Siirry suoraan sisältöön

Biotuote- ja prosessitekniikan tutkinto-ohjelma, vuosina 2014-2018 aloittaneet

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Insinööri (AMK), EQF 6

Yhteystiedot

Päivi Viitaharju, tutkintovastaava
Harri Laaksonen, opintojen ohjaaja
Noora Koskinen, opintoasiainkoordinaattori
etunimi.sukunimi@tamk.fi

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset, ks. TAMKin www-sivut.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Opiskelijan on mahdollista saada tunnustusta aiemmin hankitusta osaamisestaan.
Katso TAMKin yleiset AHOT-ohjeet

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen ja niitä vastaavan osaamistavoitteiden saavuttaminen.
Lisätietoja: TAMKin tutkintosääntö ja ammattikorkeakoululaki.
TAMKin tutkintosääntö
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

Biotuote- ja prosessitekniikan ohjelmasta valmistut insinööriksi, jolla on monipuolinen kemian- ja metsäbiotalouden alan prosessiosaaminen. Osaamisesi painottuu ammatillisen kokonaisnäkemyksen kasvamiseen, globaalin kestävän kehityksen näkökulmaan sekä aloitteellisuuteen ja luovuuteen. Ammattiopintojen ohella saat osaamista energia-, laatu- ja ympäristöasioista. Turvallisuusasiat ja esimiesvalmiudet sekä liiketoiminnan ymmärtäminen ja markkinointi kuuluvat myös osaamisalueisiisi.
Saat hyödyllisiä työelämävalmiuksia "Kykylaakso/BioHub"-oppimisympäristössä, jossa opit tarkastelemaan alan liiketoimintaa kestävän kehityksen näkökulmasta. Osaat tulkita yrityksen toimintaa ja ratkaisuja yrityksen strategioiden ja kannattavuuden pohjalta. Opintojen kautta opit tuntemaan metsäbioalan ja prosessiteollisuuden yritykset niin Suomessa kuin maailmallakin sekä niiden päätuotteet. Ymmärrät laadun merkityksen yrityksen menestymisessä.
Osa opinnoista toteutetaan englanniksi ja voit valita myös kokonaan englanninkielisen "Bioproducts and Polymers" -osaamiskokonaisuuden, missä opiskelet yhdessä ulkomaalaisten vaihto- ja kaksoistutkinto-opiskelijoiden kanssa.
Vuositeemat ovat 1) insinöörin perusosaaminen, 2) prosessitekniikan perusosaaminen, 3) työelämävalmiudet, 4) syventävä ammatillinen osaaminen

Sijoittuminen työelämään

Saat kattavan koulutuksen sekä tuotanto-, suunnittelu - että kehitystehtäviin. Metsälähtöisen biotuoteteollisuuden ja prosessiteollisuuden lisäksi teollisuuden alihankintayritykset, kone- ja laitetoimittajat sekä raaka-ainetoimittajat tarjoavat mielenkiintoisia, kansainvälisiä tehtäviä tämän osaamisen omaaville insinööreille.
Tyypillisiä vastavalmistuneen ammattinimikkeitä ovat: vuoromestari, käyttöinsinööri, tuotantoinsinööri, osastoinsinööri, myynti-insinööri, asiakaspalveluinsinööri, projekti-insinööri, tutkimus- ja kehitysinsinööri, laatuinsinööri, tuotannonsuunnittelija ja laboratoriopäällikkö.

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa hakukelpoisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai maisteriopintoihin yliopistoissa ja muissa korkeakouluissa.

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Suoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä
Tarkemmat arviointikriteerit löytyvät opintojen toteutussuunnitelmista. Opiskelijoiden kanssa sovitaan opintojakson alussa opintojakson suoritus- ja arviointitavat.
TAMKin tutkintosääntö

Valmistuminen

Opintojen suorittaminen ja osaamistavoitteiden saavuttaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa.

Opintojen toteuttaminen

Ensimmäisen opiskeluvuotesi opinnot painottuvat matemaattis-luonnontieteellisen perusosaamiseen sekä biotuote- ja prosessitekniikan alan tuntemiseen. Osaat työskennellä turvallisesti laboratorioissa ja suoritat työturvallisuuskortin työelämää varten. Laadit sujuvasti teknisiä raportteja, joissa sovelletaan tietotekniikkaa. Saat hyödyllisiä työelämävalmiuksia "Kykylaakso/BioHub"-oppimisympäristössä, jossa opit tarkastelemaan alan liiketoimintaa kestävän kehityksen näkökulmasta. Osaat tulkita yrityksen toimintaa ja ratkaisuja yrityksen strategioiden ja kannattavuuden pohjalta. Opintojen kautta opit tuntemaan metsäbioalan ja prosessiteollisuuden yritykset niin Suomessa kuin maailmallakin sekä niiden päätuotteet. Ymmärrät laadun merkityksen yrityksen menestymisessä.
Toisena opiskeluvuonna hallitset insinöörin perusosaamisen lisäksi perustiedot energian tuotannosta ja käytöstä. Osaat soveltaa lämpöopin periaatteita käytäntöön ja osaat käyttää englannin kieltä ammatillisissa yhteyksissä. Käytät matematiikkaa ja fysiikkaa sujuvasti prosessitekniikan ongelmien ratkaisuun. Tunnet yleisperiaatteet teollisuuden prosesseista ja tiedät koneiden ja laitteiden toimintaperiaatteita sekä niiden käynnissäpidon merkityksen.
Kolmantena vuonna tunnet esimiehen tehtävät, oikeudet ja velvollisuudet ja saatvalmiudet toimia työnjohtajana. Osallistut työelämäprojektiin, jossa hyödynnät monipuolisesti osaamistasi tiimin jäsenenä. Tunnet yleisperiaatteet teollisuuden prosesseista ja saat käytännön osaamista prosessi- sekä paperi- ja pakkauslaboratorioissa. Tunnet myös automaation merkityksen ja sen mahdollisuudet teollisuuden osana. Voit vaihtoehtoisesti valita englanninkielisen "Bioproducts and Polymers" -suuntautumisen, missä opiskelet yhdessä ulkomaalaisten vaihto- ja kaksoistutkinto-opiskelijoiden kanssa.
Neljäntenä vuotena voit valita vaihtoehtoisia opintokokonaisuuksia, jotka tukevat kasvuasi oman alasi asiantuntijuuteen.
Osaamisesi kehittyy biotuote- ja prosessiteollisuuden lopputuotteisiin seuraavien opintokokonaisuuksien avulla:
1. Metsäbiotalouden tuotteiden viimeistely ja markkinointi
2. Polymers and Composites
3. Bioeconomy Products and Services
4. Energy Technology and Water Management

Tutkinnon kehittäminen

Opetussuunnitelmassa on otettu huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön linjaukset sekä TAMKin strategia.

Studies for Exchange Students, Bioproduct and Process Engineering
Tunnus
(19KVI575)
Ilmoittautumisaika

01.11.2023 - 03.03.2024

Ajoitus

04.03.2024 - 02.06.2024

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 80

Koulutus
  • Tampereen korkeakouluyhteisön ristiinopiskelu
  • Biotuote- ja prosessitekniikan tutkinto-ohjelma, vuosina 2014-2018 aloittaneet
Opettaja
  • Kaisa Lahti
Vastuuhenkilö

Timo Parkkinen

Ryhmät
  • 24CAMPUSONLINE
    CAMPUSONLINE
  • VAPAA
    Vapaasti valittavat opinnot

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija oppii ymmärtämään kiertotalouden toteutumisen kemiallisessa metsäteollisuudessa.

Sisältö (OJ)

Opintojaksossa käsitellään sellun, mekaanisen ja uusiomassan sekä niistä valmistettavien tuotteiden valmistus kiertotalouden näkökulmasta. Lopputuotteita ovat erilaiset paperit ja kartongit sekä niistä jalostettavat lopputuotteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä esimerkkejä miten kiertotalous toteutuu sellun ja mekaanisen massan valmistuksessa, paperin ja kartongin valmistuksessa sekä kiertokuidun valmistuksessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee kiertotalouden toteutumisen sellun ja mekaanisen massan valmistuksessa, paperin ja kartongin valmistuksessa sekä kiertokuidun valmistuksessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa kuvata perustellen miten kiertotalous toteutuu sellun ja mekaanisen massan valmistuksessa, paperin ja kartongin valmistuksessa sekä kiertokuidun valmistuksessa.

Aika ja paikka

Verkkokurssi, kevät 2024 (4. periodi)
- alkamispäivämäärä 4.3.2024

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kurssin voi suorittaa joko kolmella osatentillä tai koko kurssin käsittävällä kurssitentillä totetuksen Moodlessa olevan aikataulun mukaisesti.
Kaikille tenttivaihtoehdoille on myös uusintamahdollisuudet.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssi suoritetaan ja arvioidaan kolmen osatentin perusteella. Vaihtoehtoisesti kurssin voi suorittaa yhdellä tentillä. Suoritustavasta riippumatta arvioinnin pohjana käytetään samaa arvosana-tenttipiste -asteikkoa, joka on näkyvillä toteutuksen Moodlessa.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Moodle-alustalla toteutettava verkkokurssi.
Materiaalin itsenäinen opiskelu. Jokaiseen osioon liittyy lyhyt tehtävä tukemaan materiaalin sisäistämistä.

Oppimateriaalit

Moodlessa julkaistava materiaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Itsenäistä työskentelyä 81h.

Sisällön jaksotus

- Kiertotalous sellun ja mekaanisen massan valmistuksessa
- Kiertotalous paperin ja kartongin valmistuksessa
- Kiertotalous kiertokuidun valmistuksessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Kansainvälisyys

-

Lisätietoja opiskelijoille

-