSIOLOGIA JA ANATOMIA. Juva WSOY
2. Tortora & Derrickson. Principles of anatomy and physiology. Harper Collins Publishers
Saatavilla e-kirjana Tuni-kirjastosta 33 viikosta alkaen
3. Leppäluoto Juhani – Kettunen Raimo – Rintamäki Hannu – Vakkuri Olli. ANATOMIA JA FYSIOLOGIA. RAKENTEESTA TOIMINTAAN. WSOY. Tämä myös e-kirjana Tuni-kirjastossa Ellibsin kautta.
4. Thibodeau G.A., Patton K.T. Structure et Function of the Body. Elsevier

Sisällön jaksotus

2 op:n kurssi = 54h opiskelijan omaa työtä

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 31.12.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Riikka Pelkonen
Vastuuhenkilö

Riikka Pelkonen

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää tartuntatautilain ja - asetuksen asettamat velvoitteet hoitotyössä
- tunnistaa keskeiset ja ajankohtaiset kansalliset ja globaalit tartuntataudit sekä tietää, miten niitä ehkäistään ja hoidetaan yksilö- ja väestötasolla
- tuntee rokotuksin ehkäistävät taudit
- tuntee eri rokotustyypit ja perusasiat rokotteiden koostumuksesta
- tuntee kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet
- tietää turvallisen rokottamisen periaatteet

Sisältö (OJ)

- tartuntatautilaki ja –asetus
- yleisvaaralliset ja valvottavat tartuntataudit
- tartuntatautien ehkäisy ja hoito
- kansallinen rokotusohjelma ja rokotuksin ehkäistävät taudit
- eri rokotetyypit ja rokotteiden koostumus
- turvallinen rokottaminen
- matkailijoiden terveys

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tietää yleisimpien tarttuvien tautien ennaltaehkäisyn, hoidon ja ohjauksen perusteet
- osaa perusteet turvallisen rokottamisen keskeisistä periaatteista
- tietää tavallisimmat rokotteet ja tietää pääperiaatteet kansallisesta rokoteohjelmasta
- osaa perusteet rokottamiseen liittyvästä ohjauksesta

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa yleisimpien tarttuvien tautien ennaltaehkäisyn, hoidon ja ohjauksen
- osaa turvallisen rokottamisen periaatteet
- tietää tavallisimmat rokotteet ja kansallisen rokoteohjelman rokotteet
- osaa perusteet rokottamiseen liittyvästä ohjauksesta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- hallitsee tarttuvien tautien ennaltaehkäisyn, ohjauksen ja hoidon yksilö- ja väestötasolla
- osaa soveltaa turvallisen rokottamisen periaatteita eri tilanteissa
- osaa kansallisen rokoteohjelman ja siihen kuuluvat rokotteet sekä tavallisimmat matkailijoiden rokotteet
- osaa perusteet rokottamiseen liittyvästä ohjauksesta

Aika ja paikka

Course orientation, lectures and seminars according to the timetable.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Exam at Tamk
Retakes in Electronic Exam service, dates will be updated later.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lectures, presentations/seminar, small group work, independent work, exam
Active participation.

Oppimateriaalit

More details and material in Moodle.

Communicable Diseases Act and regulations:
- Tartuntatautilaki 1227/2016 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161227
- Tartuntatautiasetus 146/2017 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170146
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus rokotuksista 149/2017 https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170149
Communicable Diseases and Vaccination Expertise:
- Infectious diseases and vaccinations (THL) https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations
Travellers' health:
- Matkailijan terveysopas https://www.terveyskirjasto.fi/sisalto/matkailijan-terveysopas

Additional:
- Toimenpideohje salmonellatapauksiin https://thl.fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/salmonella/toimenpideohje-salmonellatapauksiin
- Toimenpideohje tuhkarokkotapauksiin https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/tuhkarokko/toimenpideohje-tuhkarokkotapauksiin
- Jäykkäkouristuksen ennaltaehkäisy tapaturmatilanteissa https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/jaykkakouristus-kurkkumata-hinkuyska-polio-ja-hib-yhdistelmarokotteet/jaykkakouristuksen-ehkaisy-tapaturmatilanteissa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Requires 3 x 27h = 81 hours of student’s work.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

There is no alteranative method for this course.

Lisätietoja opiskelijoille

Mandatory presence in the orientation and the first lecture for the course.
Mandatory presence in the seminars and exam.

Ilmoittautumisaika

01.06.2023 - 06.11.2023

Ajoitus

13.11.2023 - 15.12.2023

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anna Rinne
  • Tuuli Laine
  • Ella Hakala
Vastuuhenkilö

Anna Rinne

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää hoitotyön ohjauksen ja opetuksen filosofiset, eettiset ja pedagogiset lähtökohdat
- osaa käyttää tilanteeseen sopivia asiakaslähtöisiä ohjaus- ja opetusmenetelmiä hoitotyön eri konteksteissa huomioiden eri-ikäiset asiakkaat ja heidän läheisensä
- osaa käyttää ja suunnitella sähköisiä ohjausmenetelmiä ja materiaaleja hoitotyön ohjaustilanteisiin
- osaa arvioida eri ohjaus- ja opetusmenetelmien vaikutusta hoitotyössä.

Sisältö (OJ)

- erilaiset ohjaus- ja opetusfilosofiat hoitotyössä
- hoitotyön ohjaus- ja opetusprosessi
- ohjaus erilaisissa hoitotyön kohtaamistilanteissa erilaisilla menetelmillä
- ohjaus ja viestintä hoitotyössä tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäen
- toteutuneen hoitotyön ohjauksen arviointi

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tunnistaa hoitotyön ohjausosaamiseen ja sähköiseen viestintään liittyvää näyttöön perustuvaa tietoa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa hoitotyön ohjausosaamisen ja sähköisen viestinnän teoreettiset perusteet ja osaa soveltaa niitä näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa ja kykenee hyödyntämään laaja-alaisesti ohjausosaamisen ja sähköisen viestinnän tietoperustaa
- analysoi ja soveltaa näyttöön perustuvaa ohjausosaamisen ja sähköisen viestinnän tietoa ja osaa soveltaa sitä yksilö- ja perhekeskeisesti

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

07.12.2023 - 06.05.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 04.06.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Annukka Huuskonen
  • Anna Rinne
  • Essi Ylistalo
  • Ella Hakala
Vastuuhenkilö

Anna Rinne

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää hoitotyön ohjauksen ja opetuksen filosofiset, eettiset ja pedagogiset lähtökohdat
- osaa käyttää tilanteeseen sopivia asiakaslähtöisiä ohjaus- ja opetusmenetelmiä hoitotyön eri konteksteissa huomioiden eri-ikäiset asiakkaat ja heidän läheisensä
- osaa käyttää ja suunnitella sähköisiä ohjausmenetelmiä ja materiaaleja hoitotyön ohjaustilanteisiin
- osaa arvioida eri ohjaus- ja opetusmenetelmien vaikutusta hoitotyössä.

Sisältö (OJ)

- erilaiset ohjaus- ja opetusfilosofiat hoitotyössä
- hoitotyön ohjaus- ja opetusprosessi
- ohjaus erilaisissa hoitotyön kohtaamistilanteissa erilaisilla menetelmillä
- ohjaus ja viestintä hoitotyössä tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäen
- toteutuneen hoitotyön ohjauksen arviointi

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tunnistaa hoitotyön ohjausosaamiseen ja sähköiseen viestintään liittyvää näyttöön perustuvaa tietoa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa hoitotyön ohjausosaamisen ja sähköisen viestinnän teoreettiset perusteet ja osaa soveltaa niitä näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa ja kykenee hyödyntämään laaja-alaisesti ohjausosaamisen ja sähköisen viestinnän tietoperustaa
- analysoi ja soveltaa näyttöön perustuvaa ohjausosaamisen ja sähköisen viestinnän tietoa ja osaa soveltaa sitä yksilö- ja perhekeskeisesti

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.12.2022 - 31.08.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 01.10.2023

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Pasi Vehniäinen
Vastuuhenkilö

Pasi Vehniäinen

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
-osaa toimia näyttöön perustuen oma-aloitteisesti ja antaa ensiapua tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa huomioiden turvallisuuden ja henkisen ensiavun tarpeen

Sisältö (OJ)

- hätätilanteen tunnistaminen ja lisäavun hälyttäminen
- tajuttoman ja sairauskohtauksen saaneen henkilön ensiapu
- lapsen ja aikuisen peruselvytys, PPE-D (defibrillaatio)
- tapaturmapotilaan ensiapu
- henkinen ensiapu

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
Opiskelija
- osaa soveltaa monipuolisesti tietoaan ensiavusta sairaus- ja onnettomuustilanteissa ja tarkastella ensiavun antamistaan useista eri näkökulmista ja antaa ensiapua perustellen omaa toimintaansa
- huomioi ensiapua antaessaan oman ja muiden turvallisuuden

Hylätty
Opiskelija
- ei osaa perustella antamaansa ensiapua
- ei huomioi turvallisuusnäkökulmia antaessaan ensiapua

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 12.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Ella Hakala
Vastuuhenkilö

Ella Hakala

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija ääntää suomea jo hyvin. Hän rohkenee käyttää omantasoistaan suomea myös luokan ulkopuolella saadakseen informaation välitettyä. Hän osaa kertoa ympäristöstään ja kuvailla sitä. Hän kykenee viestimään sekä suullisesti että kirjallisesti arkisista asioista ja on motivoitunut hoitoalan kielen opiskeluun.

-Opiskelija ymmärtää yksinkertaista puhetta ja yksinkertaisia viestejä arkisista asioista. Lisäksi hän ymmärtää yksinkertaisia oman alansa tekstejä, joissa on tavanomaista sanastoa. -Opiskelija osaa kirjoittaa lyhyitä tekstejä ja luettelomaisia kuvauksia tutuista asioista ja tapahtumista.
-Opiskelijaa kannustetaan aktiiviseen toimijuuteen suomen kielellä erilaissa arjen tilanteissa. Hän on omaksunut mielekkäät työskentelytavat kielen oppimisessa ja käyttää suomea myös luokan ulkopuolella.

Sisältö (OJ)

-Kehitetään tekstilajitietoisuutta ammattialan teksteihin perehtymällä.
-Hyödynnetään kohdekielistä ympäristöä erilaisissa viestintätilanteissa.
-Kehitetään luku- ja kuuntelu- ja viestintästrategioita, esim. kiertoilmausten käyttöä.
-Jatketaan ammattisanastoon ja oman alan viestintätilanteisiin perehtymistä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija on tehnyt hyväksyttävästi kaikki kurssitehtävät. Hän osaa kertoa tavoitteena olevista sisällöistä, mutta ilmaisu on vielä puutteellista ja rakenteissa on virheitä. Opiskelijalle tuottaa jonkin verran vaikeuksia käydä keskustelua suomeksi. Ääntämisessä on vielä korjattavaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija opiskelee suomea aktiivisuutta osoittaen ja tekee kurssitehtävänsä aikataulun mukaan. Kurssiin kuuluvat keskustelut luonnistuvat häneltä jo hyvin. Hän kykenee kirjoittamaan lyhyitä ympäristöönsä ja tulevaan ammattiinsa liittyviä tekstejä. Ääntäminen sujuu hyvin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijalla on positiivinen ja aktiivinen asenne kielenopiskelua kohtaan. Hän ääntää suomea selkeästi ja osaa käyttää sopivia, vaihtoehtoisia ilmauksia vuorovaikutuksessaan sekä muodostaa kieliopillisesti oikeita lauseita. Hän osaa luontevasti kertoen, kysyen ja vastaillen ottaa osaa keskusteluihin aiheista, joita on käsitelty kurssin aikana. Hän kykenee kirjoittamaan kuvauksia tai selostuksia ja hyödyntää aktiivisesti oppimiaan sanoja ja ilmauksia uusissa yhteyksissä.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.06.2023 - 07.08.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Annukka Huuskonen
  • Linah Oule
  • Virva Vasari
  • Nancy Kamau
Vastuuhenkilö

Nancy Kamau

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää laskimonsisäisen nestehoidon ja verensiirron perusteet
- osaa tarkkailla potilaan nestetasapainoa
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan laskimonsisäistä nestehoitoa ja verensiirtoja annettujen määräysten mukaisesti
- osaa ohjattuna suorittaa ääreislaskimon kanyloinnin turvallisesti
- osaa toimia aseptisesti laskimonsisäisessä neste- ja lääkehoidossa
- osaa ohjata potilasta nestehoidon ja verensiirron toteuttamiseen liittyvissä kysymyksissä
- tunnistaa oman eettisen vastuunsa nestehoidon ja verensiirron toteutuksessa

Sisältö (OJ)

- nestetasapaino, happo- emästasapaino ja elektrolyyttitasapaino
- laskimonsisäisen neste- ja lääkehoidon suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi
- verivalmisteet ja verensiirron toteuttaminen
- infuusionesteet
- lääkelisäykset ja lääkelaimennokset
- nesteen- ja verensiirtovälineistö ja –laitteisto
- infuusion valmistelu käyttökuntoon
- ääreislaskimon kanylointi
- potilaan ohjaus nestehoidossa ja verensiirrossa
- aseptiikka ja turvallisuus nestehoidossa ja verensiirrossa
- nestehoidon ja verensiirron eettiset -ja vastuukysymykset

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tunnistaa laskimonsisäisen nestehoidon ja verensiirron perusteet
- tuntee potilaan nestetasapainon tarkkailun perusteita
- osaa ohjatusti suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan laskimonsisäistä nestehoitoa ja verensiirtoja annettujen määräysten mukaisesti
- osaa ohjatusti suorittaa ääreislaskimon kanyloinnin
- tuntee aseptisen toiminnan perusperiaatteet laskimonsisäisessä neste- ja lääkehoidossa
- tietää perusasiat potilaan ohjauksesta nestehoidon ja verensiirron toteuttamiseen liittyvissä kysymyksissä
- tunnistaa nestehoidon ja verensiirron eettisiä kysymyksiä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- tietää laskimonsisäisen neste- ja lääkehoidon perusteet
- osaa tarkkailla potilaan nestetasapainoa
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan laskimonsisäisen nestehoidon ja verensiirron määräysten mukaisesti - osaa ohjattuna suorittaa ääreislaskimon kanyloinnin turvallisesti
- osaa toimia aseptisesti laskimonsisäisessä neste- ja lääkehoidossa
- osaa ohjata potilasta nestehoidon ja verensiirron toteuttamiseen liittyvissä kysymyksissä
- tunnistaa oman eettisen vastuunsa nestehoidon ja verensiirron toteutuksessa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- hallitsee laskimonsisäisen nestehoidon ja verensiirron perusteet syvällisesti
- hallitsee potilaan nestetasapainon tarkkailun
- osaa potilaslähtöisesti suunnitella, toteuttaa ja arvioida laskimonsisäistä nestehoitoa ja verensiirtoja annettujen määräysten mukaisesti
- hallitsee ääreislaskimon kanyloinnin turvallisen suorittamisen
- osaa toimia aseptisesti laskimonsisäisessä neste- ja lääkehoidossa halliten aseptisen toiminnan erilaissa tilanteissa
- osaa ohjata perustellusti potilasta nestehoidon ja verensiirron toteuttamiseen liittyvissä kysymyksissä - tietää oman eettisen vastuunsa nestehoidon ja verensiirron toteutuksessa

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 13.08.2023

Ajoitus

13.11.2023 - 17.12.2023

Laajuus

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Mielenterveyshoitotyö Tiimihenkilö
  • Johanna Vilppola
Vastuuhenkilö

Johanna Vilppola

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa toimia mielenterveyttä edistävällä ja mielenterveys- ja päihdeongelmia ehkäisevällä tavalla eri toimintaympäristöissä
- osaa kohdata ammatillisesti erilaisista elämäntilanteista ja eri kulttuureista tulevia asiakkaita ja perheitä, joilla on mielenterveys- ja/tai päihdeongelmia tai kriisiytynyt elämäntilanne
- tunnistaa ja osaa ottaa puheeksi eri-ikäisten asiakkaiden mielenterveys- ja/tai päihdeongelmista johtuvia oireita
- osaa tehdä hoidon tarpeen arviointia yhteistyössä sairastuneen ja hänen perheensä kanssa
- osaa arvioida potilaan hoidon tarpeen perusteella hoitoon ohjauksen tarpeen erityispalveluihin tai erityistyöntekijän palvelujen piiriin yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa
- osaa asiakaslähtöisen ohjauksen mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
- osaa huomioida lasten ja muiden läheisten tilanteen perheenjäsenen sairastuessa mielenterveys- ja/tai päihdeongelmaan
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida perusterveydenhuollossa mielenterveys- ja/tai päihdeongelmien hoitoa näyttöön perustuvaa tietoa käyttäen ja palautetta hyödyntäen yhteistyössä muiden ammattilaisten, potilaan ja perheen kanssa
- osaa hyödyntää digitaalisia työvälineitä omassa toiminnassaan
- osaa toimia uhkaavassa vuorovaikutustilanteessa ennakoivasti ja ammatillisesti
- osaa reflektoida oman persoonansa ammatillista käyttöä ja tunnistaa omia kehittämishaasteitaan
- tietää tavallisimmat psykiatriset sairaudet sekä niiden oireet, tutkimukset ja hoitomuodot
- tietää psykiatrisen farmakogenetiikan perusteet sekä geenien vaikutuksista mielenterveyshäiriöiden syntyyn
- tietää lääkehoidon perusteet ja erityispiirteet mielenterveys- ja päihdehoitotyössä

Sisältö (OJ)

- mielenterveyden edistäminen, mielenterveys- ja päihdeongelmien ennaltaehkäisy hoitotyössä
- mielenterveys- ja päihdehoitotyön keskeisimmät hoitomenetelmät perusterveydenhuollossa
- mielenterveys- ja päihdehoitotyötä ohjaavat keskeiset lait ja asetukset
- mielenterveys- ja päihdeongelmien tunnistamismenetelmät, haastattelu ja keskeisimpien oiremittareiden käyttö
- mielenterveys- ja päihdehoitotyön tarpeen arviointi äkillisissä kriisiytyneissä tilanteissa sekä hoidon ja kuntoutuksen jatkuessa
- hoidollinen vuorovaikutus ja asiakaslähtöinen ohjausosaaminen eri ikäisten kanssa mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
- hoitosuunnitelma ja rakenteinen kirjaaminen mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
- kuntouttava työote mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
- digitaalisten työvälineiden hyödyntäminen
- ennakoiva vuorovaikutus uhkaavassa, eskaloituvassa tilanteessa
- oman ammatillisen persoonan käyttö ja kehittäminen
- psykofarmakologia ja psykiatrinen farmakogenetiikka
- psykiatrinen ja päihdepsykiatrinen diagnostiikka ja psykiatria lääketieteen erikoisalana

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tietää mielenterveyden edistämisen sekä mielenterveys- ja päihdeongelmien ennaltaehkäisyn perusperiaatteet
- tunnistaa keskeisiä mielenterveys- ja päihdehoitotyön ongelmia ja perusterveydenhuollossa toteutettavia auttamismenetelmiä
- tuntee hoidollisen vuorovaikutuksen ja asiakaslähtöisen ohjauksen perusteet mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
- tietää oman ammatillisen persoonan käytön ja kehittämisen merkityksen
- tietää, mitä tarkoitetaan kuntoutumista tukevalla lähestymistavalla
- tunnistaa keskeisiä psykiatrisia diagnooseja ja lääketieteellisiä hoitomenetelmiä
- tietää geenien vaikutuksesta mielenterveys- ja päihdehäiriöihin
- tietää keskeiset mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoitoon käytettävät lääkkeet ja perusteet psykiatrisesta farmakogenetiikasta

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Tyydyttävän arviointikriteerien lisäksi
Opiskelija
- osaa ottaa puheeksi mielenterveys- ja päihdeongelmia ja arvioida hoidon tarvetta
- osaa soveltaa tietoa mielenterveys- ja päihdehoitotyön ongelmista
- osaa soveltaa perusterveydenhuollossa toteutettavia auttamismenetelmiä
- osaa soveltaa tietoa hoitosuhdetyöskentelystä ja asiakaslähtöisestä ohjauksesta
- osaa soveltaa kuntoutumista tukevaa lähestymistapaa
- tunnistaa perusterveydenhuollossa arvioitavia psykiatrisia diagnooseja ja niiden lääketieteellisiä hoitomenetelmiä
- hakee ja hyödyntää työskentelyssään näyttöön perustuvaa tietoa
- tietää lääkehoidon perusteet ja erityispiirteet mielenterveys- ja päihdehoitotyössä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Hyvän arviointikriteerien lisäksi
Opiskelija
- osaa arvioida potilaan hoidon tarvetta oireiden vaikeusasteen ja potilaan voimavarojen mukaan sekä huomioida potilaan perheen ja verkoston
- osaa arvioida omaa ammatillista osaamistaan mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
- tietää mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoidossa käytetyt lääkeaineet
- tunnistaa keskeisimmät päihdepsykiatriset diagnoosit ja niiden hoitomenetelmät

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija
- tietää mielenterveyden edistämisen sekä mielenterveys- ja päihdeongelmien ennaltaehkäisyn perusperiaatteet
- tunnistaa keskeisiä mielenterveys- ja päihdehoitotyön ongelmia ja perusterveydenhuollossa toteutettavia auttamismenetelmiä
- tuntee hoidollisen vuorovaikutuksen ja asiakaslähtöisen ohjauksen perusteet mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
- tietää oman ammatillisen persoonan käytön ja kehittämisen merkityksen
- tietää, mitä tarkoitetaan kuntoutumista tukevalla lähestymistavalla
- tunnistaa keskeisiä psykiatrisia diagnooseja ja lääketieteellisiä hoitomenetelmiä
- tietää geenien vaikutuksesta mielenterveys- ja päihdehäiriöihin
- tietää keskeiset mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoitoon käytettävät lääkkeet ja perusteet psykiatrisesta farmakogenetiikasta

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Tyydyttävän arviointikriteerien lisäksi
Opiskelija
- osaa ottaa puheeksi mielenterveys- ja päihdeongelmia ja arvioida hoidon tarvetta
- osaa soveltaa tietoa mielenterveys- ja päihdehoitotyön ongelmista
- osaa soveltaa perusterveydenhuollossa toteutettavia auttamismenetelmiä
- osaa soveltaa tietoa hoitosuhdetyöskentelystä ja asiakaslähtöisestä ohjauksesta
- osaa soveltaa kuntoutumista tukevaa lähestymistapaa
- tunnistaa perusterveydenhuollossa arvioitavia psykiatrisia diagnooseja ja niiden lääketieteellisiä hoitomenetelmiä
- hakee ja hyödyntää työskentelyssään näyttöön perustuvaa tietoa
- tietää lääkehoidon perusteet ja erityispiirteet mielenterveys- ja päihdehoitotyössä

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Hyvän arviointikriteerien lisäksi
Opiskelija
- osaa arvioida potilaan hoidon tarvetta oireiden vaikeusasteen ja potilaan voimavarojen mukaan sekä huomioida potilaan perheen ja verkoston
- osaa arvioida omaa ammatillista osaamistaan mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
- tietää mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoidossa käytetyt lääkeaineet
- tunnistaa keskeisimmät päihdepsykiatriset diagnoosit ja niiden hoitomenetelmät

Ilmoittautumisaika

15.05.2023 - 31.08.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 05.12.2023

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anne-Marja Hammar
Vastuuhenkilö

Virva Vasari

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Sisätaudit
Opiskelija
- hankkii, käsittelee, arvioi, analysoi ja käyttää tietoa monipuolisesti tavallisimmista sisätautien erikoisalan sairauksista ja niiden hoitomuodoista
- tietää tavallisimpien sisätautien yleisyyden eli uusien tapausten ilmaantumisen ja vallitsevuuden
- tietää tavallisimpien tautien geneettisen taustan ja tunnistaa genomitiedon vaikutukset sairauksien hoidossa
- osaa tunnistaa tavallisimpien tautien oireet
- tietää tavallisimpien tautien kliiniset, radiologiset ja kliinis-fysiologiset tutkimukset
- osaa määritellä tehtyjen tutkimusten löydökset suhteessa sairauden vaiheeseen
- tietää tavallisimpien tautien hoitomuodot, hoidon seuraukset ja osaa tunnistaa tilan poikkeamat
- tietää tavallisimpien tautien jatkohoidon, seurannan ja ennusteen
- ymmärtää, että hoitotyössä ja moniammatillisessa toiminnassa tarvitaan edellä kuvattua osaamista potilastyössä päivittäin

Tautioppi
Opiskelija
- tietää perusasiat eri sairauksien kehittymisestä
- ymmärtää sisätautien ja kirurgian opintojaksoilla kasvain- ja tulehdustautien hoitoperiaatteet ja haavan paranemisen prosessin
- tietää vanhenemisen aiheuttamat muutokset elimistössä
- tietää sädehoidon ja solunsalpaajien vaikutusmekanismit
- ymmärtää farmakologiassa mikrobilääkkeiden vaikutusmekanismit
- huomaa, että patologia eli tautioppi on perustiede, joka ilmenee hoitotyön toiminnoissa arjessa päivittäin

Syöpätaudit
Opiskelija
- tietää syövän yleisyyden, syyt, genetiikan merkityksen syövän synnyssä sekä syövän ehkäisyn periaatteet
- tietää syövän synnyn, kasvu ja leviämisen periaatteet
- tietää syövän hoidon yleiset periaatteet ja hoitomuodot
- tietää lymfoomien ja leukemioiden oireet, tutkimukset ja niiden löydökset sekä hoidon perusteet
- tietää palliatiivisen ja saattohoidon perusteet

Sisältö (OJ)

- sydämen ja verenkiertoelimistön sairaudet ja sairauksien synnyn perusteet, genetiikka
- keuhkosairaudet ja niiden patofysiologia, genetiikka
- endokrinologia munuaistaudit, genetiikka
- gastroenterologia, genetiikka
- akuutti neurologia, genetiikka
- krooniset neurologiset sairaudet ja palliatiivinen hoito, genetiikka
- tautioppi
- syöpätaudit, genetiikka

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

- osaa tunnistaa tavallisimpien sisätautien oireet
- nimeää tavallisimpien sisätautien tutkimukset ja niiden löydökset
- nimeää tavallisimpien sisätautien hoidon hoitomuodot ja seurannan
- nimeää tavallisimpien tautien geneettiset tekijät
- määrittelee sädehoidon ja solunsalpaajien vaikutusmekanismit
- nimeää farmakologiassa mikrobilääkkeiden vaikutusmekanismit
- nimeää tärkeimmät farmakogeneettiset tekijät
- tunnistaa tautien tärkeimmät syyt
- nimeää syövän synnyn, kasvun ja leviämisen periaatteita
- määrittelee syövän hoidon yleisiä periaatteita ja hoitomuotoja
- tunnistaa lymfoomien ja leukemioiden oireita, tutkimuksia ja löydöksiä sekä hoidon perusteita

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

- tunnistaa tavallisimpien sisätautien oireet osaa niiden perusteella nimetä tavallisimpien sisätautien tutkimuksia ja selittää niiden löydöksiä
- selittää tavallisimpien sisätautien hoidon hoitomuodot ja seurannan
- perustelee tavallisimpien tautien geneettisten tekijöiden vaikutukset sairauden hoitoon
- perustelee sädehoidon ja solunsalpaajien vaikutusmekanismit ja hoidon valinnan periaatteet
- perustelee farmakologiassa mikrobilääkkeiden vaikutusmekanismien perusteella hoidon valinnan kriteerit
- selittää tautien tärkeimmät syyt
- selittää syövän synnyn, kasvun ja leviämisen periaatteita suhteessa syövän hoidon yleisiin periaatteisiin ja hoitomuotoihin
- selittää lymfoomien ja leukemioiden oireita, tutkimuksia ja löydöksiä sekä hoidon perusteita suhteessa sairauden luonteeseen ja potilaan tilaan

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

- ymmärtää laaja-alaisesti tavallisimpien sisätautien oireet ja osaa niiden perusteella nimetä tavallisimpien sisätautien tutkimuksia ja selittää niiden löydöksiä yhdistäen ne tavallisimpien sisätautien hoidon hoitomuotoihin ja seurantaan moniammatillisessa työyhteisössä
- analysoi ja perustelee sädehoidon ja solunsalpaajien vaikutusmekanismeja ja hoidon valinnan periaatteita tautiopin ja syöpätautien opiskelussa hankkimiensa tietoja pohjalta
- yhdistää tietojaan farmakologiassa mikrobilääkkeiden vaikutusmekanismien perusteella hoidon valinnan kriteereihin ja farmakogenetiikassa lääkehoidon seurannan tarpeeseen
- selittää tautien tärkeimmät syyt
- selittää syövän synnyn, kasvun ja leviämisen periaatteita suhteessa syövän hoidon yleisiin periaatteisiin ja hoitomuotoihin
- selittää lymfoomien ja leukemioiden oireita, tutkimuksia ja löydöksiä sekä hoidon perusteita suhteessa sairauden luonteeseen ja potilaan tilaan

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Exam 1 including cardiac diseases, circulatory diseases, respiratory diseases and endocrinology the exam period in Tenttiterraario (Exam-room) is between the 27th of September and 11th of November 2023. The 1st re-take period is between 27.11.-15.12.2023 and the second re-take period will be in the beginning of the spring semester 2024. Exact dates will be given during the course.
-------
Exam 2 including pathology, oncology and gastroenterology and neurology, renal diseases will be between the 13th of October to the 5th of December 2023 in Tenttiterraario (exam-room). The 1st re-take period will be 11th of December to the 22nd of December 2023 and the 2nd re-take period in the beginning of the spring semester 2024. Exact dates will be given during the course.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

The total grade of the course will be the average of the grades of the two exams. Time reserved for answering in both exams is 115 minutes. Evaluation is numeric (0-5).
CONDITIONS FOR OBTAINING APPROVAL
The basic prerequisite is that the student does not describe any function or treatment or show lack of knowledge that would harm the patient, endanger the patients health or life in any way or the student does not use incorrect terminology, which could lead to the before mentioned situations.
The minimum score for the approved performance is 50% of the maximum points of the exam.
The total grade of the course will be the average of the two exams.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Contact hours, which are reinforced with online course and with independent tasks. Teaching and learning methods are Flipped Classroom (=Independent studying according to given questions and tasks before attending the contact hours, contact hours and independent learning after the contact hours), Case Based Learning connecting theory into practice (examples of patients undergoing clinical-physiological examinations) and Constructive Learning (the student builds new information and knowledge on the basis achieved in previous courses).

Oppimateriaalit

Harrison's principles of internal medicine
Fauci, Anthony S., Hauser, Stephen L., Jameson, J. Larry, Kasper, Dennis L., Longo, Dan L., Loscalzo, Joseph, McGraw Hill Education ©2015. 19th edition
or other textbook pointed during the course
Moodle material

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

The course consist of 3 ECTS each meaning 81 hours for the student to study.

Sisällön jaksotus

INTERNAL MEDICINE, PATHOLOGY, ONCOLOGY
Heart and circulation
- coronary artery disease, pathology and genetics
- hypertension, cardiac insufficiency, atrial fibrillation
- clinical physiology: examination connected to cardiac diseases and respiratory functions
Respiratory diseases
- asthma
- COPD
- pulmonary embolism
- respiratory tract infections
- acute breathing difficulties
Endocrinology
- diabetes
- diseases of the thyroid
- diseases of the adrenal glands
Exam 1
Nephrology (independent studying)
- acute kidney insufficiency and chronic renal disorders
- urinary tract infections
Gastroenterology and Oncology (genetics of cancer)
- GERD
- IBD, IBS
- hepatic diseases
Neurology
- acute neurology
- chronic neurological diseases
Pathology
- the main causes of diseases
- development and healing of cell and tissue damage
- body response to damage: inflammatory reaction
- the effects of aging on the body
- basics of pharmacogenetics
Oncology
Cancers, genetics
- how cancer develops
- different types of cancer and their treatment criteria
- lymphomas
- leukemia
- basics of palliative care
- principles of terminal care
Exam, part 2

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 18.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Heli Hilander
  • Akindayo Ogunbayo
  • Sanna Laiho
  • Julia Kritz
Vastuuhenkilö

Sanna Laiho

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Kirurgia
Opiskelija
- hankkii, käsittelee, arvioi, analysoi ja käyttää tietoa monipuolisesti tavallisimmista kirurgian erikoisalan sairauksista ja niiden hoitomuodoista
- tietää tavallisimpien kirurgisten tautien yleisyyden eli uusien tapausten ilmaantumisen ja vallitsevuuden
- tietää tavallisimpien tautien geneettisen taustan ja tunnistaa genomitiedon vaikutukset sairauksien hoidossa
- tietää tavallisimpien tautien oireet
- tietää tavallisimpien tautien kliiniset, radiologiset ja kliinis-fysiologiset tutkimukset
- osaa määritellä tehtyjen tutkimusten löydökset suhteessa sairauden vaiheeseen
- tietää tavallisimpien tautien hoitomuodot, hoidon seuraukset ja osaa tunnistaa tilan poikkeamat
- tietää tavallisimpien tautien jatkohoidon, seurannan ja ennusteen
- ymmärtää, että hoitotyössä ja moniammatillisessa toiminnassa tarvitaan edellä kuvattua osaamista potilastyössä päivittäin

Anestesiologia
Opiskelija
- ymmärtää kirurgisen potilaan hoitoketjun ja -polun lähetteestä hoidonjälkeiseen seurantaan
- tietää anestesiamuodon valinnassa tarpeelliset toimenpidettä edeltävät tutkimukset , niiden löydökset ja vaikutukset hoidon suunnittelussa
- tietää anestesian esilääkityksen lääkemuodot ja niiden vaikutukset
- tietää tavallisimmat anestesia-aineet, joita käytetään paikallispuudutuksessa, laajoissa puudutuksissa sekä yleisanestesian lääkkeet ja potilaan seurannan anestesian aikana ja sen jälkeen
- tietää tavallisimpien laajojen puudutusten perustekniikat (spinaali ja epiduraali)
- tietää leikkauksenjälkeisen kivun hoidonmetodit ja merkityksen
- tietää miten tulee toimia äkillisissä henkeä uhkaavissa tilanteissa kuten anafylaksia

Säteilysuojelu ja kuvantaminen
Opiskelija
- tietää ja osaa selittää erilaisten kuvantamistutkimusten perusteet, turvallisuuden ja säteilysuojelun sairaanhoitajan työn näkökulmasta
- tietää yleisellä tasolla lääketieteellisestä altistuksesta, työperäisestä altistuksesta sekä säteilyriskeistä
- tietää perusteet säteilyaltistuksen laadusta ja suuruudesta päivittäisessä työssä sekä säteilyriskeistä
- tietää yleiset säteilysuojeluperiaatteet ja osaa soveltaa niitä käytännössä
- tietää työntekijän suojelun optimointiin tarkoitettuja menettelyjä
- tietää säteilyn lääketieteelliseen käyttöön liittyvän lainsäädännön sisällön sairaanhoitajan näkökulmasta

Sisältö (OJ)

Kirurgia 1op
- Yleistä kirurgiasta ja yleiskirurgia
- Gastrokirurgia
- Syövän kirurginen hoito
- Ortopedia
- Traumatologia

Anestesia 0,5op
- anestesiamuodon valinnan pääperiaatteet, potilaan tutkiminen ja arviointi
- anestesian esilääkitys
- endokardiitin, postoperatiivisten infektioiden ja syvän laskimotukoksen ennaltaehkäisy¨
- puudutusten ja yleisanestesian lääkkeet, niiden indikaatiot, kontraindikaatiot ja sivuvaikutukset, jotka tulee huomioida anestesian aikana ja sen jälkeen
- postoperatiivinen kivun hoito, siinä käytettävät lääkeaineet, niiden käyttöaiheet, vasta-aiheet, sivuvaikutukset, jotka tulee ottaa huomioon anestesian aikana ja postoperatiivisessa hoidossa
- akuutit hätätilanteet, kuten anafylaksia

Säteilysuojelu 1op ja kuvantaminen 0,5 op
- perusteet erilaisista kuvantamistutkimuksista, turvallisuudesta ja säteilysuojelusta
- perusteet säteilyfysiikasta ja säteilybiologiasta
- yleiset säteilysuojeluperiaatteet lääketieteellisessä altistuksessa
- työntekijöiden säteilysuojelu
- säteilyn lääketieteelliseen käyttöön liittyvä lainsäädäntö

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Kirurgia ja anestesiologia
- osaa tunnistaa tavallisimpien kirurgisten tautien oireet
- nimeää tavallisimpien kirurgisten tautien tutkimukset ja niiden löydökset
- nimeää tavallisimpien kirurgisten tautien hoitomuodot ja seurannan
- nimeää tavallisimpien tautien geneettiset tekijät
- nimeää toimintatavat onnettomuustilanteessa
- tunnistaa anestesia-aineiden vaikutusmekanismit
- tunnistaa endokardiitti infektio- ja tromboosiprofylaksian mekanismit
- nimeää tärkeimmät farmakogeneettiset vaikutusmekanismit
- määrittelee tärkeimmät kirurgisten sairauksien aiheuttajat ja sairauksien ennaltaehkäisyn
- määrittelee syövän synnyn perusteet, syövän kasvun ja leviämisen periaatteet
- määrittelee syövän kirurgisen hoidon yleiset periaatteet

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Kirurgia ja anestesiologia
- selittää tavallisimpien kirurgisten tautien oireet ja osaa jäsentää niiden perusteella tavallisimpien kirurgisten tautien tutkimuksia ja vertailla niiden löydöksiä normaalitilanteeseen
- selittää tavallisimpien kirurgisten tautien hoidon hoitomuodot ja seurannan
- selittää tavallisimpien tautien geneettisten tekijöiden vaikutukset sairauden hoitoon
- selittää vammapotilaan hoitomenetelmät
- Jäsentää antimikrobilääkkeiden, anestesia-aineiden valinnan ja profylaksiassa käytettyjen lääkkeiden valintoja perustuen tietoihinsa farmakologiasta
- selittää syövän synnyn, kasvun ja leviämisen periaatteita suhteessa syövän hoidon yleisiin periaatteisiin ja hoitomuotoihin

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Kirurgia ja anestesiologia
- yleistää ja analysoi laaja-alaisesti tavallisimpienkirurgisten sairauksien oireita, osaa niiden perusteella nimetä tavallisimpien kirurgisten sairauksien tutkimuksia ja selittää niiden löydöksiä yhdistäen ne tavallisimpien sairauden hoidon hoitomuotoihin ja seurantaan moniammatillisessa työyhteisössä
- yhdisää ammatilliseen kontekstiin tietojaan farmakologiasta, lääkkeiden vaikutusmekanismeista
- analysoi ja perustelee lääkkeiden vaikutusmekanismeja ja hoidon valinnan periaatteita kirurgisten sairauksien hoidossa ja anestesiologiassa
- yhdistää farmakologian tietojaan ammatilliseen kontekstiin tietojaan hoidon valinnan kriteereihin ja farmakogenetiikassa lääkehoidon seurannan tarpeeseen
- analysoi ja yleistää tautien tärkeimmät syyt, ennaltaehkäisyn, oireet, tutkimukset ja niiden löydökset suhteessa hoidon vaiheeseen

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Säteilysuojelu ja kuvantaminen
Hyväksytty
Opiskelija osaa selittää
- erilaisten kuvantamistutkimusten perusteet, niihin liittyvän turvallisen työskentelyn ja säteilysuojelun sairaanhoitajan työn näkökulmasta
- lääketieteellisen altistuksen ja työperäisen altistuksen perusteet
- säteilyaltistuksen laatuun, määrään ja suuruuteen liittyvät perusteet
- säteilysuojeluperusteet ja osaa soveltaa niitä käytännössä
- säteilyn käyttöön liittyvän lainsäädännön

Hylätty
Opiskelija ei osaa selittää
- erilaisten kuvantamistutkimusten perusteita, niihin liittyviä turvallisuuteen liittyviä asioita tai säteilysuojelua sairaanhoitajan työn näkökulmasta
- lääketieteellisen altistuksen ja työperäisen altistuksen perusteita
- säteilyaltistuksen laatuun, määrään tai suuruuteen liittyviä asioita
- säteilysuojeluperiaatteita tai ei osaa soveltaa niitä käytännössä
- säteilyn käyttöön liittyvän lainsäädännön keskeisintä sisältöä sairaanhoitajan työn näkökulmasta

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Will be updated before the orientation meeting

Ilmoittautumisaika

02.01.2024 - 18.02.2024

Ajoitus

04.03.2024 - 02.06.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jaana Vainionpää
Vastuuhenkilö

Jaana Vainionpää

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

The student
- is able to understand the entirety of management
- understands the importance of quality and safety in organizational activities
- knows the key work community skills and understands their importance
- is able to analyze one's own working life skills

Sisältö (OJ)

- strategic planning, implementation and evaluation
- key processes in Human Resource Management
- quality and Safety in organizational activities
- work community skills and culture of work society
- critical thinking

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

The student:
- knows basic concepts of the entirety of management
- recognizes the importance of quality and safety in organizational activities
- recognizes some key work community skills
- recognizes his/her own working life skills

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

The student
- knows and is able to describe basic concepts of the entirety of management
- knows the importance of quality and safety in organizational activities
- knows some key work community skills
- can describe his / her own working life skills

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

The student
- is able to understand the entirety of management
- understands the importance of quality and safety in organizational activities
- can analyze and discuss the importance and consequences of the key work community skills
- can analyze his / her own working life skills

Aika ja paikka

Orientaatioluento verkossa 5.3.2024.

Mandatory participation on two seminars with Master´s degree students.

Opiskelu tapahtuu verkko-opintoina Moodlessa 3.1.2024 - 10.3.2024. Opintojakson kaikki tehtävät on palautettava määräpäivään mennessä. Myöhästyneitä palautuksia ei arvioida. Mikäli määräaikaan mennessä palautettua tehtävää täytyy muokata tai täydentää, vaikuttaa tämä opintojakson loppulliseen arvosanaan.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintokokonaisuudesta ei ole tenttiä. Osaamisen varmistaminen tapahtuu yksilö- ja tiimitehtävien kautta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Numerical and verbal evaluation of written assignments.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Small group work, teamwork and independent studies.
cooperation with Master´s degree students and visit to Finnish work place.

Oppimateriaalit

Oppimateriaali Moodlessa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Itsenäistä työtä 5 h
Tiimityötä 49 h

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 21.01.2024

Ajoitus

22.01.2024 - 22.02.2024

Laajuus

4 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Katja Hautsalo
  • Ella Hakala
Vastuuhenkilö

Katja Hautsalo

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää ikääntymisen merkityksen, tietää vanhenemismuutokset, osaa tunnistaa ikääntyneen yleisimmät terveyden ja hyvinvoinnin muutokset sekä yksilölliset avuntarpeet
- osaa suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää ikääntyneen terveyttä ja toimintakykyä vahvistavaa hoitotyötä eri toimintaympäristöissä
- tietää palvelujärjestelmän sekä osaa ohjata ikääntynyttä ja hänen läheistään eri elämäntilanteissa.
- ymmärtää muistisairauden vaikutukset sairastuneen ja hänen läheistensä elämään ja tunnistaa muistisairaan ihmisen kohtaamiseen liittyviä erityispiirteitä ja asenteita.

Sisältö (OJ)

- fysiologiset vanhenemismuutokset sekä psyykkinen ja sosiaalinen ikääntyminen
- geriatria, ikääntyneiden sairastuvuus ja lääkehoito (esim. monisairastavuus, akuutti sairastuminen)
- toimintakyvyn ja terveyden kokonaisvaltainen arviointi ja edistäminen (toimintakyky mittarit, esim. RAI)
- ikääntyneen ravitsemuksen erityispiirteet
- ikääntyneen ja hänen läheistensä osallisuuden mahdollistaminen sekä tukeminen hoidon kaikissa vaiheissa
- eettisyys ikääntyneiden hoidossa (esim. itsemääräämisoikeus)
- ikääntyneiden palveluita ohjaavat keskeiset lait, asetukset ja säädökset sekä palvelujärjestelmä, ikääntyneen ja läheisten ohjaaminen palveluiden piiriin
- hyvinvointiteknologian mahdollisuudet ja hyödyntäminen
- hoitotyön asiantuntijuus monialaisessa työskentelyssä ikääntyneiden erilaisissa asumis- ja hoitoympäristöissä
- genomitieto muistihoitotyön näkökulmasta
- muistisairaan ihmisen kohtaaminen (esim. yleisimmät muistisairaudet, lääkkeettömät menetelmät, käyttäytymisen erityispiirteet)

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa nimetä yleisimmät ikääntyneen vanhenemismuutokset ja yleisimmät terveyden ja hyvinvoinnin muutoksiin vaikuttavat tekijät
- tietää toimintakyvyn arvioinnin perusasioita
- tunnistaa palvelujärjestelmän sekä siihen liittyvän lainsäädännön perusasiat
- tietää ikääntyneiden hoidon etiikan lähtökohdat ja tunnistaa oman eettisen ajattelunsa tilannekohtaisesti.
- tietää läheisten merkityksen ikääntyneen hoidossa
- tietää perusasiat muistisairauksien vaikutuksista sairastuneen ja läheisen elämään, osaa luetella perusasioita sairastuneen kohtaamisessa ja tunnistaa muistisairauksiin liittyviä asenteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- tunnistaa vanhenemismuutokset sekä niiden vaikutukset ikääntyneen toimintakykyyn
- ymmärtää vanhenemismuutosten ja terveyden ja hyvinvoinnin muutosten eron
- osaa vertailla toimintakyvyn arviointiin käytettävien menetelmien tarkoitusta ja hyötyjä
- tunnistaa yksilölliset avuntarpeet
- osaa tarkastella palvelujärjestelmän mahdollisuuksia sekä siihen liittyvän lainsäädännön keskeistä sisältöä
- huomio toimintakykyä ja voimavaroja hoidon suunnittelun ja toteutuksen eri vaiheissa
- osaa arvioida omaa sekä toisten toimintaa laadukkaan ja turvallisen hoidon perustana, ymmärtää läheisten merkityksen ikääntyneen hoidossa sekä osaa ohjata heitä hoitoon liittyvissä kysymyksissä
- jäsentää muistisairauksien tuomia merkityksiä ja huomioi yksilöllisesti muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä kohtaamiseen liittyviä erityispiirteitä vuorovaikutustilanteissa, ottaa vastuuta omasta asennoitumisestaan ja ymmärtää asennoitumisen merkityksen osana muistisairaan hyvää hoitoa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa tarkastella vanhenemista ja terveyttä kokonaisvaltaisesti
- ymmärtää laaja-alaisesti terveyden ja hyvinvoinnin muutosten vaikutukset toimintakykyyn
- ymmärtää ikääntyneen ja hänen läheisensä yksilölliset avuntarpeet
- ottaa vastuuta ja kehittää omaa sekä työryhmän myönteistä asennoitumista vanhenemiseen liittyviin erityiskysymyksiin
- ymmärtää palvelujärjestelmän toiminnan sekä siihen liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa niitä erilaisissa tilanteissa huomioiden taloudelliset ja hyvinvointia edistävät vaikutukset
- tarkastelee ja arvioi monipuolisesti laadukkaan ja turvallisen hoidon merkitystä erilaisissa moniammatillisissa toimintaympäristöissä
- yhdistelee luovasti erilaisia ohjaamisen menetelmiä ikääntyneen hyvinvoinnin edistämiseksi
- ymmärtää laaja-alaisesti muistisairauden merkityksiä sairastuneen ja hänen läheiseensä elämäntilanteessa
- etsii erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja soveltaa niitä luovasti oppimistilanteissa
- kehittää muistisairaan ihmisen kohtaamisessa käytettäviä menetelmiä kokonaisvaltaisesti sekä edistää myönteistä asennoitumista työryhmässä

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 15.08.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 30.11.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anna Rinne
  • Essi Ylistalo
  • Linah Oule
  • Gitte Taulo
Vastuuhenkilö

Linah Oule

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää sisätauteihin sairastumisen merkityksen potilaalle ja hänen läheisilleen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida sisätauteja sairastavan hoitotyötä
- osaa suunnitella ja toteuttaa potilaan ja hänen läheistensä omahoidon ohjausta
- osaa perusteet sisätauteja sairastavan lääkehoidosta, sen ohjaamisesta, toteutuksesta ja arvioinnista
- tietää moniammatillisen yhteistyön merkityksen sisätauteja sairastavan kokonaishoidossa
- tietää genomitiedon merkityksen sisätauteja sairastavan hoitotyössä
- tietää perusteet syöpää sairastavan potilaan hoitotyön suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista läheiset huomioiden
- tietää perusteet palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan kokonaisvaltaisen hoidon suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista läheiset huomioiden

Sisältö (OJ)

-sydän- ja verisuonisairauksia sairastavan hoitotyö
-diabetespotilaan hoitotyö
-munuaisten vajaatoimintaa sairastavan hoitotyö
-neurologisia sairauksia sairastavan hoitotyö
-keuhkosairauksia sairastavan hoitotyö
-infektiopotilaan hoitotyö
-tulehduksellisten suolistosairauksien hoitotyö
-reumasairauksia sairastavan hoitotyö
-syöpäpotilaan hoitotyö
-palliatiivinen hoitotyö
-genomitieto sisätautipotilaan hoitotyössä
-omahoito ja omahoidon merkitys ja ohjaus, omahoidossa jaksaminen, omahoidon tukeminen
-peruselintoimintojen tutkiminen, arviointi sekä tarvittavat auttamismenetelmät voinnin muuttuessa

Esitietovaatimukset (OJ)

Osallistuminen kliinisen hoitotyön perusta ja lääkehoito ja lääkelaskut opintojaksoille.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
-tunnistaa sisätauteihin sairastumisen merkityksen potilaalle ja hänen läheisilleen.
-tietää sisätautipotilaan hoitotyön suunnittelu, toteutuksen ja arvioinnin perusteet.
-tietää keskeisimmät sisätautipotilaan hoitotyön auttamismenetelmät.
-tietää omahoidon ohjauksen perusteet.
-tietää sisätautipotilaan lääkehoidon ohjaukseen, toteuttamiseen ja tarkkailuun liittyvät keskeiset asiat.
-tunnistaa moniammatillisen yhteistyön merkityksen sisätautipotilaan kokonaishoidossa.
-tunnistaa genomitiedon merkityksen sisätauteja sairastavan hoitotyössä.
-tunnistaa syöpää sairastavan potilaan hoitotyön perusteet.
-tunnistaa palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan hoidon perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
-tietää sisätauteihin sairastumisen merkityksen potilaalle ja hänen perheelleen.
-osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida sisätautipotilaan hoitotyötä.
-osaa keskeisimmät sisätautipotilaan hoitotyön auttamismenetelmät.
-osaa suunnitella ja toteuttaa omahoitoon ohjausta.
-osaa sisätautipotilaan lääkehoidon ohjauksen, toteuttamisen ja tarkkailun.
-tietää moniammatillisen yhteistyön merkityksen sisätautipotilaan kokonaishoidossa.
-tietää genomitiedon merkityksen sisätauteja sairastavan hoitotyössä.
-tietää syöpää sairastavan potilaan hoitotyön suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin perusteet läheiset huomioiden.
-tietää palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan kokonaisvaltaisen hoidon suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin perusteet läheiset huomioiden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
-ymmärtää sisätauteihin sairastumisen merkityksen potilaalle ja hänen perheelleen.
-osaa potilaslähtöisesti suunnitella, toteuttaa ja arvioida sisätautipotilaan hoitotyötä ja ymmärtää syy-seuraussuhteita.
-osaa keskeisimmät sisätautipotilaan hoitotyön auttamismenetelmät ja soveltaa niitä potilaskohtaisesti.
-osaa potilaslähtöisesti perustellen suunnitella ja toteuttaa omahoitoon ohjausta.
-osaa potilaslähtöisesti sisätautipotilaan lääkehoidon ohjauksen, toteuttamisen ja tarkkailun.
-ymmärtää moniammatillisen yhteistyön merkityksen sisätautipotilaan kokonaishoidossa.
-ymmärtää genomitiedon merkityksen sisätauteja sairastavan hoitotyössä.
-osaa syöpää sairastavan potilaan hoitotyön suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin perusteet läheiset huomioiden.
-osaa palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan kokonaisvaltaisen hoidon suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin perusteet läheiset huomioiden.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 20.08.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Tuuli Laine
Vastuuhenkilö

Tuuli Laine

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa dokumentoinnin asiakaslähtöiset, eettiset ja lainsäädännölliset periaatteet
- osaa laatia prosessin mukaisen rakenteisen hoitosuunnitelman ja hoitotyön yhteenvedon
- ymmärtää digitaalisen tiedon ja tiedonhallinnan perusteet

Sisältö (OJ)

- hoitotyön prosessi
- hoitotyön rakenteinen tieto ja kansalaisen tuottama tieto kansallisessa tietoarkistossa
- dokumentoinnin etiikka ja lainsäädäntö sekä ohjeistus
- rakenteinen hoitotyön dokumentointi, hoitotyön suunnitelma ja hoitotyön yhteenveto

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tietää dokumentoinnin asiakaslähtöiset, eettiset ja lainsäädännölliset periaatteet
- osaa laatia tuetusti prosessin mukaisen rakenteisen hoitosuunnitelman ja hoitotyön yhteenvedon
- tietää digitaalisen tiedon ja tiedonhallinnan perusteet

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa dokumentoinnin asiakaslähtöiset, eettiset ja lainsäädännölliset periaatteet
- osaa laatia itsenäisesti prosessin mukaisen asiakaslähtöisen rakenteisen hoitosuunnitelman ja hoitotyön yhteenvedon
- osaa digitaalisen tiedon ja tiedonhallinnan perusteet

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa dokumentoinnissa asiakaslähtöisiä, eettisiä ja lainsäädännön periaatteita
- osaa laatia itsenäisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa soveltaen prosessin mukaisen asiakaslähtöisen rakenteisen hoitosuunnitelman ja hoitotyön yhteenvedon
- osaa soveltaa digitaalista tietoa ja tiedonhallinnan perusteita

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 18.03.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 01.04.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Annukka Huuskonen
Vastuuhenkilö

Annukka Huuskonen

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata tieteellisen tutkimusprosessin hoitotyön tutkimuksessa
- osaa erottaa määrällisen ja laadullisen tutkimuksen lähestymistavat
- osaa valita tutkimusotteeseen sopivat aineistonkeruu- ja analysointimenetelmät
- osaa arvioida tieteellisen tutkimuksen eettisiä periaatteita
- osaa tilastotieteen peruskäsitteet

Sisältö (OJ)

- viimeaikaiset hoitotieteelliset tutkimukset
- tutkimusetiikka
- tutkimusprosessin vaiheet
- empiirinen tutkimus: määrällinen ja laadullinen
- teoreettinen tutkimus
- tutkimuksen luotettavuus
- tilastotieteen perusteet

Esitietovaatimukset (OJ)

Suorittanut strukturoidun tiedonhankinnan.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata pinnallisesti tutkimusprosessin vaiheet
- osaa tarkastella rajoittuneesti tutkimuksen luotettavuutta ja tutkimuseettisiä kysymyksiä
- osaa rajoittuneesti kuvata teoreettista, määrällistä ja laadullista tutkimusotetta

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata tutkimusprosessin monipuolisesti perustellen ja esimerkkejä antaen
- osaa kuvata tutkimuksen luotettavuuteen ja tutkimusetiikkaan liittyviä kysymyksiä monipuolisesti
- tuntee määrällisen ja laadullisen tutkimusotteen periaatteet selkeästi
- kykenee pohtimaan ja arvioimaan eri tilanteisiin soveltuvia tutkimusmenetelmiä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata hyvin tutkimusprosessin vaiheet
- osaa kuvata tutkimuksen luotettavuutta ja tutkimuseettisiä kysymyksiä
- tuntee teoreettisen, määrällisen ja laadullisen tutkimusotteen periaatteet pääsääntöisesti

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

PART 1: Group exam during the last session,
21.02.2024 08.30 - 11.45 B6-31a Group exam (numeric, F, 1-5)
If a student is abscent from a lesson, there will be an exam question regarding the missed topic within the same exam.
Retake 1: in Exam area, open 11.-20.3.2024
Retake 2: in Exam area, open 1.4.-14.4. 2024

PART 2: (Pass/fail) complettion of the online Moodle course and passing electronic Exam on statistics. Exam will be open 20.2.-1.4.2024. During this time, you have chance for two re-takes - you can reserve exam time three times with the same code. Please note that it is not possble to have two reservations for the same exam on same day.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Exam part 1 and 2 passed satisfactorily.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lectures will be as contact lectures, guided work independently and in groups, learning by experience, group work.

Participation to the orientation lesson is mandatory.

Oppimateriaalit

Books:
(online)
Fain, James. Reading, Understanding, and Applying Nursing Research, 5e. F. A. Davis Company, 2017.

The Finnish Code of Conduct for Research Integrity and Procedures for Handling Alleged Violations of Research Integrity in Finland 2023 (PDF)

Glasper, Edward Alan, and Colin Rees. Nursing and Healthcare Research at a Glance. Wiley Blackwell, 2017.

Extra readings
Curtis E, Drennan J (eds.) (2013) Quantitative health research: Issues and methods. Open University Press, Maidenhead. eBook.

Denzin NK & Lincoln YS (eds.) (2018) The SAGE handbook of qualitative research. SAGE, Los Angeles.

Kyngäs H, Mikkonen K, Kääriäinen M (eds.) (2020) The application of content analysis in nursing science research. © Springer Nature Switzerland AG.

Polit DF & Beck CT (2017) Nursing research: generating and assessing evidence for nursing practice. Wolters Kluwer Health, Philadelphia.

Other material that teacher provides in lessons /in Moodle

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Total study hours 81 h.
Includes lectures, and online studies, group work, Independent study throughout the course (includes, for example, e-learning, course literature studying)

Sisällön jaksotus

PART 1: Nursing research. Contact lessons

06.02.2024 08.30 - 11.45 C4-09a orientation and research process
12.02.2024 08.30 - 14.00 C4-09a types of research, ethics and reliability
21.02.2024 08.30 - 11.45 B6-31a Group exam

PART 2: Health statistics. Online moodle-course

Lisätietoja opiskelijoille

Implementation plan will be edited and specified prior to the beginning of the course.
Participation to the orientation lesson is mandatory.

Ilmoittautumisaika

31.12.2023 - 04.02.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Annukka Huuskonen
  • Tuuli Laine
Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida ja dokumentoida asiakkaan hoidon tarpeen
- osaa soveltaa asiakaslähtöisesti terveyden edistämisen ja omahoitoa tukevan ohjauksen menetelmiä digitaalisissa, etä- ja vastaanottotilanteissa
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan hoitotyötä ja ohjausta näyttöön perustuvaa tietoa asiakaan dataa ja genomitietoa ja monialaista yhteistyötä hyödyntäen
- osaa hyödyntää työssään kansallisia terveyspalveluita
- tietää ympäristöterveyden vaarojen ja riskien perusteet sekä toiminnan poikkeustilanteissa
- osaa reflektoida oppimaansa

Sisältö (OJ)

- the process of assessing the need for care in different client contacts
- urgency and customer assessment
- hoidon tarpeen arvioinnin prosessi erilaisissa asiakaskontakteissa
- kiireellisyys- ja asiakkuusarviointi
- hoitotyön dokumentointi vastaanotolla
- terveyden edistämisen, omahoidon tukemisen, motivoivan haastattelun, valmentava elintapaohjauksen ja ryhmäohjaus menetelmät, sekä moniammatillinen yhteistyö
- hoitotyö ja hoitotyön dokumentointi asiakaslähtöisessä hoitotyön prosessissa
- hyvinvointiteknologian ja genomitiedon hyödyntäminen asiakkaan terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa
- omaolo, Terveyskylän hoitopolut, 116117, Hoitoketjut
- sairaanhoitajan rooli ja toiminta ympäristöterveyden poikkeustilanteissa
- ravitsemuksen erityiskysymykset

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida asiakkaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä tavanomaisissa tilanteissa
- osaa dokumentoida asiakaskäynnin perusterveydenhuollon dokumentoinnin ohjeita hyödyntäen
- tietää terveyden edistämisen ja omahoidon tukemisen pääperiaatteet ja tunnistaa genomitiedon hyödyntämisen mahdollisuuksia
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä ja dokumentoida prosessinmukaisesti ohjeita hyödyntäen
- osaa nimetä asiakkaan prosessiin liittyviä ammattiryhmiä ja heidän roolejaan hoidossa ja ohjauksessa
- tietää kansalliset terveyspalvelut
- tietää toimintaperiaatteet ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
- osaa ohjattuna arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- osaa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden asiakaslähtöisesti, yksilöllisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä ja dokumentoida hoitotyön asiakaslähtöisesti ja digitaalisia tietolähteitä ja genomitietoa hyödyntäen
- osaa toteuttaa terveyttä edistävää ohjausta ja tukea asiakkaan omahoitoa asiakaslähtöisiä menetelmiä käyttäen huomioiden asiakkaan hoitoon liittyvät monialaiset ammattilaiset
- osaa hyödyntää kansallisia terveyspalveluita ohjauksessa ja hoidossa
- osaa toimintaperiaatteet ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
- osaa arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa monipuolisesti reflektoiden

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- osaa yhdessä asiakkaan kanssa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden asiakaslähtöisesti, yksilöllisesti ja näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida hoitotyötä asiakaslähtöisesti ja yksilöllisesti monipuolisia tietolähteitä, mm. genomitietoa ja menetelmiä hyödyntäen
- osaa toteuttaa asiakaslähtöisesti terveyttä edistävää ohjausta ja tukea asiakkaan omahoitoa monipuolisesti erilaisia menetelmiä, moniammatillisuutta ja verkostoja hyödyntäen
- osaa soveltaa kansallista terveyspalvelutarjontaa monipuolisesti ja asiakaslähtöisesti asiakkaan ohjauksessa ja hoidossa
- osaa soveltaa toimintaperiaatteita erilaisissa ympäristöterveyteen liittyvissä poikkeustilanteissa
-osaa arvioida ohjaustaitojaan ja toimintaansa ja kehittää niitä luovasti ja asiakaslähtöisesti

Aika ja paikka

Toteutusaika 4.3-22.4-2024

Orientaatiotunnilla 4.3.24 läsnäolovelvoite. (etäopetus)
Läsnäolovelvoite orientoivissa harjoitteluissa ja pienryhmätyöskentelyssä.
Tentti 22.4.2024 lähitenttinä TAMKilla. Ryhmätentti.

Toteutussuunnitelma voi täydentyä orientaatioon mennessä.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti 22.4.2024 (lähi). Tentti arvioidaan 0-5. Ryhmätentti
1. uusinta vko 19 Examissa
2. uusinta vko 22 Examissa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osa 1: Hoitotyö sosiaali- ja terveyskeskuksissa - tentti, arviointi 0-5 ja lääkelasku, arviointi hyväksytty/hylätty

Osa 2: Ympäristöterveydenhuollon case-työskentely - 100% läsnäolo, aktiivinen osallistuminen oman ryhmän tehtäviin, arviointi hyväksytty/hylätty

Osa 3: Itsenäinen työskentely ja tehtävät - Kirjallisten tehtävien tekeminen hyväksytysti (hylätty/täydennettävä/hyväksytty). Myöhässä palautetut tehtävät voivat vaikuttaa kurssin numeraaliseen arviointiin.

Osa 4: Hoidontarpeen arviointi - 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.

Osa 5: Injektiot ja rokotukset (orientoiva harjoittelu TAMKilla) - 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.

Osa 6: Kliiniset taidot vastaanotolla (orientoiva harjoittelu Taitokeskuksella) - 100 % läsnäolo, hyväksytty/hylätty.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, case-ryhmätyöskentely, muu itsenäinen työskentely, orientoivat harjoittelut

Oppimateriaalit

Materiaali Moodlessa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Vaaditaan 3 x 27h = 81 h opiskelijan työtä

Sisällön jaksotus

Osa 1: Hoitotyö sosiaali- ja terveyskeskuksissa (teorialuennot ja tentti)
Osa 2: Ympäristöterveydenhuollon case-työskentely
Osa 3: Itsenäinen työskentely ja tehtävät
Osa 4: Hoidontarpeen arviointi
Osa 5: Injektiot ja rokotukset (orientoiva harjoittelu TAMKilla)
Osa 6: Kliiniset taidot vastaanotolla (orientoiva harjoittelu Taitokeskuksella)

Lisätietoja opiskelijoille

Toteutussuunnitelma voi täydentyä orientaatioon mennessä.

Pakollinen läsnäolo: orientaatio, ympäristöterveydenhuollon case-työskentely, HTA-tunti, orientoivat harjoittelut TAMKilla ja Taitokeskuksella ja tentti.

Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 31.08.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anna Rinne
  • Tuuli Laine
Vastuuhenkilö

Tuuli Laine

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää lapsen ja vammaisen ihmisen perusoikeudet ja osaa soveltaa niitä hoitotyössä
- osaa toimia eettisesti lasten hoitotyön periaatteiden mukaisesti yhteistyössä lapsen ja perheen kanssa moniammatillisen työryhmän jäsenenä
- osaa arvostaa vammaista ihmistä ja kohdata hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- kykenee ammatilliseen vuorovaikutukseen eri-ikäisten lasten, nuorten ja vammaisten sekä heidän läheistensä kanssa käyttäen erilaisia kommunikointitapoja
- osaa tukea terveen, sairaan ja vammaisen lapsen kasvua ja kehitystä
- osaa tukea ja ohjata perhettä vanhemmuudessa, lapsen ja nuoren kasvatuksessa ja terveellisissä elämäntavoissa sekä tunnistaa niihin liittyviä riskitekijöitä perheiden tarpeet ja voimavarat huomioiden
- osaa ohjatusti suunnitella ja toteuttaa ja arvioida lapsen ja perheen hoitotyötä sekä ohjata näyttöön perustuvaa tietoa käyttäen
- osaa soveltaa tietojaan keskeisimmistä lasten ja nuorten sairauksista toteuttaessaan hoitotyötä
- tietää geenitiedon vaikutuksen perheen ohjauksessa
- osaa toimia hätätilanteissa ja lapsen elvytyksessä tilannetietoisesti
- osaa turvallisesti toteuttaa lasten lääke- ja nestehoitoa
- osaa lasten ja nuorten hoitotyössä käytettävät keskeisimmät toimenpiteet ja menetelmät
- osaa soveltaa tietojaan vammaisuudesta toteuttaessaan kehitysvammaisen tai vammautuneen hoitotyötä sekä tukea toimintakykyä

Sisältö (OJ)

- lapsen ja nuoren kasvu, kehitys, kasvatus ja päivittäinen hoito
- vanhemmuuden tukeminen, lapsen, nuoren ja perheen hyvinvointiin liittyvät riskitekijät
- kaltoinkohtelun tunnistaminen ja siihen puuttuminen
- lasta, nuorta ja vammaista koskevat keskeisimmät oikeudet
- lasten hoitotyön periaatteet
- lapsen, nuoren ja perheen hoitoprosessi
- lapsen ja perheen ohjausmenetelmät ja vaikuttavuuden arviointi
- lapsen ja nuoren sairauden ja vammaisuuden vaikutus lapseen ja perheeseen
- vuorovaikutus, leikki ja kommunikointimenetelmät lapsen, nuoren, vammaisen ja perheen kanssa hoitotyön eri tilanteissa
- lapsen ja perheen hoitotyö ja lasten tavallisimmat sairaudet ja vammautumisen syyt
- lapsen elintoimintojen tarkkailu
- eri-ikäisen lapsen peruselvytys
- tavallisimmat sairaan lapsen tutkimukset ja hoitotoimenpiteet
- lasten lääke- ja nestehoidon perusteet ja eri-ikäisen lapsen kivun hoitotyö
- lapsen kuolema
- lasten ravitsemuksen erityiskysymykset
- tavallisimmat lastentaudit ja geenitiedon vaikutus lapsen ja perheen ohjauksessa

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut. Osallistunut laskimonsisäinen nestehoito ja verensiirto toteutukselle.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- tunnistaa lapsen ja vammaisen ihmisen perusoikeudet
- tunnistaa eettisten ja lasten hoitotyön periaatteiden merkityksen moniammatillisessa hoitotyössä
- osaa arvostaa vammaista ihmistä ja tunnistaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- tunnistaa omat vuorovaikutustaitonsa ja leikin merkityksen lasten, nuorten ja vammaisten hoitotyössä ja oppimisympäristössä
- tunnistaa eri-ikäisen lapsen kasvun, kehityksen ja hoitamisen pääpiirteet sekä perheen tukemismuodot
- tunnistaa perheen tuen ja ohjauksen tarpeen lapsen ja nuoren kasvatuksessa ja terveellisissä elämäntavoissa ja niihin liittyvissä riskitekijöissä
- tunnistaa lasten hoitotyön prosessin ja tunnistaa näyttöön perustuvan tiedon tärkeäksi lasten ja perheiden ohjauksessa
- tunnistaa lasten ja nuorten keskeisimpiä sairauksia
- tunnistaa geenitiedon vaikutuksen perheen ohjaukseen
- tunnistaa hätätilanteet ja osaa toimia ohjatusti lapsen elvytyksessä
- suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja tunnistaa lasten lääke- ja nestehoidon perusteet
- tunnistaa lasten ja nuorten hoitotyössä käytettävät tavallisimmat toimenpiteet ja menetelmät
- tunnistaa kehitysvammaisen tai vammautuneen hoitotyön pääperiaatteita

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- tietää lapsen ja vammaisen ihmisen perusoikeudet
- tietää eettisten ja lasten hoitotyön periaatteiden merkityksen ja osaa soveltaa niitä moniammatillisessa hoitotyössä
- osaa arvostaa vammaista ihmistä ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- tietää omat vuorovaikutustaitonsa ja ymmärtää leikin merkityksen lasten, nuorten ja vammaisten hoitotyössä ja oppimisympäristössä sekä on valmis kehittämään niitä
- osaa arvioida eri-ikäisen lapsen kasvun, kehityksen ja hoitamisen pääpiirteet sekä perheen tukemistarpeita sekä tietää perheen tukemismuodot
- ymmärtää perheen tuen ja ohjauksen tarpeen lapsen ja nuoren kasvatuksessa ja terveellisissä elämäntavoissa ja niihin liittyvissä riskitekijöissä ja osaa soveltaa niitä ohjauksessa
- osaa lasten hoitotyön prosessin ja osaa käyttää näyttöön perustuvaa tietoa lasten ja perheiden ohjauksessa
- tietää lasten ja nuorten keskeisimmät sairaudet ja osaa soveltaa toteuttaessaan hoitotyötä tietojaan
- tietää geenitiedon vaikutuksen perheen ohjaukseen
- osaa toimia lapsen hätätilanteissa ja elvytyksessä
- suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja lasten lääke- ja nestehoidon perusteista
- tietää ja osaa soveltaa lasten ja nuorten hoitotyössä käytettäviä tavallisimpia toimenpiteitä ja menetelmiä
- tietää ja osaa soveltaa kehitysvammaisen tai vammautuneen hoitotyön pääperiaatteita ja tukea toimintakykyä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- tietää lapsen ja vammaisen ihmisen perusoikeudet ja osaa perustellusti soveltaa niitä hoitotyössä
- tietää eettisten ja lasten hoitotyön periaatteiden merkityksen ja osaa monipuolisesti soveltaa niitä moniammatillisessa hoitotyössä
- osaa arvostaa vammaista ihmistä ja osaa kohdata hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa kehittää vuorovaikutustaitojaan ja osaa soveltaa leikkiä lasten, nuorten ja vammaisten hoitotyössä ja oppimisympäristöissä sekä on valmis kehittämään ryhmän vuorovaikutustaitoja
- osaa arvioida ja tukea eri-ikäisen lapsen kasvua, kehitystä ja hoitamista sekä tietää ja osaa käyttää perheen tukemismuotoja
- ymmärtää perheen tuen ja ohjauksen tarpeen lapsen ja nuoren kasvatuksessa ja terveellisissä elämäntavoissa ja niihin liittyvissä riskitekijöissä ja - osaa soveltaa niitä ohjauksessa monipuolisesti
- osaa lasten hoitotyön prosessin ja osaa soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa lasten ja perheiden ohjauksessa yksilö- ja perhekeskeisesti
- osaa toteuttaessaan hoitotyötä soveltaa laaja-alaisesti tietojaan lasten ja nuorten sairauksista
- tietää geenitiedon vaikutuksen perheen ohjaukseen
- osaa toimia lapsen hätätilanteissa ja elvytyksessä tilannetietoisesti
- suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja hallitsee lasten lääke- ja nestehoidon perusteet
- tietää ja osaa soveltaa lasten ja nuorten hoitotyössä käytettäviä toimenpiteitä ja menetelmiä
- osaa soveltaa asiakaslähtöisesti kehitysvammaisen tai vammautuneen hoitotyön pääperiaatteita ja tukea toimintakykyä

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 20.08.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Maiju Paldán
Vastuuhenkilö

Maiju Paldán

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

- Opiskelijalla on valmiudet kirjoittaa selkeitä oman alansa ammatillisia viestejä, kuten kirjauksia ja raportteja
- Opiskelijalla on valmiudet viestintätilanteisiin hoitoalan työssä.
- Opiskelija kehittyy ja rohkaistuu viestimään suomen kielellä terveydenhuoltoalan muuttuvissa tilanteissa,
ja hän tunnistaa ja huomioi kulttuuristen erojen vaikutukset kielenkäytössä.
- Opiskelija pystyy seuraamaan ja tuottamaan oman alansa tutkimustietoa myös suomen kielellä

Sisältö (OJ)

- Terveysalan tekstien keskeiset rakenteet
- Terveydenhuoltoalan sanaston kartuttaminen
- Terveydenhuoltoalan ammatillisiin teksteihin ja suomenkieliseen tutkimukseen perehtyminen
- Tieteellisen kirjoittamisen perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija pystyy tuottamaan terveydenhuoltoalan keskeisiä tekstilajeja. Hän selviytyy terveydenhuoltoalan tutuista vuorovaikutustilanteista. Opiskelija tuntee oman alansa yleiset kielenkäytön rakenteet ja sanastoa, ja käyttää niitä yleensä oikein. Opiskelija tunnistaa oman alansa tieteellisen kirjoittamisen käytänteet, mutta tieteellisen tekstin tuottaminen suomeksi on opiskelijalle vielä haastavaa.Opiskelijalla on kehittyvä ammatillinen kielitaito.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija pystyy sujuvasti tuottamaan terveydenhuoltolan keskeisiä tekstilajeja, mukaan lukien lyhyet tieteelliset tekstit. Hän selviytyy terveydenhuoltoalan päivittäisissä tilanteissa suullisesti ja kirjallisesti. Hän osaa keskeiset alan fraasit ja ilmaisut sekä sanaston. Opiskelija huomioi toiminnassaan kielenkäytön kulttuuriset erot ja kehittää aktiivisesti ammatillista kielitaitoaan. Hän tekee annetut tehtävät sovitusti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija pystyy sujuvasti tuottamaan oman alansa tekstejä, mukaan lukien lyhyet tieteelliset tekstit, tekstilajien vaatimukset ja kohderyhmän huomioiden. Opiskelija käyttää monipuolisesti erilaisia fraaseja ja ilmauksia sekä alan sanastoa. Hän hyödyntää vaativiakin kielen rakenteita sujuvasti sekä suullisessa että kirjallisessa ilmaisussa. Opiskelija kehittää aktiivisesti ammatillista suomen kielen taitoaan kaikessa toiminnassaan.

Aika ja paikka

Suurin osa tapaamisista pidetään keskiviikkoisin iltapäivällä. Aika ja paikka vaihtelevat kuitenkin viikottain. Aika ja paikka kannattaa tarkistaa kalenterista.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Loppukoe pidetään 29.11. ja uusintakoe 12.12.

Tarvittaessa toinen uusintakoe järjestetään talvella 2024.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suoritettavat tehtävät:
- loppukoe (arviointiasteikko: 0-5)
- laaja kirjoitustehtävä (hyväksytty/hylätty)
- puhe-esitys (hyväksytty/hylätty)

Lisäksi opiskelijalta edellytetään läsnäoloa tietyissä tapaamisissa, jotka ilmoitetaan etukäteen.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

- kurssitapaamiset
- paljon itsenäistä työskentelyä
- puhe-esitys
- loppukoe

Oppimateriaalit

Saat opettajalta materiaalin.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Läsnäolovaatimus:
Sinun täytyy osallistua
- ensimmäiseen tapaamiseen
- tapaamisiin, joissa käsitellään äänenkäyttöä ja puhumista
- esitystapaamisiin

Voit muilta osin harkita, mitä tapaamiset ovat sinulle hyödyllisimpiä.

Ajankäyttö kuukausittain:

Elokuussa:
- noin 2 x 1,5 t tapaamista per viikko
- 1,5-3 tuntia itsenäistä työskentelyä viikossa

Syyskuussa:
- itsenäistä työskentelyä oman jaksamisen mukaan

Lokakuussa:
- noin 1 x 1,5 t tapaamista per viikko
- 1,5-3 tuntia itsenäistä työskentelyä viikossa

Marraskuussa:
- noin 1 x 1,5 t tapaamista per viikko
- 1,5-3 tuntia itsenäistä työskentelyä viikossa

Sisällön jaksotus

Puhumme tästä kurssin alussa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei saatavilla.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei saatavilla.

Kansainvälisyys

Ei saatavilla.

Lisätietoja opiskelijoille

Ei saatavilla.

Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 31.08.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Ella Hakala
Vastuuhenkilö

Ella Hakala

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- pystyy kertomaan arkisista asioista, kuten tulevaisuudensuunnitelmistaan, työelämästä, matkustamisesta yms.
- osaa ilmaista mennyttä aikaa ja keskustella suomalaisten kanssa jokapäiväisistä aiheista.
- tuntee jonkin verran hoitoalan perussanastoa ja lauseita, joita käytetään sairaanhoitajan työssä.

Sisältö (OJ)

-Opiskellaan asiointitilanteiden sanastoa ja hoitoalan perussanastoa.
-Jatketaan suomen kielen suullisen ja kirjallisen vuorovaikutuksen harjoittelua.
-Opiskellaan keskeisiä suomen kielen rakenteita.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija on tehnyt hyväksyttävästi kaikki kurssitehtävät. Opiskelija tunnistaa suomen kielen tyypilliset perusrakenteet, mutta hänen suullisessa ja kirjallisessa ilmaisussaan esiintyy runsaasti rakenteellisia virheitä. Opiskelija tunnistaa joitain hoitoalan fraaseja ja sanoja, mutta osaa hyödyntää niitä omassa ilmaisussaan vain kaavamaisesti jäljitellen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tekee annetut tehtävät aikataulun mukaan ja osoittaa motivaatiota suomen kielen ja kulttuurin opiskeluun. Opiskelija osaa käyttää tyypillisiä suomen kielen rakenteita yksinkertaisissa virkkeissä. Hän osaa käyttää joitain hoitoalan sanoja ja ilmauksia omassa ilmaisussaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijalla on positiivinen ja aktiivinen asenne suomen kielen opiskelua kohtaan. Hän tekee tehtävät oikein, ja osaa reflektoida oppimisprosessiaan. Hän käyttää erilaisia kielen rakenteita oikein ja osaa hyödyntää hoitoalan sanoja ja ilmauksia omassa ilmaisussaan luontevasti.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

11.12.2023 - 07.02.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Annukka Huuskonen
  • Anna Rinne
  • Taina Peltonen
Vastuuhenkilö

Anna Rinne

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa käyttää kansallisia ja kansainvälisiä tietolähteitä oman opinnäytetyönsä suunnittelussa,
- osaa käyttää sovellettavissa olevaa tietoa kriittisesti,
- tuntee tekijänoikeudet ja osaa kunnioittaa niitä,
- osaa ottaa huomioon sekä tutkimuseettiset että oman alansa eettiset periaatteet,
- osaa valita ja rajata omaa oppimista tukevan ja työelämälähtöisen opinnäytetyöaiheen,
- osaa tehdä TAMKin opinnäytetyöohjeiden mukaisen opinnäytetyösuunnitelman ja perustella tekemänsä valinnat,
- tuntee erilaisia omalle koulutusalalle soveltuvia tutkimuksellisia opinnäytetyön tekemisen tapoja
- osaa valita opinnäytetyöhönsä sopivat aineistonkeruu- ja analysointimenetelmät
- tietää näyttöön perustuvan toiminnan merkityksen oman koulutusalansa kannalta

Sisältö (OJ)

Hyväksytty opinnäytetyösuunnitelma ja opinnäytetyösopimus tai -lupa ovat edellytyksenä opintojakson suorittamiselle tutkinto-ohjelmakohtaisten suoritusten lisäksi.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 07.01.2024

Ajoitus

15.01.2024 - 07.04.2024

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Virva Vasari
  • Terhi Tapaninen
  • Jaana Vainionpää
Vastuuhenkilö

Virva Vasari

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää perioperatiivisen sairaanhoitajan työnkuvan
- osaa soveltaa aseptiikan periaatteita ja hallitsee infektioiden torjunnan periaatteet ja menetelmät perioperatiivisessa hoitovaiheessa
- ymmärtää potilasturvallisuuden ja hoidon jatkuvuuden merkityksen perioperatiivisessa hoitotyössä
- osaa keskeiset potilaan anestesiaan liittyvät menetelmät, lääkehoidon ja nestehoidon
- tietää puudutetun ja nukutetun potilaan tarkkailun ja hoidon keskeisimmät alueet leikkauksen aikana ja heräämössä
- ymmärtää leikkausasentojen luomisessa huomioitavia periaatteita
- osaa keskeisimpiä kirurgisia instrumentteja, ommelaineita, välineitä ja laitteita ja ymmärtää niiden käyttöperusteita
- tietää käytetyimmät desinfektio- ja sterilointimenetelmät

Sisältö (OJ)

- anestesia-, instrumentoivan ja valvovan sairaanhoitajan toiminta
- perioperatiivisen sairaanhoitajan toiminta nopean toipumisen malleissa
- eri-ikäisten potilaiden kohtaaminen, ohjaus ja hoidon erityispiirteet perioperatiivisessa hoitotyössä
- leikkaussalin valmistelu potilaan perioperatiivista hoitoa varten
- potilaan valmistaminen leikkaukseen perioperatiivisessa hoitoympäristössä
- potilasturvallisuus, kirjaaminen ja raportointi perioperatiivisessa hoitotyössä
- anestesian aloitus, potilaan ventilointi ja intubaatiossa avustaminen
- potilaan tarkkailu ja hoito leikkauksen aikana
- anestesian aikainen lääke- ja nestehoito
- aseptiikka perioperatiivisessa hoitotyössä
- leikkauksessa käytettävät keskeiset instrumentit ja hoitovälineet sekä avustaminen toimenpiteissä
- desinfektio- ja sterilointimenetelmät perioperatiivisessa hoitotyössä
- potilaan tarkkailu ja hoito heräämössä

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut. Osallistunut laskimonsisäinen nestehoito ja verensiirto toteutukselle.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- hahmottaa potilaan hoitopolun intraoperatiivisessa vaiheessa
- hahmottaa perioperatiivisen sairaanhoitajan työnkuvan
- osaa ohjata potilasta perioperatiivisessa hoitotyössä
- tietää potilasturvallisuuden ja hoidon jatkuvuuden merkityksen perioperatiivisessa hoitotyössä
- tietää aseptiikan merkityksen leikkaussalitoiminnassa sekä pientoimenpiteissä
- tietää keskeiset potilaan anestesian valmisteluun liittyvät menetelmät
- tietää potilaan anestesiassa käytettävät nesteet ja lääkkeet
- tietää puudutetun ja nukutetun potilaan tarkkailun keskeisimmät osa-alueet leikkauksen aikana ja heräämössä
- tietää keskeisimmät kirurgiset instrumentit
- tietää keskeisimmät kirurgiset ommelaineet
- tietää potilaan intraoperatiivisessa vaiheessa käytettävät hoitovälineet
- tietää käytetyimmät desinfektio- ja sterilointimenetelmät perioperatiivisessa hoitotyössä
- tietää käytetyimmät leikkausasennot
- tietää kirjaamisen ja suullisen tiedottamisen merkityksen potilaan hoidossa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- tietää potilaan hoitopolun intraoperatiivisessa vaiheessa
- tietää perioperatiivisen sairaanhoitajan työnkuvan
- osaa perustellen ohjata potilasta perioperatiivisessa hoitotyössä
- ymmärtää potilasturvallisuuden ja hoidon jatkuvuuden merkityksen perioperatiivisessa hoitotyössä
- ymmärtää aseptiikan merkityksen leikkaussalitoiminnassa sekä pientoimenpiteissä ja osaa toimia aseptisten periaatteiden mukaisesti
- osaa keskeiset potilaan anestesian valmisteluun liittyvät menetelmät
- tietää potilaan anestesiassa käytettävät nesteet ja lääkkeet
- tietää puudutetun ja nukutetun potilaan tarkkailun keskeisimmät osa-alueet ja niiden merkityksen potilaan vointiin leikkauksen aikana ja heräämössä
- osaa tunnistaa tavallisimpia kirurgisia instrumentteja
- tietää keskeisimmät kirurgiset ommelaineet ja niiden käyttötarkoituksen
- tietää potilaan intraoperatiivisessa vaiheessa käytettävät hoitovälineet ja osaa perusteet niiden käytöstä
- tietää käytetyimpien desinfektio- ja sterilointimenetelmien merkityksen perioperatiivisessa hoitotyössä
- harjaantuu käytetyimpien leikkausasentojen luomisessa
- osaa kirjata keskeisimmät osa-alueet potilaan anestesiasta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää potilaan hoitopolun intraoperatiivisessa vaiheessa
- ymmärtää perioperatiivisen sairaanhoitajan työnkuvan ja hahmottaa tiimityön merkityksen
- osaa potilaslähtöisesti ohjata potilasta perioperatiivisessa hoitotyössä
- ymmärtää potilasturvallisuuden ja hoidon jatkuvuuden keskeisen merkityksen leikkaussalihoitotyössä
- ymmärtää aseptiikan merkityksen leikkaussalitoiminnassa sekä pientoimenpiteissä ja osaa toimia aseptisten periaatteiden mukaisesti ja hallitsee aseptisen toiminnan erilaisissa tilanteissa
- hallitsee potilaan anestesian valmisteluun liittyvät menetelmät
- tietää potilaan anestesiassa käytettävät nesteet ja lääkkeet ja niiden vaikutusmekanismit
- osaa tarkkailla keskeisiä puudutetun ja nukutetun potilaan osa-alueita leikkauksen aikana ja heräämössä
- osaa tunnistaa tavallisimpia kirurgisia instrumentteja ja tietää niiden käyttötarkoituksen
- osaa keskeisimpien kirurgisten ommelaineiden käyttötarkoituksen
- osaa keskeisimpien potilaan intraoperatiivisessa vaiheessa käytettävien hoitovälineiden perusteet
- osaa käytetyimmät desinfektio- ja sterilointimenetelmät perioperatiivisessa hoitotyössä
- osaa käytetyimpien leikkausasentojen luomisen ja ymmärtää niiden merkityksen potilaan voinnille
- osaa kirjata keskeisimmät osa-alueet potilaan anestesiasta ja tiedottaa suullisesti potilaan leikkauksen aikaisesta voinnista huomioiden potilasturvallisuuden ja hoidon jatkuvuuden

Aika ja paikka

Course Final exam (theory) will be agreed upon orientation

Please, note! The test includes 2 parts: theory and medical calculation. Medical calculation can be completed in the classroom or in EXAM room

Group exam 3.4.2023
1st retake in Exam weeks 19-20
2nd retake in Exam on week 32

if failed both retakes, the student has to enroll in the next course.

The evaluation (0-5) is based on the final exam, assignments (excluding S2), and classroom attendance/active participation. Theoretical part + medical calculations, please note that these are separate parts of this course.

There are mandatory assignments in Moodle Platform. If a student wants feedback on their assignments they need to submit the assignments by xx For passing the course (no feedback given) the submission date is xx Submissions later than that, will not be considered or assessed.

Perioperative care: concepts and perioperative process
• TASK: Perioperative Process and aseptic principles
Surgical Nursing (Scrub and Circulating)
• TASK: Role and duties of scrub and circulating nurse
Small group session: Scrub and Circulating
• TASK: Surgical Nursing in the perioperative phase
Anesthesia
• TASK: Anesthesia preparation and induction
• TASK: Anesthesia maintenance GA
• TASK: Regional anesthesia

Postoperative care and CSSD (independent)
• TASK: Postoperative care and CSSD

S2 - task

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Course Final test in Exam during week
Please, note! The test includes 2 parts: theory and medical calculation
1st retake in Exam on week
2nd retake in Exam on week

Mandatory small group sessions: please see course schedule

Task submission deadline: will be agreed during first theory and orientation class

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

To pass the course successfully, all the tasks/assignments, need to be achieved in the given time. The course will be evaluated as Failed / Satisfactory 1 - Excellent 5. The evaluation is based on the final exam (evaluation 0-5). The final exam includes medical calculation (pass/failed).

In order to pass the tasks/tests and exam, the answers cannot show or present such action, which would cause danger, harm, injury, or death to the patient.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

The information about this course will be updated and agreed upon with the students during the first theory and orientation (see the schedule)

The course has different learning methods: online studies in Tuni-Moodle, blended learning in a classroom, lectures, small group work, and independent studies.

This course will include the following mandatory parts
1. independent/pair assignments
2. small group sessions (2)
3. S2 assignment
4. Theory exam + medical calculation

Participation in contact teaching/lectures is highly recommended

Oppimateriaalit

Recommended Literature:
• Hinkle, J.L & Cheever, K.H : Brunner & Suddarth's Textbook of Medical-Surgical Nursing. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins; 2017. (also earlier publications)
• Wicker P, Dalby S. Rapid Perioperative Care. Hoboken: John Wiley & Sons, Incorporated; 2016
• Wicker P. Perioperative Practice at a Glance. 1st ed. Wiley-Blackwell; 2015.
• Criscitelli T. Fast Facts for the Operating Room Nurse: An Orientation and Care Guide in a Nutshell. New York: Springer Publishing Company; 2014.

Content: same as in the course plan
- various roles of a perioperative nurse
- day surgery and ambulatory surgery
- guidance of patients
- special issues in perioperative nursing
- preparation of the operating theatre for surgery
- patient safety, documentation, and reporting in perioperative nursing;
- preparation of the patient for the operation
- the principles of aseptic practice in operating room
- the essential equipment and its use in the operating theatre;
- the most common methods in disinfection and sterilization;
- induction and observation of the patient during the operation;
- medication and fluid therapy in anesthesia:
- observation of the patient in the recovery room;
- pain control in immediate postoperative nursing

Medical calculations:
• Calculation skills for nurses (e-book).2013. Boyd, Claire
• Gatford & Phillips. Nursing Calculations.2006.
The material provided during the course and created in teams and small groups

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

The course is 4 ECTS. 1 ECTS is 27 hours of student work. The total work is 108 hours of student work, including possible online studies, blended learning, small group work lessons, and independent studies.

Lisätietoja opiskelijoille

Tamk students must have completed 50 ECTS of the early-stage studies before commencing the course, including Pharmacotherapy and Medical Calculations.

Students must enroll in a course during enrollment time.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

The student does not reach the criteria set for passed evaluation. The assignments and tests show such activities, which may cause danger, harm, injury or death to the patient.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Outlines the patient's care pathway in the intraoperative phase
Outlines the role of the perioperative nurse; scrub nurse, anaesthetic nurse and circulator
Is able to guide the patient in the intraoperative phase
Is aware of the importance of patient safety and continuity of care in the operating room
Knows the importance of asepsis in operating rooms and small operations
Knows the main methods of preparing a patient for anesthesia
Know the patient's anesthesia fluids and medications
Knows the most important aspects of monitoring anesthetized and anesthetized patient during surgery and waking
Knows the most important surgical instruments
Knows the most important surgical sutures
Knows the common equipment used in the patient's intraoperative phase
Knows the most commonly used disinfectant and sterilization methods in perioperative nursing
Knows the most common positioning ways for the operation.
Knows the meaning of documentation and spoken reporting in patient's care

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Knows the patient's care pathway in the intraoperative phase
Understands the work of a perioperative nurse in intraoperative care of a patient
Is able to guide the patient in the intraoperative phase
Understands the importance of patient safety and continuity of care in operating rooms
Understands the importance of asepsis in operating theater and small procedures and knows how to act aseptically
Knows the essential methods of patient anesthesia preparation
Know the patient's anesthesia fluids and medications
Knows the most important aspects of anesthesia and anesthesia in patient monitoring and its importance for patient's well-being during surgery and waking
Can identify the most common basic surgical instruments
Knows the most important surgical sutures and their intended use
Knows the equipment used in the patient's intraoperative phase and knows the basics of their use
Knows the importance of the most commonly used disinfectant and sterilization methods in perioperative nursing
Get used to creating the most used positionings in OR
Can document the most important aspects of patient anaesthesia

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Understands the patient's care pathway in the intraoperative phase
Understands the work of a perioperative nurse in a patient's intraoperative care and understands the importance of teamwork
Is able to patient-guide the patient in the intraoperative phase
Understands the central importance of patient safety and continuity of care in the operating room
Understands the importance of asepsis in operating theater and small procedures and knows how to act aseptically and masters aseptic function in different situations
Master the methods of preparing the patient for anesthesia
Know the patient's fluids and medications used in anesthesia and their mechanisms of action
Able to observe key areas of the anesthetized and anesthetized patient during surgery and waking
Can identify the most common basic surgical instruments and know their purpose
Knows the purpose of the most important surgical sutures
Knows the basics of the instruments used in the patient's intraoperative phase
Knows the most commonly used disinfectant and sterilization methods in perioperative nursing
Knows how to create the most used surgical positions and understands their importance for the patient's well-being
Can document the most important aspects of a patient's anesthesia and orally inform about patient care in OR for securing continuity of care
Englanniksi

Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 30.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Virva Vasari
  • Akindayo Ogunbayo
Vastuuhenkilö

Virva Vasari

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa kuvata farmakokinetiikan ja –dynamiikan perusteet
- tietää yleisimpien sairauksien hoidossa käytettäviä lääkeaineita ja lääkeaineryhmiä, niiden vaikutusmekanismit, käyttöindikaatiot ja yleisimmät yhteis- ja haittavaikutukset
- osaa tarkkailla lääkkeen vaikuttavuutta

Sisältö (OJ)

- lääkeaineiden vaikutukset elimistössä ja elimistön vaikutukset lääkeaineisiin
- lääkeaineiden aiheuttamat haittavaikutukset ja lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset
- mikrobilääkkeet, sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet, hengityselinsairauksien lääkkeet, ruoansulatuselinten sairauksien lääkkeet, aineenvaihdunta- ja umpierityssairauksien lääkkeet, kasvainten lääkehoito
- lasten ja vanhusten lääkehoidon erityiskysymyksiä
- farmakologian peruskäsitteet, farmakokinetiikka ja farmakodynamiikka. Lääkeaineiden aiheuttamat haittavaikutukset ja haitalliset yhteisvaikutukset.
- sydän- ja verenkiertoelimistön lääkkeet: kohonnut verenpaine, sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet, hyperlipidemiat.
- diabeteksen lääkehoito: tyypin I ja tyypin II diabeteslääkkeet
- allergialääkkeet. Kortisoni lääkeaineena. Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnan lääkehoito
- hengityselinsairauksien lääkkeet: astma- ja COPD-lääkkeet
- ruuansulatuselinten sairauksien lääkkeet: liikahappoisuus, ripuli, ummetus
- mikrobilääkkeet: bakteeri-, virus- ja sienilääkkeet.
- kasvainten lääkehoito

Esitietovaatimukset (OJ)

Osallistuminen lääkehoito ja lääkelaskut opintojaksolle.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- hallitsee farmakologian perusteet, osaa määritellä peruskäsitteet
- nimeää lääkeaineiden käyttöindikaatiot sekä tietää jonkin verran lääkeaineryhmien vaikutusmekanismeja

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- hallitsee farmakologian perusteet, osaa määritellä peruskäsitteet ja soveltaa niitä
- osaa lääkeaineiden käyttöindikaatiot sekä tietää jonkin verran lääkeaineryhmien vaikutusmekanismeja
- osaa jonkin verran lääkeryhmien haitta- sekä yhteisvaikutuksia

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- hallitsee farmakologian perusteet, osaa määritellä peruskäsitteet ja soveltaa niitä
- osaa lääkeaineiden käyttöindikaatiot sekä tietää käsiteltävien lääkeaineryhmien vaikutusmekanismit
- osaa lääkeryhmien haitta- sekä yhteisvaikutuksia
- osaa hyvän arvosanan vaatimusten lisäksi lääkeryhmien vaikutusmekanismit ja yhteisvaikutukset sekä soveltaa hallitsemaansa tietoa

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

The examination will comprise 50 multiple-choice questions. There shall be NO NEGATIVE marks. The minimum point required for the completion of the course is 50%. The date of the first and second resit shall be announced during the course. Students who fail to attain the pass marks in the first exam shall be eligible to write the resit examinations

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

The teaching method will be online. At the beginning of every week, recorded lectures will be uploaded. Panopto video platform by the University will be used for video recording. Please, familiarise yourself with the application.
Students are required to study the lectures each week and write their lecture notes which will be converted to a learning diary at the end of the course. I will reserve lecture time on your timetable but in theory, there will not be a contact or Zoom class. Students can listen to the lectures during the reserved time or at their convenience. The learning diary will be submitted, a requirement for students to receive their grades after the exam.
A discussion forum will be opened each week. Students are expected to participate in the topic of the week. One student can start a discussion which can be questions, contributions, etc and other students are expected to write their comments. I will monitor the trends of the discussion forum and make comments when necessary. Active participation in discussion forums is a prerequisite to passing the course.
At the end of the course, there shall be a symposium where revision of the courses will be done, clinical cases will be examined, and the modalities of the examination will also be discussed. Symposiums may take place in the form of a contact class or via Zoom. This date will be announced later. Attendance is mandated.

Oppimateriaalit

Lecture material (assignments and slides) available via tuni-moodle.
Pharmacology: Brenner, G. M., Stevens, C. W. & Brenner, G. M. (2018). Pharmacology (Fifth edition.). Philadelphia, PA: Elsevier. (https://andor.tuni.fi/permalink/358FIN_TAMPO/qhe4al/alma9910396394205973)
Requires registration for the clinicalkey-site

Other material given or stated by the teacher.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

54 hours (including contact classes and independent studies.)

Sisällön jaksotus

All of the subjects can be studied from the self-learning material.
1) General Pharmacology: pharmacokinetics and pharmacodynamics. Interactions and harmful side-effects of medication.
2) Drug treatments of heart and cardiovascular disease: Hypertension, Heart failure, Coronary heart diseases, Pulmonary Embolism, Hyperlipidemia, Anticoagulants
3) Drug treatment of respiratory diseases: asthma, COPD
4) Drug treatment of diabetes
5) Drug treatment of gastrointestinal diseases: peptic ulcer diseases, Diarrhoea, constipation
6) Antimicrobial drugs: antibiotics, antifungals, and antiviral drugs.
7) Hormones, contraceptive preparations and menopause medications
8)Medications for neurological diseases
9)Cancer chemotherapy
10) Drug treatment of Psychiatry diseases
11) Drug used in medical emergencies

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

The student shows a lack of understanding of basic principles of pharmacology, drug indications and typical side effects of the drugs taught.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

The student
- masters the basics of pharmacology
- knows the indication for use of the medications and knows some of the mechanisms of action of medication groups

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

The student
- masters the basics of pharmacology
- knows the indication for use of the medications and knows some of the mechanisms of action of medication groups
- knows the typical action mechanisms of the medication groups, some adverse effects and interactions between medication groups and resulting adverse effects

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

The student
- masters the basics of pharmacology
- knows the typical action mechanisms of the medication groups, some adverse effects and interactions between medication groups and resulting adverse effects
- in addition to the requirements for Good (3-4), also knows the mechanisms and interactions of medication groups, and is able to apply the knowledge he/she masters

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 07.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Ella Hakala
  • Nancy Kamau
Vastuuhenkilö

Nancy Kamau

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

- Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on tutkimukseen perustuva kokonaiskäsitys sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmästä politiikan, käytännön ja käyttäjän tasoilla.
- Opiskelija tuntee hyvinvointivaltion toimintaperiaatteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön ja poliittisen ohjauksen keskeiset periaatteet.
- Opiskelijalla on perusymmärrys sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä muuttuvassa toimintaympäristössä. Hän tietää erilaiset palvelujen tuottamisen tavat ja niitä säätelevät talouden reunaehdot.
- Opiskelijalla on ymmärrys erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon ammateista ja näiden monialaisesta työskentelystä asiakkaiden hyväksi.
- Opiskelija osaa tarkastella palvelujärjestelmän toimintaa asiakkaan näkökulmasta.

Sisältö (OJ)

- sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuus
- kansallinen ja EU-tason säätely ja ohjaus
- palveluiden tuottaminen ja järjestäminen
- palvelujen integraatio ja monialainen työskentely
- asiakkaan rooli ja asema

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän käsitteitä ja osaa kuvata järjestelmän toiminnan pääperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa eritellä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän palvelujen järjestämistä ja vastuita organisaatioiden näkökulmasta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijan osaa kuvata ja eritellä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän palvelujen soveltuvuutta ja järjestämisen tapaa asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaavasti.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 05.05.2024

Ajoitus

06.05.2024 - 02.06.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Annukka Huuskonen
  • Taina Peltonen
Vastuuhenkilö

Sanna Laiho

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää näyttöön perustuvan toiminnan merkityksen hoitotyössä
- tuntee tieteellisen tiedon pohjalta rakennettuja terveysalan suosituksia ja hoitoketjuja
- osaa tunnistaa, arvioida ja käyttää oman alansa tiedonlähteitä suunnitelmallisesti

Sisältö (OJ)

- strukturoitu tiedonhaku ja lähdekritiikki
- hyvän tieteellisen käytännön perusteet
- näyttöön perustuva toiminta hoitotyössä
- oman alan keskeisimmät kansalliset ja kansainväliset tietokannat ja suositukset
- ammatillinen kirjoittaminen: kirjallisen tehtävän jäsentäminen, muotoileminen ja lähteisiin viittaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

- tietää perusasiat strukturoidusta tiedonhausta
- tunnistaa näyttöön perustuvan toiminnan merkityksen hoitotyössä
- tietää ammatilliseen lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyviä peruselementtejä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

- osaa kuvata strukturoidun tiedonhaun prosessin
- ymmärtää näyttöön perustuvan toiminnan merkityksen hoitotyössä
- osaa tunnistaa ammatillisen lukemisen ja kirjoittamisen peruselementtejä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

- osaa toteuttaa strukturoidun tiedonhaun perustellen
- osaa soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa ja suosituksia hoitotyössä
- osaa soveltaa ammatillisen lukemisen ja kirjoittamisen elementtejä

Arviointiasteikko

0-5

Oppimateriaalit

Glaziou and Del Mar (2015) Evidence Based Practice workbook Bridging the gap between health care research and practice, BMJ book
Polit & Beck (2014) Essentials of Nursing Research. Appraising Evidence for Nursing Practice.

Materials and links shared by teacher through course Moodle platform.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Total student hours 54 h.
Includes lectures, group work and online searches. Independent study throughout the course (includes, for example, e-learning, course literature studying, group work).

Lisätietoja opiskelijoille

Participation in the orientation lesson 07.05.2024 at 12.30 is mandatory.
Participation in the lessons of informatian on 17.05.2024 12.30 - 14.00 is mandatory.

Ilmoittautumisaika

01.11.2023 - 31.12.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Laajuus

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Annukka Huuskonen
  • Johanna Kangaspunta
  • Tuuli Laine
  • Essi Ylistalo
  • Linah Oule
  • Virva Vasari
Vastuuhenkilö

Virva Vasari

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti, osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaan kanssa ja osaa toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti toimintaympäristössä
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa
- saa kokemusta potilaan koko hoitopolusta, kotiutumisesta ja jatkohoidon suunnittelusta.
- harjaantuu potilaan peruselintoimintojen ja tilan arvioinnissa, hoitoelvytyksessä, tarkkailussa sekä päätöksenteossa ja osaa toimia tilanteen vaatimalla tavalla potilasturvallisuutta edistävästi
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitsee infektioiden torjunnan periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- osaa ohjata potilasta ja hänen läheisiään omahoidossa moniammatillista tiimiä hyödyntäen
- tunnistaa oman ja toisten terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten vastuut sekä työnjaon merkityksen asiakkaan kokonaishoidon toteuttamisessa
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti ja osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Sisältö (OJ)

- potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön harjoittelu
- hoitoelvytys ja potilaan peruselintoimintojen ja tilan tarkkailu

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjattu harjoittelu 1 suoritettu, osallistunut ohjattuun harjoitteluun 2, suorittanut hyväksytysti Kliinisen hoitotyön perusta- opintojakson sekä Lääkehoito ja lääkelaskut -opintojaksot. Osallistunut Sisätauteja sairastavan ja palliatiivisen potilaan hoitotyö- opintojaksoon.

Lisätiedot (OJ)

Sairaanhoitajakoulutuksen harjoittelujaksojen 2-7 harjoittelupaikkoja valittaessa on huomioitava harjoittelujaksojen sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri osa- alueille. EU-direktiivin edellyttämät yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen alueet ovat Sisätautipotilaan hoitotyö, Kirurgisen potilaan hoitotyö, Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö, Äitiyshuolto, Mielenterveys- ja päihdetyö, Gerontologinen hoitotyö ja kotisairaanhoito, Akuutti hoito, Palliatiivinen hoitotyö ja elämän loppuvaihe sekä Vammaisuus ja vammaisten hoito. Kaikille alueille ei ole mahdollisuus mennä harjoittelupaikkojen rajallisuuden vuoksi harjoitteluun, jolloin opiskelijan pitäisi omaa harjoittelupolkua suunnitellessaan huomioida puuttuvien alueiden tavoitteiden liittämisen toteutuvien harjoittelujaksojen tavoitteisiin. Ennen kunkin harjoittelujakson alkua tulee opiskelijan olla osallistunut ko. harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin. Harjoitteluja tehdään eri-ikäisten potilaiden parissa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa huolehtien monipuolisen osaamisen kehittymisestä. Vaihtoehtoisten ammattiopintojen harjoitteluiden menestymisessä on eduksi, että opiskelija on tehnyt keskivaiheen harjoittelussa ko. substanssialueen harjoittelun.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti, osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaan kanssa ja osaa toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti toimintaympäristössä
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa
- saa kokemusta potilaan koko hoitopolusta, kotiutumisesta ja jatkohoidon suunnittelusta
- harjaantuu potilaan peruselintoimintojen ja tilan arvioinnissa, hoitoelvytyksessä, tarkkailussa sekä päätöksenteossa ja osaa toimia tilanteen vaatimalla tavalla
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitsee infektioiden torjunnan periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- osaa ohjata potilasta ja hänen läheisiään omahoidossa moniammatillista tiimiä hyödyntäen
- tunnistaa oman ja toisten terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten vastuut sekä työnjaon merkityksen asiakkaan kokonaishoidon toteuttamisessa
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti ja osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Hylätty
Opiskelija
- ymmärrys ammatillisesta kohtaamisesta puuttuu: kohtelee potilaita ja heidän läheisiään ja työyhteisön jäseniä epäasiallisesti ja epäkunnioittavasti eikä kykene ammatilliseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan ja työyhteisötaidot ovat puutteelliset
- ko. substanssialueen hoitotyön perustiedoissa on selviä puutteita, tietojen etsiminen ja hyödyntäminen on puutteellista ja väärinymmärryksiä teoriatiedoissa on vielä ohjauskeskusteluiden jälkeenkin
- ei suoriudu keskeisistä kliinisistä taidoista ohjattuna
- ei vastaa potilaan tarpeisiin, hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi jäävät puutteellisiksi ja potilaan hoitopolku ei hahmotu
- ei osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja vointia eikä osaa hoitoelvytyksen periaatteita, eikä hallitse niihin liittyvää päätöksentekoa.
- ei hallitse infektioiden torjunnan periaatteita ja aseptinen toiminta pettää
- tekee virheitä potilaan lääke- ja nestehoidossa ohjauksesta huolimatta
- ei osoita kiinnostusta potilaan ja hänen läheistensä ohjaukseen
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai potilaan tietosuojan
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan potilasturvallisuuden
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun pelisääntöjä (esim. ei ota vastuuta omasta oppimisestaan; tavoitteet puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan, jakson tuntimäärä ei täyty.)
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti eikä pysty vastaanottamaan palautetta

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Ilmoittautumisaika

02.05.2023 - 18.08.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 05.10.2023

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Linah Oule
  • Essi Ylistalo
  • Virva Vasari
Vastuuhenkilö

Virva Vasari

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti, osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaiden kanssa ja osaa toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti toimintaympäristössä
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- saa kokemusta potilaan koko hoitopolusta, kotiutumisesta ja jatkohoidon suunnittelusta
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen
- osaa arvioida potilaan peruselintoimintoja ja tilaa, osaa tarkkailla sekä osaa toimia tilanteen vaatimalla tavalla
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä ja osaa ohjata potilasta omahoidossa ja hoitoon sitoutumisessa
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti ja osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Sisältö (OJ)

- potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön harjoittelu

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjatut harjoittelut 1- 3 ovat suoritettuna ja osallistunut ohjattu harjoittelu 4:een. Osallistunut harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin.

Lisätiedot (OJ)

Sairaanhoitajakoulutuksen harjoittelujaksojen 2-7 harjoittelupaikkoja valittaessa on huomioitava harjoittelujaksojen sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri osa- alueille. EU-direktiivin edellyttämät yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen alueet ovat Sisätautipotilaan hoitotyö, Kirurgisen potilaan hoitotyö, Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö, Äitiyshuolto, Mielenterveys- ja päihdetyö, Gerontologinen hoitotyö ja kotisairaanhoito, Akuutti hoito, Palliatiivinen hoitotyö ja elämän loppuvaihe sekä Vammaisuus ja vammaisten hoito. Kaikille alueille ei ole mahdollisuus mennä harjoittelupaikkojen rajallisuuden vuoksi harjoitteluun, jolloin opiskelijan pitäisi omaa harjoittelupolkua suunnitellessaan huomioida puuttuvien alueiden tavoitteiden liittämisen toteutuvien harjoittelujaksojen tavoitteisiin. Ennen kunkin harjoittelujakson alkua tulee opiskelijan olla osallistunut ko. harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin. Harjoitteluja tehdään eri-ikäisten potilaiden parissa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa huolehtien monipuolisen osaamisen kehittymisestä. Vaihtoehtoisten ammattiopintojen harjoitteluiden menestymisessä on eduksi, että opiskelija on tehnyt keskivaiheen harjoittelussa ko. substanssialueen harjoittelun.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaiden kanssa ja toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti toimintaympäristössä
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- saa kokemusta potilaan koko hoitopolusta, kotiutumisesta ja jatkohoidon suunnittelusta
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen, tunnistaa itsessään tiedon puutteita ja etsii aktiivisesti tietoa
- osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja tilaa, harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä ja osaa ohjata potilasta omahoidossa ja hoitoon sitoutumisessa
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti ja osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Hylätty

Opiskelija
- ymmärrys ammatillisesta kohtaamisesta puuttuu: kohtelee potilaita tai heidän läheisiään tai työyhteisön jäseniä epäasiallisesti ja epäkunnioittavasti eikä kykene ammatilliseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan, työyhteisötaidot ovat puutteelliset
- substanssialan perustiedoissa on selviä puutteita, tietojen etsiminen ja hyödyntäminen on puutteellista ja väärinymmärryksiä teoriatiedoissa on vielä ohjauskeskusteluiden jälkeenkin
- ei suoriudu keskeisistä kliinisistä taidoista ohjattuna
- ei vastaa potilaan tarpeisiin, hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi jäävät puutteellisiksi ja potilaan hoitopolku ei hahmotu
- ei osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja vointia luotettavasti eikä hallitse niihin liittyvää päätöksentekoa.
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan potilasturvallisuuden
- ei hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteita ja aseptinen toiminta pettää
- tekee virheitä potilaan lääke- ja nestehoidossa ohjauksesta huolimatta, ei ole täyttänyt lääkehoidon passia
- ei osaa tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä eikä ohjata potilasta omahoidossa eikä hoitoon sitoutumisessa
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai potilaan tietosuojan
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun ohjeistuksia (esim. ei ota vastuuta omasta oppimisestaan; tavoitteet puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan, jakson tuntimäärä ei täyty.)
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti eikä pysty vastaanottamaan palautetta

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

16.11.2023 - 31.12.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Tuuli Laine
  • Essi Ylistalo
  • Virva Vasari
Vastuuhenkilö

Virva Vasari

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaiden kanssa ja osaa toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- saa kokemusta potilaan koko hoitopolusta, kotiutumisesta ja jatkohoidon suunnittelusta
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen
- osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja tilaa, harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä ja osaa ohjata potilasta omahoidossa ja hoitoon sitoutumisessa
- harjaantuu työtehtävien priorisoinnissa tilanteen mukaan ja osaa työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti ja osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Sisältö (OJ)

- potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön harjoittelu

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjatut harjoittelut 1- 4 suoritettuna ja osallistunut ohjattu harjoittelu 5:een. Osallistunut harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin.

Lisätiedot (OJ)

Sairaanhoitajakoulutuksen harjoittelujaksojen 2-7 harjoittelupaikkoja valittaessa on huomioitava harjoittelujaksojen sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri osa- alueille. EU-direktiivin edellyttämät yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen alueet ovat Sisätautipotilaan hoitotyö, Kirurgisen potilaan hoitotyö, Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö, Äitiyshuolto, Mielenterveys- ja päihdetyö, Gerontologinen hoitotyö ja kotisairaanhoito, Akuutti hoito, Palliatiivinen hoitotyö ja elämän loppuvaihe sekä Vammaisuus ja vammaisten hoito. Kaikille alueille ei ole mahdollisuus mennä harjoittelupaikkojen rajallisuuden vuoksi harjoitteluun, jolloin opiskelijan pitäisi omaa harjoittelupolkua suunnitellessaan huomioida puuttuvien alueiden tavoitteiden liittämisen toteutuvien harjoittelujaksojen tavoitteisiin. Ennen kunkin harjoittelujakson alkua tulee opiskelijan olla osallistunut ko. harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin. Harjoitteluja tehdään eri-ikäisten potilaiden parissa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa huolehtien monipuolisen osaamisen kehittymisestä. Vaihtoehtoisten ammattiopintojen harjoitteluiden menestymisessä on eduksi, että opiskelija on tehnyt keskivaiheen harjoittelussa ko. substanssialueen harjoittelun.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaiden kanssa ja osaa toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti toimintaympäristössä
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- saa kokemusta potilaan koko hoitopolusta, kotiutumisesta ja jatkohoidon suunnittelusta
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen, tunnistaa itsessään tiedon puutteita ja etsii aktiivisesti tietoa
- osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä ja osaa ohjata potilasta omahoidossa ja hoitoon sitoutumisessa
- harjaantuu työtehtävien priorisoinnissa tilanteen mukaan ja osaa työskennellä kustannustietoisesti
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti ja osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Hylätty

Opiskelija
- ymmärrys ammatillisesta kohtaamisesta puuttuu: kohtelee potilaita tai heidän läheisiään tai työyhteisön jäseniä epäasiallisesti ja epäkunnioittavasti eikä kykene ammatilliseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan, työyhteisötaidot ovat puutteelliset
- substanssialan perustiedoissa on selviä puutteita, tietojen etsiminen ja hyödyntäminen on puutteellista ja väärinymmärryksiä teoriatiedoissa on vielä ohjauskeskusteluiden jälkeenkin
- ei suoriudu keskeisistä kliinisistä taidoista ohjattuna
- ei vastaa potilaan tarpeisiin, hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi jäävät puutteellisiksi ja potilaan hoitopolku ei hahmotu
- ei osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja vointia luotettavasti eikä hallitse niihin liittyvää päätöksentekoa.
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan potilasturvallisuuden
- ei hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteita ja aseptinen toiminta pettää
- tekee virheitä potilaan lääke- ja nestehoidossa ohjauksesta huolimatta, ei ole täyttänyt lääkehoidon passia
- ei osaa tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä eikä ohjata potilasta omahoidossa eikä hoitoon sitoutumisessa
- omien työtehtävien priorisointi on vaikeaa, kustannustietoisuus unohtuu
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai potilaan tietosuojan
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun ohjeistuksia(esim. ei ota vastuuta omasta oppimisestaan; tavoitteet puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan, jakson tuntimäärä ei täyty.)
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti eikä pysty vastaanottamaan palautetta

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Ilmoittautumisaika

29.01.2024 - 31.07.2024

Ajoitus

29.01.2024 - 31.12.2024

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Annukka Huuskonen
  • Essi Ylistalo
  • Virva Vasari
Vastuuhenkilö

Virva Vasari

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaan kanssa
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- tuntee potilaan koko hoitopolun ja osaa palveluohjaamisen perusteet.
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen
- osaa tarkkailla luotettavasti potilaan peruselintoimintoja ja harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä ja osaa ohjata potilasta omahoidossa ja hoitoon sitoutumisessa
- harjaantuu työtehtävien priorisoinnissa tilanteen mukaan ja osaa työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti

Sisältö (OJ)

- potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön harjoittelu

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjatut harjoittelut 1-5 suoritettuna. Osallistunut ohjattu harjoittelu 6:een. Osallistunut harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin.

Lisätiedot (OJ)

Sairaanhoitajakoulutuksen harjoittelujaksojen 2-7 harjoittelupaikkoja valittaessa on huomioitava harjoittelujaksojen sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri osa- alueille. EU-direktiivin edellyttämät yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen alueet ovat Sisätautipotilaan hoitotyö, Kirurgisen potilaan hoitotyö, Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö, Äitiyshuolto, Mielenterveys- ja päihdetyö, Gerontologinen hoitotyö ja kotisairaanhoito, Akuutti hoito, Palliatiivinen hoitotyö ja elämän loppuvaihe sekä Vammaisuus ja vammaisten hoito. Kaikille alueille ei ole mahdollisuus mennä harjoittelupaikkojen rajallisuuden vuoksi harjoitteluun, jolloin opiskelijan pitäisi omaa harjoittelupolkua suunnitellessaan huomioida puuttuvien alueiden tavoitteiden liittämisen toteutuvien harjoittelujaksojen tavoitteisiin. Ennen kunkin harjoittelujakson alkua tulee opiskelijan olla osallistunut ko. harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin. Harjoitteluja tehdään eri-ikäisten potilaiden parissa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa huolehtien monipuolisen osaamisen kehittymisestä. Vaihtoehtoisten ammattiopintojen harjoitteluiden menestymisessä on eduksi, että opiskelija on tehnyt keskivaiheen harjoittelussa ko. substanssialueen harjoittelun.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaan kanssa
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- tuntee potilaan koko hoitopolun ja osaa palveluohjaamisen perusteet.
- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen
- osaa tarkkailla luotettavasti potilaan peruselintoimintoja ja harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä ja osaa ohjata potilasta omahoidossa ja hoitoon sitoutumisessa
- harjaantuu työtehtävien priorisoinnissa tilanteen mukaan ja osaa työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti



Arviointikriteerit, hyväksytty, hylätty:

Hyväksytyn arviointikriteerit

- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti ja osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaiden kanssa ja osaa toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti toimintaympäristössä

- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana

- osaa ohjatusti vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti

- tuntee potilaan koko hoitopolun ja osaa palveluohjaamisen perusteet.

- osaa soveltaa substanssialueen keskeisiä hoitotyön tietoja ja taitoja potilaan hoitotyössä eettisesti korkeatasoisesti ja näyttöön perustuen, tunnistaa itsessään tiedon puutteita ja etsii aktiivisesti tietoa

- osaa tarkkailla luotettavasti potilaan peruselintoimintoja ja harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon

- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa

- hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti

- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna

Hylätty

Opiskelija
- ymmärrys ammatillisesta kohtaamisesta puuttuu: kohtelee potilaita tai heidän läheisiään tai työyhteisön jäseniä epäasiallisesti ja epäkunnioittavasti eikä kykene ammatilliseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan, työyhteisötaidot ovat puutteelliset
- substanssialan perustiedoissa on selviä puutteita, tietojen etsiminen ja hyödyntäminen on puutteellista ja väärinymmärryksiä teoriatiedoissa on vielä ohjauskeskusteluiden jälkeenkin
- ei suoriudu keskeisistä kliinisistä taidoista ohjattuna
- ei vastaa potilaan tarpeisiin, hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi jäävät puutteellisiksi ja potilaan hoitopolku ei hahmotu
- ei osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja vointia luotettavasti eikä hallitse niihin liittyvää päätöksentekoa.
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan potilasturvallisuuden
- ei hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteita ja aseptinen toiminta pettää
- tekee virheitä potilaan lääke- ja nestehoidossa ohjauksesta huolimatta, ei ole täyttänyt lääkehoidon passia
- ei osaa tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä eikä ohjata potilasta omahoidossa eikä hoitoon sitoutumisessa
- omien työtehtävien priorisointi on vaikeaa, kustannustietoisuus unohtuu
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai potilaan tietosuojan
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun ohjeistuksia(esim. ei ota vastuuta omasta oppimisestaan; tavoitteet puuttuvat, ei noudata työaikoja, ei ilmoita poissaoloistaan, jakson tuntimäärä ei täyty.)
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti eikä pysty vastaanottamaan palautetta

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 10.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 22.03.2024

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Essi Ylistalo
  • Terhi Tapaninen
  • Nancy Kamau
Vastuuhenkilö

Essi Ylistalo

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tietää kirurgisen potilaan hoitopolun vaiheet
- hallitsee kirurgisen potilaan hoitotyön keskeiset auttamismenetelmät
- tietää keskeisimpien kirurgisten sairauksien vaikutukset potilaan terveyteen, arjesta selviytymiseen ja potilaan läheisiin
- osaa ohjata kirurgista potilasta ja hänen läheisiään hoitoprosessin eri vaiheissa näyttöön perustuvaa tietoa käyttäen
- osaa kirjata ja tiedottaa suullisesti turvaten potilaan hoidon jatkuvuuden

Sisältö (OJ)

- kirurgisen hoitotyön luonne
- kirurgisen potilaan infektioiden ehkäisy
- kirurgiseen toimenpiteeseen valmistautuminen
- kirurgisen potilaan tarkkailu ja hoito
- kirurgisen potilaan kivun hoito
- kirurgisen haavan hoito
- kirurgisen potilaan lääke-, neste- ja ravitsemushoito
- kirurgisen potilaan ja läheisten hoidon ja tuen erityispiirteitä
- kirurgisen potilaan ja läheisten ohjaaminen
- luunmurtuma potilaan hoitotyö
- trakeostomoidun potilaan hoitotyö
- avannepotilaan hoitotyö

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut. Osallistunut laskimonsisäinen nestehoito ja verensiirto toteutukselle.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
- hahmottaa kirurgisen potilaan hoitopolun vaiheet
- tunnistaa kirurgisen potilaan hoitotyön keskeiset auttamismenetelmät
- tunnistaa keskeisimpien kirurgisten sairauksien vaikutukset potilaan terveyteen, arjesta selviytymiseen ja potilaan läheisiin
- ymmärtää kirurgisen potilaan ja hänen läheistensä ohjauksen merkityksen hoitoprosessin eri vaiheissa
- tietää kirjaamisen ja tiedottamisen merkityksen potilaan hoidon jatkuvuuden turvaamisessa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
- tietää kirurgisen potilaan hoitopolun vaiheet
- hallitsee kirurgisen potilaan hoitotyön keskeiset auttamismenetelmät
- tietää keskeisimpien kirurgisten sairauksien vaikutukset potilaan terveyteen, arjesta selviytymiseen ja potilaan läheisiin
- osaa ohjata kirurgista potilasta ja hänen läheisiään hoitoprosessin eri vaiheissa näyttöön perustuvaa tietoa käyttäen
- osaa kirjata ja tiedottaa suullisesti turvaten potilaan hoidon jatkuvuuden

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
- hallitsee kirurgisen potilaan hoitopolun vaiheet
- hallitsee perustellen kirurgisen potilaan hoitotyön keskeiset auttamismenetelmät
- ymmärtää keskeisimpien kirurgisten sairauksien vaikutukset potilaan terveyteen, arjesta selviytymiseen ja potilaan läheisiin
- osaa potilaslähtöisesti ohjata kirurgista potilasta ja hänen läheisiään hoitoprosessin eri vaiheissa näyttöön perustuvaa tietoa käyttäen
- osaa arvioiden kirjata ja tiedottaa suullisesti turvaten potilaan hoidon jatkuvuuden

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

10.05.2023 - 31.07.2023

Ajoitus

07.08.2023 - 14.09.2023

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Milla Hiitti
Vastuuhenkilö

Sanna Laiho

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
-osaa seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen ja hedelmällisyyden suojelun perusteet
-osaa tavallisimmat naistentaudit ja tietää niihin liittyvät tutkimukset ja hoidon
-saa valmiuksia gynekologisessa tutkimuksessa avustamiseen, rintojen palpaation ohjaukseen sekä seksuaalisuuteen liittyvien asioiden puheeksi ottamiseen
-osaa raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun ja seurannan ja tietää tavallisimmat häiriöt raskaus-ja lapsivuodeaikana
-osaa äitiyshuollon palvelujärjestelmän rakenteen ja –prosessin
-osaa tukea ja ohjata lasta odottavaa perhettä ja lapsiperheitä terveissä elämäntavoissa, parisuhteessa, vanhemmuuteen kasvussa, päihteettömyydessä, perimän monimuotoisuuteen liittyvissä kysymyksissä moniammatillista yhteistyötä hyödyntäen
-osaa toimia tarkoituksenmukaisesti sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä
-saa valmiuksia ohjata perheitä imetyksessä, vastasyntyneen perushoidossa ja tarkkailussa näyttöön perustuvaa tietoa hyväksikäyttäen
-tunnistaa äitiys- ja naisenhoitotyöhön liittyviä eettisiä ongelmia ja osaa toimia eettisten periaatteiden mukaisesti naisenhoitotyön kontekstissa
-osaa raskausajan, synnytyksen, lapsivuodeajan ja naistentautien lääkehoidon perusteet
-osaa arvioida hoidon tarpeen sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida hedelmällisessä iässä olevan, raskaana olevan, synnyttäneen ja naistentauteja sairastavan asiakkaan hoitotyötä näyttöön perustuvaa tietoa käyttäen
-osaa reflektoida omaa ammatillista osaamistaan

Sisältö (OJ)

- naisen terveys elämänkulun eri vaiheissa
- seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen ja hedelmällisyyden suojelu sairaanhoitajan työssä
- äitiyshuollon palvelujärjestelmä
- normaali raskaus, synnytys ja lapsivuodeaika sekä niiden tavallisimmat häiriöt ja perinnölliset sairaudet
- päihteettömyys ja terveelliset elämäntavat raskaus- ja imetysaikana
- keskenmeno, raskauden keskeytys ja lapsettomuus hoitotyön haasteena
- tavallisimmat naistentaudit ja niiden hoito
- raskausajan, synnytyksen, lapsivuodeajan ja naistentautien lääkehoito
- gynekologisessa tutkimuksessa avustaminen, rintojen palpaatio
- avustaminen sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä
- imetysohjaus ja vanhempien ohjaus vastasyntyneen päivittäisessä hoidossa ja tarkkailussa
- itsenäinen opiskelu: Baby Bakery – synnytyksenhoitopeli
- raskauden ja lapsivuodeajan ravitsemus

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija:
- Tunnistaa näyttöön perustuvaa tietoa äitiys-, naisenhoitotyön erityispiirteet ja hoitotyön prosessin.
- Tunnistaa tavallisimpia naistentauteja sekä raskauden aiheuttamia fysiologisia muutoksia ja tavallisimpia raskaus- ja lapsivuodeajan normaalikulun häiriöitä.
- Tunnistaa vastasyntyneen lapsen tarkkailun ja hoidon pääpiirteet syntymän jälkeen sekä tietää perheen tukemismuodot mutta ei osaa perustella toimintaansa.
- Tunnistaa vanhemmuuteen kasvuun sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä haasteita naisen ja perheen elämässä.
- Suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja tietää naistentautien ja raskauden- ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteet.
- Tunnistaa ohjauksen tärkeäksi äitiys-, naisenhoitotyön toimintatavaksi.
- Tunnistaa eettisten periaatteiden merkityksen äitiys- ja naisenhoitotyössä.
- Tunnistaa omat vuorovaikutustaitonsa äitiys-, naisenhoitotyössä ja oppimisympäristössä
- Ottaa vastuun omasta oppimisestaan.
- Pystyy ottamaan palautetta vastaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija:
- Tunnistaa näyttöön perustuvaa tietoa äitiys-, naisenhoitotyön erityispiirteet ja hoitotyön prosessin.
- Tunnistaa tavallisimpia naistentauteja sekä raskauden aiheuttamia fysiologisia muutoksia ja tavallisimpia raskaus- ja lapsivuodeajan normaalikulun häiriöitä.
- Tunnistaa vastasyntyneen lapsen tarkkailun ja hoidon pääpiirteet syntymän jälkeen sekä tietää perheen tukemismuodot mutta ei osaa perustella toimintaansa.
- Tunnistaa vanhemmuuteen kasvuun sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä haasteita naisen ja perheen elämässä.
- Suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja tietää naistentautien ja raskauden- ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteet.
- Tunnistaa ohjauksen tärkeäksi äitiys-, naisenhoitotyön toimintatavaksi.
- Tunnistaa eettisten periaatteiden merkityksen äitiys- ja naisenhoitotyössä.
- Tunnistaa omat vuorovaikutustaitonsa äitiys-, naisenhoitotyössä ja oppimisympäristössä
- Ottaa vastuun omasta oppimisestaan.
- Pystyy ottamaan palautetta vastaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija:
- Ymmärtää ja kykenee hyödyntämään laaja-alaisesti äitiys- ja naisenhoitotyön tietoperustaa.
- Analysoi näyttöön perustuvaa tietoa äitiys- ja naisenhoitotyössä ja osaa soveltaa hoitotyön prosessia yksilö- ja perhekeskeisesti.
- Osaa kuvata ja analysoida vastasyntyneen lapsen tarkkailun ja hoidon pääpiirteitä syntymän jälkeen sekä osaa perheen tukemismuodot.
- Tunnistaa ja osaa tukea vanhemmuuteen kasvussa ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä haasteissa naisen ja perheen elämässä.
- Suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja hallitsee naistentautien ja raskaus- ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteet sekä tietää niihin liittyvät erityishaasteet.
- Ymmärtää ja osaa soveltaa luovasti hoitotyön eettisiä periaatteita äitiys-ja naisenhoitotyössä.
- Osaa ohjata asiakaslähtöisesti äitiys -ja naisenhoitotyössä.
- Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja rakentavasti. Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutustaitoja äitiys-ja naisenhoitotyön oppimisympäristössä.
- Pystyy reflektoivaan dialogiseen palautteen antoon.

Aika ja paikka

Opiskelijalta edellytetään 100%:sta läsnäoloa orientaatiossa, työpajoissa (naisen hoitotyön työpaja ja S2-työpajat) ja pienryhmäseminaarissa.

Naisen hoitotyön työpajapäivä toteutuu pienryhmässä, ryhmäjako orientaatiossa.

Pienryhmätyöskentely seminaari 30.8.23. Vertaisarviointi suullisesti seminaarissa.

Läsnäolo kaikessa opetuksessa on vahvasti suositeltavaa

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti EXAM-tilassa 31.8.23-14.9.23

1.uusintatentti: vk 41
2.uusintatentti: vk 46

Koko toteutuksen voi korottaa EXAM-tenttinä 17.11.23. Tenttialue on koko kurssin sisältö, ei pelkästään teorialuennot. Korotustentiin tulee ilmoittautua sähköpostitse opettajalle viimeistään 27.10.23.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osa 1 Naisen hoitotyö

- Numeerisesti arvioitava (0-5) tentti
- Tenttiin mahdollista saada lisäpisteitä 1 p/läsnäolokerta (max 6 p)

Osa 2 Naisen hoitotyö lääkelaskut (2kpl)
-hyväksytty/hylätty

Osa 3 Pienryhmätyöskentely+seminaari
-Hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää 100 % läsnäoloa ja hyväksytysti suoritettuja tehtäviä. Vertaisarviointi liittyen aihealueen osaamiseen ja pienryhmätyöskentelyyn.

Osa 4: Työpajatyöskentely + pakollinen ennakkotehtävä
-Hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivisen osallistumisen työpajatyöskentelyyn ja tehdyn ennakkotehtävän.

Osa 5: S2-työpajat
-Hyväksytty/hylätty

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Toteutus yhdessä ryhmän 22SH1A kanssa suomen kielellä

- Naisen hoitotyön teoria, opetuskerrat lähiopetuksena
- Pienryhmätyöskentely, seminaaripäivä
- Työpajatyöskentely, ennakkotehtävä tehtynä edellytyksenä osallistumiselle
- S2-työpajat
-Itsenäinen opiskelu

Läsnäolopakollinen orientaatio opintojaksolle 7.8. klo 12.30-14.

Oppimateriaalit

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus suomeksi

Voit valita joko suomenkielisen tai englanninkielisen oppimateriaalin

Botha, E. & Ryttyläinen-Korhonen, K. 2016. Naisen hoitotyö. SanomaPro.

tai

Ihme, A. & Rainto, S. 2014. Naisen terveys. Edita.

Klemetti, R. & Hakulinen – Viitanen, T. (toim.) 2013. Äitiysneuvolaopas, Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan. Kansallinen Äitiyshuollon Asiantuntijaryhmä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisu.

Raskauden- ja imetyksenaikainen ja naistentautien lääkehoito , viimeisin kirjallisuus

Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2019.

www.kela.fi Lapsiperheen tuet.

Hakulinen, Tuovi; Otronen, Kirsi & Kuronen, Maria (2017) Kansallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma vuosille 2018−2022 Ohjaus 24/2017. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL.)

Viva.tamk.fi

Nutsneggs.tamk.fi

Youtube: Viisaat valinnat

Osmosis.org opetusvideot eri aiheista: https://www.youtube.com/channel/UCNI0qOojpkhsUtaQ4_2NUhQ

Luennoitsijan erikseen nimeämä materiaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Toteutuksen kokonaistuntimäärä 108 h sisältää orientaation (2h), osallistumisen opetukseen (24h), työpajapäivän (8h), pienryhmäseminaarin (8h), S2-työpajat (6h) ja loppu tuntimäärä menee aihealueen itsenäisen opiskelun ja pienryhmätyöskentelyyn.

Sisällön jaksotus

Osa 1 Naisen hoitotyö teoria
Osa 2 Naisen hoitotyö lääkelaskut
Osa 3 Pienryhmätyöskentely+seminaari
Osa 4 Työpajatyöskentely (naisen terveys) + pakollinen ennakkotehtävä
Osa 5 S2-työpajatyöskentely

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin tavoitteet ja sisällöt ohjaavat tenttiin valmistautumista, kurssilla ei anneta erikseen kurssikirjallisuudesta luettavia sivuja. opettajan luentomateriaali ei yksin riitä tenttiin valmistautumiseen.

Toteutuksen tietoja voidaan päivittää tarvittaessa.

Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 31.07.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Virva Vasari
  • Terhi Tapaninen
  • Ella Hakala
Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa tutkia potilaan ABCDE-protokollaa noudattaen
- osaa informoida potilaan tilanteesta ISBAR- menetelmää käyttäen
- osaa toimia hätätilanteissa eri-ikäisten potilaiden kanssa
- osaa turvallisen lääke- ja nestehoidon perusteet
- osaa toimia potilasturvallisuuden huomioiden

Sisältö (OJ)

- vitaalielintoiminnat eri-ikäisillä potilailla
- toiminta akuuteissa tilanteissa
- hoitoelvytys
- tiimityöskentelyosaaminen
- lääke- ja nestehoito eri-ikäisillä potilailla
- potilasturvallisuusosaaminen

Esitietovaatimukset (OJ)

Osallistuminen ko. simulaation mukaiselle opintojaksoille ennen simulaatiota.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
Opiskelija
- toimii aktiivisesti simulaatiossa eri rooleissa
- osaa toimia hätätilanteissa
- tunnistaa potilaan tilaa uhkaavat tilanteet
- osaa selvittää potilaan nykytilanteesta keskeiset asiat
- osaa informoida potilaan tilaa ja tilan muutoksia koskevat asiat

Hylätty
Opiskelija
- ei osallistu simulaatioihin aktiivisesti
- hätätilanteissa toimiminen vaarantaa potilaan hengen
- ei tunnista potilaan tilassa tapahtuvia henkeä uhkaavia tilanteita
- toimii tilanteessa epäasiallisesti
- ei osaa informoida potilaan tilaan liittyviä asioita.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opetus tapahtuu työpajatyöskentelynä ja osastosimulaationa. Tyopajatyöskentely toteutetaan nonstop-periaatteella.

Ilmoittautumisaika

02.04.2024 - 31.07.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 27.12.2024

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Sanna Aalto
  • Virva Vasari
  • Nursing Tiimihenkilö
Vastuuhenkilö

Virva Vasari

Ryhmät
  • 22TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti, osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaan kanssa ja osaa toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti toimintaympäristössä
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- tuntee potilaan hoitopolun ja osaa palveluohjaamisen perusteet.
- osaa substanssialueen hoitotyön edellyttämät keskeiset tiedot ja taidot potilaan hoitotyössä ja osaa toteuttaa eettisesti korkeatasoista näyttöön perustuvaa hoitotyötä
- osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja luotettavasti ja harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- osaa priorisoida työtehtäviään joustavasti tilanteen mukaan ja osaa työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitsee infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä, osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan omahoitoa ja tukea hoitoon sitoutumisessa
- harjaantuu hoitotyön laadun arvioimisessa kehittääkseen potilaan hoitoa ja omaa työskentelyään
- ymmärtää oman ja toisten sosiaali -ja terveysalan ammattilaisten vastuut sekä hallitun ja joustavan työnjaon merkityksen potilaan kokonaishoidon toteuttamisessa
- kykenee työskentelemään hoitotyössä asiantuntijan roolissa ja osaa ohjata opiskelijoita ja työtovereita
- noudattaa hoitotyön eettisiä ohjeita ja periaatteita, toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä ja noudattaa harjoittelun ohjeistuksia
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti ja osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Sisältö (OJ)

- potilaan kokonaisvaltaisen hoitotyön harjoittelu, hoitotyön laatu

Esitietovaatimukset (OJ)

Ohjatut harjoittelut 1 - 6 suoritettuna.

Lisätiedot (OJ)

Ohjattu harjoittelu voidaan tehdä suunnitellusti palkallisena harjoitteluna sairaanhoitajan työsuhteessa 140 op jälkeen.

Sairaanhoitajakoulutuksen harjoittelujaksojen paikkoja valittaessa on huomioitava harjoittelujaksojen sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri osa- alueille. EU-direktiivin edellyttämät yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen alueet ovat Sisätautipotilaan hoitotyö, Kirurgisen potilaan hoitotyö, Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö, Äitiyshuolto, Mielenterveys- ja päihdetyö, Gerontologinen hoitotyö ja kotisairaanhoito, Akuutti hoito, Palliatiivinen hoitotyö ja elämän loppuvaihe sekä Vammaisuus ja vammaisten hoito.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty
Opiskelija
- kohtaa potilaan, hänen läheisensä ja työyhteisön jäsenet asiallisesti ja kunnioittavasti , osaa luoda ja ylläpitää ammatillisen vuorovaikutussuhteen potilaan kanssa ja osaa toimia hyvien työyhteisötaitojen mukaisesti toimintaympäristössä
- arvostaa asiakasta/potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana
- osaa vastata potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon asiakaslähtöisesti ja terveyttä edistävästi yhteistyössä potilaan, läheisten ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja osaa kirjata tiedot rakenteisesti
- tuntee potilaan hoitopolun ja osaa palveluohjaamisen perusteet.
- osaa substanssialueen hoitotyön edellyttämät keskeiset tiedot ja taidot potilaan hoitotyössä ja osaa toteuttaa eettisesti korkeatasoista näyttöön perustuvaa hoitotyötä
- osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja luotettavasti ja harjaantuu siihen liittyvään päätöksentekoon
- osaa priorisoida työtehtäviään joustavasti tilanteen mukaan ja osaa työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
- osaa edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- hallitsee infektioiden ehkäisyn periaatteet ja toimii aseptisesti
- osaa toteuttaa potilaan lääke- ja nestehoitoa turvallisesti ohjattuna
- tunnistaa potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa tuoda ne osaksi potilaiden terveyden edistämistä, osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan omahoitoa ja tukea hoitoon sitoutumisessa
- harjaantuu hoitotyön laadun arvioimisessa kehittääkseen potilaan hoitoa ja omaa työskentelyään
- ymmärtää oman ja toisten sosiaali -ja terveysalan ammattilaisten vastuut sekä hallitun ja joustavan työnjaon merkityksen potilaan kokonaishoidon toteuttamisessa
- kykenee työskentelemään hoitotyössä asiantuntijan roolissa ja osaa ohjata opiskelijoita ja työtovereita
- toimii vastuullisesti tunnistaen osaamisensa rajat
- noudattaa salassapitovelvoitetta ja tietosuojaohjeistusta ja harjoittelun ohjeistuksia
- osaa arvioida omaa osaamistaan ja kehittymistään sairaanhoitajaksi realistisesti ja osaa antaa ja vastaanottaa palautetta

Hylätty

Opiskelija
-ymmärrys ammatillisesta kohtaamisesta puuttuu: kohtelee potilaita tai heidän läheisiään tai työyhteisön jäseniä epäasiallisesti ja epäkunnioittavasti eikä kykene ammatilliseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan, työyhteisötaidot ovat puutteelliset
- substanssialueen perustiedoissa on selviä puutteita, tietojen etsiminen ja hyödyntäminen on puutteellista ja väärinymmärryksiä teoriatiedoissa on vielä ohjauskeskusteluiden jälkeenkin
- ei vastaa potilaan tarpeisiin, hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi jäävät puutteellisiksi ja potilaan hoitopolku ei hahmotu
- ei tunnista osaamisensa rajoja vaarantaen toiminnallaan potilasturvallisuuden
- ei suoriudu keskeisistä potilaan kliinisistä taidoista
- ei kykene arvioimaan hoitotyön laatua kehittääkseen potilaan hoitoa
- ei osaa toimia potilasturvallisuutta edistävästi eikä ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
- ei hallitse infektioiden ehkäisyn periaatteita ja aseptinen toiminta pettää
- tekee virheitä potilaan lääke- ja nestehoidossa ohjauksesta huolimatta, ei ole täyttänyt lääkehoidon passia
- ei osaa tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja vointia eikä hallitse niihin liittyvää päätöksentekoa
- hoitotyön suunnittelu, toteutus ja arviointi on puutteellista
- ei osoita kiinnostusta potilaan tai heidän läheisiensä ohjaukseen
- rikkoo salassapitovelvollisuutta tai potilaan tietosuojan
- jättää noudattamatta sovittuja ohjatun harjoittelun ohjeistuksia
- arvioi omaa osaamistaan epärealistisesti eikä pysty vastaanottamaan palautetta

Aika ja paikka

Pakollinen Orientatio: 3.6. 2024
Ohjattu harjoittelu: viikot 32-35
Pakollinen Reflektio: lukujärjestyksen mukaan

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Osa 1 Harjoittelu
Orientaatiotunnille osallistuminen, tavoitteiden ja työvuorojen tekeminen ajallaan, harjoittelutuntien suorittaminen, reflektioon osallistuminen, arviointikeskustelut, harjoittelun dokumenttien palauttaminen ajallaan

· Arviointi: hyväksytty/hylätty

Osa 2 Harjoittelun tehtävä, 0 op

· Tehtävän palauttaminen viikkoon 37 mennessä

· Arviointi: hyväksytty/hylätty

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ohjattu/opinnollistettu/ahotoitu harjoittelu, osallistuminen ohjattuun harjoitteluun määrätyn tuntimäärän mukaisesti. Reflektiokeskustelut. Kirjallinen tehtävä. Lääkehoitopassin täyttäminen ja näyttäminen.




Päivitetään ennen Orientataatiota

Oppimateriaalit

Harjoittelun substanssiin liittyvien opintojaksojen materiaali, opettajan osoittama materiaali, harjoittelupaikkojen perehtymismateriaali, Hoitotyön ohjattujen harjoittelujen Moodle (https://moodle.tuni.fi/course/view.php?id=8976).

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

6 op Ohjattu harjoittelu (4 viikkoa). Harjoittelun kokonaistuntimäärä on 162 h ja se sisältää 5 h tehtävän tekemiseen varattua aikaa ja 4 h orientaatiota + loppureflektiota. Harjoittelussa tehtävä tuntimäärä on 153 h.

Sisällön jaksotus

Osa 1 Harjoittelu, 6 op

Osa 2 Harjoittelun tehtävä, 0 op

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ohjattu harjoittelu voidaan tehdä suunnitellusti palkallisena harjoitteluna sairaanhoitajan työsuhteessa 140 op jälkeen (ahotoiden tai opinnollistaen).

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ohjatut harjoittelut 8-9 opiskelija voi tehdä ohjattuna harjoitteluna, ahotoiden tai opinnollistaen. Ahotoiminen ja opinnollistaminen ovat mahdollisia tehdä suunnitellusti palkallisena harjoitteluna sairaanhoitajan työsuhteessa kun opiskelija on saavuttanut 140 opintopistettä.

Ennen kunkin harjoittelujakson alkua tulee opiskelijan olla osallistunut ko. harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin. Jos harjoittelu suoritetaan ohjattuna harjoitteluna, paikka varataan Hoitotyön ohjattujen harjoittelujen Moodlen ohjeiden mukaisesti Jobiilista tai Jobiilin ulkopuolelta. Harjoittelupaikka tulee olla vahvistettu ennen harjoittelun alkamista. Opiskelija on yhteydessä harjoittelupaikkaan Jobiilissa olevien harjoittelupaikan ohjeiden mukaisesti ennen harjoittelun alkamista.

Ahotoitavan ja opinnollistettavan harjoittelun suorittamiseen liittyvät tarkemmat ohjeet löytyvät Hoitotyön ohjattujen harjoittelujen Moodlesta. Opiskelijan tulee sopia ahotoitavasta tai opinnollistettavasta harjoittelusta tuutoropettajan kanssa hyvissä ajoin.

Lisätietoja opiskelijoille

Sairaanhoitajakoulutuksen harjoittelujaksojen paikkoja valittaessa on huomioitava harjoittelujaksojen sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri osa- alueille. EU-direktiivin edellyttämät yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen alueet ovat Sisätautipotilaan hoitotyö, Kirurgisen potilaan hoitotyö, Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö, Äitiyshuolto, Mielenterveys- ja päihdetyö, Gerontologinen hoitotyö ja kotisairaanhoito, Akuutti hoito, Palliatiivinen hoitotyö ja elämän loppuvaihe sekä Vammaisuus ja vammaisten hoito

Ilmoittautumisaika

01.05.2024 - 01.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 27.10.2024

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Nursing

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Englanti
Koulutus
  • Sairaanhoitajan kaksikielinen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Elina Botha
  • Marika Mettälä
  • Ella Hakala
Vastuuhenkilö

Elina Botha

Ryhmät
  • 23TOKASA
    Degree Programme in Nursing, TOKASA

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
-osaa seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen ja hedelmällisyyden suojelun perusteet
-osaa tavallisimmat naistentaudit ja tietää niihin liittyvät tutkimukset ja hoidon
-saa valmiuksia gynekologisessa tutkimuksessa avustamiseen, rintojen palpaation ohjaukseen sekä seksuaalisuuteen liittyvien asioiden puheeksi ottamiseen
-osaa raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun ja seurannan ja tietää tavallisimmat häiriöt raskaus-ja lapsivuodeaikana
-osaa äitiyshuollon palvelujärjestelmän rakenteen ja –prosessin
-osaa tukea ja ohjata lasta odottavaa perhettä ja lapsiperheitä terveissä elämäntavoissa, parisuhteessa, vanhemmuuteen kasvussa, päihteettömyydessä, perimän monimuotoisuuteen liittyvissä kysymyksissä moniammatillista yhteistyötä hyödyntäen
-osaa toimia tarkoituksenmukaisesti sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä
-saa valmiuksia ohjata perheitä imetyksessä, vastasyntyneen perushoidossa ja tarkkailussa näyttöön perustuvaa tietoa hyväksikäyttäen
-tunnistaa äitiys- ja naisenhoitotyöhön liittyviä eettisiä ongelmia ja osaa toimia eettisten periaatteiden mukaisesti naisenhoitotyön kontekstissa
-osaa raskausajan, synnytyksen, lapsivuodeajan ja naistentautien lääkehoidon perusteet
-osaa arvioida hoidon tarpeen sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida hedelmällisessä iässä olevan, raskaana olevan, synnyttäneen ja naistentauteja sairastavan asiakkaan hoitotyötä näyttöön perustuvaa tietoa käyttäen
-osaa reflektoida omaa ammatillista osaamistaan

Sisältö (OJ)

- naisen terveys elämänkulun eri vaiheissa
- seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen ja hedelmällisyyden suojelu sairaanhoitajan työssä
- äitiyshuollon palvelujärjestelmä
- normaali raskaus, synnytys ja lapsivuodeaika sekä niiden tavallisimmat häiriöt ja perinnölliset sairaudet
- päihteettömyys ja terveelliset elämäntavat raskaus- ja imetysaikana
- keskenmeno, raskauden keskeytys ja lapsettomuus hoitotyön haasteena
- tavallisimmat naistentaudit ja niiden hoito
- raskausajan, synnytyksen, lapsivuodeajan ja naistentautien lääkehoito
- gynekologisessa tutkimuksessa avustaminen, rintojen palpaatio
- avustaminen sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä
- imetysohjaus ja vanhempien ohjaus vastasyntyneen päivittäisessä hoidossa ja tarkkailussa
- itsenäinen opiskelu: Baby Bakery – synnytyksenhoitopeli
- raskauden ja lapsivuodeajan ravitsemus

Esitietovaatimukset (OJ)

Ensimmäisen vuoden opinnoista 30 op suoritettuna, sisältäen opintojakson lääkehoito ja lääkelaskut.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija:
- Tunnistaa näyttöön perustuvaa tietoa äitiys-, naisenhoitotyön erityispiirteet ja hoitotyön prosessin.
- Tunnistaa tavallisimpia naistentauteja sekä raskauden aiheuttamia fysiologisia muutoksia ja tavallisimpia raskaus- ja lapsivuodeajan normaalikulun häiriöitä.
- Tunnistaa vastasyntyneen lapsen tarkkailun ja hoidon pääpiirteet syntymän jälkeen sekä tietää perheen tukemismuodot mutta ei osaa perustella toimintaansa.
- Tunnistaa vanhemmuuteen kasvuun sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä haasteita naisen ja perheen elämässä.
- Suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja tietää naistentautien ja raskauden- ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteet.
- Tunnistaa ohjauksen tärkeäksi äitiys-, naisenhoitotyön toimintatavaksi.
- Tunnistaa eettisten periaatteiden merkityksen äitiys- ja naisenhoitotyössä.
- Tunnistaa omat vuorovaikutustaitonsa äitiys-, naisenhoitotyössä ja oppimisympäristössä
- Ottaa vastuun omasta oppimisestaan.
- Pystyy ottamaan palautetta vastaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija:
- Tunnistaa näyttöön perustuvaa tietoa äitiys-, naisenhoitotyön erityispiirteet ja hoitotyön prosessin.
- Tunnistaa tavallisimpia naistentauteja sekä raskauden aiheuttamia fysiologisia muutoksia ja tavallisimpia raskaus- ja lapsivuodeajan normaalikulun häiriöitä.
- Tunnistaa vastasyntyneen lapsen tarkkailun ja hoidon pääpiirteet syntymän jälkeen sekä tietää perheen tukemismuodot mutta ei osaa perustella toimintaansa.
- Tunnistaa vanhemmuuteen kasvuun sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä haasteita naisen ja perheen elämässä.
- Suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja tietää naistentautien ja raskauden- ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteet.
- Tunnistaa ohjauksen tärkeäksi äitiys-, naisenhoitotyön toimintatavaksi.
- Tunnistaa eettisten periaatteiden merkityksen äitiys- ja naisenhoitotyössä.
- Tunnistaa omat vuorovaikutustaitonsa äitiys-, naisenhoitotyössä ja oppimisympäristössä
- Ottaa vastuun omasta oppimisestaan.
- Pystyy ottamaan palautetta vastaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija:
- Ymmärtää ja kykenee hyödyntämään laaja-alaisesti äitiys- ja naisenhoitotyön tietoperustaa.
- Analysoi näyttöön perustuvaa tietoa äitiys- ja naisenhoitotyössä ja osaa soveltaa hoitotyön prosessia yksilö- ja perhekeskeisesti.
- Osaa kuvata ja analysoida vastasyntyneen lapsen tarkkailun ja hoidon pääpiirteitä syntymän jälkeen sekä osaa perheen tukemismuodot.
- Tunnistaa ja osaa tukea vanhemmuuteen kasvussa ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä haasteissa naisen ja perheen elämässä.
- Suoriutuu virheettömästi lääkelaskuista ja hallitsee naistentautien ja raskaus- ja lapsivuodeajan lääkehoidon perusteet sekä tietää niihin liittyvät erityishaasteet.
- Ymmärtää ja osaa soveltaa luovasti hoitotyön eettisiä periaatteita äitiys-ja naisenhoitotyössä.
- Osaa ohjata asiakaslähtöisesti äitiys -ja naisenhoitotyössä.
- Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja rakentavasti. Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutustaitoja äitiys-ja naisenhoitotyön oppimisympäristössä.
- Pystyy reflektoivaan dialogiseen palautteen antoon.

Arviointiasteikko

0-5